Σχόλια 15/09/17

0
xioti
Η ανανέωση είναι σίγουρη
Δεν είναι κάτι καινούριο. Το έχουμε ξαναγράψει και το επιβεβαιώνουμε μετά από πρόσφατες πληροφορίες από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Η ανανέωση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι ριζική σε επίπεδο προσώπων. Για άνδρες και γυναίκες φυσικά.
Έτσι θα δούμε στα ψηφοδέλτια πανελλαδικά νέα άτομα, εν πολλοίς άγνωστα, γνωστά όμως στις τοπικές κοινωνίες για το έργο και την καταξίωσή τους σ’ αυτές.
Ως προς τα ονόματα τώρα, κυκλοφορούν πολλά και διάφορα. Τίποτε όμως δεν είναι σίγουρο διότι από την προτεινόμενη λίστα των τοπικών οργανώσεων ο Μητσοτάκης θα κάνει την τελική επιλογή. Εκείνο που δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής όμως κανενός, είναι πως θα επιλεγούν πρόσωπα πιστά στον αρχηγό.
Γ.Δ.


Τα υπόλοιπα κόμματα
Τώρα ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο πως υποψήφιοι θα είναι οι σημερινοί βουλευτές. Επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία αντίρρηση κι ούτε θα υπάρξει έκπληξη. Οι ίδιοι τρεις θα διεκδικήσουν την μία έδρα κι αυτό προφανώς θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Ως προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, και όπως θα ονομαστεί τελικά, κανείς δεν μπορεί από τώρα να μιλήσει για υποψηφιότητες. Έχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα ν’ ασχοληθούν αυτή την περίοδο.
Αναφορικά τώρα με το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και τα άλλα μικρότερα κόμματα και παρατάξεις, στην Ξάνθη δεν έχουν καμία ελπίδα επιτυχίας για εκλογή βουλευτή.
Απλά θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους και οι οποίες ως γνωστόν είναι ιδιαίτερα μικρές.
Γ.Δ.


Οδός Αντίκα, στο βάθος το αρχοντικό Χιώτη.
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Θέση 42 Όχημα 3
Παρασκευή 8/9/2017.
Η αναχώρηση της αμαξοστοιχίας στις 16,52 και με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.
Η θέση-και εκδόθηκε από την προηγούμενη μέρα 24 ακριβώς ώρες πριν την αναχώρηση-ανά χείρας. Όχημα 3. Θέση 42. Επιβίβαση και αναζήτηση. Εντοπίστηκε η θέση μαζί με την έκπληξη που την κατείχε. Στη θέση 42 στο Όχημα 3 κάθονταν έννομα κάποια κυρία (από Κομοτηνή) Και αυτή κρατούσε ένα εισιτήριο με θέση 42 και στο όχημα 3. Η ίδια θέση σε δύο επιβάτες. Εμείς οι… κοινοί θνητοί-επιβάτες δεχόμαστε, πως συμβαίνουν λάθη. Μα αρνούμαστε να δεχτούμε την παντελή αδιαφορία και την έλλειψη περαιτέρω μέριμνας απ’ τους άλλους θνητούς τους… προνομιούχους, που ακόμα διατηρούν μια θέση εργασίας στον πολύπαθο οργανισμό-αν ακόμα ισχύει τούτο τ’ όνομα. Ο ελεγκτής των εισιτηρίων ήλεγξε, εξεπλάγη και συνέχισε αδιάφορα να διασχίζει το διάδρομο του οχήματος. Αλήθεια τί ελέγχεται; Προφανώς αν απλά πληρώνουμε. Αν οι επιβάτες κάθονται τρεις-τρεις σε δύο θέσεις και πάλι προφανώς δεν ενδιαφέρει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΟΣΕ ή όπως αλλιώς λέγεται. Φίλοι των τρένων-απανταχού της επικράτειας-ο…. (λαθρ)επιβάτης με δική σας ευθύνη αλλά και… πληρωμένο εισιτήριο, ταξίδεψε φιλοξενούμενος στις θέσεις 44-46. Και είχαν την υπομονή επί δυόμισι και πλέον ώρες, τρεις επιβάτες να μοιραστούν δύο θέσεις και μια αλληλέγγυα ακόμα διάθεση υπέρ της διατήρησης των όποιων θέσεων εργασίας στο χώρο και κόντρα στην εκκεντρική αδιαφορία του ίδιου του χώρου. Και θα χουν την υπομονή να περιμένουν όχι μονάχα δυόμισι ώρες μα και δυόμισι χρόνια, για μια όχι πειστική μα επαγγελματική απάντηση, η οποία να συνάδει με τις κατά καιρούς συνδικαλιστικές διεκδικήσεις.
Χ. Μ.


Μετά το κράξιμο, άδειες
Έπρεπε να φάει το κράξιμο της χρονιάς η κυβέρνηση απ’ όλους για την υπόθεση της El Dorado Gold για να κάνει τελικά τα αυτονόητα. Από τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, τους βουλευτές, τα στελέχη, όλοι, είχαν την ίδια άποψη για την επένδυση στη Χαλκιδική, «Στα τσακίδια».
Όταν όμως διαπίστωσαν ότι το μέτωπο των αντιδράσεων πως ήταν τεράστιο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό (κυρίως), τότε έκαναν πίσω στο τάκα-τάκα. Νέα κωλοτούμπα. Και τι έκαναν; Ενέκριναν δύο άδειες για τη λειτουργία των μεταλλείων καθ’ όλα νόμιμες σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Από την πλευρά της η εταιρεία δήλωσε πως πρόκειται για θετική εξέλιξη, όμως θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Τι συμπέρασμα βγάζει κανείς; Ότι σ’ αυτή τη χώρα χάθηκε προ πολλού η σοβαρότητα, κυρίως από τους πολιτικούς. Που άλλα λένε, άλλα κάνουν και ξανά άλλα αποφασίζουν. Έτι όμως επενδύσεις δεν γίνονται.
Γ.Δ.


Ήταν μέγα λάθος
Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά πως η απόφαση να κλείσει η Αναπτυξιακή αλλά και να μην γίνει νέα και «κολλήσουμε» σαν φτωχός συγγενής με την Αναπτυξιακή Ροδόπης, πως ήταν λάθος.
Εξάλλου η διαδρομή της Αναπτυξιακής περιείχε πολλά λάθη κυρίως στις επιλογές των ανθρώπων.
Τώρα πλέον καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της δημιουργίας νέας Αναπτυξιακής Ξάνθης. Κι αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα, άμεσα. Για να κερδηθεί όσος χαμένος χρόνος και για να οικοδομηθεί ένα βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του νομού. Ιδού λοιπόν λαμπρό πεδίον για τους φορείς της Ξάνθης για ν’ αποδείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους γι’ αυτόν τον τόπο.
Στα έργα, όχι στα λόγια…
Γ.Δ.


Ο καπιταλισμός φταίει για όλα
Η απάντηση σε όλα τα δεινά είναι απλή ή μάλλον απλοϊκή για πολλούς αριστερούς. Για όλα φταίει η πλουτοκρατία. Μπορεί η πετρελαιοκηλίδα να έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος του Σαρωνικού και οι αρμόδιες υπηρεσίες να έκαναν σχεδόν τρεις μέρες για να κινητοποιηθούν, αλλά όπως είπε ο γνωστός οικολόγος υπουργός Περιβάλλοντος, ‘’την ευθύνη για την πετρελαιοκηλίδα έχει μια ολόκληρη κοινωνία’’, επειδή είμαστε εξαρτημένοι από το πετρέλαιο. Σε άλλα ήσσονος σημασίας περιβαλλοντικά θέματα ο κ. Τσιρώνης έβγαινε από τα ρούχα του, ενώ τώρα δεν φάνηκε να αντιδρά ιδιαίτερα. Βέβαια μπορεί το ζήτημα να μην είναι μεγάλο και ας λένε οι αρμόδιες αρχές ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης σε όλο τον Σαρωνικό, ας λένε οι επιστήμονες ότι θα χρειαστούν περίπου 20 χρόνια για να επανέλθει η θαλάσσια περιοχή στην προηγούμενη κατάσταση. Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής κάτι παραπάνω θα ξέρει, όταν ισχυρίζεται ότι θα τα καθαρίσουν σε λίγες μέρες. Ελπίζουμε να μην είναι σαν τις λίγες μέρες και εβδομάδες που θα ίσχυαν τα capital controls μόνο. Άνθρωποι που εξανίσταντο στο παραμικρό, τώρα δεν κουνιούνται ρούπι από την καρέκλα. Και αν σε κάποια κρίση ευθιξίας τους ξεφύγει κάτι περί παραίτησης, το παίρνουν πίσω σαν… λογοπαίγνιο. Αλλά ποια λογική έχει μείνει γενικά για να την βρούμε σ’ αυτό το περιστατικό; Όταν ο κ. Κουρουμπλής με το γνωστό θέμα όρασης πάει με το λιμενικό για… αυτοψία. Όταν στέλνουμε στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας, στο Ελληνικό, επιτελείο να ελέγξει αν υπάρχει… δάσος. Για άλλη μια φορά φάνηκε πάντως ξεκάθαρα ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για κανένα έκτακτο περιστατικό, μικρό ή μεγάλο.
Χ.Δ.


Πολεοδομία Ξάνθης
Οι Πολεοδομίες έχουν γίνει από τις υπηρεσίες που οι περισσότεροι υπάλληλοι προσπαθούν να αποφύγουν, λόγω της φύσης της δουλειάς, κυρίως στον τομέα που ασχολείται με τα αυθαίρετα και την επιβολή προστίμων. Προστριβές με ιδιοκτήτες και δικηγόρους, με τους προϊσταμένους που κάποιες φορές πιέζουν προς κάποια κατεύθυνση, με μια δαιδαλώδη νομοθεσία που συχνά κινείται στον χώρο του παραλόγου, με τους πολιτικά προϊσταμένους που θέλουν να διαφυλάξουν ψηφοφόρους τους. Όλα αυτά ‘’σκάνε’’ στο κεφάλι κάποιων υπαλλήλων, που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή, όπως φάνηκε και πέρυσι στην Πολεοδομία Ξάνθης με την αργία δύο υπαλλήλων μετά από καταγγελία ιδιοκτήτη κέντρου διασκέδασης για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση αυθαιρεσιών άλλου ιδιοκτήτη παρόμοιου κέντρου. Σε μια εκτεταμένη ανάκριση-απολογία πρόσφατα ο εισαγγελέας Ξάνθης επέβαλε περιοριστικά μέτρα σε αρκετούς από τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και υπάλληλοι-προϊστάμενοι της υπηρεσίας. Η αργία των δύο υπαλλήλων, την οποία διέταξε ο Δήμαρχος Ξάνθης και η οποία είχε φανεί σε πολλούς που γνώριζαν την υπόθεση άδικη, θα κριθεί στο συμβούλιο Εφετών και φαίνεται ότι τελικά θα επανέλθουν στην δουλειά τους. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε την πορεία και κατάληξη της υπόθεσης αυτής.
Χ.Δ.


Μας ρίχνει χοντρό δούλεμα η Εγνατία…
Έχει από τον Μάρτη που μας κοροϊδεύει η Εγνατία ότι θα δημοπρατήσει το πρώτο κομμάτι του Κάθετου άξονα Ξάνθης και το πάει από αναβολή σε αναβολή με αστείες δικαιολογίες εκθέτοντας τον εαυτό της ως εταιρεία αλλά και τον αντιπεριφειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη ενώ κατ’ επέκτασιν προσβάλλει και την τοπική κοινωνία. Πρώτα δήθεν έπρεπε να βγει η απόφαση από το Δικαστήριο για τις απαλλοτριώσεις και να πάρει και ειδική έγκριση από τον υπουργό Μεταφορών. Έτσι χθες ο πρόεδρος κ. Αντωνούδης σε επικοινωνία μας, μας είπε περιχαρής ότι ο υπουργός υπέγραψε την ειδική αλλά περιμένουν την απόφαση για τις απαλλοτριώσεις. Προφανώς δε διαβάζει «Ε» γιατί σε ρεπορτάζ της εφημερίδας μας στις 23 Αυγούστου αναφέραμε ότι στις 4 Αυγούστου με απόφαση του υπουργού Υποδομών που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ κηρύχθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων έκτασης συνολικού εμβαδού 356.967,97 τ.μ. για την εκτέλεση των έργων και αφορά 98 συνολικά ιδιοκτησίες». Στο ίδιο ρεπορτάζ σύμφωνα με τον κ. Αντωνούδη, η δημοπράτηση θα γινόταν… σήμερα! Αντ’ αυτού ο κ. Αντωνούδης χθες δήλωσε άγνοια για το ζήτημα και μας έδωσε νέα προθεσμία μέσα στον Οκτώβριο για τη δημοπράτηση.
Συμπέρασμα: Ο κ. Αντωνούδης στην προσπάθειά του να βρει κάποια νέα δικαιολογία για την καθυστέρηση της δημοπράτησης , πιάστηκε «αδιάβαστος» ή γνώριζε ότι κηρύχθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση αλλά δεν φαντάστηκε ότι το γνωρίζαμε κι εμείς. Κι έτσι προσπάθησε να μας παραπλανήσει. Καλά θα κάνει πριν επικαλεστεί νέες δικαιολογίες στο μέλλον να ενημερωθεί πρώτα από τον τοπικό Τύπο. Επίσης όπως είναι γνωστό από την στιγμή που θα εισαχθεί ο φάκελος στο δικαστήριο και χωρίς να είναι απαραίτητη η εκδίκαση με την οποία τελεσφορεί η διαδικασία, μπορεί να προχωρήσει η δημοπράτηση.
Ερώτημα: Γιατί οι βουλευτές μας δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το θέμα; Τόσους μήνες γράφουμε και γράφουμε και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε…
Κύριε Ζεϊμπέκ… για τον κάθετο άξονα στο Δημάριο μιλάμε που θα δώσει δουλειά στους κατοίκους! Πως ανέχεστε τέτοιο εμπαιγμό κύριοι;
Μ.Ξ.


Ήθελε να πάει στην ομιλία του Μητσοτάκη με έξοδα της περιφέρειας!
Ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Τσαλικίδης κατέθεσε εγγράφως αίτημα προς την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας που μπήκε ως θέμα στην ημερήσια διάταξη, για έγκριση μετακίνησης με υπηρεσιακό αυτοκίνητο και διανυκτέρευσης στην Θεσσαλονίκη για να παραστεί στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ! Δηλαδή να παραστεί σε κομματική εκδήλωση με έξοδα της περιφέρειας! Όπως είναι λογικό και θεσμικά ορθό αντέδρασε έντονα ο επικεφαλής της αντιπολίτευση Φώτης Καραλίδης. Αμέσως μετά προσπάθησαν να το «μαζέψουν» κάνοντας ορθή επανάληψη ότι το αίτημα αφορά δαπάνες για την επίσκεψή του στη ΔΕΘ που δεν πήγε επειδή έπεσε η γέφυρα. Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Επιτροπής απέσυρε το θέμα. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα για το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι τον ρόλο τους στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…