Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στα 9,5 εκ. ευρώ ο πήχης του τεχνικού προγράμματος 2024

Στα 9,5 εκ. ευρώ ο πήχης του τεχνικού προγράμματος 2024

0

Στο 1/3 του 2023 με 10% απορρόφηση  – Κριτική από την αντιπολίτευση


-Τσέπελης: «Θα στηρίξουμε την νέα δημοτική αρχή να υλοποιήσει το τεχνικό πρόγραμμα»

-Μελισσόπουλος: «Πιο φτωχό πρόγραμμα σε σχεδιασμό δεν έχουμε δει»


Ένα τεχνικό πρόγραμμα της τάξης των 9,5 εκ. ευρώ για το 2024 παραδίδει η αποχωρούσα δημοτική αρχή στη νέα και δηλώνει ότι θα σταθεί αρωγός στην υλοποίησή του. Πρόκειται για μόλις το 1/3 του περσινού τεχνικού προγράμματος για το 2023 που ανέρχονταν σε 27,6 εκ. ευρώ και είχε απορρόφηση 10%.  Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ενώ δέχτηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση με επικεφαλής τον κ. Μελισσόπουλο, Ανταμπούφη και Βογιατζή που το καταψήφισαν κατακεραυνώνοντας την δημοτική αρχή ότι παραδίδει ένα πρόγραμμα υπηρεσιακού χαρακτήρα, φτωχό, χωρίς όραμα και χωρίς σχεδιασμό. Στον αντίλογο ο δήμαρχος κ. Τσέπελης χαρακτήρισε το πρόγραμμα ρεαλιστικό και στοχευμένο σημειώνοντας ότι ενημέρωσε την νέα δημοτική αρχή και έλαβε την έγκρισή της ενώ εντάχθηκαν σ’ αυτό και δύο προτάσεις της. Ιδιαίτερα οξύς στις τοποθετήσεις του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και υπηρεσιών κ. Αφεντούλης Τσακιρίδης που κατηγόρησε την αντιπολίτευση για άκρατο μηδενισμό και λαϊκισμό, ενώ απέδωσε τα εύσημα στην υπηρεσία και για σε όσους συνέδραμαν για την κατάρτισή του.



Τσακιρίδης: «Καταρρίπτεται αυτό που λέγατε: «κανένα έργο στην πόλη».

Η συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα ξεκίνησε με τον κ. Τσακιρίδη να απευθύνει ευχαριστίες στον δήμαρχο, στην διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών και στους υπαλλήλους για την κατάρτιση ενός προγράμματος ύψους 9,5 εκ. ευρώ χαρακτηρίζοντάς το : «Μελετημένο, ρεαλιστικό και στοχευμένο. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι βασίζεται σε εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις. Είναι συνέχεια από το προηγούμενο με την προσθήκη νέων μελετών». Χαρακτήρισε «σταθμό» για την θετική αλλαγή της πόλης το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που έχει εγκριθεί και κατέληξε λέγοντα ότι μ’ αυτό το τεχνικό πρόγραμμα: « Καταρρίπτονται όλα αυτά που έλεγε η αντιπολίτευση προεκλογικά: «κανένα έργο στην πόλη».

Τσέπελης: «Θα στηρίξουμε την νέα δημοτική αρχή να υλοποιήσει το τεχνικό πρόγραμμα»

Ο δήμαρχος κ. Τσέπελης δήλωσε περήφανος σημειώνοντας ότι: «Τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί ή είναι σε εξέλιξη ή συμβασιοποιούνται είναι πολύ σημαντικά». Αναφέρθηκε σε έργα που υλοποιούνται, όπως το «Λιβάδι», η Πεζογέφυρα Κιμμερίων, η Πλατεία Καρυοφύτου, ο Κόμβος ΣΙΣΣΥ, οι Ασφαλτοστρώσεις, ενώ άλλα είναι σε εξέλιξη.: «Το Τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα γέφυρες, έργα που έχουμε εντάξει και είναι σε εξέλιξη. Πιο σημαντικό,  ο σχεδιασμός για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Στόχος μας ήταν να κάνουμε έργα που να βελτιώνουν την καθημερινότητα του δημότη. Ένα σχέδιο, για το οποίο εργαστήκαμε συστηματικά και η υλοποίησή του εγγυάται την ανάπτυξη του Δήμου Ξάνθης σε βάθος 10ετίας», τονίζοντας ότι «Το “κλειδί” είναι η εξεύρεση των αναγκαίων πόρων. Αυτή θα πρέπει να είναι η προσπάθεια της επόμενης διοίκησης στην οποία εμείς θα σταθούμε αρωγοί γιατί έχουμε ευθύνη και συνέπεια απέναντι στην κοινωνία»».  Συνεχάρη δε όλους τους αντιδημάρχους,  τις υπηρεσίες που συνέβαλαν και τόνισε: «Θα είμαστε αρωγοί στην νέα δημοτική αρχή για την υλοποίηση τους τεχνικού προγράμματος Συνεργαζόμαστε για το καλό της κοινωνίας. Δεν βγήκαμε για την καρέκλα και θα στηρίζουμε την νέα δημοτική αρχή».

 Μελισσόπουλος: «Πιο φτωχό πρόγραμμα σε σχεδιασμό δεν έχουμε δει»

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μελισσόπουλος τόνισε:  «Είναι συγκεκριμένο, κοστολογημένο και οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Δείχνουν την πορεία του δήμου. Ένα έργο ΕΣΠΑ έχετε: το παλιό δημαρχείο μόνο! Υπάρχει άλλο πρόγραμμα ΈΣΠΑ όχι. Πού είναι οι είσοδοι της πόλης; Που είναι το δημοτικό πάρκινγκ η ανάπλαση των 12 Αποστόλων. Με απορρόφηση 10% θα υλοποιήσουμε μόνο 900.000 ευρώ.  Πιο φτωχό πρόγραμμα σε σχεδιασμό δεν έχουμε δει». Αναφορά στο έργο ανάπλαση της εισόδου της πόλης έκανε κι ο κ. Δημοσθένης Γεωργιάδης εκφράζοντας την λύπη του που δεν περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα ενώ γενικά χαρακτήρισε το πρόγραμμα ρεαλιστικό. Στο σημείο παρενέβη ο κ. Τσέπελης σημειώνοντας ότι η είσοδο κοστίζει 14 εκ. ευρώ και ένα τόσο μεγάλο έργο δεν έχει χρηματοδότηση.

Ο κ. Χατζηαντωνίου παρατήρησε ότι το ποσοστό υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος του  2023 ήταν μικρότερο από 10% και ότι το  2024 δεν υπάρχει ούτε ένα πρόγραμμα που να χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ της περιφέρειας και  από το Πράσινο Ταμείο

Ο κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι: «θα γίνουν αλλαγές αλλά δεν νομίζω ότι η νέα δημοτική αρχή συμφωνεί με αυτό το τεχνικό πρόγραμμα».

Ανταμπούφης: Υπηρεσιακό το τεχνικό πρόγραμμα χωρίς πολιτική επιλογή»

Ο κ. Ανταμπούφης επεσήμανε: «Είμαστε  στο ίδιο έργο θεατές. Η απορρόφηση του 2023 στο 10% είναι σοβαρό κριτήριο αποτυχίας και οφείλεται και στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση. Από τα 65 έργα και μελέτες τα 48 είναι μηδενικής απορρόφησης μέσα στο 2023

Και τα 41 από τα 48  είναι μηδενικής προτεινόμενης πίστωσης που χάνονται. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το πρόγραμμα έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα. Αυτό που λείπει είναι οι πολιτικές επιλογές και αυτό δεν αποτυπώνεται στο πρόγραμμα, όπως επίσης και η συμμετοχικότητα»

Τσακιρίδης περί συμμετοχικότητας: «Δεν ρωτήσαμε την κυρία Παναγιώτα…»

Στο σημείο αυτό εξερράγη ο κ. Τσακιρίδης που κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό: «Βλέπαμε προεκλογική την τακτική του μηδενισμού και λαϊκισμού και συνεχίζεται και μετά τις εκλογές.  Είστε μαιτρ του λαϊκισμού. «Δεν πήγαμε στην κυρία Παναγιώτα να την ρωτήσουμε τι έργα θέλει,. Για την Δυτική είσοδο ρωτάτε αν αυτά τα 14 εκ. ευρώ μπορούν να βρεθούν;».

Η απάντηση ήρθε από τον κ. Ανταμπούφη: «Αποτελεί μομφή στην δημοτική αρχή ο υπηρεσιακός του χαρακτήρας πάνω σ’ αυτό ανέφερα την συμμετοχικότητα και έτυχα ειρωνικών σχολίων και απαντώ: «Ναι και την κυρία Παναγιώτα θα πας να ρωτήσεις», όπως κάνουν σ’ όλους τους μεγάλους δήμους του κόσμου» και κατέληξε : Αν δεν ξέρουμε για κάποια ζητήματα να μη μιλάμε»

Φανουράκης: «Δεν παραλάβαμε τίποτε από την προηγούμενη δημοτική αρχή»

Ο κ. Φανουράκης σημείωσε ότι η μεγάλη ταφόπλακα του δήμου ήταν η προηγουμένη αρχή που δεν μπόρεσε να εντάξει κανένα έργο στο ΕΣΠΑ ούτε στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η διοίκηση Τσέπελη παραδίδει ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα με έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και μελέτες».

Μελισσόπουλος περί λαϊκισμού

Απαντώντας στο κ. Τσακιρίδη περί λαϊκισμού ο Μελισσόπουλος σημείωσε: «λέτε ότι δεν παραλάβαμε μελέτες από την προηγουμένη δημοτική αρχή. Εσείς τι θα παραδώσετε στην επόμενη δημοτική αρχή; Νομιμοποίηση σχολείων; ποιος σας απέτρεψε να την κάνετε; Λαϊκισμός μάλλον δεν είναι το κολυμβητήριο στα σφαγεία, τα οικόπεδα στην Εκτενεπόλ , ο πύργος αναρρίχησης οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας, , ο Αρίων και το Σπίτι πολιτισμού, ο υπόγειο πάρκινγκ, η διάνοιξη Τσιμισκή το 18ο δημοτικό που θα γινόταν…»

Το λόγο πήρε ο δήμαρχος κ. Τσέπελης: Λυπάμαι γι’ αυτό που λέτε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός , Σχεδιάσαμε και ξέρουμε τι πρέπει να γίνει σε κάθε σημείο. Δεν έχουμε όμως μαγικό ραβδί . Δεν ξέρετε τις διαδικασίες που ακολουθούνται; Ένα παράδειγμα: Για την πεζογέφυρα Κιμμερίων για 20 εκατοστά δεν μας δίνουν την άδεια και κάναμε άλλη δαπάνη στην πεζογέφυρα  100.000 ευρώ και 5 – 6 μήνες ταλαιπωρούμαστε για ένα συμβασιοποιημένο έργο! Εμείς αποδείξαμε ότι σχεδιάσαμε και είμασταν έτοιμοι. Τα μεγάλα λόγια είναι ωραία αλλά να ξέρουμε »

Να σημειώσουμε ότι κατά ψήφισε ο κ. Κώστας Βογιατζής με την αιτιολογία ότι το πρόγραμμα δεν στέκεται στο ύψος των λαϊκών αναγκών Εγκρίθηκε με 13 υπέρ – 6 κατά και 2 λευκά.


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…