Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

0

Το brand name «Άβδηρα»
Είναι γεγονός ότι το brand name «Άβδηρα», Δημόκριτος και των άλλων πολύ σημαντικών φιλοσόφων που γεννήθηκαν και έζησαν στα Αρχαία Άβδηρα δεν έχει αναδειχθεί διαχρονικά και δεν έχει πάρει τη θέση που του αξίζει για την ιστορικότητά του και την επιδραστικότητα του Δημόκριτου στη σύγχρονη εποχή. Καμιά δημοτική αρχή, καμιά νομαρχιακή αρχή και περιφερειακή αρχή δεν έχει αντιληφθεί πιθανότατα τη σημασία του και την υπεραξία που δίνει σ’ όλη την περιοχή μας και δεν έχει οραματιστεί με ποιους τρόπους μπορεί να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο. Ότι κι αν έχει γίνει ήταν αποσπασματικό και ατελέσφορο.  Έχουμε ένα θησαυρό στα χέρια μας και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε αλλά και ακόμη χειρότερα δεν τον βλέπουμε! Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία οτιδήποτε γίνεται στην κατεύθυνση της …αφύπνισης, όπως αυτή η ομιλία του κ. Θανάση Μουσόπουλου που έδωσε τροφή για σκέψη και προβληματισμό και στους αυτοδιοικητικούς αλλά και στους ίδιους  τους κατοίκους που την παρακολούθησαν.
Κάποτε πρέπει να ξυπνήσουμε, να διεκδικήσουμε και να τιμήσουμε τους προγόνους μας που ανέπτυξαν ένα αξιοθαύμαστο πολιτισμό σ’ αυτά τα χώματα όπως τους αξίζει!
Μ.Ξ.


Η «Π» μας επισκέφτηκε…
Πήραμε μια γεύση από θεομηνία το Σάββατο. Μέσα σε δευτερόλεπτα μαύρισαν τα πάντα και ο ανεμοστρόβιλος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του. Ανέτρεψε αυτοκίνητα παρκαρισμένα, έσπασε κλαδιά δέντρων στο Αμοιρίδειο,  κινδύνεψε διερχόμενο λεωφορείο και πολλά ΙΧ. Ήταν τόση η σφοδρότητα του φαινομένου που αν κρατούσε λίγο ακόμη ίσως και να μετρούσαμε απώλειες. Ας ελπίσουμε να ήταν το τελευταίο ακραίο φαινόμενο και όχι μια σκηνή από τα «προσεχώς» του επερχόμενου χειμώνα.
Και κάτι πολύ σημαντικό: Ο δήμος θα πρέπει να κάνει κλαδέματα σε δέντρα μέσα στην πόλη και οδούς. Έχουμε πολύ οδυνηρή εμπειρία από πτώσεις κλαδιών και χωρίς θεομηνίες.
Μ.Ξ.


Είδες η ΔΕΗ;
Το σλόγκαν μπορεί να είναι το παρακάτω και το προτείνω προσφέροντάς το δωρεάν στη διοίκηση της ΔΕΗ.
Πρότασή μου λοιπόν η φράση: «Πάμε στη ΔΕΗ για αγορά ηλεκτρικών συσκευών».
Ναι σωστά διαβάσατε. Από τη νέα χρονιά, η ΔΕΗ, μετά την εξαγορά της γνωστής εταιρείας Κωστόβολος, θα πουλάει ηλεκτρικές συσκευές. Δηλαδή θ’ ασχοληθεί με το εμπόριο της λιανικής πώλησης, ένας τομέας δύσκολος και απαιτητικός.
Τέλος πάντων, η ΔΕΗ κάνει βήματα και προς άλλες κατευθύνσεις, αφού τα κέρδη από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολλά.
Το οποίο ρεύμα το πληρώνουμε εμείς οι καταναλωτές ακριβά βεβαίως, και ούτε κουβέντα για μείωση του κόστους της κιλοβατώρας στους λογαριασμούς των επαγγελματιών και νοικοκυριών.
Γ.Δ.


Συνεχίζεται η αδιαφορία
Το γράψαμε κατ’ επανάληψη, το συζητάμε στις παρέες, βελτίωση δεν υπάρχει. Για την έλλειψη της υποχρέωσης (ας αφήσουμε τον σεβασμό, αυτός είναι είδος εν ανεπαρκεία…) των οδηγών Ι.Χ. αυτοκινήτων στις διαβάσεις πεζών στην πόλη μας.
Εάν ένας δημότης θελήσει να κυκλοφορήσει στις διαβάσεις ως οφείλει, τότε, σίγουρα αυτός κινδυνεύει να παρασυρθεί και να υποστεί ή θανατηφόρα σύγκρουση ή σοβαρό τραυματισμό.
Κι αυτά, διότι αρκετοί οδηγοί, κυκλοφορούν με ταχύτητα, χωρίς βέβαια να τηρούν ό,τι ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
-Θ’ αργήσουμε πολλά χρόνια ακόμη να σεβόμαστε τους πεζούς στις διαβάσεις. Κρίμα.
Γ.Δ.


Περί τοξικότητας ο λόγος
Ο πρωινός τηλεφωνητής, φίλος παλιός και καλός, είχε κέφια και με διάθεση μάλιστα ειρωνική μπήκε κατευθείαν στο θέμα με μια ερώτηση.
«Θα έχουμε άραγε την ίδια τοξικότητα στο νέο δημοτικό συμβούλιο; Εννοώ από τους Μελισσόπουλο, Λύρατζη και Δημαρχόπουλο;»
Και πριν απαντήσω, συνέχισε ο ίδιος «παρότι αδύναμοι πλέον οι τρεις φίλοι, μάλλον δεν θα τους ακούσουμε να φωνάζουν. Θα είναι ήρεμα γατάκια, αφού η αποστολή τους εξετελέσθη επιτυχώς η οποία ως γνωστόν εστιάζονταν στο να μην αφήσουν τον Τσέπελη  να υλοποιήσει όσα επιθυμούσε. Τώρα θα αποτελούν τους γιες μεν, παρότι ο εις εκ των τριών σύντομα θ’ αποχωρήσει. Έτσι, τυχερός καθίσταται ως εκ τούτου ο Στράτος Κοντός. Ο Τσέπελης είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να κατέβει στο επίπεδο των τριών εναπομεινάντων της αντιπολίτευσης».
-Δε μένει λοιπόν να περιμένουμε για να δούμε εάν ο συμπολίτης μας έκρινε σωστά.
Γ.Δ.


Καταιγίδα Ι
Η Σαββατιάτικη καταιγίδα που έπληξε την πόλη της Ξάνθης κυρίως, ήταν άλλη  μία απόδειξη δύο πραγμάτων εκ της φύσεως προερχόμενα.
Η πρώτη, η έντασή της και δεύτερη αυτή η ίδια η εμφάνισή της.
Δύο δεδομένα σε μία συσκευασία που στον μικρό χρόνο της δράσης τους δημιούργησαν μία σειρά προβλημάτων όπως ζημιών υλικών και ευτυχώς χωρίς δυσάρεστα γεγονότα με τραυματισμούς.
Επρόκειτο για μια καταιγίδα η δύναμη της οποίας αναποδογύρισε Ι.Χ. αυτοκίνητα, έσπασε δέντρα, άλλα ξερίζωσε, έσπασε πινακίδες και γενικώς δημιούργησε αίσθηση αλλά και φόβο.
Η φύση έδειξε για μια φορά ακόμη την δύναμή της.
Γ.Δ.


Καταιγίδα II
Όμως εάν στην Ξάνθη γενικώς η καταιγίδα «Κιάραν» όπως την ονόμασαν, πέρασε χαλαρά, δεν συνέβη το ίδιο σε άλλες χώρες.
Η καταιγίδα «Κιάραν» που έπληξε την Πέμπτη την Ευρώπη, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους και έχει επίσης προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, με κλειστά λιμάνια και πτήσεις που ματαιώνονται. Η καταιγίδα, η οποία κινήθηκε προς Ανατολάς αφού έπληξε την ακτή του Ατλαντικού, προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων στην Τοσκάνη της Ιταλίας, καθώς και δυστυχήματα με δύο νεκρούς στο Βέλγιο, δύο στη Γαλλία, έναν στην Ισπανία, έναν στη Γερμανία και έναν στην Ολλανδία. Χιλιάδες σπίτια στη Δυτική Ευρώπη έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, καθώς η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τα 200χλμ την ώρα.
-Μεταξύ μας, σταθήκαμε τυχεροί στη δοκιμασία αυτή.
Γ.Δ.


Άρχισαν τα όργανα
Άδικα ανησυχούν κάποιοι για την πιθανότητα εφαρμογής των μέτρων «πάταξης» της φοροδιαφυγής που πρότεινε η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.
Γιατί; Διότι υπάρχει το προηγούμενο δεκαετιών.
Κι άλλοι υπουργοί επί προηγούμενων κυβερνήσεων έκαναν προσπάθειες αλλά έμειναν στα χαρτιά. Γι’ αυτό είναι σίγουρο εντός των ημερών ο αρμόδιος υπουργός κατά τη συζήτηση στη βουλή θα κάνει τροποποιήσεις και ουσιαστικά θ’ ακυρώσει την ουσία της εφαρμογής των νέων μέτρων.
Εκτός βέβαια εάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να μείνει στην ιστορία ως μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός, με τομές εκεί που άλλοι δεν τόλμησαν.
Γι’αυτό, ας περιμένουμε να δούμε την κατάληξη της ιστορίας αυτής που στην ουσία της είναι σωστή και διορθώνει λάθη και υποχωρήσεις δεκαετιών εξαιτίας του φόβου του πολιτικού κόστους.
Γ.Δ.


Προς φιλομαθείς συμπολίτες
Από τη στιγμή που δεν το έπραξε ο δήμος Ξάνθης, το πράττω εγώ.
Συγκεκριμένα, κάνω γνωστό προς κάθε συμπολίτη που επιθυμεί να προμηθευτεί το Λεύκωμα έκδοσης του δήμου, μπορεί να πάει στο δημοτικό κατάστημα και να το ζητήσει.
Πρόκειται για το Λεύκωμα στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα Νεοκλασικά κτήρια του Παραδοσιακού Οικισμού, η ιστορία των κτηρίων, των ανθρώπων που τα έφτιαξαν.
Πρόκειται για μία εργασία δύο χρόνων που παρόμοια δεν έχει γίνει κι ούτε στο ορατό μέλλον θα ξαναγίνει.
-Ζητήστε το, δίδεται δωρεάν.
Γ.Δ.


Επικαιρότητα και Επιτυχία
Δεν είναι στις προθέσεις να ευλογήσω τα γένια μου (που δεν έχω), αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω μια δημοσιογραφική επιτυχία.
Επιτυχία ναι, και επίκαιρε δε.
Ο λόγος για τη συνέντευξη που πήρε ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας μας Παύλος Μαραγκός από τον γνωστό πολεμικό φωτορεπόρτερ Δημήτρη Μεσσίνη.
Επίκαιρη η συνέντευξη με τον κορυφαίο Έλληνα φωτορεπόρτερ διότι την περίοδο αυτή ζούμε δύο πολεμικές συγκρούσεις. Και τα νέα από τα πεδία αυτά, κάποιοι τα καλύπτουν ειδησεογραφικά και άλλοι με τις φωτογραφικές μηχανές τους.
Ένας από αυτούς, ο κορυφαίος Έλληνας, υπήρξε ο Δημήτρης Μεσσίνης που κάλυψε με κίνδυνο της ζωής του πολέμους και συγκρούσεις σε διάφορα σημεία. Γι’ αυτό και οι δικές του εμπειρίες, η γνώμη του για να αντιμετωπίζεις τον κίνδυνο στο πεδίο της μάχης είναι μια δοκιμασία ιδιαίτερα σοβαρή.
Γι’ αυτό και η συνέντευξη μαζί του αποτελεί μια δημοσιογραφική επιτυχία.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…