Σχόλια 18/09/17

0
markou-botsari2
Περί της Εγνατίας Α.Ε.
Δεν τρέφουμε φρούδες ελπίδες για το μέλλον της δημοπράτησης – και κυρίως – της υλοποίησης του κάθετου άξονα της Ξάνθης προς Βουλγαρία. Όχι γιατί δεν διαθέτει η Εγνατία Α.Ε. την τεχνογνωσία, απεναντίας μάλιστα, αλλά γιατί δεν έχει σχεδιάσει κι αποφασίσει η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει το έργο αυτό. Κι έτσι, «βάζει» την Εγνατία να καθυστερεί σκόπιμα. Κι ακούει τα σκολιανά της η διοίκηση της εταιρείας κι όχι η κυβέρνηση. Έξυπνο ή πονηρό, όπως το δει κανείς. Άρα α) η Εγνατία θέλει να υλοποιεί έργα, αυτή είναι η δουλειά της και β) εργοδότης της είναι το κράτος που στην περίπτωση του κάθετου άξονα Ξάνθης δεν έχει αποφασίσει την υλοποίησή του. Πότε θ’ αποφασιστεί αυτό; Άγνωστο. Με δυο λόγια, καλή υπομονή.
Γ.Δ.


Ο κάθετος άξονας
Η υπόθεση του κάθετου άξονα προς Βουλγαρία μέσω Ρούντοζεμ είναι μια σοβαρή και μεγάλη σε ύψος ποσού επένδυση. Τα εκατομμύρια από ελληνικής πλευράς είναι αρκετά διότι η διαδρομή είναι όλη σχεδόν ορεινή. Κι αυτό απαιτεί έργα με αυξημένο κόστος κατασκευής. Από τεχνικής άποψης βέβαια για τις τεχνικές εταιρείες δεν είναι τίποτε. Έχουν εμπειρία και το ανάλογο προσωπικό. Το θέμα είναι καθαρά οικονομικό για τη χώρα μας.
Διότι για τη Βουλγαρική πλευρά τα πράγματα είναι πιο εύκολα και ήδη έχουν γίνει αρκετά έργα υποδομής.
Γ.Δ.


Δρόμος Ανάπτυξης
Τίθεται ως εκ τούτου το λογικό ερώτημα: πρέπει να γίνει ο κάθετος άξονας αυτός ο οποίος θα έχει υψηλό κόστος; Η απάντηση είναι ένα απόλυτο ΝΑΙ! Οι δρόμοι αυτοί που γίνονται με άριστες προδιαγραφές, δεν ενώνουν μόνον δύο χώρες. Αυτό είναι το ελάχιστο. Ενώνουν μια τεράστια γεωγραφική ενδοχώρα της Ευρώπης. Το κεντρικό και βόρειο τμήμα της με την Νότια Ευρώπη. Και φέρνει ανθρώπους ο δρόμος, εμπορεύματα, ιδέες, πολιτισμό και τουρισμό κάθε μορφής.
Γι’ αυτό συνηγορούμε και επιμένουμε και ζητούμε να ξεκινήσει ο κάθετος άξονας αυτός. Οι δρόμοι ανοίγουν τους ορίζοντες της οικονομίας και της ανάπτυξης. Κι αυτό μας ενδιαφέρει πρωτίστως, όπως θα πρέπει να ενδιαφέρει ΟΛΟΥΣ τους τοπικούς παράγοντες. Κι αυτούς που είναι στην κυβέρνηση –κυρίως- κι αυτούς που βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Γιατί πάνω και πέρα από τα κόμματα είναι η ανάπτυξη και ευημερία του τόπου.
Γ.Δ.


Οδός Μάρκου Μπότσαρη 8, συνοικία Αγ. Γεωργίου. Μετέπειτα Φροντιστήριο. Η γενική στατική του κατάσταση σήμερα είναι σε κρίσιμο σημείο
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Οι εκλογές στο ΕΒΕ
Ο Δεκέμβριος ως γνωστόν θα είναι ο εκλογικός μήνας για το Επιμελητήριο Ξάνθης. Εξετάζοντας την εικόνα και τα δεδομένα σήμερα, με άνεση κανείς μπορεί να ισχυριστεί και θα δικαιωθεί, πως η νίκη του Στ. Μωραΐτη ότι θα είναι σίγουρη. Κατ’ αρχάς στο όργανο δεν υφίσταται αντιπολίτευση μετά την αποχώρηση του Σωτ. Τσιακίρογλου λόγω συνταξιοδότησης. Άρα εδώ και μήνες η πλειοψηφούσα πλευρά λειτουργεί χωρίς αντιπολίτευση.
Τώρα ως προς τις κινήσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργηθεί ένας συνδυασμός που θα διεκδικήσει τη διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βρίσκει ανταπόκριση. Κι αυτό διότι οι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες είναι οι ομάδες εκείνες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και δεν δέχονται αξιόλογα άτομα να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο αυτό. Όπως δεν δέχτηκε την πρόταση και ο Γιάννης Αθανασιάδης, αρνούμενος τώρα να εμπλακεί εκ νέου στην υπόθεση «εκλογές ΕΒΕ». Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως η παράταξη Μωραΐτη θα κάνει έναν ωραίο περίπατο στις εκλογές.
Γ.Δ.


Αμ έπος, αμ έργον
Οφείλουμε να το πούμε δημοσίως δύο φορές σε δύο ημέρες! Θα σπάσαν το όποιο τους ρεκόρ εκεί στη ΔΕΥΑΞ. Μόλις λοιπόν διάβασαν το σχόλιο στη στήλη για τη λακκούβα στην οδό Σταθμού, αμέσως εστάλη και το συνεργείο. Το οποίο με τεχνικό τρόπο προχώρησε στην αποκατάσταση της λακκούβας κάνοντας όντως πολύ καλή δουλειά. Δεν έριξαν απλά ασφαλτόμειγμα, αλλά αποξήλωσαν τμήμα της ασφάλτου, «πάτησαν» με μηχάνημα τη βάση και μετά τοποθέτησαν το μείγμα. Με δυο λόγια δηλαδή, μελετημένη και σωστή δουλειά. Το καλό να λέγεται για άλλη μια φορά.
Γ.Δ.


Από τα λόγια στις πράξεις μια συνάντηση δρόμος
Η τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιοχής μας έχει γίνει θέμα συζήτησης τόσες φορές, που κάλλιστα μπορεί να αποκτήσει το προσωνύμιο ‘’πιπίλα’’. Τι γίνεται όμως επί της ουσίας; Τίποτα ή σχεδόν τίποτα. Τέτοια εποχή πέρυσι ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης, είχε συγκαλέσει σύσκεψη στο πλαίσιο της πρότασης και πρωτοβουλίας του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη να αναδειχθεί το 2017 σε έτος τουρισμού για την ΠΑΜ-Θ. Η συνάντηση είχε ως στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων (δήμοι Ξάνθης, Κέντρο Πολιτισμού, ΕΒΕ, ΟΕΒΕ, Επιτροπή Τουρισμού δήμου Ξάνθης, σωματεία εστίασης και καφέ-μπαρ) και την κατάθεση προτάσεων και νέων ιδεών για το καλεντάρι των εκδηλώσεων της Ξάνθης μέσα στο 2017. Αν είδατε εσείς κάποια πρόταση, είδαμε κι εμείς. Υποτίθεται ότι πάνω στην αύξηση της επισκεψιμότητας τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από δράσεις και προγραμματισμό από πλευράς Περιφέρειας θα υπήρχαν προτάσεις και θα αναλαμβάνονταν πρωτοβουλίες με στόχευση στον τουρισμό της περιοχής. Θα γινόταν νέα σύσκεψη στα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να δοθεί χρόνος για την υποβολή προτάσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίες επρόκειτο να ενταχθούν στον προϋπολογισμό της ΠΑΜ-Θ. Σε πρώτη φάση είχε συμφωνηθεί να σχεδιαστεί από την Περιφέρεια ένα φυλλάδιο ως καλεντάρι με όλες τις εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του έτους. Και πέρασε εκείνος ο Οκτώβριος, έρχεται σε λίγο και ο επόμενος και ακόμη να σχεδιαστεί το φυλλάδιο, ακόμη υπάρξουν πρωτοβουλίες, ακόμη να προβληθούν οι διάφορες εκδηλώσεις. Και όταν λέμε να προβληθούν, εννοούμε στην υπόλοιπη Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες. Αν πρόκειται να τα φτιάχνουμε για εσωτερική κατανάλωση και να τα μοιράζουμε στην πόλη, ‘’δώρο άδωρο’’.
Χ.Δ.


Διαχείριση δημοτικής περιουσίας στην Ξάνθη
Ο Θανάσης Ξυνίδης μπορεί να παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος, όμως ποτέ δεν έπαψε να ασχολείται με τα κοινά. Από τον Ιούλιο το κάνει και μέσα από την σελίδα του στο facebook Gademos (κατ’ αναλογία του venceremos, podemos κτλ, αφού σαν χώρα και σαν νομός έχουμε τεράστια γκαντεμιά με τους εκλεγμένους ταγούς μας, όπως σχολιάζει). Πρόσφατα έκανε μια αναφορά στην διαχείριση της δημοτικής περιουσίας από την νυν δημοτική αρχή, συνοδευόμενη από φωτογραφίες των εν λόγω κτηρίων: «Εγώ ξέρω ότι όταν έχεις τη διαχείριση ξένης περιουσίας, οφείλεις να την προστατεύεις και να την διαχειρίζεσαι με τον ίδιο τρόπο που προστατεύεις και διαχειρίζεσαι τη δική σου. Όταν μάλιστα η περιουσία αυτή είναι κοινή, δημόσια, δημοτική, πρέπει να τη προστατεύεις και διαχειρίζεσαι καλύτερα από τη δική σου. Δήμος Ξάνθης: Κολυμβητήριο: Αφέθηκε, δεν φυλάχθηκε και ρήμαξε. Το στερήθηκαν ισοβίως οι Δημότες. Ζημία ανυπολόγιστη. Δημοτικό Πάρκινκ: Ρημάζει καθημερινά, το στερούνται οι δημότες. Δεν έχει έσοδα, ζημία ανυπολόγιστη. Αρχοντικό Μουζαφέρ Μπέη: Εγκαταλείφθηκε, δεν χρησιμοποιείται. Οι φθορές πλέον ορατές. Ζημία ανυπολόγιστη. Αναψυκτήριο άλσους Ευμοίρου: Αφέθηκε, δεν φυλάχθηκε, λεηλατήθηκε, δεν δίνει έσοδα, το στερούνται οι δημότες, ζημία ανυπολόγιστη. Ακίνητο ΕΑΠΑΞ: Εγκαταλείφθηκε, δεν ξεπληρώθηκε, χάθηκε στο μισό της αξίας αγοράς του, ζημία ανυπολόγιστη. Κοινόχρηστοι χώροι δεν μισθώνονται, γιατί το αφεντικό θύμωσε με τους επιχειρηματίες. Δεν εισπράττονται έσοδα. Ζημία ανυπολόγιστη. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος, οι ζημίες δεν έχουν τέλος, η περιουσία του Δήμου ρημάζει, οι διαχειριστές του απιστούν καθημερινά απέναντι στις υποχρεώσεις τους. Τους ξέρουμε τους ενόχους και είναι γνωστή η αιτία».
Χ.Δ.


Όλοι στην ΔΕΘ για τον Μητσοτάκη – Ας ελπίσουμε να μην μας χρεώσουν τα έξοδα!
«Πάγωσαν» τα πάντα στο νομό μας την Παρασκευή και εν μέσω φθινοπωρινού καύσωνος (όχι δηλαδή ότι τις προηγούμενες μέρες ή μήνες υπήρχε ιδιαίτερη ενέργεια και κινητικότητα, αλλά λέμε τώρα!). Ο λόγος πολύ απλός! Οι πολύ «γαλάζιοι» δήμαρχοι (ξέρουν αυτοί ποιοι είναι) και ο πολύ «γαλάζιος» επίσης αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης (το λέει και το καυχιέται), έσπευσαν στην Θεσσαλονίκη για την ομιλία του αρχηγού τους, του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αλλά και διάφορες συναντήσεις και επαφές. Ελπίζουμε μόνο να μην «φορτώσουν» τα έξοδα της μετακίνησής τους και διανυκτέρευσης στους δήμους τους ή στην περιφέρεια όπως για παράδειγμα ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης ο οποίος – όπως αναφέραμε στο φύλλο της Παρασκευής – ζήτησε να του εγκρίνουν έως και τα διόδια των 14,5 ευρώ (συν όλα τ’ άλλα συνολικά 150 ευρώ) για να παραστεί στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη. Όχι βέβαια ότι ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης είναι ο μοναδικός που το κάνει αυτό απλά το έκανε …άγαρμπα. Ξέρουμε κάτι άλλους που βάζουν δήθεν ως πρόσχημα ότι θα πάνε Αθήνα να συναντηθούν με κάποιον Χ γραμματέα υπουργείου για να προωθήσουν υποθέσεις και ξημεροβραδιάζονται στο κόμμα για δικές τους υποθέσεις.
Γνωστά πράγματα …
Μ.Ξ.


Αλλαγές αντιδημάρχων στον δήμο Τοπείρου
Αλλαγές στους αντιδημάρχους του κάνει ο δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου. Αποδέχτηκε την παραίτηση του κ. Κουτσομιχάλη από Αντ’ αυτού αντιδήμαρχο και ορίζει στην θέση του τον κ. Τσελεπάκη. Επίσης όρισε αντιδήμαρχο και τον κ. Λουκμακιά. Κι οι δυο σε έμμισθες θέσεις. Μάλιστα ο ίδιος δικαιολογήθηκε στο «Ε» πως οι αλλαγές αυτές ήταν προγραμματισμένες γιατί θέλει να δώσει την ευκαιρία και σ’ άλλους δημοτικούς συμβούλους να προφέρουν. Θεμιτό ωστόσο πρέπει να μάθουμε τους πραγματικούς λόγους της παραίτησης του κ. Κουτσομιχάλη. Για δε τον κ. Λουκμακιά, βλέπουμε ότι πληθαίνουν οι ρόλοι του. Είναι και στην ΝΟΔΕ υπεύθυνος επί των Αγροτικών Θεμάτων , τώρα και αντιδήμαρχος με μια σειρά από αρμοδιότητες στον δήμο Τοπείρου και συνδικαλιστής, πρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων Ξάνθης αλλά και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων. Και δεν είναι μόνο αυτά αφού μαθαίνω ότι προαλείφεται και για άλλες θέσει ως ακραιφνής κομματικός!
Αναρωτιέμαι πως τα προλαβαίνει με τόσα …καρπούζια κάτω από την μασχάλη του!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…