Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Σταγόνα στον ωκεανό» αυτοί που ρυθμίζουν τα χρέη τους στον δήμο

«Σταγόνα στον ωκεανό» αυτοί που ρυθμίζουν τα χρέη τους στον δήμο

0
doy xanthis-empros

Μαστίζει η ανθρωπιστική κρίση – Ουρές στα ΚΕΠ για το επίδομα και όχι σε δήμο και Εφορία για ρύθμιση χρεών

86 έκαναν ρύθμιση στο δήμο Ξάνθης – Αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ οι οφειλές

«Ανάσα» ανακούφισης για χιλιάδες οφειλέτες δίνει η νέα ρύθμιση χρεών προς την Εφορία και στους Δήμους που παρέχει την δυνατότητα αποπληρωμής σε 100 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 20 ευρώ ενώ περιλαμβάνει ευνοϊκές διατάξεις για τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη στη Βουλή, τις 400.000 πλησιάζει ο αριθμός των φορολογουμένων που είχαν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση παλιών χρεών προς την Εφορία ενώ τα έσοδα που έχουν ήδη μπει στα δημόσια ταμεία (σε λιγότερες από 20 εργάσιμες ημέρες) υπερβαίνουν ήδη τα 150 εκατ. Να σημειώσουμε ότι η προθεσμία που έδωσε το υπουργείο εκπνέει στις 26 Μαΐου.

Ικανοποιητική προσέλευση στην Εφορία Ξάνθης

Άδραξαν την ευκαιρία πολλοί οφειλέτες και κυρίως μεγαλοοφειλέτες που κυρίως ηλεκτρονικά μέσω των λογιστών επιχειρούν να μπουν στην ευνοϊκή ρύθμιση και να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Έτσι τουλάχιστον μας πληροφορεί ο Διευθυντής της Εφορίας Ξάνθης Χρήστος Κετύπης. Αλλά μεγάλη είναι η προσέλευση και στην Εφορία για τον ίδιο λόγο. Ωστόσο επικαλούμενος τα προσωπικά δεδομένα ο κ. Κετύπης αρνείται να δώσει στοιχεία για τον αριθμό των οφειλετών και των υπαγομένων στην ρύθμιση όπως και το ύψος των οφειλών. Το ίδιο και ο αρμόδιος υπάλληλος ωστόσο και οι δυο αφήνουν να υπονοηθεί ότι είναι πολύ μεγάλος και ο αριθμός των οφειλετών και οι οφειλές τους!

86 έκαναν ρύθμιση στο δήμο Ξάνθης – Αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ οι οφειλές

Πιο αποκαλυπτικός ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ξάνθης Γιώργος Παπασταματίου αναφέρει πως οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί την ρύθμιση ανέρχονται στους 86, αριθμός σχετικά μικρός σε σχέση με τον αριθμό των οφειλετών αλλά και το ύψος των οφειλών που αγγίζουν τα 2 εκ, ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι οι οφειλές στο δήμο είναι από βεβαιωμένα πρόστιμα για παράνομη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ενοίκια, παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και πρόστιμα της δημοτικής αστυνομίας. Ενδεικτικό δε είναι ότι είναι τόσα πολλά και τόσο αργή η διαδικασία που τώρα αποστέλλονται τα «μπιλιετάκια» του 2010 όπως βεβαιώνει ο κ. Παπασταματίου : «Σίγουρα δεν είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών που μπήκαν στην ρύθμιση σε σχέση με το σύνολο των οφειλετών στον δήμο. Ελπίζουμε να αυξηθεί μέχρι να λήξει η προθεσμία να αυξηθούν γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η ρύθμιση είναι η καλύτερη και πιο ευνοϊκή για τους οφειλέτες απ’ όλες όσες έχουν προηγηθεί», σημειώνει και προφανώς αναφέρεται στην προηγούμενη ρύθμιση που δεν είχε ούτε αυτή την απήχηση.

Ουρές στα ΚΕΠ του δήμου για το επίδομα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης

Και μπορεί να μην κάνουν ουρές οι Ξανθιώτες στο δήμο αλλά ούτε και στην Εφορία για να ρυθμίσουν τα χρέη τους κάνουν ουρές στα ΚΕΠ του δήμου για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και να πάρουν το επίδομα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση: «Είναι φανερό ότι ο κόσμος έχει διάθεση να ξεμπερδεύει με τα χρέη του…. δεν είναι μπαταξήδες, αλλά τι να την κάνεις τη διάθεση όταν δεν υπάρχουν λεφτά! Υπάρχει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στην πόλη μας. Κι αυτό φαίνεται από τις ουρές στα ΚΕΠ για να πάρουν το επίδομα για την ανθρωπιστική κρίση. Υπάρχει απόγνωση και σε νοικοκυραίους που ήταν νομοταγείς. Ο δήμος προσπαθεί να βοηθήσει και γι αυτό τα τρία ΚΕΠ του δουλεύουν νυχθημερόν», τονίζει ο κ. Παπασταματίου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την «ανάπτυξη» της Ελλάδας την πληρώνουν οι Έλληνες

Ο Νικόλας Θεοχαράκης, οικονομολόγος και καθηγητής οικονομικών στο ΕΚΠΑ μιλάει στο «Ε» για …