Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Κούτσα-κούτσα πάει η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων

Κούτσα-κούτσα πάει η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Με νωχελικούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία υπαγωγής στηρύθμιση τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων που ξεκίνησε στα μέσαΙουλίου καιπαρέχει κινητροδότηση για τη νομιμοποίηση των χώρων αυτών για 40χρόνια. Ηαπροθυμία των ξανθιωτών που διαπιστώνεται από το μικρό αριθμό αιτήσεωνυπαγωγήςστην πολεοδομία αντανακλά τη γενικότερη αποθαρρυντική εικόνα των κατάτόπουςπολεοδομικών υπηρεσιών που δεν έχουν τα αποτελέσματα που αναμενόταν.Χαρακτηριστικό είναι ότι τον πρώτο μήνα που ξεκίνησε η διαδικασίακαταβολής τωνπροστίμων έχουν εισπραχθεί 10 εκ ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε έναελάχιστοποσοστό από τα 800 εκατ. ευρώ που εκτιμήθηκε ότι θα συγκεντρωθούν(εκτίμηση πουδηλώθηκε ως αναμενόμενα κρατικά έσοδα και στο Διεθνές ΝομισματικόΤαμείο). Ωστόσο,αισιοδοξία εκφράζεται από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος καιτιςπολεοδομίες, καθώς οι καλές προθέσεις της ρύθμισης (τα πρόστιμα θαχρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων στις ίδιες περιοχέςαπό όπουσυγκεντρώθηκαν) αλλά και ο φόβος των κυρώσεων εκτιμάται ότι θα φέρουνπερισσότερο κόσμο στα πολεοδομικά γραφεία. Σε αυτές τις εκτιμήσεις οιπροϊστάμενοι των πολεοδομικών υπηρεσιών δήμου και νομαρχίας προσθέτουντηγενικότερη νωχελικότητα του καλοκαιριού, καθώς και τη γενικότερηπρόθεση τωνπολιτών να τακτοποιήσουν τους ημιυπαίθριους αλλά να δυσκολεύονταιοικονομικά.
 
Απροθυμία και στηνΞάνθη
Για γενικότερη απροθυμία που δεν φέρνει τα επιθυμητάαποτελέσματα μιλά ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολεοδομίας του δήμουΞάνθης κ.Νικολόπουλος, εκφράζοντας ωστόσο αισιοδοξία ότι στο επόμενο διάστημα θακινητοποιηθεί περισσότερος κόσμος. Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις υπαγωγήςστηρύθμιση δεν ξεπερνούν τις 65, ενώ διεκπεραιωμένες είναι περίπου 25 απόαυτές. Οκ. Νικολόπουλος εξηγεί ότι: «αυτοί που έχουν οικονομικά προβλήματα δεθα τοκάνουν, ωστόσο ελπίζουμε ότι μετά το καλοκαίρι θα έρθουν περισσότεροι».Πιστοίστη νοοτροπία της τελευταίας στιγμής είναι πιθανό οι Έλληνες ναπροσέλθουν στιςπολεοδομίες προς το τέλος της προθεσμίας υποβολής (28/12/2010), και γι’αυτό τολόγο δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση, όπως έγινε και στην περίπτωσητουΚτηματολογίου. Πάντως, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολεοδομίαςεπισημαίνειότι εφόσον μεσολαβεί μηχανικός και έχουν δοθεί οι διευκρινίσεις στιςκατάτόπους πολεοδομίες οι ενδιαφερόμενοι δε συναντούν τεχνικές δυσκολίεςόσον αφοράστην τακτοποίηση των οφειλών τους. Άλλωστε, την πρώτη δόση μπορούν νατηνκαταθέσουν μέχρι τις 27/4, ενώ παρέχεται και ποσοστό έκπτωσης 10% στιςπεριπτώσεις της εφάπαξ καταβολής του προστίμου.
Ακόμη πιο περιορισμένη είναι η κίνηση στην Πολεοδομία τηςνομαρχίας, η οποία είναι αρμόδια για τα κτίρια της υπαίθρου. Όπωςεξηγεί και οπροϊστάμενος κ. Τάσος Κολιός, «οι περισσότεροι ημιυπαίθριοι χώροιβρίσκονταιστην πόλη, τα χωριά έχουν μόνο διώροφα και άρα οι περιπτώσεις στηνύπαιθροείναι περιορισμένες». Μέχρι σήμερα πάντως, μόλις τέσσερις είναι οιαιτήσειςυπαγωγής στη ρύθμιση, ενώ μόνο μία από αυτές διεκπεραιώθηκε. Οιεκτιμήσειςαναφέρουν ότι δε θα προστεθούν πάνω από 3-4 επιπλέον έως το τέλος τουέτους. Οκ. Κολιός σημειώνει ότι: «η ρύθμιση παρέχει κίνητρα προς όφελος τωνυπαγόμενων,αλλά ο κόσμος δυσκολεύεται στα οικονομικά».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άλλοι πάνε, άλλοι έρχονται και κάποιοι ‘δε το κουνάνε’

Τα έβαλαν κάτω, έκαναν τις συναντήσεις τους και όρισαν τους νέους αντιδημάρχους οι δήμαρχο…