Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Αυτόνομο Πράσινο ψηφοδέλτιο για την ΑΜΘ

Αυτόνομο Πράσινο ψηφοδέλτιο για την ΑΜΘ

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Με στόχο να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των ενεργών πολιτώνπου διεκδικούν βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην καθημερινότητάτους,κατεβαίνουν αυτόνομα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της ΠεριφέρειαςΑνατολικήςΜακεδονίας και Θράκης οι Οικολόγοι- Πράσινοι στο συνδυασμό ‘ΟικολογίαΑλληλεγγύη’, με υποψήφιο Περιφερειάρχη το Θανάση Μακρή, οικονομολόγο,εικαστικόκαλλιτέχνη και μηχανικό εκπαιδευτικών παιχνιδιών, ιδρυτικό μέλος τηςΟικολογικής Κίνησης Καβάλας, και της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, μεμακράσυμμετοχή στα οικολογικά κινήματα, τα ευρωπαϊκά συνέδρια και fora, στααντιπολεμικά και με εθελοντική εργασία στη Θεσσαλονίκη στα άτομα μεκινητικάπροβλήματα. 
Για να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους αυτή, μετά τιςάκαρπες επαφές για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά,πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης στο ΕργατικόΚέντρο,όπου παραβρέθηκαν ο κ. Θανάσης Μακρής και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. ΓιώργοςΠασχαλίδης, που προέρχονται από την οικολογική κίνηση της Καβάλας.
Τα ονόματα του συνδυασμού δεν έχουν κλείσει ακόμη και όπωςφαίνεται στην Ξάνθη θα συναντήσουν τα περισσότερα προβλήματα οιοικολόγοι,καθώς είναι γνωστό ότι η πόλη μας δε διαθέτει οικολογική οργάνωση,κίνηση ήδημοτική παράταξη.
 
«Διεκδικούμε το παρόνπου μας κλέβουν»
Την κάθοδο του συνδυασμού ανακοίνωσε ο κ. Πασχαλίδης,ενημερώνοντας ότι η κίνηση δημιουργήθηκε από ενεργούς πολίτες,κοινωνικούςφορείς, οικολογικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, ποδηλάτες,φυσιολάτρες καιενεργούς πολίτες που σκοπό έχουν να αρθρώσουν έναν οικολογικό λόγο σταοικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της τοπικήςαυτοδιοίκησης.«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου τουσυνδυασμού ,«εμείς επιθυμούμε να ανοίξουμε παράθυρα μεταφέροντας την άποψη τωνενεργώνπολιτών».
«Με λύσεις και προτάσεις και όχι μόνο με διαμαρτυρία καιαντίσταση, επιθυμούμε ο οικολογικός λόγος να ακουστεί και σε αυτές τιςεκλογέςώστε να διεκδικήσουμε το παρόν που μας κλέβουν σαν κοινωνία πολιτών»,δήλωσε ουποψήφιος Περιφερειάρχης, σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση υιοθετεί τιςπροτάσειςμας αντιλαμβανόμενη ότι είναι προς σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό γίνεταιμε πολύαργούς ρυθμούς και δεν αρκεί. Η παρέμβαση πρέπει να γίνει συνολικά καιόχιμονομερώς». Στη συνέχεια μίλησε για το φόβο της οικονομικής χρεοκοπίας,η οποίαοδήγησε σε χρεοκοπία κοινωνίας και περιβάλλοντος, «όπου δάνεια δενυπάρχουν»και διευκρίνισε ότι στόχος της οικολογικής κίνησης δεν είναι ναδιεκδικήσειπράγματα από την κεντρική διοίκηση, αλλά να συγκεντρώσει τη συμμετοχήτηςκοινωνίας των πολιτών ώστε να συνδιαμορφώσουν την ίδια τη ζωή και τηνκαθημερινότητα στην τοπική κοινωνία.
 
«Δεν βάζουμεδημοψηφισματικό χαρακτήρα στις εκλογές»
Ο συνδυασμός ‘Οικολογία Αλληλεγγύη’ απορρίπτει απερίφραστατο δημοψηφισματικό χαρακτήρα ενάντια του Μνημονίου που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑκαιμάλιστα ο κ. Μακρής υπογραμμίζει ότι πρόκειται για εκλογέςαυτοδιοίκησης, όπουπροτεραιότητα έχει η τοπική κοινωνία. «Δε θα σπαταλήσουμε τη δυναμικήμας στοδίλημμα του Μνημονίου ή του Καλλικράτη. Σαφέστατα είμαστε κατά τουΜνημονίου,αλλά το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να τρέχει και δεν αλλάζει τηνκαθημερινότητάμας. Και από την άλλη, είμαστε υπέρ του Καλλικράτη παρόλο πουπιστεύουμε ότιέχει κάποια θεσμικά προβλήματα, όπως η απόλυτη εξουσία τουΠεριφερειάρχη πουστενεύει το περιθώριο συναινέσεων», συμπληρώνει ο ίδιος, ενώαναδεικνύει ωςκύρια «πληγή» της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας τη διαφθορά, ηοποία δενεπιτρέπει και σε τοπικό ή καθημερινό επίπεδο τις αλλαγές προς τηνκατεύθυνσητης εξυπηρέτησης των πολιτών, η οποία για τους Οικολόγους είναι και ηουσία τηςπολιτικής τους. «Η καταπάτηση του κοινωνικού χώρου από κάποιον είναιυπόθεσηόλων μας και αυτό πρέπει να κατανοήσουμε», προσθέτει ο υποψήφιοςΠεριφερειάρχης.
 
«Οι διαρροέςαποθάρρυναν την κοινή κάθοδο με την Αριστερά»
Μιλώντας για τις επαφές με τις δυνάμεις της Αριστεράς πουτελικά δεν ευοδώθηκαν, και ο μεν ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει αυτόνομο συνδυασμό, ηδεΔημοκρατική Αριστερά ακόμη εξετάζει τι στάση θα κρατήσει, έχονταςαποκλείσειάλλες συνεργασίες, ο κ. Μακρής εξήγησε ότι «στην αρχή η προσπάθειαπήγαινε καλάκαι είχαν καταλήξει στο πρόσωπο του Ανέστη Στρατιάδη για να εκφράσει τοενωτικόψηφοδέλτιο από τη θέση του υποψήφιου Περιφερειάρχη, στη συνέχεια δεντηρήθηκε ηεχεμύθεια για την προστασία της συζήτησης, με αποτέλεσμα να μαςπροβληματίσουναυτές οι διαρροές. Κι αυτό σε συνδυασμό με τη διαμάχη μεταξύ τους γιασυγκεκριμένη αντιπεριφέρεια, που μας έκανε να αναρωτηθούμε αν αυτόείναι πιοσημαντικό ή η επιτυχία του εγχειρήματος». Οι ίδιοι δηλώνουν ότι δενξέρουν τιστάση θα κρατήσει τώρα η Δημοκρατική Αριστερά και αν θα τους στηρίξει,ωστόσοδεν προτίθενται να συνδιαλλαγούν για το σχήμα. Ωστόσο, σπεύδουν ναδιευκρινίσουν ότι «αύριο θα είμαστε πάλι μαζί στους αγώνες με διάθεσησυμμαχικότητας,έστω και αν δεν συμφωνούμε με όλα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για δυνατά «Χτυποκάρδια στο σχολείο»…

Πίσω στα θρανία…για να νιώσετε τα «Χτυποκάρδια στο σχολείο», όταν …πίσω από τις λέξεις κρυ…