Σχόλια 03/07/15

0
kourema-katatheseon-web
Κούρεμα καταθέσεων;
Δεν είναι στις προθέσεις μας να φοβίσουμε τους ανθρώπους, να τους πανικοβάλουμε. Όμως έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε τι ακούγεται και τι συζητιέται στην αγορά στα γραφεία και τα κόμματα.
Εδώ και δύο-τρεις ημέρες, κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι το σενάριο για κούρεμα των καταθέσεων. Είναι ένα σενάριο δύσκολο, οδυνηρό και αν συμβεί θα τραυματίσει βαρύτατα την οικονομία που ζει με μηχανική υποστήριξη. Διότι υπάρχουν σενάρια πολλά για το ποσοστό του κουρέματος. Άλλα μιλούν για απώλειες 24, 30, 40 έως και 55%.
Δηλαδή σενάρια τρόμου να βάλει «χέρι» η κυβέρνηση στις καταθέσεις στις τράπεζες, μια και δεν έχει άλλα αποθέματα, μια και δεν θα μας δανείσουν άλλα δις οι τροϊκανοί εάν επικρατήσει το ΟΧΙ.
Γ.Δ.


Ξεφτίζουν οι ΑΝΕΛ

Σαν βόμβες σκάνε οι δηλώσεις 5 βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι, οι τέσσερις τουλάχιστον δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν ΝΑΙ και ο πέμπτος, ο κ. Μαυραγάνης χαρακτήρισε ως νόθο το δημοψήφισμα αλλά μάλλον θα το ψηφίσει. Επειδή στο χώρο των ΑΝΕΛ επικρατεί νευρικότητα με απρόβλεπτες εξελίξεις ο πρόεδρος του κόμματος κ. Καμμένος δήλωσε «βρισκόμαστε σε πόλεμο, όποιος φοβάται μπορεί να φύγει».
Και μάλλον θα υπάρξουν και τέτοιες εξελίξεις στο κόμμα του από την υπερψήφιση του ΝΑΙ από κάποιους βουλευτές του.
Γ.Δ.


Η παραπλάνηση
Στην Πολιτική και Στρατιωτική μεθοδολογία υπάρχει η έννοια της παραπλάνησης. Κι όχι ως έννοιας μόνον, αλά και ως πρακτικής από αρχαιοτάτων χρόνων. Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Ξενοφών και η Τέχνη της διοίκησης» του Godfrey Hutchinson.
Η υποσημείωση που μας μετέφερε φίλος με ανησυχίες και προβληματισμούς ταιριάζει απόλυτα στην τραγική κατάσταση που διανύει η χώρα μας.
«Η παραπλάνηση αποβλέπει στη χειραγώγηση αντιλήψεων και προσδοκιών, ώστε να παρασυρθεί ο εχθρός σε ενέργειες εις βάρος των συμφερόντων του. Συνεπώς, η κύρια προσπάθεια πρέπει να αποκρυβεί ώσπου να είναι πολύ αργά για να αντιδράσει αποτελεσματικά». 0448, Εκδόσεις Δόγματος (Βρετανικού) Στρατού, τομ.1
Γ.Δ.


Τα υπερήφανα γηρατειά
Ναι, τα είδαμε τα υπερήφανα γηρατειά τις μέρες αυτές. Έξω από τις τράπεζες, σε ατελείωτες ουρές, επί ώρες, να περιμένουν είτε να μπουν μέσα είτε να πάρουν 50 ή 60 ευρώ από τα ΑΤΜ.
Και όταν έμπαιναν, επιτέλους μέσα, να εισπράττουν μέρος της σύνταξης τους. Κατάντια και ξεφτίλα μαζί για τους ανθρώπους που δούλεψαν χρόνια και χρόνια, που ως απόμαχοι είχαν κάθε δικαίωμα για μια ήρεμη ζωή.
-Υπερήφανα γηρατειά…
Γ.Δ.


Πρώτη φορά Αριστερά
Πρώτη φορά Αριστερά και για τελευταία φορά.
VEN.KAR (Βενέτης Καρτσίδης, πρώην μέλος ΚΚΕ Εσωτ. πρώην μέλος Συνασπισμού)


Στην κατάψυξη η αγορά
«Έλλειψη χρημάτων- στάση εμπορίου» λέει ο λαός, κι αυτό είναι που βιώνει αυτή τη στιγμή η αγορά, ο τουρισμός και ο ιδιωτικός τομέας γενικότερα. Άδεια τα μαγαζιά, πλην των σούπερ μάρκετ, των φαρμακείων και των βενζινάδικων. Κανείς δεν ξοδεύει χρήματα για οτιδήποτε άλλο. Οι εισαγωγές προϊόντων και πρώτων υλών για τη βιομηχανία, έχουν γίνει απαγορευτικές και πολλές επιχειρήσεις σκέφτονται να δώσουν υποχρεωτικές άδειες στο προσωπικό τους και κάποιοι κάνουν ήδη απολύσεις, γιατί έχουν σταματήσει να δουλεύουν, ελλείψει υλικών ή εμπορευμάτων.
Οι τράπεζες Εθνική και Eurobank άνοιξαν εχθές μόνο για όσους θέλουν να κάνουν καταθέσεις, καθώς μαζεύτηκαν τεράστια ποσά σε βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία για να μπορέσει να ανακυκλωθεί κάπως η ρευστότητα.
Η κυβέρνησή μας ωστόσο αδιαφορεί εντελώς για τη βόμβα που έριξε στον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία του τόπου, για την ανεπανόρθωτη βλάβη που έχει προκαλέσει σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και για τους χιλιάδες νέους ανέργους του ιδιωτικού τομέα που προκύπτουν από την κατάσταση αυτή. Το μόνο ενδιαφέρον τους συνεχίζει να είναι οι υπεσχημένες επαναπροσλήψεις στο δημόσιο. Ακόμη και χθες, την ημέρα που χιλιάδες γέροντες ποδοπατούνταν για να πάρουν ένα ελάχιστο ποσό από τη σύνταξή τους, 1283 σχολικοί φύλακες επαναπροσλήφθηκαν στη χώρα.
Θαρρείς κι αυτοί μας έλλειπαν στην κατάσταση που βρισκόμαστε!


Παρέμβαση Καραμανλή υπέρ του ΝΑΙ
Έσπασε τη σιωπή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά από 5 χρόνια απόλυτης σιωπής και αποχής από τα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό πήρε καθαρά θέση υπέρ του ΝΑΙ τονίζοντας την αναγκαιότητα η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη για εθνικούς και οικονομικούς λόγους ταυτίζοντας το ΟΧΙ με Grexit και διευκρινίζονται πως έτσι θα εκληφθεί από την Ευρώπη και το διεθνώς και όχι σαν διαπραγματευτικό εργαλείο. Έκανε έκκληση για ενότητα, νηφαλιότητα ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Ο λόγος του ήρεμος και μετριοπαθής χωρίς κορώνες κινδυνολογίας γεγονός που του προσέδωσε και μεγαλύτερη αξιοπιστία. Ωστόσο – παρότι δήλωσε ότι το τελευταίο που θέλει είναι να εμπλακεί σε κομματικές διενέξεις – με την παρέμβασή του αυτή δήλωσε παρών στις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν μετά το δημοψήφισμα είτε αυτό βγάλει ΝΑΙ είτε ΟΧΙ.
Μ.Ξ.


Τελικά δε συμπίπτουν
Δε θα πραγματοποιηθεί τελικά η δεύτερη εκδήλωση υπέρ του «Ναι» που είχε οριστεί από την επιτροπή «Μένουμε Ελλάδα, μένουμε Ευρώπη, μένουμε ευρώ» για σήμερα το απόγευμα, μιας και θεωρήθηκε καλύτερο να υπάρξει μία κεντρική (τη χθεσινή ημέρα). Εξάλλου σήμερα πραγματοποιείται η συγκέντρωση υπέρ του «όχι» στην κεντρική πλατεία και είναι πολύ καλύτερο για να αποφευχθεί η πόλωση να «συνυπάρξουν» οι δύο τάσεις στην πλατεία.
Ε.Δ.


Το παραδέχεται ξανά, αλλά τι να το κάνεις;
Για άλλη μια φορά το ΔΝΤ μέσω της προκαταρκτικής έκθεσης για το ελληνικό χρέος παραδέχεται ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το Χρέος της χώρας θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 140% του ΑΕΠ ΤΟ 2022, αναφέρεται στην Έκθεση. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015-2018 θα φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το οποίο εκτιμά ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ από την ΕΕ. Ανοίγει για άλλη μια φορά τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά στρίβει το δάχτυλο στους ευρωπαίους εταίρους ζητώντας τους να επωμιστούν το «κούρεμα», μιας και το ίδιο, όπως έχει δηλώσει πολλάκις, δε χαρίζει…
Βέβαια, οι εταίροι μας οφείλουν να μη θέτουν ως προαπαιτούμενο την παρουσία του ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και της διάσωσης της χώρας α λα καρτ, πράγμα που τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά αφού το θεωρούν απαρέγκλιτο παράγοντα για συμφωνία να το λάβουν σοβαρά υπόψη και σε αυτό του το συμπέρασμα.
Ε.Δ.


Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά…
Αυτές τις κρίσιμες ώρες τα παιδιά καταλαβαίνουν, όχι όσα εμείς (που δε τα καταλαβαίνουμε και όλα), αλλά αυτό τους προκαλεί μια ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια. Μην αφήνετε τα παιδιά έξω από αυτό, να συζητάτε και να μοιράζεστε, αλλά χωρίς ακρότητες, μίσος και εχθρότητα.
Ό,τι κι αν συμβεί από Δευτέρα, μία διχαστική τάση θα παραμείνει και δεν ξέρουμε καν τι πληγές θα αφήσει. Η Ελλάδα ξέρει από μετεμφυλιακά τραύματα. Ας μην το αφήσουμε να «πληγώσει» τα παιδιά.
Ε.Δ.


Σεβασμός στον άνθρωπο
Όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά σε οποιοδήποτε επίπεδο έχουν χρέος – σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα – να προασπίζονται τις ανθρωπιστικές αρχές – τη ζωή και την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου. Αν οι Ευρωπαίοι και οι ξένοι γενικά αγνοούν και υποτιμούν τον Έλληνα ως άνθρωπο, οι Έλληνες πολιτικοί ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθούν; να προσθέτουν βάρος στο βάρος ή να ελαφρύνουν το βάρος;
Θανάσης Μουσόπουλος
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …