Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Δράσεις στο παραποτάμιο δάσος του Νέστου

Δράσεις στο παραποτάμιο δάσος του Νέστου

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
  Ηβιώσιμη διαχείριση κοινόχρηστων δασικών εκτάσεων, με επίκεντρο γιατη περιοχή μας τη διαχείριση και τις δράσεις για αποκατάσταση καιανάδειξη τουπαραποτάμιου δάσους του Νέστου, ήταν το αντικείμενο της ημερίδας πουπραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης καιΠαράδοσης.
 
Συμμετοχές και θεματικές
Η ημερίδα που ήταν ανοιχτή στο κοινό, εντάσσεται στα πλαίσια τουευρωπαϊκού έργου: «COMMONs– Βιώσιμη Διαχείριση Κοινόχρηστων Εκτάσεων», που χρηματοδοτείται από τοINTERREG IVC, το οποίο υλοποιεί ηΠεριφέρεια ΑΜΘ συμμετέχοντας ως είναι ένας από τους 10 συνολικάεταίρους τουέργου, προϋπολογισμού για τον έλληνα εταίρο 136.000 ευρώ το οποίο είναιχωρισμένο ανά συνιστώσες
Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ.Φώτης Καραλίδης, στο συντονισμό της εκδήλωσης ήταν η Διαχειρίστρια τουέργουστην περιφέρεια κα Παρασκευή Δουμπά ενώ συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων αλλάκαι στελέχη,αρμόδια για σχετικά θέματα, από την Ιταλία, την Πορτογαλία και τηΣλοβακία.Επίσης παραβρέθηκαν οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Γιώργος ΟύστογλουκαιΟυζούν Ιρφάν. Αναφορικά με τις θεματικές που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερηαίσθησηπροκάλεσε η παρουσίαση των δράσεων διαχείρισης του παραποτάμιου δάσουςτουΝέστου και  οιδράσεις του δασαρχείουΚαβάλας για την αποκατάσταση και ανάδειξή του. Η παρουσίαση έγινε απότονΔασάρχη Καβάλας κ. Φιλιάδη Δημήτρη. Επίσης την παρουσίαση του ΕθνικούΠάρκουΑΜΘ πραγματοποίησε η κα Μιχαηλίδου Δέσποινα , Διευθύντρια του  Φορέα Διαχείρισης ΔέλταΝέστου. Τέλοςπαρουσίαση καλών πρακτικών και δράσεων πραγματοποίησαν οι συμμετέχοντες  εταίροι από την περιφέρειαΛάτσιο καιΣικελίας της Ιταλίας, του δήμου Νίτρα από την Σλοβακία και από τοΣύνδεσμοΔήμων Norte Alentejanoτης Πορτογαλίας.   
 
Το πρόγραμμα COMMONs
Κάθε εταίρος του έργου έχει προσδιορίσει μια πιλοτική περιοχή ηοποία αποτελείται από κοινόχρηστες εκτάσεις. Απώτερος στόχος του έργουείναι ηδιατήρηση των φυσικών πόρων των πιλοτικών περιοχών και η ενίσχυση τωνφυσικώνπροϊόντων τους με σκοπό τη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς και τηνεξασθένισηφαινομένων πληθυσμιακής ερήμωσης. Όλοι οι εταίροι συνεργάστηκαν προςαυτή τηνκατεύθυνση και συνέκριναν τις περιφερειακές πιλοτικές στρατηγικές τους ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν οικαλές πρακτικέςπου αφορούσαν την κάθε πιλοτική περιοχή.
Ο κ. Καραλίδης γνωστοποίησε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε πέρσι τοΝοέμβριο και η Περιφέρεια ΑΜΘ το βρήκε σε διάδοχη κατάσταση από τηνΔιευρυμένηΝομαρχιακή  αυτοδιοίκησηΔράμας – Καβάλας– Ξάνθης. Έχουν προηγηθεί άλλες 4 διημερίδες σε άλλες χώρες πουυλοποιούν τοέργο και αυτή είναι η προτελευταία ενώ η τελευταία που θαπραγματοποιηθεί τονΟκτώβριο (24 – 25) θα είναι στην Κορσική όπου θα καταγραφούν τα τελικάσυμπεράσματα του προγράμματος.
 
Να ξανανοίξουν για το κοινό περιβαλλοντικά μονοπάτια
Η υπεύθυνη του έργου για την περιφέρεια κα Δουμπά αναφέρθηκε στουςστόχους και στο αντικείμενο του έργου: «Ο στόχος του έργου είναι οικοινέςχρήσεις γης και η αειφόρος ανάπτυξη. Αυτά τα εδάφη είναι σπουδαίουπεριβαλλοντικού ενδιαφέροντος  αλλάυπάρχουν κίνδυνοι ερημοποίησης. Το πρόγραμμα επιχειρεί ναεπαναξιολογήσει αυτέςτις εκτάσεις γης και να προωθήσει βιώσιμες πρακτικές διαχείρισής τουςείτεπρόκειται για ήπιες μορφές τουρισμού είτε για ήπιες μορφέςεκμετάλλευσης. Δενείναι ένα έργο υποδομών αλλά ανταλλαγής τεχνογνωσίας, πρακτικών καιπολιτικώνΚάθε εταίρος παρουσιάζει μια περιοχή μελέτης. Η δική μας περιοχήμελέτης είναιτο Δέλτα του Νέστου και το Παραποτάμιο Δάσος του Νέστου όπου έχουνγίνεικάποιες δράσεις και από το δασαρχείο Καβάλα και από το Ελληνικό ΚέντροΒιοτόπων, Υγροτόπων και γίνονται προσπάθειες αυτό να αποκτήσει μορφή ναοδηγήσει τονκόσμο ξανά στα περιβαλλοντικά μονοπάτια στο παραποτάμιο δάσος το οποίοέχειερημωθεί πολύ και υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω ερημοποίησής του».
 
Δράσεις στο Παραποτάμιο δάσος του Νέστου
Όπως ειπώθηκε από τον δασάρχη Καβάλας κ. Φιλιάδης στο παραποτάμιοδάσος του Νέστου έχουν ανακαινιστεί πολλά σημεία και είναι επισκέψιμογια τοκοινό. Παρέχονται πληροφορίες για την βιοποικιλότητα του δάσους καιεπίσης έχειγίνει πάρκο για μικρά παιδιά. Στο μέλλον θα γίνει ένα φυτώριο το οποίοθααποτελεί μια προσομοίωση του μεγάλου δάσους που ήταν πριν.
Σε συνέχεια της εκδήλωσης σήμερα οι προσκεκλημένοι εταίροι του έργουέχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την περιοχή του παραποτάμιου δάσουςκαι ναξεναγηθούν στην πιλοτική εφαρμογή του έργου από τον έλληνα εταίρο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο 40% ανήλθαν οι καισαρικές στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Τη θέση του στην καισαρική τομή δίνει με σταθερή α…