Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 «Μαζί θα πάμε το Δήμο μας ψηλότερα…»

«Μαζί θα πάμε το Δήμο μας ψηλότερα…»

0

Στο μέτρο και στο βαθμό που μια προεκλογική ομιλία αποκωδικοποιεί τη τάση του εκλογικού σώματος εκτιμήθηκε  – από το σύνολο των παρευρισκομένων «συνοδοιπόρων» και μη- ως πολύ ικανοποιητική, τηρουμένων των αναλογιών, η συγκέντρωση και η αποδοχή της ομιλίας της δημάρχου Αβδήρων κας Εύας Τσακίρη και εκ νέου υποψήφιας με τον συνδυασμό «Κίνηση Δημιουργικής Αναγέννησης», κατά τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου στο κέντρο των Αβδήρων την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου το απόγευμα. Παρόντος του νομάρχη κ. Παυλίδη, της προέδρου του νομαρχιακού συμβουλίου κας Σιμπιλίδου, του αντινομάρχη κ. Μωραϊτη και άλλων νομαρχιακών συμβούλων, καθώς και πλήθος δημοτών η κα Τσακίρη έκανε ένα απολογισμό του έργου και των πρωτοβουλιών της ως δημάρχου Αβδήρων στην τετραετία, γνωστοποίησε το πρόγραμμά της και απευθύνθηκε με αμεσότητα και «εκμεταλλευόμενη» το πλεονέκτημα της εντοπιότητας στους δημότες της: «Εσείς όμως γνωρίζετε καλύτερα ποιοι είμαστε, ποια είμαι. Δεν χρειάζονται συστάσεις. Γεννηθήκαμε εδώ  σ’ αυτόν τον τόπο, μεγαλώσαμε μαζί, μοιραστήκαμε τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια όνειρα. Πονάμε το Δήμο μας, πονάμε τη Θράκη μας», καλώντας τους: «Ελάτε μαζί να ανεβάσουμε τον Δήμο ψηλότερα…» και να την εμπιστευτούν για την επόμενη τετραετία ώστε να ολοκληρωθεί αυτό που άρχισε: «Κάναμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε! Η Δημιουργική αναγέννηση του Δήμου μας δεν είναι πλέον σύνθημα, δεν είναι όραμα μακρινό. Είναι πράξη, είναι αγώνας είναι αποτέλεσμα».

Η ομιλία της κινήθηκε σε ήπιους τόνους με παροδικά …ξεσπάσματα προς χάριν έμφασης περισσότερο παρά όξυνσης και επικεντρώθηκε στην ανάδειξη του έργου της, ενώ ο αντιπολιτευτικός τόνος δόθηκε από την αναφορά της: «Εμείς δεν ξέρουμε να μιλάμε την ξύλινη γλώσσα. Δίνουμε την απάντηση σ’ αυτούς που σας έλεγαν ότι η Δήμαρχος σας κοροϊδεύει και σας παραμυθιάζει. Δίνουμε την απάντηση σ’ αυτούς που λεν ότι δεν κάναμε τίποτα». Πέραν τούτου καμιά αναφορά στις καταγγελίες Σαλτούρου που παραπέμπει ή ότι δεν επιθυμεί να πολώσει το κλίμα ή ότι τις θεωρεί… ανάξιες λόγου, ίσως;

Παράλληλα κινήθηκε σύμφωνα με το… πνεύμα των φετινών εκλογών και την κομματική …αχρωματοψία που έχει καταλάβει τους υποψήφιους δημάρχους: « Αποδείξαμε ότι είμαστε υπεράνω κομμάτων, υπεράνω πολιτικών παρατάξεων. Το δικό μας κόμμα είναι ο Δήμος Αβδήρων. Είμαστε το κόμμα του Δήμου Αβδήρων». Προς επίρρωσιν των παραπάνω απηύθυνε κάλεσμα: «Κάνουμε στην άκρη όσους θέλουν να υψώσουν τείχη κομματικής αλαζονείας, να διχάσουν και να πολώσουν. Το λέγαμε και το λέμε πάντα. Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα είναι κοινά για όλους».

Εύα Τσακίρη: Τι έκανα…

«Προτεραιότητα μας ήταν και είναι ο άνθρωπος. Από την πρώτη τετραετία επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας στη άσκηση ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής και στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείναμε από νωρίς και πετύχαμε την κατασκευή του    Κέντρου Υγείας Δήμου Αβδήρων, που αποτελεί το πιο σημαντικό έργο σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, γιατί είναι πραγματικά ένα έργο ζωής!

Μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω ότι   σε ένα χρόνο περίπου το Κέντρο Υγείας θα λειτουργεί πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, σαν ένα μικρό Νοσοκομείο.

Η κυρία Τσακίρη αναφέρθηκε σε 13 συνολικά έργα και παρεμβάσεις της στο Δήμο Αβδήρων. Στην κατεύθυνση της κοινωνικής πολιτικής: υλοποίηση προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι», Τοπικές  Πρωτοβουλίες Απασχόλησης.  Σε τομείς υποδομών: «Υλοποιήσαμε έργα ανάπλασης σε όλους τους οικισμούς, έργα οδοποιίας, έργα ύδρευσης – Αντικαταστήσαμε το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου ύδρευσης του Δήμου μας – έργα   άρδευσης,  έργα αγροτικού και κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος».

Στον τομέα του τουρισμού: «Ενισχύουμε συνεχώς  την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με την προώθηση του θεματικού τουρισμού, με έκδοση τουριστικού υλικού, με την συμμετοχή του Δήμου μας σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, με τη λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης επισκεπτών» και στον τομέα της ανάδειξης της ιστορικής και πολιτικής κληρονομιάς του Δήμου: « Εφαρμόζουμε έργα τεχνολογίας όπως το πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ.Ενισχύουμε τον διεθνή ρόλο του Δήμου μας με την καθιέρωση του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Φιλοσοφία και τη Φυσική και την συμμετοχή μας σε διακρατικά προγράμματα.Προβάλουμε  και προωθούμε την μοναδικότητα των Αβδήρων ως πατρίδα μεγάλων φιλοσόφων με παγκόσμια ακτινοβολία και ως θεματοφύλακα ειρήνης, οικουμενικότητας και  πολιτισμού».

Εύα Τσακίρη: Τι θα κάνω…

13 στον αριθμό και τα προγραμματικά έργα της κας Τσακίρη.

1)Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά έργα και προγραμματίζουμε πολύ περισσότερα. Έργα υποδομής ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας. Προχωρούμε σε μεγάλης σημασίας έργα, όπως η κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από τις  πηγές  Παραδείσου, έργο διαδημοτικό (έργο γέφυρα στην τέταρτη προγραμματική περίοδο 2007-2013 ως πρώτης προτεραιότητας) έχει ενταχθεί η κατασκευή αποχετευτικής μονάδας Βιολογικού καθαρισμού και δικτύου ακαθάρτων.

2)Προωθούμε την  ένταξη του Δήμου μας στον ολοκληρωμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

3)Προχωρούμε μεγάλο έργο για την ύδρευση όλων των παραλιακών οικισμών.

Δημιουργούμε νέες δομές υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας. Ενισχύουμε ακόμη περισσότερο την κοινωνική πολιτική στο Δήμο μας. Κατασκευάζουμε νέο Δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό. Αναδιαρθρώνουμε τα εκπαιδευτικά κτίρια του Δήμου και τον εξοπλισμό τους.

4)Αναβαθμίζουμε τα Κ.Α.Π.Η. και δημιουργούμε νέους σύγχρονους χώρους για την Γ’ ηλικία.

5)Στηρίζουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και προτείνουμε τη θέσπιση ειδικών κινήτρων  για τον πληθυσμό που διαβιεί στην ζώνη  που προστατεύεται από την Συνθήκη Ραμσάρ, με σκοπό την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

6)Αναπτύσσουμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας. 7)Υλοποιούμε νέα έργα για την οικιστική ανάπτυξη όλων των οικισμών  και ειδικά των παραλιακών.

8)Ενισχύουμε με καινοτόμες δράσεις τον πρωτογενή τομέα, την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Υλοποιούμε έργα για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, για την ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου και του οικοσυστήματος.

9)Προωθούμε δυναμικά τον τουρισμό με έργα για την ανάδειξη της λίμνης Βιστονίδας και των λιμνοθαλασσών Λάφρης και Λαφρούδας.

10)Προωθούμε την ποιοτική και ολοκληρωμένη αναβάθμιση των παραλιών, μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα. Ήδη ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την χάραξη του αιγιαλού και θα μπορούμε νόμιμα πλέον  να υλοποιούμε έργα ανάπλασης μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα. Δεν επιλέγουμε να εγκαταστήσουμε απλά τρία κιόσκια και δυο τουαλέτες. Ξεκινούμε από τα βασικά έργα όπως χωροταξικός σχεδιασμός, βελτίωση των όρων της Ραμσάρ, έργα οδοποιίας, ύδρευσης, φωτισμού και ανάπλασης.

11) Δημιουργούμε κέντρο λασποθεραπείας στην παραλία του Πόρτο Λάγος αφού ολοκληρωθεί η μελέτη  για τις θεραπευτικές ιδιότητες της λάσπης από αρμόδια ερευνητικά κέντρα.

12)Δημιουργούμε  τηλεματικό δίκτυο για την παγκόσμια προβολή των τουριστικών περιοχών του Δήμου μέσω του διαδικτύου.

13)Στηρίζουμε δυναμικά τις αγροτοτουριστικές και οικοτουριστικές ιδιωτικές μονάδες   που δημιουργήθηκαν στο Δήμο μας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Δήμο Βιστονίδας

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Δήμο Βιστονίδας η Απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμ…