Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Φάλτσα» από την συναυλία Παπακωνσταντίνου στην Ξάνθη

«Φάλτσα» από την συναυλία Παπακωνσταντίνου στην Ξάνθη

0
papakostantinou synaylia

Την τιμητική του είχε ο δήμος Ξάνθης με αρνητική δημοσιότητα για το θέμα της πληρωμής του καλλιτέχνη μέσω Βουλγάρικης εταιρείας

Άγνοια δήλωσε ο καλλιτέχνης – Πάρτι στο Twitter. Σιωπή από Δήμο και Κέντρο Πολιτισμού – «Εγείρεται μείζον πολιτικό θέμα», λένε οι «Πολίτες για την Ξάνθη»

Τα … «παρατράγουδα» της συναυλίας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που έγινε το Σεπτέμβρη στις Γιορτές Π. Πόλης, ακούει τώρα ο δήμος Ξάνθης που είχε την τιμητική του το Σαββατοκύριακο στα αθηναϊκά κανάλια και στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο του Σαββατοκύριακου. Μόνο που αυτή η δημοσιότητα έχει αρνητικό πρόσημο καθώς συνδέεται με φοροαποφυγή επαναφέροντας το δίλημμα περί νομιμότητας και ηθικής στον δημόσιο βίο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η υπόθεση αφορά την κατάθεση του ποσού των 16.500 ευρώ από το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης σε εταιρεία βουλγαρικών συμφερόντων για την πληρωμή της συναυλίας του γνωστού καλλιτέχνη. Υπενθυμίζουμε πως το Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης ενημερώθηκε σχετικά από τον επικεφαλής της «Κοινωνίας Δημοτών» Θ. Ξυνίδη στην συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου ο οποίος έθεσε το ακόλουθο ερώτημα προς τον κ. Δήμαρχο Ξάνθης: «Πόσο θεμιτό και ηθικό είναι ο Δήμος Ξάνθης να αποδέχεται το Κέντρο Πολιτισμού να καταβάλει σε βουλγαρική εταιρεία τα δικαιώματα της συναυλίας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, (προφανώς για φορολογικούς λόγους) κάτι που θεωρούμε ανεπίτρεπτο να κάνει ο Δήμος σε περίοδο κρίσης (εφόσον τα χρήματα που πληρώνονται είναι του Δήμου Ξάνθης) , ενώ θα έπρεπε κανονικά να στηρίζουμε ελληνικές εταιρείες και να μην δεχόμαστε καλλιτέχνες που δεν εκπροσωπεί ελληνική εταιρεία;».

Άγνοια δήλωσε ο καλλιτέχνης – Πάρτι στο Twitter

Η υπόθεση πήρε διαστάσεις δεδομένου ότι αφορά ένα διάσημο καλλιτέχνη με αριστερές καταβολές και έγινε viral στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα sites ενώ σάλος έχει προκληθεί στο Twitter με σχόλια του τύπου: «Χαιρετίσματα λοιπόν… στη Βουλγαρία»

«Βασίλειος ο ΒουλγαροΦόρος!», «Χαιρετίσματα λοιπόν στην εφορία, εγώ κρατάω την ουσία και πληρώνομαι από την Βουλγαρία». Την ίδια στιγμή ο καλλιτέχνης δήλωσε πλήρη άγνοια. Η εταιρεία που συνεργάζομαι χρόνια και κάνω συναυλίες μαζί της, συνεργάστηκε με το πνευματικό κέντρο του Δήμου Ξάνθης και προχθές έμαθα ότι συνεργάζεται με μια βουλγάρικη εταιρεία. Ιδέα δεν είχα, ειλικρινά. Ξέρω να ξεχωρίζω τι είναι το νόμιμο από το ηθικό. Εάν το ήξερα θα είχα αντιδράσει. Όμως, όλα αυτά οι άνθρωποι τα έκαναν κανονικά, τυπικά. Όσο αφορά στις αμοιβές, μπορείτε να πάτε στην Εφορία Χολαργού και να δείτε εκεί κατατεθειμένη την αμοιβή μου, όποια και αν είναι αυτή. Δεν είμαι ανιχνευτής εταιρειών. Πάω την τελευταία στιγμή, γιατί έρχομαι από άλλη πόλη, τραγουδάω και φεύγω. Δεν είναι δυνατόν να ήξερα τι συμβαίνει, πώς έχουν βρει τα οικονομικά τους και λοιπά. Δεν ήξερα καν την εταιρεία αυτή, αγνοούσα και την ύπαρξή της στην υπόθεση. Προχθές το έμαθα», ανέφερε ο ίδιος.

Σχετικά με το ποσό που πήρε τελικά για τη συναυλία, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε: «Είναι ακριβώς τα μισά. Είναι 8.000 και αυτό αφορά τη δουλειά 25 ανθρώπων». Το ίδιο επιβεβαίωσε μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος» και ο υπεύθυνος του γραφείου διοργάνωσης των συναυλιών του κ. Ελισσαίος Πατσέλας: «Έχει αναθέσει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση των οικονομικών των συναυλιών του σε μένα. Ο ίδιος δεν γνώριζε απολύτως τίποτα», ενώ υποστήριξε πως μόνο ένα μέρος των χρημάτων, αυτά που αφορούν στα έξοδα της συναυλίας και όχι στην αμοιβή του καλλιτέχνη, θα φορολογηθούν στη Βουλγαρία. «Η βουλγάρικη εταιρεία ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος είχε κάνει σύμβαση με το πολιτιστικό κέντρο Δήμου Ξάνθης. Το μισό του συνολικού ποσού, περίπου 8.000 ευρώ, που εισέπραξα εγώ και σ’ αυτό συμπεριλαμβάνεται η αμοιβή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, θα φορολογηθεί κανονικά από το ελληνικό κράτος. Το υπόλοιπο, που προορίζεται για την κάλυψη των εξόδων της διοργάνωσης (μεταφορές, διαμονή, διατροφή, φύλαξη χώρου, διαφήμιση), θα φορολογηθεί στη Βουλγαρία».

Σιωπή από Δήμο και Κέντρο Πολιτισμού

Στο μεταξύ καμιά αντίδραση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής για το θέμα από τον δήμο Ξάνθης ενώ είναι σαφές ότι ο δήμαρχος επιχειρεί να διαχωρίσει τη θέση του από τις αποφάσεις του Κέντρου Πολιτισμού.   Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Λύρατζης μιλώντας στο «Ε» είπε πως θα απαντήσει με δελτίο Τύπου του Κέντρου Πολιτισμού αφού κοπάσει ο θόρυβος τονίζοντας με ξεκάθαρο τρόπο πως θα προβεί σε μηνύσεις εναντίον δημοσιευμάτων που τον θίγουν.

Βολές Αναταμπούφη σε Δήμαρχο

Δριμεία κριτική για τις πρακτικές που ακολουθεί ο δήμος Ξάνθης ασκεί με σημερινή του ανακοίνωση, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη», Νίκος Ανταμπούφης, απευθύνοντας ερωτήματα που σχετίζονται με την καθυστέρηση ανάρτησης του συγκεκριμένου τιμολογίου στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» για τρεις μήνες (αναρτήθηκε στις 17-12-2015), για το γεγονός ότι, σύμφωνα με δήλωση του καλλιτέχνη, ο ίδιος εισέπραξε ένα ποσό της τάξης των 8.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που τιμολογήθηκε άγγιζε τα 16.500 ευρώ.

Επίσης υποστηρίζει πως «εγείρεται μείζον πολιτικό θέμα που δεν περιορίζεται μόνο στην ηθική ή νομική του διάσταση, όπως ο κ. δήμαρχος και μέρος της αντιπολίτευσης δηλώνουν, αλλά αποκαλύπτει ευθέως τις καιροσκοπικές αντιλήψεις και πρακτικές στις οποίες καταφεύγει ο Δήμος Ξάνθης αδιαφορώντας για το μήνυμα που στέλνει, τις πρακτικές που εξασκεί και το γενικότερο συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της πατρίδας μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Αλέξανδρος Κοντός άμισθος ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη ΑΜΘ

Θα λειτουργήσει επικουρικά σε θέματα αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης Σύμφωνα με απόφαση…