Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Διχασμένες οι εντυπώσεις για τις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης

Διχασμένες οι εντυπώσεις για τις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης

0
kataskinotes-1

Αμείωτο το κέφι από τους Συλλόγους – Για ποιοτικότερο τουρισμό κάνουν λόγο διοργανωτές και ξενοδόχοι

Χωρίς ιδιαίτερα ‘’παρατράγουδα’’ κύλησαν οι Γιορτές, με μεγάλη επισκεψιμότητα τα Σαββατοκύριακα – ‘’Παραφωνία’’ τα κλειστά στέκια των Συλλόγων και προβληματισμός για το μέλλον του θεσμού

«Πλημμύρισαν» από κόσμο για μια ολόκληρη εβδομάδα τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη από τις 3 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, με τους επισκέπτες, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, να ξεφαντώνουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι απόψεις για την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης διίστανται, αφού διοργανωτές και ξενοδόχοι κάνουν λόγο για ποιοτικό τουρισμό, ενώ οι εκπρόσωποι των Συλλόγων είδαν την κίνηση στα στέκια τους ελαφρώς μειωμένη. Οι δεύτεροι βιώνουν την αβεβαιότητα από τις αλλαγές που επήλθαν φέτος στην φορολόγησή τους και είναι ιδιαίτερα διστακτικοί και απογοητευμένοι από την έκβαση της υπόθεσης, όσο και από τους συνεχείς ελέγχους της εφορίας, που στιγμάτισαν τις φετινές Γιορτές. Ως συνήθως, η επισκεψιμότητα κορυφώθηκε ιδιαίτερα το πρώτο και δεύτερο διήμερο των Γιορτών, ενώ τις καθημερινές η κίνηση ήταν εμφανώς μειωμένη. Ο θεσμός, που φέτος συμπλήρωσε τα 26 χρόνια εορταστικής παρουσίας, έχει γίνει, μαζί με το Καρναβάλι, ένας από τους βασικότερους πόλους έλξης επισκεπτών. Για ακόμη μία χρονιά, δεν ήταν λίγοι οι επισκέπτες που βρέθηκαν στην πόλη μας από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από τις γειτονικές Βουλγαρία και Τουρκία. Ο καιρός φέτος ήταν σύμμαχος στις Γιορτές, αφού όχι μόνο δεν σημειώθηκαν βροχοπτώσεις, αλλά κάποιες μέρες καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ευχαριστημένοι οι ξενοδόχοι, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, Απ. Αγκόρτσας

Παρότι οι δρόμοι δεν ήταν γεμάτοι κάθε βράδυ, όπως άλλες χρονιές, οι ξενοδόχοι της περιοχής είναι κατευχαριστημένοι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Απόστολος Αγκόρτσας, τονίζοντας ότι ήταν οι καλύτερες Γιορτές από πλευράς ποιοτικής αλλά και οικονομικής απόδοσης στην αγορά. Τα καταλύματα της Ξάνθης κινήθηκαν μεσοβδόμαδα σε ποσοστά πληρότητας άνω του 60%, ενώ το πρώτο τριήμερο (Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή) και το δεύτερο διήμερο (Παρασκευή-Σάββατο) όλα σχεδόν άγγιξαν το 100% της πληρότητάς τους. Όπως σημείωσε ο κ. Αγκόρτσας, σ’ αυτό συνέτεινε και το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες της Ξάνθης δεν αύξησαν τις τιμές για τις μέρες αυτές, παρά την μεγάλη ζήτηση, κάτι που καταδεικνύει και το επίπεδο που αποκτά σταδιακά η αγορά της Ξάνθης. Για να τονίσει τα οφέλη αυτού του είδους επισκεπτών και όχι όσων διέρχονται απλά από την πόλη, ο ίδιος αναφέρθηκε στα στατιστικά αποτελέσματα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με τα οποία κάθε επισκέπτης που διαμένει στην πόλη περισσότερες από μία μέρες ξοδεύει στην τοπική αγορά κατά μέσο όρο 100 ευρώ ημερησίως, σε αντίθεση με όσους διημερεύουν, η κατανάλωση των οποίων κυμαίνεται στα 30 ευρώ την μέρα.

Ήσυχες Γιορτές χωρίς ‘’παρατράγουδα’’ και πολλές διακομιδές στο νοσοκομείο

Το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα των Γιορτών είχε μια σαφή προτίμηση στο λαϊκό τραγούδι, κάτι που κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ηλικιών, οι οποίες κατέκλυσαν την πλατεία Μητροπόλεως στην εναρκτήρια συναυλία των αδελφών Διονυσίου, στην καταληκτήρια συναυλία του Γιώργου Μαργαρίτη και της Ραλλίας Χρηστίδου, όσο και στο αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη Άκη Πάνου. Αντίθετα, μικρότερες ηλικίες προσέλκυσε ο τραγουδοποιός Χρήστος Δάντης και το γκρουπ «48 Ώρες». Η έλλειψη πολλών νέων σε ηλικία επισκεπτών είχε ως συνέπεια τα πράγματα να είναι πιο ήσυχα κατά την διάρκεια των Γιορτών. Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γκίκα, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα παραβατικότητας, εκτός από ένα μικροεπεισόδιο κατά το οποίο προκλήθηκε σωματική βλάβη σε 29χρονο, ενώ και κάποιες μικροκλοπές που σημειώθηκαν τις πρώτες μέρες σε στέκια Συλλόγων δεν καταγγέλθηκαν επίσημα ώστε να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα. Οι αστυνομικές αρχές φρόντισαν ακόμη για την τήρηση του ωραρίου σε στέκια και καταστήματα, αφού μετά την πρώτη μέρα που σημειώθηκαν κάποιες παραβάσεις, τις υπόλοιπες όλοι συμμορφώθηκαν, με τους νεαρούς να συγκεντρώνονται κοντά στην πλατεία Αντίκα κατά εκατοντάδες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι Εθελοντές Σαμαρείτες είχαν σχετικά εύκολο έργο, αφού όπως δήλωσε στο «Ε» ο αρχηγός των Σαμαρειτών Λεωνίδας Ξανθόπουλος, σημειώθηκαν περίπου 12 διακομιδές που οφείλονταν σε αδιαθεσία, ζάλη, ελαφρά κατάγματα και κάποια ατυχήματα στις κουζίνες των συλλόγων, ενώ δεν υπήρξαν περιστατικά μέθης.

Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από τους περισσότερους συλλόγους

Οι έλεγχοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης στα τρόφιμα που διαθέτουν οι Σύλλογοι απέδειξε ότι έχουν συμμορφωθεί τα τελευταία χρόνια με τις υποδείξεις και όλα τα παρεχόμενα εδέσματα διακρίνονται για την ποιότητα και την σωστή τους συντήρηση. Πολλοί είναι μάλιστα οι σύλλογοι που έχουν εμπλουτίσει το μενού τους, πέρα από τα συνηθισμένα ψητά της ώρας. Εκτός από τα στέκια όμως επωφελήθηκε και η υπόλοιπη αγορά της πόλης από την παρουσία τόσων επισκεπτών, με τις καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία και τις ταβέρνες να είναι γεμάτα. Οι τελευταίες μάλιστα απορρόφησαν την πολυκοσμία που υπήρχε σε κάποια στέκια, λόγω της απουσίας μερικών συλλόγων.

Ικανοποίηση από Λύρατζη, που αποδίδει την μείωση κίνησης στην γενικότερη οικονομική δυσπραγία

Την ικανοποίησή του εξέφρασε στο «Ε» ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλης Λύρατζης, τονίζοντας ότι οι Γιορτές κρίνονται επιτυχημένες από την πλευρά των διοργανωτών, που είχαν την ευθύνη των συναυλιών, αφού ο κόσμος φέτος έδειχνε να προτιμά την παραμονή στην πλατεία Μητροπόλεως και την διασκέδαση με τους καλεσμένους καλλιτέχνες, παρά να μεταβεί στα στέκια των συλλόγων. Την διαφοροποίηση αυτή, όσο και τον ελαφρώς μειωμένο τζίρο κάποιων συλλόγων, απέδωσε στην γενικότερη οικονομική δυσπραγία που υπάρχει και όχι στο ζήτημα της φορολόγησης των συλλόγων ή των καλλιτεχνικών επιλογών, οι οποίες θεωρείται ότι στέφθηκαν με επιτυχία και τις παρακολούθησε πολύς κόσμος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «καρδιά» του Πόντου θα χτυπήσει στη Δράμα

Χορευτές των σωματείων του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας θα π…