Ο αντίκτυπος του ανασχηματισμού

0

Ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός της Κυβέρνησης είναι πλέον γεγονός από προχθές, με την ανακοίνωση των νέων προσώπων που θ’ αναλάβουν τις κυβερνητικές θέσεις. Νέα πρόσωπα προωθήθηκαν σε σημαντικές θέσεις στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ άλλα, μαζί με αυτά και ο «δικός μας» Αλέκος Κοντός, πήραν την άγουσα για «τ’ αποδυτήρια» της υπό νέα σύνθεση κυβέρνησης.
Αναπόφευκτες είναι, μετά από ένα τόσο σημαντικό πολιτικό γεγονός, οι διάφορες συζητήσεις, σχόλια και προβλέψεις για την τύχη που θα έχουν τόσο το ίδιο το εγχείρημα του ανασχηματισμού και οι πιθανότητες αναστροφής του πολιτικού κλίματος που μπορεί αυτός να φέρει, όσο και το ίδιο το νέο κυβερνητικό σχήμα που προκύπτει από αυτόν από την άποψη της αποτελεσματικότητας στις αντιδράσεις που θα πρέπει να το χαρακτηρίζουν, σε σχέση με τα πολλά και δύσκολα ζητήματα που θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει. Από την άλλη, η ύπαρξη νέων προσώπων σε σημαντικούς υπουργικούς θώκους, όπως είναι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ή το «φλεγόμενο», λόγω των μαθητικών κινητοποιήσεων, υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, δημιουργεί νέες προσδοκίες στους πολίτες.
Για όλα τα παραπάνω απευθυνθήκαμε στους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων στην Ξάνθη, που αντιπροσωπεύονται βέβαια στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ζητώντας τους την τοποθέτηση των κομμάτων τους στα ζητήματα που θέτει ο πρόσφατος ανασχηματισμός.
«Τα πρόσωπα δεν αλλάζουν το κλίμα. Το πολιτικό κλίμα είναι πλέον μη αναστρέψιμο και αυτός που θα ήταν καλύτερα να «ανασχηματιστεί» και να αποχωρήσει από την διακυβέρνηση της χώρας είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός», ήταν η θέση του κ. Αχιλλέα Τσαρτσάρα, της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και συνεχίζει: «δεν περιμένουμε ουσιαστικές αλλαγές στο επίπεδο της πολιτικής, παρά τις όποιες αλλαγές προσώπων, που στοχεύουν κυρίως στο κατεστραμμένο επικοινωνιακό πρόσωπο της σημερινής κυβέρνησης». Σε ερώτησή μας σχετικά με το νέο υπουργό Παιδείας, κ. Σπηλιωτόπουλο, καθώς και τις δυνατότητες αλλά και την διάθεσή του για παρεμβάσεις στον χώρο της Παιδείας, που σπαράσσεται από τις κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών, ο κ. Τσαρτσάρας ήταν σαφής: «ο νέος ΥΠ.Ε.Π.Θ. σίγουρα θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή και να μιλήσει με τους εξεγερμένους μαθητές και φοιτητές. Άλλωστε επιβάλλεται τόσο από τις παρούσες συνθήκες όσο και από τα γεγονότα. Όμως είναι πεποίθησή μας ότι αυτό θα γίνει αποκλειστικά και μόνο με επικοινωνιακές κινήσεις εντυπωσιασμού, χωρίς ιδιαίτερη ουσία και μακριά από κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων της Παιδείας στην χώρα μας». Τέλος, όσον αφορά την, ιδιαίτερου τοπικού ενδιαφέροντος, απομάκρυνση του κ. Κοντού από το κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Τσαρτσάρας δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο.
Από την πλευρά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κ. Νίκος Καλιαμπάκας διασαφήνισε πως οι όποιες αλλαγές στα υπουργικά γραφεία δεν αλλάζουν τίποτε όσον αφορά τις διεκδικήσεις του κόμματός του, ενώ παρέπεμψε και στις δηλώσεις του αρχηγού της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Α. Αλαβάνου, σχετικά με το ότι όλες οι αλλαγές που έγιναν στην κυβέρνηση σχετίζονταν με τα μέτωπα αντιπαράθεσης που είχε ανοίξει ο Συνασπισμός, είτε στην Παιδεία, είτε στην Οικονομία, είτε στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής. Σε σχέση με την τοποθέτηση του κ. Σπηλιωτόπουλου στο υπουργείο Παιδεία, ο κ. Καλιαμπάκας σχολίασε ότι «ο νέος υπουργός Παιδείας είναι εκφραστής της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στο χώρο της εκπαίδευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μπορεί να υπάρχει ένα ερωτηματικό σχετικά με την κατεύθυνση που θ’ ακολουθήσει σε σχέση με τις μαθητικές κινητοποιήσεις, όμως είναι βέβαιο ότι σε σημαντικά ζητήματα, όπως η ιδιωτικοποίηση και η απαξίωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, θ’ ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου του». Αναφορικά τέλος με την απομάκρυνση του κ. Κοντού, ο κ. Καλιαμπάκας υποστήριξε ότι «αυτή δεν συνιστά ξεκάθαρη απώλεια για την Ξάνθη, μιας και μπορεί ο κ. Κοντός κατά καιρούς να πήρε κάποια αποσπασματικά μέτρα ενίσχυσης των αγροτών, όμως συνολικά δεν υπήρξαν οφέλη για τον τόπο. Μην ξεχνάμε ότι επί υπουργίας του έκλεισαν τα συνεταιριστικά εργοστάσια της Σ.Ε.Β.Α.Θ. και της Σ.Ε.Π.Ε.Κ., καθώς και το εργοστάσιο της Ε.Β.Ζ., συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ουσιαστική αποβιομηχάνιση του νομού μας».
Ως «δευτερεύον, αν όχι τριτεύον ζήτημα» χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό και όλη φιλολογία που τον συνοδεύει, ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. στην Ξάνθης, κ. Ν. Πυργελής. «Για μας άλλα είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του τόπου μας αλλά και της χώρας γενικότερα και όχι οι διάφορες προσχηματικές αλλαγές σε πρόσωπα που δεν εξυπηρετούν κανένα ουσιαστικό σκοπό, μιας και οι αντεργατικές πολιτικές παραμένουν οι ίδιες. Οι εργαζόμενοι πρέπει να κλείσουν τ’ αυτιά τους στις σειρήνες του ανασχηματισμού που είναι ουσιαστικά σειρήνες αντιπερισπασμού» τόνισε ο κ. Πυργελής. Όσον αφορά τις πιθανότητες παρέμβασης του νέου υπουργού Παιδείας για εκτόνωση της κρίσης στην εκπαίδευση, ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. πρωτοτύπησε, προβλέποντας ότι «είναι βέβαιο ότι ο νέος υπουργός Παιδείας θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή και συνεννόηση με το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, δεδομένου ότι οι μηχανισμοί καταστολής έχουν αποτύχει να το εξουδετερώσουν. Όμως οι νέοι δεν θα πρέπει να μπουν σε καμία διαδικασία συνεννόησης με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, μιας και αυτή δεν έχει κανένα νόημα, αφού θα είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα από την πλευρά της κυβέρνησης». Τέλος, την απομάκρυνση του κ. Κοντού την χαρακτήρισε ως «γεγονός αδιάφορο και ουδέτερο, δεδομένου ότι η παρουσία του στο υπουργείο ελάχιστα βοήθησε την περιοχή της Ξάνθης και τον αγροτικό κόσμο γενικότερα, ενώ υπήρξε εξαιρετικά επιζήμια, μιας και επί των ημερών του η Ξάνθη γνώρισε μία περίοδο έντονης αποβιομηχανοποίησης».
Επικριτικός εμφανίστηκε τέλος και ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. στην Ξάνθης, κ. Μάριος Δραγουϊδης, ο οποίος μιλώντας στο «Ε» για τον ανασχηματισμό δήλωσε ότι «είναι απαραίτητη μία ριζική πολιτική αλλαγή τόσο σε παιδεία, οικονομία αλλά και αγροτική πολιτική, την οποία όμως δεν φαίνεται να πραγματώνει ο πρόσφατος ανασχηματισμός. Άλλωστε οι αλλαγές των προσώπων αυτών ήταν επόμενο να γίνουν λόγω της πίεσης από συγκεκριμένα γεγονότα, όπως το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, οπότε και ο ανασχηματισμός ήταν αναμενόμενος και δεν αποτελεί έκπληξη για κανένα». Σε σχέση με το μέτωπο της Παιδείας, ο κ. Δραγουϊδης δήλωσε ότι «ο χρόνος θα δείξει για τις προθέσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου, αλλά δεν περιμένουμε ριζικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πολιτ&#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Γ. Μανιάτης στην Ξάνθη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Nομό Ξάνθης θα &…