Σχόλια 15/05/15

0
Επιστροφή στην ύφεση σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ανεργία σε παραγωγικούς τομείς. Αλλά ζούμε την χαρά της επαναπρόσληψης καθαριστριών και ΕΡΤ…


Για το κάμπινγκ Μυρωδάτου
Ήταν αναμενόμενη η εξέλιξη για το κάμπινγκ Μυρωδάτου και βέβαια καλοδεχούμενη. Αναμενόμενη διότι όντως υπήρχαν ελλείψεις στους φακέλους όπως και αποδείχθηκε εν τέλει αλλά και καλοδεχούμενη διότι προφανώς η εταιρεία που το ανέλαβε έχει τα εχέγγυα να το αναδείξει.
Είναι δε προφανές ότι η ανάδειξή του θα προσθέσει άλλο ένα θετικό σημείο στον τουριστικό χάρτη του νομού και θα εμπλουτίσει αυτόν της καλοκαιρινής περιόδου που υστερούμε. Διότι όσο συμπληρώνεται με νέα δεδομένα ο νομός τόσο πιο ελκυστικός προορισμός γίνεται.
Γι’ αυτό και επισημαίνουμε ως θετική εξέλιξη την όλη υπόθεση του κάμπινγκ Μυρωδάτου.
«Ε»


Γαστρονομικός τουρισμός
Πολύ σωστή η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Υγειονομικού ενδιαφέροντος του νομού μας να δημιουργήσει ιστοσελίδα όπου θα καταχωριθούν όσα καταστήματα επιθυμούν. Από δω και πέρα πλέον είναι θέμα επιλογής το εάν θα θελήσουν να ενταχθούν οι καταστηματάρχες ή όχι.
Εμείς απλά θέλουμε να επισημάνουμε ότι στα τουριστικά δεδομένα και τις ανάλογες παραμέτρους, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και αυτόν της διατροφής. Δηλαδή φαγητά, γλυκά, πίτες και άλλα είδη ντόπιας παραγωγής που κανείς τα βρίσκει μόνον εδώ και αποτελούν γευστική ιδιαιτερότητα την οποία πολλοί αναζητούν και θα επιθυμούσαν να γευτούν.
Έτσι, ας μην ξεχνούν και την πλευρά αυτή στο πακέτο της τουριστικής προσφοράς. Ως εκ τούτου πολύ σωστά έπραξε το Σωματείο και έδωσε βαρύτητα στον τομέα αυτόν. Για τον οποίο όμως απαιτείται να υπάρξουν και τοπικές γεύσεις κι όχι τα γνωστά πανελληνίως π.χ. σουβλάκι, μπριζόλα, χωριάτικη και άλλα τέτοια κοινότυπα.
«Ε»


Μια επιστολή
Από Ξανθιώτη που υπογράφει ως «Ένας απόμαχος συμπολίτης σας», λάβαμε σχετική ανώνυμη επιστολή. Η επιστολή εστάλη προς την εφημερίδα μας και το «Κανάλι 6». Επειδή η επιστολή αφορά γνώμες, προτάσεις και νουθεσίες για τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης την κρατούμε μεν αλλά δεν την δημοσιεύουμε. Παράλληλα ευχαριστούμε τον συμπολίτη μας για τα καλά του λόγια, αλλά γιατί ανώνυμα;
«Ε»


Οι «κόκκινες γραμμές»
Κάθε κυβέρνηση που θέλει να κερδίσει κάτι, αλλά και κάθε διαπραγμάτευση ανάμεσα σε αντιμαχόμενες ομάδες ή κράτη, έχει στο «οπλοστάσιο» της τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές».
Όμως, οι «κόκκινες γραμμές», αργά ή γρήγορα γίνονται ροζ ενώ όχι σπάνια καταλήγουν να γίνουν εξολοκλήρου πράσινες! Αυτή είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων: αμοιβαίες υποχωρήσεις με αμοιβαία κέρδη.
Εύλογα λοιπόν, ο χρόνος των διαπραγματεύσεων δεν έχει τέλος, γιατί το θέμα δεν είναι σε τι και μέχρι που θα υποχωρήσει κάποιος, αλλά πώς αυτή η μετατροπή του «κόκκινου» σε «ροζ» ή σε «πράσινο» θα παρουσιαστεί στον λαό, ως… νίκη!
Αυτά έχει η διπλωματία κι αλίμονο αν οι εκφραστές της έμεναν εσαεί ανυποχώρητοι στα αιτήματά τους. δεν θα ήταν διπλωμάτες, αφού δεν θα υπήρχε διάλογος…
Σ.Γκ.


Γραμμών συνέχεια
Αυτές τις μέρες που όλα έδειχναν πως θα είχαμε μια «συμφωνία» με τους Θεσμούς, άρχισαν να προβάλλονται και οι «κόκκινες γραμμές των εταίρων μας:
-Το Δ.Ν.Τ. θέτει κόκκινες γραμμές» στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά . ενώ έχει χαλαρή στάση στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.
– Αντίθετα, η Κομισιόν θέτει «κόκκινες γραμμές» στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στη μη διαγραφή του χρέους, ενώ είναι πιο χαλαρή στις σκληρές μεταρρυθμίσεις (συνταξιοδοτικό και εργασιακά).
Έτσι, η διαφορά στρατηγικής που ακολουθούν οι δανειστές απέναντι μας, δημιουργεί χάσμα για εξεύρεση «συμφωνίας» από κοινού. Κάθε δε χρονοτριβή επιτείνει το μαρτύριο της σταγόνας ρευστότητας στην ελληνική αγορά. Από την πλευρά του Δ.Ν.Τ. λέγεται ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού» της κας Λαγκάρντ βρίσκεται η διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Κάτι που όμως, όπως αφήνεται να διαφανεί, δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι δανειστές.
Συμπερασματικά, οι θεσμοί (Δ.Ν. Τ. – Ε.Κ.Τ. – E.Ε. θέτουν «κόκκινες γραμμές» παντού: συνταξιοδοτικά, εργασιακά (Δ.Ν.Τ.) – πρωτογενές πλεόνασμα (Κομισιόν). Οπότε..;
Με τέτοια δεδομένα, «η βαλίτσα» των διαπραγματεύσεων μάλλον θα πάει μακριά κι ένας συμβιβασμός για την ώρα μοιάζει με «όνειρο θερινής νύχτας»! Φταίνε οι θεσμοί που σκέφτονται μόνο τα λεφτά τους ή μήπως φταίμε κι εμείς που από την αρχή δεν ήμασταν ξεκάθαροι με το τι θέλουμε, υπεκφεύγοντας και βάζοντας συνεχώς νέες «κόκκινες γραμμές»;
Σ.Γκ.


Άλλο βιασύνη, άλλο τσαπατσουλιά
Η κυβέρνηση μπορεί να οδεύει στους τέσσερεις μήνες εξουσίας, μπορεί να πιστεύουμε όλοι ότι είναι με το μαχαίρι στον λαιμό (μόνο στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους το νιώθουν, βέβαια), αλλά λειτουργεί αψυχολόγητα. Άλλοτε εμφανίζεται ιδιαιτέρως νωθρή στα αντανακλαστικά της, σε θέματα που υπήρχαν και δεν προέκυψαν ξαφνικά, με πρόχειρες και παρωχημένες λύσεις (μεταναστευτικό, εκπαιδευτικό κ.ά.), ενώ άλλοτε ιδιαίτερα βιαστική σε σημείο… τσαπατσουλιάς. Πέρα από τις αριστερές ιδεολογικές αγκυλώσεις που υπαγορεύουν κάποιες επιλογές, και την έξυπνη εξιλαστήρια επιλογή Καμμένου που δικαιολογεί όλες τις εθνικολαϊκές-δεξιές κινήσεις, η κυβέρνηση από την αρχή αδυνατεί να ‘’μαζέψει’’ τα στελέχη της, να ελέγξει τις δηλώσεις τους, με αποτέλεσμα να τρέχει και να μην φτάνει πολλές φορές. Τι και αν προειδοποίησε πολλάκις ο κ. Τσίπρας, τι και αν τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σακελλαρίδης προς τους υπουργούς, ότι «οι πολλές δηλώσεις δεν βοηθούν», αυτοί τον χαβά τους. Άλλα λέει ο υπουργός, άλλα ο αναπληρωτής, άλλα ο Γενικός Γραμματέας. Και δεν είναι μόνο η πολυφωνία, αλλά και τα ‘’μαργαριτάρια που εκτοξεύονται χωρίς φειδώ και έλεος. Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που ισχυρίζονται ότι πρέπει να τους αφήνουν να εκφράζονται ελεύθερα, μπας και συνειδητοποιήσουν οι ψηφοφόροι τους τι έπραξαν.
Χ.Δ.


Δεν είμαστε οι μόνοι
Μετά την οργή για τις δηλώσεις Μιχελογιαννάκη αναφορικά με τον ιό του HIV και το ότι μεταδίδεται με το σάλιο (ιατρός καρδιολόγος ο κύριος), πολλοί ήταν αυτοί που ανακουφίστηκαν βλέποντας τον Κρήτα βουλευτή στα έδρανα της Βουλής, αντί σε κάποιο νοσοκομείο. Ο Σακελλαρίδης μπορεί να ικετεύει για περιορισμό των δηλώσεων, αλλά οι άνθρωποι δεν κρατιούνται. Θέλουν να καταθέσουν το περίσσευμα της καρδιάς και του νου τους. Δεν ξέρεις πολλές φορές, αν πρέπει να ξεσπάσεις σε γέλια ή σε κλάματα. Άκουσα προχθές τον μέγα εργατολόγο και νυν Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλ. Μητρόπουλο, να διαφημίζει τον εαυτό του με τόση έπαρση, εκσφενδονίζοντας ταυτόχρονα ανοησίες ολκής. Όταν οι δημοσιογράφοι του είπαν ότι η συμφωνία είναι ουσιαστικά ένα νέο Μνημόνιο και άρα έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε με ύφος πολλών… εργατολόγων: «Μα όπως έχω γράψει σε πολλά βιβλία, μιας και είμαι ο πολυγραφότερος Έλληνας πολιτικός, όλη η Ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία αθέτησης των υποσχέσεων των ηγετών προς τους λαούς τους». Αριστερή παρένθεση, αριστερό ανέκδοτο… δεν ξέρω τι είναι, αλλά είναι ό,τι καλύτερο συνέβη ποτέ στην ανθρωπότητα. Έξω ντέρτια και καημοί.
Χ.Δ.


Πεντάστερο… γιαπί
Κοπτόμαστε διαρκώς για το θέμα του τουρισμού. Πόσοι τουρίστες ήρθαν, πόσοι θα έρθουν, να προβάλουμε την χώρα μας, την περιοχή μας, την πόλη μας. Για το θέμα των υποδομών και το τι πραγματικά θα αντικρίσουν όλοι αυτοί οι τουρίστες που προσδοκούμε, δεν φαίνεται να νοιάζεται κανείς. Καλά τα σποτάκια και τα φυλλάδια, αλλά συνήθως απέχουν έτη φωτός από την λυπηρή πραγματικότητα. Υπάρχουν και εξαιρέσεις, θα μου πείτε. Ευτυχώς. Γιατί αν βαδίζαμε με αυτό που έγινε κανόνας τα τελευταία χρόνια, μαύρα τα γραμμένα μας.
Μια χαρακτηριστική περίπτωση αρπαχτής, ανοργανωσιάς και προχειρότητας είναι αυτή που έβγαλαν στο φως Βρετανοί τουρίστες. Έκλεισαν μέσω τουριστικού πρακτορείου πεντάστερο ξενοδοχείο στην Χαλκιδική και όταν έφτασαν είδαν ότι δεν είχε καν… κτιστεί. Η είδηση έκανε φυσικά τον γύρω του διαδικτύου και των δελτίων ειδήσεων στην Ευρώπη, που ευκαιρία ψάχνουν να ψέξουν τους κουτοπόνηρους Έλληνες. Δίνουμε και εμείς τέτοια και παρόμοια ‘’πατήματα’’, φυσικά, που όχι μόνο κέρδος δεν φέρνουν, αλλά την χειρότερη διαφήμιση. Πρέπει να σεβαστούμε τους τουρίστες και να πάψουμε πλέον να τους βλέπουμε σαν ένα ευκαιριακό ανοιχτό πορτοφόλι, έτοιμο να το… αφαιμάξουμε.
Χ.Δ.


Ενώ τα κουνούπια θεριεύουν…
Καμπάνια ενημέρωσης για την καταπολέμηση των κουνουπιών ξεκίνησε το Τμήμα Υγιεινής της Π. Ε. Ξάνθης μετά από εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη, στους κάτοικους της Κεσσάνης και των άλλων παραλιακών χωριών που ήδη έχουν αρχίσει να υποφέρουν από τα κουνούπια. Και όχι δεν θα υποκαταστήσουν οι κάτοικοι την αρμοδιότητα της Περιφέρειας αλλά μπορούν να συμβάλουν . Πως; Για παράδειγμα να εξουδετερώσουν είτε οι ίδιοι είτε με τη συνδρομή των υπηρεσιών της Π. Ε. Ξάνθης όλες τις εστίες ανάπτυξης κουνουπιών μέσα στις αυλές τους όπως λιμνάζοντα νερά και έλη ή φρεάτια κ.λ.π. Κι αυτό γιατί ούτε το ελικόπτερο ούτε ο υπάλληλος θα’ ρθει να ψεκάσει στην αυλή τους. Όσο για τους ψεκασμούς παρατηρείται μια στασιμότητα καθώς έγινε μόνο ένας αεροψεκασμός και κάποιοι επίγειοι. Η απόφαση ακόμη δεν ήρθε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ τα κουνούπιά θεριεύουν και αγρεύουν!
Μ.Ξ.


Ο Γιώργος Παπανδρέου στην Ξάνθη
Στην Ξάνθη αναμένεται να’ ρθει – σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές – το Σάββατο ο Γιώργος Παπανδρέου. Να δει τους φίλους του αλλά και το κλίμα που υπάρχει γενικότερα για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Να σημειώσουμε ότι οι υποστηριχτές του με επικεφαλής τον πρώην υπουργό του Σωκράτη Ξυνίδη έχουν οργανώσει το γραφείο του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με διάφορα στελέχη.
Λέτε να μυρίστηκε εκλογές;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…