Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017 στον Δήμο Ξάνθης

Ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017 στον Δήμο Ξάνθης

0
kinitikotita-17

31 δράσεις από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου από φορείς, συλλόγους και εθελοντές

Με πρωτότυπες ιδέες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις για μικρούς και μεγάλους «μεταφράζουν» και «χρωματίζουν» την κίνηση στην πόλη οι διοργανωτές


Με σύνθημα «Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα» ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους, σχολεία και εθελοντές συμμετέχει για 2η συνεχόμενη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2017, διοργανώνοντας δράσεις και εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τα παιδιά, τους πεζούς και το ποδήλατο.

Οι δράσεις στοχεύουν στην ανάδειξη των ωφελειών που προκύπτουν από την έξυπνη κινητικότητα, με σκοπό την επιλογή εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης από τους πολίτες. Tο βάδισμα, το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και ο συνδυασμός αυτών καθιστούν τις πόλεις καθαρότερες, ασφαλέστερες και περισσότερο φιλικές.

Οι έξυπνες επιλογές στα μέσα μεταφοράς συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης ξεκίνησαν χθες με περίπατο γνωριμίας στην Παλιά Πόλη από τη ΦΕΞ, φωτογραφική εξόρμηση από τη φωτογραφική λέσχη της ΦΕΞ και μουσική εκδήλωση.

Όλες οι δράσεις που ανέλαβαν οι οργανώσεις αφορούν την κίνηση και τις διάφορες πτυχές της στις τέχνες, τον πολιτισμό, την ευαισθητοποίηση και την κοινωνική παρέμβαση.

To σημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων

Περίπατος στη Παλαιά Πόλη Ξάνθης «Κινούμαι και γνωρίζω την ιστορία της πόλης» από την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ). Γέφυρα Κόσυνθου – Μουσείο ΦΕΞ. Ώρες 10:00-12:00

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορία τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο και ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σε ένα αληθινό σκηνικό. Ο περίπατος ξεκινάει από τη γέφυρα του Κόσυνθου και καταλήγει στο Μουσείο της ΦΕΞ. Οργάνωση: ΦΕΞ.

-Παρουσίαση προγράμματος Πρώτων Βοηθειών – καρδιοπευμονικής αναζωογόννησης (ΚΑΡΠΑ) για τους πολίτες από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Ώρες: 17:45 – 18:45. Στο θεατράκι του Δήμου Ξάνθης στη Κεντρική Πλατεία Ξάνθης. Οργάνωση: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

-Προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ με θέμα «ΚΑΘΑΡΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ» από την Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Ώρες προβολών: 19:00-21:00 και 21:00-22:00.

Πως πηγαίνεις στην δουλειά, στο σχολείο… Με ένα ζευγάρι παπούτσια, με ένα ποδήλατο, μετατρέπεις την μέρα σε γιορτή… ταινίες και ντοκιμαντέρ που μας δείχνουν την ομορφιά μιας ‘Καθαρής, συνεργατικής και έξυπνης κινητικότητας’ (προβολές διαφορετικές κάθε μέρα). Οργάνωση: Κινηματογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ.

-Ενημέρωση από τον Πολιτιστικό – Περιβαλλοντικό – Ζωοφιλικό Σύλλογο Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης σχετικά με τον εθελοντισμό, τη φιλοζωία και τη φιλοζωική παιδεία, την προστασία από αδέσποτα ζώα και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων, όταν κυκλοφορούν στην πόλη με τα κατοικίδια τους. Θα επακολουθήσει και συζήτηση με τους παρευρισκόμενους εάν χρειαστεί. Ώρα 20:00-20:30.

-Μουσική συναυλία με τον Ξανθιώτη Καλλιτέχνη κ. Βαγγέλη Τσακίρη, με έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Στο θεατράκι του Δήμου Ξάνθης στη Κεντρική Πλατεία Ξάνθης. Ώρα: 20:30 – 21:30. Στο θεατράκι του Δήμου Ξάνθης στη Κεντρική Πλατεία Ξάνθης. Οργάνωση: Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός-Ζωοφιλικός Σύλλογος ‘Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης’

To αυριανό πρόγραμμα εκδηλώσεων

-Ομιλίες ενημέρωσης, συζήτηση, επιδείξεις και αθλητικά παιχνίδια σε Δημοτικά Σχολεία, με θέμα «Τα Οφέλη της Βιώσιμης Μετακίνησης, της Γυμναστικής και της Άθλησης και η μετακίνηση των ΑΜΕΑ στη πόλη», από εκπροσώπους Αθλητικών Συλλόγων και του Συλλόγου ΑμεΑ Π.Ε. Ξάνθης.

-Επίσκεψη σε Δημοτικά Σχολεία του Δήμου από εκπροσώπους έξι αθλητικών συλλόγων της πόλης μας: Π.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ, Α.Σ. ΔΙΟΜΗΔΗΣ, ΑΣΚΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, Α.Σ. ΑΣΠΙΔΑ, Α.Σ. ΑΡΙΩΝ – Α.Σ. ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ και του Σωματείου ΑμεΑ Π.Ε. Ξάνθης για ενημέρωση και συζήτηση με θέμα τα οφέλη της βιώσιμης μετακίνησης, της γυμναστικής, της άθλησης και την μετακίνηση των ΑμεΑ στη πόλη. Θα ακολουθήσουν επίδειξη καρφωμάτων, δεξιοτεχνίας ντρίπλας από αθλητές του Α.Σ. Αρίων και διαγωνισμός σουτ για τα παιδιά. Επίσης αθλητές και προπονητές του Α.Σ. ΑΣΠΙΔΑ θα παίξουν με τα παιδιά αθλητικά παιχνίδια. ΩΡΕΣ: 09:00-14:00.

-Περίπατος στη Παλαιά Πόλη Ξάνθης «Κινούμαι και γνωρίζω την ιστορία της πόλης» από την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ). Γέφυρα Κόσυνθου – Μουσείο ΦΕΞ. Ώρες 10:00-12:00. Οργάνωση: ΦΕΞ.

-Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης (ΦΕΞ), για μαθητές Δημοτικού, προσαρμοσμένα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. «Νήματα με νοήματα & μυρωδιά από μελάνη: κινούμαι έξυπνα- σημαίνει μαθαίνω».

Ώρες: 10:00-13:00 σε συνεννόηση με το Μουσείο ΦΕΞ (Πλάτωνος 27).

Ακόμη και στα δύσκολα – στο λαβύρινθο – ένας μίτος είναι αρκετός να βρεις το δρόμο σου. «νήματα με νοήματα» για να κινούμαστε με ασφάλεια και σιγουριά ακόμη και στους κόσμους των παραμυθιών. Οργάνωση: Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης ΦΕΞ

-Εικαστική παρέμβαση σε τοίχους κτιρίων Σχολείων και Νηπιαγωγείων από καλλιτέχνες της Ξάνθης, με θέμα τους οικολογικούς τρόπους μετακίνησης στη πόλη (ποδήλατο και βάδισμα). Συνεργασία με Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης και Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του Δήμου. Ώρες: Από τις 13:30

-Έρευνα μέσω ερωτηματολόγιου για την βιώσιμη κινητικότητα.

Εθελοντές ζητούν από πολίτες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τους τρόπους μετακίνησης τους στη πόλη και θέματα βιώσιμης κινητικότητας.

-Παρουσίαση προγράμματος εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών για τους πολίτες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ώρες 18:00-19:00. Στο θεατράκι του Δήμου Ξάνθης στη Κεντρική Πλατεία Ξάνθης. Οργάνωση: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

-Προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ με θέμα «ΚΑΘΑΡΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ» από την Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Ώρες προβολών: 19:00-21:00 και 21:00-22:00.

Πως πηγαίνεις στην δουλειά, στο σχολείο… Με ένα ζευγάρι παπούτσια, με ένα ποδήλατο, μετατρέπεις την μέρα σε γιορτή… ταινίες και ντοκιμαντέρ που μας δείχνουν την ομορφιά μιας ‘Καθαρής, συνεργατικής και έξυπνης κινητικότητας’ (προβολές διαφορετικές κάθε μέρα). Οργάνωση: Κινηματογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ.

-Παρουσίαση από το εργαστήρι Παραδοσιακών χορών της ΦΕΞ.

Παρουσίαση Capoeira από το εργαστήρι Capoeira Jacobina Arte της ΦΕΞ.

«Όταν η κίνηση είναι συνεργατική και έξυπνη γίνεται ‘χορός’». Ώρες: 19:00-21:00. Στο θεατράκι του Δήμου Ξάνθης στη Κεντρική Πλατεία Ξάνθης.

Οργάνωση: Εργαστήρια Παραδοσιακών Χορών και Capoeira Jacobina Arte της ΦΕΞ.

Συμμετοχή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με την υγειονομική κάλυψη των εκδηλώσεων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Γυναίκα στο μουσικό σύμπαν του Χατζιδάκι

Μια συναυλία με την διεθνή σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου στις 10 Μαΐου στον Πολυχώρο Τέχνης και…