Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πρώτο κουδούνι για τα μικρά ξανθιωτάκια

Πρώτο κουδούνι για τα μικρά ξανθιωτάκια

0
agiasmos-161

Αγιασμός και ευχές για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς – Στο 9ο και 18ο Δημοτικό ο επίσημος αγιασμός στην Ξάνθη

Ζωντάνεψαν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές οι αυλές των σχολείων – Λιγότερα κενά εκπαιδευτικών αλλά σε βάρος της ποιότητας, ισχυρίζονται οι εκπαιδευτικοί

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτύπησε εχθές το πρωί για τους μαθητές της Ξάνθης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Τα προαύλια των σχολείων γέμισαν με παιδικές φωνές και χαμόγελα μικρών και μεγάλων μαθητών, οι οποίοι παρευρέθηκαν στον καθιερωμένο αγιασμό και παρέλαβαν τα σχολικά τους βιβλία, χωρίς να καταγραφούν ιδιαίτερες ελλείψεις. Ανάμικτα τα συναισθήματα αφού η ανεμελιά των καλοκαιρινών διακοπών δίνει την θέση της στο σχολικό πρόγραμμα και την μελέτη, αλλά και την επανένωση με συμμαθητές και εκπαιδευτικούς. Συγκίνηση για τους γονείς που έβλεπαν τα ‘’βλαστάρια’’ τους για πρώτη φορά με την σχολική τσάντα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά. Ο επίσημος αγιασμός τελέστηκε στα μοναδικά συστεγαζόμενα Δημοτικά Σχολεία 9ο και 18ο, παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, των τοπικών αρχών, καθώς και εκπροσώπων του Στρατού και της Αστυνομίας.

Στην Κυψέλη μετά από πολλά χρόνια ο επίσημος αγιασμός

agiasmos-protakia16Από τις 9:00 το πρωί της Δευτέρας άρχισαν να συγκεντρώνονται σιγά-σιγά οι μικροί μαθητές μαζί με τους γονείς τους στην αυλή του 9ου και 18ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης στην περιοχή της Κυψέλης, όπου τελέστηκε φέτος ο επίσημος Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Ξάνθης, παρουσία του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αναστάσιου Μάρκου, του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη, του Βουλευτή Ξάνθης Γρηγόρη Στογιαννίδη, του Δημάρχου Ξάνθης Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου και του Αστυνομικού Διευθυντή Ξάνθης Ευάγγελου Γκίκα, ενώ τους επίσημους υποδέχτηκε στο σχολείο η διευθύντρια Κυριακή Βασιλειάδου. Αμέσως μετά την τελετή οι μαθητές οδηγήθηκαν στις τάξεις τους, προκειμένου να γνωριστούν με τους δασκάλους τους και να λάβουν τα σχολικά τους βιβλία, που τους περίμεναν πάνω στα θρανία. Απευθυνόμενος στους μικρούς μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ο Μητροπολίτης Ξάνθης ευχήθηκε να έχουν μια καλή και δημιουργική χρονιά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σημαντικό έργο του δασκάλου. «Χτυπάει το κουδούνι για την νέα σχολική χρονιά μετά την ανάπαυλα από τις διακοπές του καλοκαιριού, ώστε να μάθετε γράμματα και να γίνεται χρήσιμοι άνθρωποι, για να παραδώσετε τον κόσμο καλύτερο από αυτόν που παραλαμβάνετε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προτρέποντας τους μεγαλύτερους μαθητές να ακούν τις συμβουλές δασκάλων και γονέων, αλλά και να φροντίζουν τα παιδιά που για πρώτη φορά ξεκινούν το σχολείο.

Ευχές αλλά και δέσμευση συνεργασίας εκπαίδευσης και πολιτείας

Η διευθύντρια κα Βασιλειάδου ευχαρίστησε τους γονείς και συναδέλφους της για την στήριξη, αλλά και τις υπηρεσίες του δήμου που είναι στο πλευρό του σχολείου όποτε χρειάστηκε, υποσχόμενη να είναι κοντά σε όλους σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Στην συνέχεια αναγνώστηκε το μήνυμα του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να είναι καλή η χρονιά. «Τα ωρολόγια προγράμματα, το πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου και η διδακτέα ύλη έχουν ανανεωθεί, τα βιβλία σας περιμένουν από το καλοκαίρι και τα έξοδα των σχολικών επιτροπών έχουν ήδη καλυφθεί από το υπουργείο Εσωτερικών» ανέφερε στο μήνυμά του, τονίζοντας ότι φέτος δεν λείπουν από τα σχολεία εκπαιδευτικοί, χάρη σε έναν επιτυχή σχεδιασμό του υπουργείου, ώστε, να ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες ταχύτατα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης, ευχήθηκε η χαρά της πρώτης μέρας να παραμείνει μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, να κυλήσει ήρεμα και παραγωγικά για όλους. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα σε όποια ανάγκη ανακύψει στις σχολικές μονάδες. Δύναμη και υγεία προς γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ευχήθηκε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Βουλευτής κ. Στογιαννίδης.

Χαμόγελα και ειλικρινείς ευχές για τα παιδιά, το μέλλον της χώρας

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, απέδωσε τα χαμόγελα της ημέρας και τις ειλικρινείς ευχές στα παιδιά, που αποτελούν το μέλλον της χώρας, τονίζοντας ότι η παρουσία όλων δείχνει ότι είμαστε ζωντανοί και όρθιοι παρά τις δύσκολες μέρες που περνούμε. Όπως σημείωσε ο ίδιος, η φετινή χρονιά ίσως ξεκινά με τα λιγότερα προβλήματα των τελευταίων χρόνων, προτρέποντας όλους να συνεχίσουν με χαμόγελο και ελπίδα. Η κα Βασιλειάδου διάβασε και το μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ Παναγιώτη Κεραμάρη, ο οποίος εστίασε στον αγώνα και στον κόπο που χρειάζεται για να πραγματοποιηθούν οι ευχές που δίνονται. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Προτρέψτε τον εαυτό σας να βάλει στόχους και με τη βοήθεια σχολείου και οικογένειας να τους πετύχει. Συνηθίζω να λέω στους μαθητές μου πως το ισχυρότερο όπλο στον κόσμο είναι η γνώση. Το σχολείο όμως δεν είναι μόνο χώρος μετάδοσης γνώσης. Το σχολείο έχει την υποχρέωση, σε στενή συνεργασία με τους γονείς, να διαμορφώσει ανθρώπους με χαρακτήρα, ήθος, προσωπικότητα και να δημιουργήσει πολίτες με ελεύθερη σκέψη και δημοκρατική συνείδηση. Σας ζητώ και φέτος να δείξετε ζήλο και να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας. Αδράξτε την κάθε μέρα». Την δική του δέσμευση ότι θα είναι κοντά στο σχολείο, όποτε ζητηθεί η συνδρομή της Τροχαίας και της Ασφαλείας για την ενημέρωση των μαθητών, έδωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Γκίκας.

Με χειροκρότημα έγινε δεκτή από τους μαθητές η μείωση του ωραρίου στο σχολείο

Η διευθύντρια δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας κ. Μάρκου να συνεχίσει να είναι στο πλευρό των εκπαιδευτικών και να μην ξεχνάει από πού ξεκίνησε και ο ίδιος. Ο κ. Μάρκου με την σειρά του παρακάλεσε τους γονείς να επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς τον σεβασμό που τους αρμόζει και να μην μετατρέπουν το σχολείο σε ένα σάκο του μποξ, όπου θα εκτονώνουν τα όποια προβλήματά τους. Ανακοίνωσε, μάλιστα, τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην εκπαίδευση, από τα νηπιαγωγεία μέχρι και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με την εισαγωγή μαθημάτων σε όλα τα σχολεία από τετραθέσια και πάνω. Με θερμό χειροκρότημα και ευχαρίστηση έγινε δεκτή από τους μαθητές η ενημέρωση αναφορικά με την αλλαγή στην ώρα αποχώρησης, η οποία από τις 14:00 θα πραγματοποιείται στην 13:15.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στο άρθρο «Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη» που δημοσιεύτηκε την 24η Απρίλη 2024 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Γράφει ο Νάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλ…