Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 «Φαβορί» το εργοστάσιο ζάχαρης Ξάνθης για λουκέτο

«Φαβορί» το εργοστάσιο ζάχαρης Ξάνθης για λουκέτο

0

Μεπαρελκυστική τακτική  -και δη αναβολή για τις 28 Ιουνίου της γενικήςσυνέλευσης της διοίκησης της ΕΒΖ – αντιμετωπίζεται προς το παρόν τοπρόβλημα της εταιρείας, παρατείνοντας τηναγωνία των εργαζομένων στο εργοστάσιοζάχαρης Ξάνθης, αφού θεωρείται ένα από τα «φαβορί»μαζί με των Σερρών και ενδεχομένως τηςΛάρισας για λουκέτο. Η απόφαση της αναβολήςαπό την μεγαλομέτοχο ΑΤΕ (ελέγχει το 75% τωνμετοχών), αιφνιδίασε τη διοίκηση της ΕΒΖστην έκτακτη γενική συνέλευση της Τετάρτης,όπου επρόκειτο να τεθεί επί τάπητος τομέλλον της εταιρείας αν συνεχίσει ναλειτουργεί με ανοιχτά και τα πέντεεργοστάσιά της, ενώ πληροφορίες αναφέρουνότι αυτή (αναβολή) εξυπηρετεί λόγουςάμβλυνσης των αντιθέσεων και της εξεύρεσηςτης χρυσής τομής που …μετεωρίζει ανάμεσαστην τεχνοκρατική αντίληψη, και τωνεπιδιώξεων της πολιτικής ηγεσίας για τηναποτροπή κινήσεων με πολιτικό κόστος,ενόψει των δημοτικών εκλογών, καθώς είναιγνωστή η πολιτική δέσμευση Κοντού – την οποία συχνά ανανεώνει – αναφορικάμε τα 5 εργοστάσια όπως και η αντίθεσηΚοντού – Μηλιάκου για το θέμα.

Αυτή…η παλινδρόμηση δεν είναι διόλου «ακίνδυνη»,καθώς σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως υπολογίζονται οι ζημιές της ΕΒΖ ανπαραμείνουν και τα 5 εργοστάσιά της ανοιχτάενώ η μελέτη της Deloitte & Touch αποτελείμέγγενη…

Σύμφωναμ’ αυτή για να είναι βιώσιμη η εταιρεία θαπρέπει να επιστραφεί το 51% της ποσόστωσης,ήτοι 150.000 τόνοι. Aυτό όμως, θα έχει ωςσυνέπεια να κλείσουν 2-3 μονάδες. Το αίτημα,όμως, θα πρέπει να υποβληθεί από τη χώρα μαςστην E.E. έως την 31η Iουλίου 2006, για ναδιασφαλιστεί η μέγιστη αποζημίωση των 730ευρώ/τόνο ποσόστωσης, ενώ τα χρήματα που θαεισρεύσουν προτείνεται να κατευθυνθούν γιαάλλες χρήσεις, όπως βιοκαύσιμα κ.λπ.

Hάλλη εναλλακτική είναι να υποβληθεί 31 Iανουαρίου2007, αλλά τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος ηαποζημίωση να «πέσει» στα 624 ευρώ/τόνος καινα χαθεί και η πρόσθετη επιδότηση των 33 ευρώανά στρέμμα προς τους αγρότες, που θααποθαρρύνει περαιτέρω τους καλλιεργητές.

Μπροςγκρεμός και πίσω ρέμα για την ΕΒΖ και ταπροβλήματα επιτείνονται καθώς σε τεντωμένοσκοινί βρίσκονται οι σχέσεις του προέδρουτης εταιρείας κ. Χρήστου Κοσκινά με τηδιοίκηση της ΑΤΕ με αποτέλεσμα να παραμένει…κενή (λόγω απόρριψης από τον κ. Κοσκινά) ηθέση του διευθύνοντος συμβούλου πουπροτείνει ο …βασικός μέτοχος (ΑΤΕ), ενώ «ύποπτο»θεωρείται το γεγονός ότι οι διευθυντές τηςεταιρείας κατόπιν εντολής κάνουν καταγραφήτων πάγιων στοιχείων. Αυτό που είναι το μόνοσίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι στη ζάχαρηδεν θα περάσουν «γλυκό» καλοκαίρι!

ΜαριάνναΞανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι γυναίκες της μειονότητας κοντά στην Καραχασάν

Συνεχίζει τις περιοδείες και τις επαφές με τους κατοίκους του νομού η υποψήφια υπερνομάρχη…