Μαύρο χαβιάρι εκ Πεζούλας!

0

Επενδυτές εκ Βορρά και συγκεκριμένα από τη Ρωσία επέλεξαν την περιοχή της Πεζούλας του Δήμου Αβδήρων για να εγκαθιδρύσουν «Μονάδα εκτροφής Οξύρρυγχου και παραγωγής αυγοτάραχου». Πρόκειται για την επιχείρηση «ΟΞΥΡΡΥΓΧΟΣ ΑΕ», η οποία δραστηριοποιείται στη Ρωσία και έχει εκπρόσωπο στην Ελλάδα τον ομογενή από τη Γεωργία κ. Χρήστο Σελβίδη. Στην μονάδα θα γίνεται εκτροφή του οξύρρυγχου (είδος ψαριού από το οποίο εξάγεται το ξακουστό μαύρο χαβιάρι) και θα γίνεται η επεξεργασία του. Η επιχείρηση θα απασχολεί 20 – 30 άτομα από την περιοχή ενώ παράλληλα Ρώσοι θα φέρουν την τεχνογνωσία τους.
Μαύρο χαβιάρι εκ Πεζούλας!
Όπως μας πληροφορεί ο κ. Σελβίδης έχει αγοραστεί οικόπεδο 80 στρεμμάτων στην περιοχή 2 χιλ. βορειοδυτικά της Πεζούλας όπου υπήρχε γεώτρηση και ήδη έχει εκδοθεί και η ανανέωση της άδειας λειτουργίας της και μέσα σ’ αυτό θα εγκατασταθεί η επιχείρηση σε κτιριακές εγκαταστάσεις εμβαδού 2.170 τ.μ.
Επίσης θα υπάρχουν υπέργειες δεξαμενές που θα γίνεται η ιχθυοτροφία εντός και εκτός του κτιρίου. Η μονάδα θα εισάγει γόνο από την Ρωσία (την εκεί επιχείρηση) και θα εκτρέφει 60 τόνους οξύρρυγχου το χρόνο και η παραγωγή του θα είναι 20 τόνους ψάρια και 1,5 τόνος χαβιαριού. Σημειώνεται ότι το κιλό το χαβιάρι έχει τιμή αγοράς 2000 ευρώ το κιλό!
Η τεχνολογία που θα εφαρμοστεί είναι ημίκλειστου κυκλώματος νερού. Δηλαδή το νερό θα αντλείται από την γεώτρηση που υπάρχει στο οικόπεδο και είναι βάθους 150 μ. και θα ανακυκλώνεται συνεχώς περνώντας μέσα από βιολογικά φίλτρα. Η θερμοκρασία θα κρατείται σταθερή στους 22 βαθμούς. Εντός του κτιρίου θα κατασκευαστεί ο ιχθυογεννητικός σταθμός όπου θα εκκολάπτονται τα αυγά από το κοπάδι των οξυρρύγχων και όταν το ψάρια φτάνουν σε ηλικία 4 – 5 ετών θα αφαιρείται το χαβιάρι το οποίο θα εξάγεται κυρίως στη Ρωσία ενώ το ψάρι θα διατίθεται στις αγορές για κατανάλωση.
Η γραφειοκρατία και τα «λαδώματα»
Να σημειώσουμε ότι σχεδόν όλα είναι έτοιμα για την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης – το επόμενο νομαρχιακό θα γνωμοδοτήσει επί της μελέτης περιβαλλοντικών όρων – και απομένει η άδεια λειτουργίας.
Παρότι όλα βαίνουν καλώς η επιχείρηση δεν ξέφυγε την μέγγενη της γραφειοκρατίας καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Σελβίδης: «Εδώ στην Ελλάδα 1 χρόνο τώρα τραβιόμαστε με χαρτιά…», ενώ κάνοντας μια σύγκριση με τη Ρωσία τόνισε: «Εκεί τελειώνουν πιο γρήγορα οι δουλειές με τον τρόπο του …λαδώματος»! Επιπρόσθετα τονίζει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει λάδωμα(;): «Εδώ δεν το αντιμετωπίσαμε αυτό αλλά υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση αδειών και αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για όποιον θέλει να επενδύσει»!
Τον ακούει κανείς;

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …