Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Δυναμικά παρών στις πολιτικές εξελίξεις

Δυναμικά παρών στις πολιτικές εξελίξεις

0

Σε ιδιαίτερης σημασίας δηλώσεις και «αποκαλύψεις» που αφ’ ενός αναδεικνύουν την πολιτική του σημειολογία και συνάμα αφορούν εξελίξεις τόσο σε τοπικής εμβέλειας θέματα όσο και σε πανελλαδικής κλίμακας, προέβη μέσα από το «Ε» ο πρώην υπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός.

Οι μεν δηλώσεις του αφορούν στην …χωρίς φόβο (πολιτικού κόστους) παρά  με απόλυτη ευθύτητα κατάθεση αρνητικής άποψης αναφορικά με τη δημιουργία του εμπορικού κέντρου της ΑΘΩΝΙΚΗΣ και την έμμεση μομφή στον δήμαρχο την Βιστονίδας κ. Νίκο Ζλάτκο για την απόφασή του να δώσει το «πράσινο φως» με απόφαση δημοτικού συμβουλίου σε εταιρεία για την δημιουργία εμπορικού κέντρου στο δήμο του, η οποία και χαρακτηρίστηκε «κερκόπορτα» και για την ΑΘΩΝΙΚΗ της οποίας η τύχη …κρίθηκε από το χθεσινό νομαρχιακό συμβούλιο (θα υπάρξει πλήρες ρεπορτάζ). Οι «αποκαλύψεις» του αφορούν προσωπική εκτίμηση για εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό που επέρχονται από ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμό το προσεχές διάστημα.

Κοντός: «Είμαι αρνητικός στη δημιουργία του εμπορικού κέντρου της ΑΘΩΝΙΚΗΣ»  

Εξειδικευμένα για το θέμα ο κ. Κοντός κατάθεσε την αρνητική του θέση στηρίζοντας την επιχειρηματολογία του στην πεποίθησή του ότι το ισοζύγιο ανάμεσα στις ζημιές και τα οφέλη που θα προκύψουν από τη δημιουργία του συγκεκριμένου εμπορικού κέντρου στην παρούσα δυσμενή συγκυρία λόγω της οικονομικής κρίσης η οποία έχει καταστήσει δυσχερή τη λειτουργία των υφιστάμενων καταστημάτων της αγοράς της Ξάνθης όπου είναι  ορατά τα σημάδια της έλλειψης ρευστότητας και της μείωσης του κύκλου εργασιών του θα είναι αρνητικό για την τοπική κοινωνία. Επιπλέον δήλωσε ότι τάσσεται αρωγός στην προσπάθεια  των θεσμικών εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων (Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, ΟΕΒΕΕ) που εκφράστηκαν αρνητικά γι το θέμα: «Θεωρώ ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στην αγορά της Ξάνθης η δημιουργία του εμπορικού κέντρου. Δεν είμαι κατά της εξέλιξης, αν έτσι θεωρούνται τα εμπορικά κέντρα, ή της  νέας τάσης της εποχής, αλλά στην παρούσα συγκυρία θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά της Ξάνθης. Θα χαθούν θέσεις εργασίας και κάποια καταστήματα θα αναγκαστούν να κλείσουν. Θεωρώ ότι ήταν κάπως βιαστική η απόφαση του κ. Ζλάτκου…», επισημαίνει ο κ. Κοντός   

Υπογράφτηκε η ΚΥΑ για τους πρώην εργαζόμενους στη ΣΕΒΑΘ – Επενδυτικό ενδιαφέρον για το οικόπεδο

Δυο μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο και μετά από ένα «στενό μαρκάρισμα» του κ. Κοντού προς τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Λέγκα τελικά υπογράφτηκε η ΚΥΑ που εκκρεμούσε  και αναμένεται οσονούπω να γίνει ΦΕΚ προκειμένου να βρουν τον δρόμο τους προς τις υπηρεσίες της περιφέρειας οι πρώην εργαζόμενοι σε ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε στη βουλή όταν ήταν υπουργός. Έτσι επιλύεται ένα θέμα που αποτελούσε προσωπικό στοίχημα του κ. Κοντού.

Αναφορικά δε με το οικόπεδο της ΣΕΒΑΘ ο κ. Κοντός μας έδωσε την είδηση ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρείες εντός και  εκτός νομού και ότι σύντομα θα ακολουθηθεί η προαπαιτούμενη διαδικασία της προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.   

Ανασχηματισμός ή εκλογές;

Κληθείς από το «Ε» να κάνει εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό του άμεσου μέλλοντος ο κ. Κοντός τόνισε ότι αυτή η εβδομάδα που διανύουμε είναι κρίσιμη καθώς είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού προκειμένου να τονωθεί η εικόνα της κυβέρνησης. Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός προβεί σε ανασχηματισμό τότε αναβάλλονται για τον Μάρτιο οι εκλογές. Αν όμως δεν γίνει ανασχηματισμός ο κ. Κοντός εκτιμά ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών έως και τον Σεπτέμβριο. Γενικά ο κ. Κοντός χαρακτήρισε «πολύ ρευστό» το  πολιτικό κλίμα. Ο ίδιος πάντως δηλώνει παρών στις επάλξεις, αντλώντας ενέργεια και αισιοδοξία για το πολιτικό του μέλλον από τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομηθεί ανάμεσα σε εκείνον και την τοπική κοινωνία: «Τώρα που δεν είμαι υπουργός μου δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνώ καθημερινά με τους συντοπίτες μου και να αντλώ δύναμη και αισιοδοξία μέσα από την αποδοχή που εισπράττω για το έργο μου ως υπουργός και υφυπουργός και τη στήριξή τους».       

Εθνικής σημασίας και όχι προεκλογική φιέστα η επίσκεψη Καραμανλή στη Θράκη

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θράκη με αφορμή το 8ο συνέδριο Θρακών στην Κομοτηνή ο κ. Κοντός που ήταν παρά τω Πρωθυπουργώ έδωσε διαστάσεις εθνικής σημασίας σ’ αυτή την επίσκεψη. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι τα μηνύματα που έστειλε ο κ. Καραμανλής τόσο στην Τουρκία όσο και στα Σκόπια αλλά και η εν γένει αναφορά του στην μειονοτική πολιτική της χώρας που διέπεται από το πνεύμα της ισονομίας και ισοπολιτείας έχουν βαρύνουσα εθνική σημασία και ότι διαπράττουν ατόπημα όσοι υποβαθμίζουν την επίσκεψη Καραμανλή ως προεκλογική. Προς επίρρωσιν αυτής της άποψης ο κ. Κοντός αναφέρθηκε στην επίσκεψη Ερντογάν στο Πατριαρχείο ως ανάλογη σημασίας κίνηση.

Ο δε κ. Εντογάν  που επισκέφτηκε ανήμερα της Παναγίας τη νήσο Πρίγκηπο και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους εκπρόσωπους άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων,  μίλησε μεν με θερμά λόγια για την ισότητα των πολιτών, αλλά έφυγε χωρίς καμιά δέσμευση για υλοποίηση των αιτημάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία. Ωστόσο δεν παρέλειψε κατά το πάγιο τουρκικό …χούι να ζητήσει ανταλλάγματα: «Πρέπει και ο Κώστας (Καραμανλής) να καταλάβει ότι πρέπει να γίνει το τζαμί στην Αθήνα και να γίνει κάτι με το θέμα της εκλογής των μουφτήδων στη Θράκη…», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός…

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

« Η μειονότητα είναι μία και μουσουλμανική»

Μετά την επίκλησ_…