Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

0

Ατμοσφαιρική ρύπανση
Έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί, είχε παρουσιάσει την Ξάνθη ως νομό έχοντα υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση με ιδιαίτερα μικρά σωματίδια.
Λοιπόν, κάποιες εξηγήσεις και διευκρινήσεις. Η έρευνα έγινε την περίοδο του Χειμώνα.
Δεύτερον, οι ρυπαντές προέρχονται από την καύση ξύλων από την ύπαρξη πολλών μονάδων θέρμανσης με αυτά.
Τρίτο και σοβαρότερο, η ρύπανση δεν προέρχεται από βιομηχανίες διότι δεν έχουμε καμία βιομηχανία άξια λόγου με φουγάρα.
Ως εκ τούτου είναι υπερβολικές οι ανησυχίες που εκφράστηκαν από κάποιους. Τους θυμίζω πως η ρύπανση των αυτοκινήτων είναι μεγαλύτερη, επικινδυνότερη και για 12 μήνες!
Γ.Δ.


Επισκέψεις υποψηφίων
Ο κύβος ερρίφθη, η ευρωεκλογές είναι σίγουρες, τίποτε δεν τις αλλάζει και την Κυριακή 9 Ιουνίου θα πάμε να ψηφίσουμε για τους αντιπροσώπους μας στην ευρωβουλή.
Τούτου δοθέντος λοιπόν ως βέβαιον, οι επισκέψεις των υποψηφίων, μέρα τη μέρα αυξάνονται. Κορυφαία στελέχη κυρίως των μεγάλων κομμάτων, πρώην υπουργοί, περιοδεύουν, μιλούν σε συγκεντρώσεις, συνομιλούν με τους πολίτες και εκθέτουν τις απόψεις του κόμματός τους.
Μια απόλυτα σωστή, δημοκρατική λειτουργία, σε μια χώρα ελεύθερη, ανοιχτή και πολυκομματική.
Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό εάν θα μας επισκεφθεί και κάποιος αρχηγός κόμματος, όμως μην το αποκλείσετε κιόλας.
Γ.Δ.


Εν όψει του θέρους
Υπάρχουν κάποια πράγματα που τα συναντούμε χρόνια, τα βιώνουμε στη δημοτική ζωή μας και οφείλουμε να τα αναφέρουμε. Πρόκειται για επισημάνσεις και παρατηρήσεις για έγκαιρη δράση των δημοτικών υπηρεσιών για να προληφθούν αρνητικές επιπτώσεις.
Εξάλλου το προλαμβάνειν είναι το ζητούμενο έναντι του θεραπεύειν.
Τέλος πάντων, εμείς από την πλευρά μας, οφείλουμε να επισημάνουμε κάποια πράγματα όπως το καθάρισμα του δικτύου ομβρίων, το καθάρισμα των ρευμάτων εντός εκτός κατοικημένων περιοχών, τη συντήρηση των υπαρχόντων αναχωμάτων, την απομάκρυνση των χωματερών.
Θυμίζουμε πως τα καλοκαίρια έχουμε καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα κι όχι μόνον τον χειμώνα.
Γ.Δ.


Έφθασε η ώρα τους
Ας χαλαρώσουμε λίγο κι ας σχολιάσουμε τον καλό καιρό, τις λιακάδες και τα όμορφα βράδια.
Από το πρωί τα καφέ γεμάτα. Τα στέκια έχουν τους δικούς τους πελάτες. Αλλού οι νέοι, που ξεχωρίζουν από μακριά, αλλού όλοι οι άλλοι. Άντρες και γυναίκες, φλυαρούν και περνούν ευχάριστα.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει βεβαίως και τα βράδια, βοηθούντος φυσικά και του καιρού που έχει ζεστάνει αρκετά.
Γι’ αυτό, εκμεταλλευτείτε τον, κάντε τις βόλτες σας και τους περιπάτους στις κοντινές στην πόλη διαδρομές.
Από την άλλη, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών, τα ρούχα κυρίως των κοριτσιών, έγιναν ποικιλόχρωμα και ανάλαφρα. Άνοιξη γαρ, το καλοκαίρι είναι μπροστά, αισιοδοξούμε…
Γ.Δ.


Ο χαρακτηρισμός φταίει;
Εξανίσταμαι από την εμμονή κάποιων, ανδρών τε γυναικών, που ασκούν πίεση προς την κυβέρνηση υποστηρίζοντας κάτι που είναι εντελώς περιττό.
Εξηγώ τι εννοώ. Δηλώνουν λοιπόν βουλευτές και βουλεύτριες ότι πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να κατοχυρώσει νομικά τον όρο γυναικοκτονία… για να σταματήσουμε να θρηνούμε γυναίκες θύματα.
Δηλαδή, οι δράστες θα σταματήσουν να επιτίθενται σε γυναίκες γιατί άλλαξε ο χαρακτηρισμός της πράξης τους; Και η μία πράξη είναι δολοφονία και η άλλη το ίδιο. Επειδή θ’ αλλάξει ο χαρακτηρισμός δεν σημαίνει πως θα σταματήσουν να βιαιοπραγούν και να δολοφονούν κάποιοι γυναίκες.
Σημασία έχει η ουσία της υπόθεσης, να μειωθεί, να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά ανδρών προς τις γυναίκες.
Γ.Δ.


Δύο ημερομηνίες για μία Ανάσταση Ι
Σε λίγες ημέρες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού, την μεγαλύτερη Γιορτή απ’ όλες. Πριν λίγες ημέρες οι Καθολικοί Χριστιανοί, γιόρτασαν την ίδια γιορτή. Μια χριστιανική γιορτή, δύο ημερομηνίες εορτασμού.
Σίγουρα αρκετούς παραξενεύει αυτό όμως υπάρχει απάντηση κι αυτή βρίσκεται στο Ημερολογιακό θέμα- πρόβλημα.
Όπως είναι γνωστό το Ημερολογιακό πρόβλημα, αν και στη βάση του είναι ένα καθαρά αστρονομικό θέμα, εξακολουθεί να ταλανίζει και να διχάζει την Χριστιανική κοινότητα και ν’ αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας.
Θετικό σημείο αυτής της διένεξης αποτελεί η σκληρή προσπάθεια που καταβάλλεται από μέρους και των δύο Χριστιανικών Εκκλησιών, προκειμένου να καθοριστεί κοινή ημέρα εορτασμού του Χριστιανικού Πάσχα.
Γ.Δ.


Δύο ημερομηνίες για μια Ανάσταση ΙΙ
Η λύση όμως του ημερολογιακού προβλήματος δεν είναι τόσο απλή, εφόσον η αντιμετώπισή του απαιτεί και προϋποθέτει μια βαθιά κατανόηση των σύνθετων αλληλεπιδράσεων μιας σειράς κοινωνικών, θρησκευτικών, πολιτικών, πολιτιστικών και κυρίως αστρονομικών δεδομένων, όπως αυτά εξελίσσονται και διαμορφώνονται από γέννησης του ανθρώπινου πολιτισμού. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Καθολική Εκκλησία προκειμένου να προβάλλει και να επιβάλει λύσεις στο ημερολογιακό ζήτημα, έχουν εκδοθεί εκατοντάδες μελέτες από έναν μεγάλο αριθμό δυτικών επιστημόνων, οι οποίοι προβάλουν τα επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα του προβλήματος μόνο από την οπτική γωνία του Βατικανού.
Γ.Δ.


Δύο ημερομηνίες για μια Ανάσταση ΙΙΙ
Αντίθετα η Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία, αν και διαθέτει μια ισχυρή θεολογική στήριξη των απόψεών της στο θέμα του  ημερολογίου, δεν διαθέτει την απαιτούμενη βιβλιογραφική- αστρονομική στήριξη προκειμένου να υπερασπίσει στο πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας τις θέσεις της.
Με τον τρόπο αυτό, για παράδειγμα, ελάχιστοι γνωρίζουν σε διεθνές επίπεδο, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει προτείνει το 1924 ένα πολύ πιο ακριβές, από αστρονομική άποψη, ημερολόγιο από το χρησιμοποιούμενο σήμερα Γρηγοριανό. Το ημερολόγιο αυτό δεν έχει γίνει δεκτό από την Καθολική Εκκλησία για λόγους που ασφαλώς δεν είναι επιστημονικοί.
Στο θέμα αυτό παρεμβαίνουν οι Επίκουροι Καθηγητές Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Θεοδοσίου και Μ.Δανέζης με τη δίτομη μελέτη τους που ολοκληρώθηκε μετά από επίπονη εργασία 4 ετών και κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Η Οδύσσεια των Ημερολογίων- Αναζητώντας τις ρίζες της Γνώσης», Εκδόσεις Δίαυλος.
Γ.Δ.


Κλονίστηκε το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας
Το έγκλημα μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγ. Αναργύρων στην Αττική, με θύμα τη 28χρονη Κυριακή, εκτός από συγκλονιστικό αυτό καθαυτό, κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την αστυνομία και το αίσθημα ασφάλειας που υποτίθεται ότι είναι εντεταλμένη να παρέχει. Οι εκπρόσωποί της αποδείχθηκαν πολύ κατώτεροι της περίστασης αφού δεν εκτίμησαν τον κίνδυνο και αφού επέμεναν να διαχειριστούν το περιστατικό με μια δημοσιοϋπαλληλική λειτουργία. Καμία ενσυναίσθηση, καμιά ένδειξη συμπαράστασης. Μια γυναίκα έρχεται στο Αστυνομικό τμήμα , λέει ότι φοβάται τον πρώην σύντροφο της και ζητά προστασία και αυτοί προσκολλημένοι στο πρωτόκολλο. Την άφησαν να πάει να πάρει τηλέφωνο το 100 και δεν μπήκαν καν στην διαδικασία να το καλέσουν οι ίδιοι! Ανήκουστο! Μια μαύρη μέρα για την Αστυνομία. Υπάρχουν πολλά κενά, πρέπει σχετικά με το πόσο προστατεύουν τελικά τα πρωτόκολλα και πρέπει πέρα από τις ΕΔΕ εκ των υστέρων να εκπαιδεύσει σωστά το προσωπικό της να συμπεριφέρεται ανθρώπινα κι όχι απλά να τηρεί τα πρωτόκολλα!
Μ.Ξ. 


Ήρθαν οι δημότες και όχι οι αιρετοί της δημοτικής κοινότητας!
Κι όμως συνέβη και είναι και η συνεχόμενη φορά. Είχε συνεδρίαση η δημοτική κοινότητα του δήμου Ξάνθης, κλήθηκαν να παραστούν ο σύλλογος των κατοίκων της Π. Πόλης και οι κάτοικοι της Χρύσας για να θέσουν τα προβλήματά τους,  οι οποίοι μάλιστα ήταν συνεπέστατοι και άπαντες παρόντες γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου αλλά η συνεδρίαση δεν έγινε γιατί δεν είχε απαρτία των τακτικών μελών της δημοτικής κοινότητας. Δηλαδή  ήρθαν οι δημότες αλλά δεν ήρθαν οι αιρετοί! Οι οποίοι αιρετοί ειδικά των τοπικών κοινοτήτων φαίνεται πως εξαντλούν όλη την ενέργειά τους και τη διάθεσή τους για προσφορά, προεκλογικά και όταν εκλεγούν δεν πάνε στις συνεδριάσεις! Τόσο ενδιαφέρον! Τουλάχιστον έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, για τα προβλήματα αλλά  κατατέθηκαν και προτάσεις τόσο για την Π. Πόλη όσο και για την Χρύσα. Δεν κρατήθηκαν βέβαια πρακτικά αφού η συνεδρίαση ήταν άτυπη και θα επαναληφθεί. Πάντως είναι ανεπίτρεπτη η στάση των συμβούλων και δείχνει και τη σημασία που δίνουν στα προβλήματα των δημοτών.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…