Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συνεχίζονται οι ουρές για τις συντάξεις… κάτω από τον ήλιο

Συνεχίζονται οι ουρές για τις συντάξεις… κάτω από τον ήλιο

0
eurobank-oures

Σταδιακά λειτουργούν περισσότερα τραπεζικά καταστήματα με επιπλέον συναλλαγές – Άνοιξε και 6ο υποκατάστημα για τις συντάξεις χθες

Εξαντλήθηκαν οι νέες κάρτες σε πολλές τράπεζες και τα 20ευρα από τα ΑΤΜ

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν χθες οι πολυπρόσωπες ουρές έξω από τα τραπεζικά υποκαταστήματα για τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης. Το ποσό που δύνανται να εισπράξουν από τις συντάξεις που έχουν κατατεθεί συνεχίζει να ανέρχεται στα 120 ευρώ για όλη την εβδομάδα. Όπως εξηγούν στελέχη των τοπικών υποκαταστημάτων, το ποσό ορίστηκε ως δίκαιο αντιστάθμισμα για τις δύο μέρες (Δευτέρα και Τρίτη), κατά τις οποίες οι συνταξιούχοι που δεν χρησιμοποιούσαν κάρτες ανάληψης δεν είχαν την δυνατότητα να εισπράξουν το ημερήσιο επιτρεπόμενο ποσό των 60 ευρώ. Πέρα από την άμεση εκταμίευση του ποσού μέσω των βιβλιαρίων καταθέσεων, στόχος των τραπεζών ήταν να εκδώσουν κάρτες, ώστε τις επόμενες μέρες να μπορούν οι συνταξιούχοι απρόσκοπτα να εκταμιεύουν τα 60 ευρώ ανά ημέρα. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, αφού ο αριθμός των συνταξιούχων ήταν πολύ μεγαλύτερος από τις διαθέσιμες νέες κάρτες που υπήρχαν στα τραπεζικά καταστήματα. Σε ένα μόνο υποκατάστημα στην Ξάνθη εκδόθηκαν σε μία μέρα περισσότερες από 300 κάρτες και οι υπεύθυνοι είναι εν αναμονή νέων από τα κεντρικά. Συνεπώς, τα 120 ευρώ που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι άνευ κάρτας, ισοδυναμούν με το ποσό που μπορούν να εκταμιεύσουν για ολόκληρη την εβδομάδα.

Πρώτη μέρα με συννεφιά, δεύτερη με ήλιο

Ο άστατος καιρός του τελευταίου διαστήματος φαίνεται να ευνόησε τους συνταξιούχους που περίμεναν για ώρες από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, αφού η συννεφιά κράτησε χαμηλά την θερμοκρασία. Από αυτό δεν επωφελήθηκαν οι συνταξιούχοι που βρέθηκαν χθες έξω από τα 6 υποκαταστήματα που άνοιξαν στην Ξάνθη για τους δικαιούχους των ασφαλιστικών ταμείων. Ο δυνατός ήλιος ανάγκασε πολλούς να περιμένουν σε παρακείμενα καφενεία και καφετέριες ή να προσπαθούν να δροσιστούν κάτω από την σκιά κάποιου δέντρου ή υπόστεγου. Κάποιοι δεν άντεξαν την κόπωση από την πολύωρη αναμονή και την έντονη ηλιοφάνεια, που δημιούργησε ασφυκτικές συνθήκες πολυκοσμίας και σημειώθηκαν κάποια περιστατικά λιποθυμίας ηλικιωμένων συνταξιούχων. Ευτυχώς, με την βοήθεια των νεώτερων συνταξιούχων, των τραπεζικών υπαλλήλων, που με αυτοθυσία αυτές τις μέρες στέκονται στην είσοδο των υποκαταστημάτων προσπαθώντας να βοηθήσουν με κάθε τρόπο παρέχοντας πληροφορίες, αποφεύχθηκε κάποια δυσάρεστη εξέλιξη.

Άνοιξε και 6ο υποκατάστημα για τις συντάξεις

Οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν ανακοινώσει ότι θα είναι σε επικοινωνία με τα κατά τόπους καταστήματα, ώστε να εκτιμηθούν οι ανάγκες που υπάρχουν στην κάθε περιοχή και, αν υπήρχε ανάγκη, να λειτουργήσουν και περισσότερα καταστήματα για τους συνταξιούχους. Για τον λόγο αυτό, από χθες άνοιξε τις πύλες του και το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό 4ης Οκτωβρίου (πρώην Γενική), που εξυπηρετούσε συνταξιούχους. Το πρωί της Πέμπτης, οι μεγάλες ουρές αναμονής επικεντρώθηκαν και πάλι στα κεντρικά υποκαταστήματα τόσο της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ) στην Μ. Καραολή, όσο και της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Κονίτσης.Υπενθυμίζουμε, ότι τα υποκαταστήματα που λειτουργούν και σήμερα για τους συνταξιούχους είναι: τα δύο της ALPHA Bank (Μ. Καραολή και Σμύρνης – Λευκίππου 1), τα δύο της Τράπεζα Πειραιώς (Μ. Καραολή 74 – 4ης Οκτωβρίου 1), της Eurobank (Βασ. Κωνσταντίνου 2) και της ΕΘΝΙΚΗΣ (Κονίτσης 13). Από χθες, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων, άρχισαν να εκτελούν και άλλες συναλλαγές κάποια υποκαταστήματα της Εθνικής, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, κυρίως για την αποδοχή καταθέσεων από ιδιώτες και επιχειρήσεις και της εκτέλεσης πληρωμών σε λογαριασμούς καταθέσεων στο εσωτερικό της χώρας. Μάλιστα, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην δημιουργία 112 Κέντρων Ειδικών Συναλλαγών σε όλη την χώρα, παρότι χθες δεν υπήρχε η δυνατότητα για έκδοση χρεωστικών καρτών, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα.

Πρόβλημα στα ΑΤΜ καθώς… τέλειωσαν τα 20ευρα

Η καθημερινή και μεγάλη σε όγκο ανάληψη χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ, ώστε να εκταμιεύεται ολόκληρο το μέγιστο ημερήσιο ποσό ανάληψης των 60 ευρώ -καθώς, ως γνωστόν, στα ΑΤΜ δεν τοποθετούνται χαρτονομίσματα των 10 ευρώ- προκάλεσε την ταχεία… εξαφάνισή τους από τα τραπεζικά καταστήματα. Με τις συναλλαγές να έχουν ‘’παγώσει’’, οι τράπεζες διαθέτουν μόνο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, τα οποία τοποθετούνται στις θυρίδες των ΑΤΜ, ‘’ρίχνοντας’’ αυτόματα το ανώτατο ποσό ανάληψης ημερησίως στα 50 ευρώ.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στο άρθρο «Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη» που δημοσιεύτηκε την 24η Απρίλη 2024 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Γράφει ο Νάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλ…