Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Εγκλωβισμένες σε αδιέξοδα οι επιχειρήσεις της Θράκης

Εγκλωβισμένες σε αδιέξοδα οι επιχειρήσεις της Θράκης

0

Επιτείνεται και εντείνεται το πρόβλημα στους επιχειρηματίες της Θράκης που έχουν εντάξει επενδυτικά τους σχέδια στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004, καθώς αυτά έχουν «κολλήσει» και κινδυνεύει να…τιναχθεί στον αέρα όλος ο προγραμματισμός τους στις ταμειακές ροές, όμως παράλληλα και να δημιουργηθεί μια δεύτερη γενιά αφερέγγυας επιχειρηματικότητας στην περιοχή με αρνητικό αντίκτυπο στην επενδυτική ελκυστικότητα της περιοχής και εν γένει στη λειτουργία του αναπτυξιακού νόμου. Γενεσιουργός αιτία του προβλήματος είναι η αναστολή λειτουργίας των ελεγκτικών επιτροπών επί 8μηνου με απόφαση του συνδικαλιστικού οργάνου του επιστημονικού δυναμικού του δημόσιου τομέα οι οποίοι αρνούνται να τις στελεχώσουν επικαλούμενοι ασαφές νομοθετικό πλαίσιο που δεν τους προστατεύει. Στο θέμα είχε ξαναναφερθεί το «Ε» με ρεπορτάζ του όμως ο καιρός περνάει εις βάρος των επιχειρηματιών και το θέμα δεν έχει επιλυθεί. Για το λόγο αυτό ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ν. Ξάνθης από κοινού με τον Σύνδεσμο Ροδόπης και Έβρου με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια και τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου, επιζητώντας άμεσα λύση προτού να είναι αργά για κάποιες επιχειρήσεις. Είναι φανερό ότι έχει δημιουργηθεί ένα αδιέξοδο και χρειάζεται παρέμβαση της πολιτείας καθώς και οι μεν ελεγκτές θέλουν να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους και να μην βρίσκονται υπόλογοι εξαιτίας νομικής υπαιτιότητας αλλά και οι επιχειρήσεις της Θράκης να προχωρήσουν τις επενδύσεις τους.
Εγκλωβισμένες σε αδιέξοδα οι επιχειρήσεις της Θράκης
Με θέμα: «Εγκλωβισμός σε αδιέξοδα, των επιχειρήσεων της περιοχής μας, που ενέταξαν και υλοποιούν επενδυτικό σχέδια, με βάση τις διατάξεις του Επενδυτικού Νόμου 3299/2004 – Αναστολή λειτουργίας των επιτροπών ελέγχου επενδύσεων» οι τρεις σύνδεσμοι εκθέτουν το πρόβλημα προς τους αρμόδιους υπουργούς.
«Κύριοι Υπουργοί
Με την παρούσα θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστά και να σας επισημάνουμε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν μερικές επιχειρήσεις της περιοχής μας, διότι ενώ μπήκαν σε φάση υλοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων, ανέλαβαν συνακόλουθα υποχρεώσεις, τις οποίες όμως αδυνατούν να εξυπηρετήσουν. Και βέβαια το πρόβλημα αυτό το μεταφέρουν και στην υπόλοιπη αγορά την οποία επίσης έντονα δυσκολεύουν.
Το πρόβλημα ανέκυψε διότι, εδώ και 8 μήνες, δεν λειτουργούν στην περιοχή μας οι επιτροπές ελέγχου των ιδιωτικών επενδύσεων.
Και αυτά διότι τα συνδικαλιστικά όργανα, των εξειδικευμένων επιστημόνων που υπηρετούν στο Δημόσιο Τομέα και που επανδρώνουν τις επιτροπές ελέγχου, απαγορεύουν στα μέλη τους, να συμμετέχουν στις επιτροπές αυτές.
Όπως σας είναι ευνόητο κύριοι Υπουργοί, το πρόβλημα είναι τεράστιο γιατί οι επιχειρήσεις βγήκαν πολύ έξω από κάθε προγραμματισμό στις ταμειακές τους ροές. Και αν ακόμα έχουν πρόσβαση και δυνατότητα αύξησης του Τραπεζικού τους δανεισμού απ’ όσο προγραμμάτισαν, εξατμίζεται στην πράξη υπέρ των Τραπεζών, η κρατική ενίσχυση σ’ όσους "τόλμησαν" να επενδύσουν στην περιοχή μας, την "ελκυστική(;)", κατά τα άλλα.
Όπως καταλαβαίνεται, το θέμα είναι πλέον άκρως επείγον και χρειαζόμαστε την άμεση παρέμβαση σας. Περισσεύει για την περιοχή μας, μια δεύτερη γενιά "αφερέγγυας" επιχειρηματικότητας, που όμως για μια ακόμη φορά, τη δημιουργεί ένα "κράτος" που επιβεβαιώνει έτσι το "ρόλο" του ως βαρίδιο για τις επιχειρήσεις.
Θα επιδιώξουμε συνάντηση μαζί σας, για να εξηγήσουμε λεπτομερώς το θέμα και για τις λύσεις που κατά την γνώμη μας μπορεί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως είμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση».
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μικρότερος» κατά 8 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2006

Το κορυφαίο θέμα, της ψήφισης του προϋπολογισμού του δήμου Ξάνθης για το έτος 2007, αποτέλ…