Πολύτιμες επαφές για το Δ.Π.Θ.

0

Τη Δευτέρα το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Deutsche Bank, Dr Josef Ackermann, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο κεντρικό αμφιθέατρο του πανεπιστημίου, στην Κομοτηνή.

Στην εκδήλωση προσφώνησαν ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Σιμόπουλος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης Καθηγητή κ. Ιωάννης Μουρμούρης. Στη συνέχεια, ο Καθηγητής του Τμήματος Δ.Ο.Σ.Α. κ. Διονύσης Χιόνης μίλησε για το έργο του Προέδρου της Deutsche Bank Dr Josef Ackermann κι έπειτα ο τιμώμενος πήρε το λόγο για να παραθέσει την ομιλία του με θέμα: «Κρίσεις-Αξίες και Ευκαιρίες».

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου κ. Μηνόπουλος, οι πρυτανικές αρχές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

‘Το πανεπιστήμιο αποκτά ένα φίλο κι ένα καλό πρεσβευτή’

Σχετικά με την αναγόρευση του Dr Josef Achermann σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Δ.Ο.Σ.Α. του Δ.Π.Θ., ο Πρύτανης κ. Κ. Σιμόπουλος δήλωσε: «Τιμάμε σήμερα έναν κορυφαίο τραπεζίτη, που έχει σχέση με τον ακαδημαϊκό χώρο, από τον οποίο και ξεκίνησε. Ο κ. Άκερμαν ουσιαστικά προΐσταται σε έναν τραπεζικό κολοσσό. Θεωρούμε ότι η παρουσία του στον παγκόσμιο τραπεζικό χάρτη είναι πολύ σημαντική. Πολλά ευελπιστούμε από τη λειτουργία και τον κοινωνικό ρόλο των τραπεζών, αφού είναι ένα καθαρά εργαλείο επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων. Επίσης, στο πρόσωπό του τιμάμε έναν κορυφαίο τεχνοκράτη και εάν ανατρέξουμε στη λειτουργία της τεχνοκρατίας, θα δούμε ότι ασχολείται αυστηρά με τα προβλήματα της κοινωνίας και την επίλυσή τους. Θεωρούμε ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αποκτά ένα φίλο και έναν καλό πρεσβευτή και πιστεύουμε ότι η εμπειρία του, η ικανότητά του, η γνώση του θα είναι χρήσιμη και το τμήμα το οποίο θα συνεργαστεί μαζί του, αλλά και στο πανεπιστήμιο».

Όπως είπε ο κ. Σιμόπουλος, το Δημοκρίτειο προσδοκά συνεργασία με τον κ. Άκερμαν. «Σίγουρα το τμήμα ΔΟΣΑ και οι πρακτικές του ασκήσεις θα βοηθηθούν πολύ από αυτόν τον τραπεζικό κολοσσό. Εμείς προσδοκούμε κάποια συνεργασία και αυτό θα φανεί από τη συζήτηση που θα έχουμε μαζί του στο πλαίσιο της τελετής και της επίσκεψης. Περιμένουμε αργότερα να συζητήσουμε μαζί του να ακούσουμε τις απόψεις του και να ζητήσουμε τις συμβουλές του».

Όπως ενημέρωσε ο κ. Σιμόπουλος η επαφή με τον τιμώμενο προέκυψε από το γεγονός ότι: «ο κ. Άκερμαν είναι ένας μεγάλος φιλέλλην και έχει βρεθεί επανειλημμένως και έχει γνωριστεί με παράγοντες του τμήματος και υπάρχει το ενδιαφέρον από την πλευρά του για ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο, όπως είμαστε εμείς και όπως είναι διαρθρωμένο σε τέσσερις πόλεις. Νομίζω ότι μια τέτοια επαφή και συζήτηση και παρουσίαση και προσέγγιση των προβλημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για το ίδιο το πανεπιστήμιο».

 

‘Η εξωστρέφεια του πανεπιστημίου φέρνει ανάπτυξη και συνεργασίες’

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Δ.Ο.Σ.Α. χαρακτήρισε απαραίτητες για την εξωστρέφεια του πανεπιστημίου τέτοιου είδους επαφές και τόνισε ότι συνέχεια θα δοθεί προκειμένου να γίνει γνωστό και το νέο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Δ.Π.Θ. Συγκεκριμένα, ο κ. Χιόνης δήλωσε: «Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και του Πανεπιστημίου, αλλά και του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης και στο πλαίσιο των καλών δημοσίων σχέσεων προσκαλέσαμε τον κ. Άκερμαν, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό  μιας από τις μεγαλύτερες και ίσως της μεγαλύτερης της Ευρώπης προκειμένου να του απονείμουμε τον ύψιστο τίτλο του διδάκτορα του ΔΟΣΑ. Πιστεύω ότι τέτοιες κινήσεις βοηθούν αρκετά το πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να εμπεδωθεί και στην πανεπιστημιακή, αλλά και στην επιχειρηματική κοινότητα, ιδιαίτερα τελευταία όπου στο πανεπιστήμιο ξεκινά ένα νέο τμήμα το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και έχει ανάγκη τις καλές δημόσιες σχέσεις. Θέλω να πω ότι αυτή η πρωτοβουλία που την ξεκινήσαμε εδώ και ένα χρόνο περίπου σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές θα έχει και συνέχεια και αρκετά ονόματα από την Ευρώπη από την επιχειρηματική, την τραπεζική και την ακαδημαϊκή κοινότητα θα επισκεφθούν τα τμήματά μας προκειμένου να τιμηθούν με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα, προκειμένου να συμβάλουμε με αυτό τον τρόπο και στην έρευνα, αλλά και στη διδασκαλία, αλλά και στην εξωστρέφεια και στις καλές δημόσιες σχέσεις του πανεπιστημίου μας.

Σε μια εποχή που πολλά θέματα στο χώρο της τραπεζικής οικονομίας είναι ανοιχτά, χρειάζεται δημόσιος διάλογος, συζητήσεις, απαιτείται ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα  νέο αναπτυξιακό μοντέλο, σε κάποιες καινούργιες σχέσεις μεταξύ του δημόσιού και ιδιωτικού τομέα μεταξύ των χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών συστημάτων προκειμένου η επόμενη μέρα να μη θυμίζει τίποτα την προηγούμενη».

 

‘Φτάνουμε στην έξοδο απ’ την κρίση’

Ο επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Dr Josef Ackermann τόνισε ότι είναι μεγάλη η τιμή που δέχτηκε στο πρόσωπό του και δεσμεύτηκε να επισκέπτεται το πανεπιστήμιο μία με δύο φορές το χρόνο.

Όσον αφορά στην οικονομική κρίση ο κ. Άκερμαν τόνισε ότι: «βρισκόμαστε στην αρχή της εξόδου από την κρίση, αλλά έχουμε λίγο δρόμο ακόμη μπροστά μας και θα πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και από τις κυβερνήσεις.

Όσον αφορά στο γεγονός ότι οι Τράπεζες δεν προσβλήθηκαν από την κρίση και οι πολίτες καλούνται να την πληρώσουν ο κ. Άκερμαν είπε ότι όντως έχουν γίνει πολλά λάθη στο τραπεζικό σύστημα και πάρα πολλά άτομα έχουν επωμισθεί βάρη, ενώ δεν θα έπρεπε, αλλά ελπίζει ότι ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο που αλλάζει αυτό και σε αυτό πρέπει να παίζει ουσιαστικό ρόλο και το κράτος, αλλά και οι κεντρικές τράπεζες ώστε να υπάρχουν κανόνες ανά τον κόσμο, γιατί η κρίση είναι παγκόσμια, αλλά και το τραπεζικό σύστημα παγκόσμιο, οπότε, αν μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν κανονισμοί, δεν βοηθούν σε τίποτα. Είπε επίσης ότι οι φορολογούμενοι έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αγανακτισμένοι, αλλά τα πράγματα βρίσκονται σε καλό στάδιο και με το χρόνο τα πράγματα θα αλλάξουν».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συμφώνησαν σε όλα

Πραγματοποιήθηκ…