Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

0

Θετικό ξεκίνημα
Δε μπορώ να μην επισημάνω τις ενέργειες μέχρι στιγμής του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη στην κατεύθυνση του τουρισμού.
Συσκέψεις, συζητήσεις, συναντήσεις, σχέδια, στρατηγικές με την προοπτική αύξησης του τουριστικού ρεύματος στην περιφέρεια.
Παράλληλα, δεν ξεχνώ τη δήλωση του περιφερειάρχη ότι ο Πολιτισμός πάει μαζί με τον Τουρισμό και την Οικονομία.
Πρόκειται για μία ρεαλιστική προσέγγιση ενός θέματος που ακριβώς έτσι πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται για να έχει πολύπλευρη απόδοση και επιτυχία.
Θα περιμένουμε προφανώς να δούμε πρακτικά δεδομένα και αποτελέσματα για ολόκληρη την Περιφέρεια. Διότι ως γνωστόν ο τριτογενής τομέας μας ενδιαφέρει όλους τους νομούς.
Γ.Δ.


Μήπως πρόκειται για υπερβολή;
Φίλος πολύχρονος που διαβάζει κάθε μέρα την Εφημερίδα, φιλόζωος εγνωσμένος και με βούλα που λέμε, με πήρε τηλέφωνο για να μου εκφράσει την απορία του για ένα δημοσίευμα της Τετάρτης.
Διάβασε την είδηση για την επίσκεψη του Συλλόγου «Αδεσποτούλια» σε Γυμνάσιο, χάρηκε για την πρωτοβουλία Γυμνασίου και Συλλόγου να γνωριστούν, με την παρουσία μάλιστα ενός κυνηγόσκυλου, να συζητήσουν με την υπεύθυνη του συλλόγου και άλλα ωραία. Όμως, σ’ ένα σημείο έχει παραξενευτεί, εκείνο που αναφέρθηκε ότι στην πόλη της Ξάνθης περιφέρονται 6.000 αδέσποτα!
Το νούμερο τον ξάφνιασε, θα έλεγα και δικαιολογημένα, διότι είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Προφανώς, μου είπε, η υπεύθυνη θα εννοούσε για τα αδέσποτα όλου του νομού αλλά και πάλι το θεωρεί μεγάλο.
Σίγουρα δεν γνωρίζω τι ακριβώς ισχύει, όμως φρόνιμο είναι ν’ αποφεύγονται οι υπερβολές για κάποια πράγματα. Στην υπόθεση των αδέσποτων δεν χρειάζεται μάλιστα καθόλου.
Γ.Δ.


Δύο μεγάλες Θρησκευτικές Γιορτές
Οι μεγάλες θρησκευτικές γιορτές πλησιάζουν τόσο για τους Χριστιανούς όσο και τους Μουσουλμάνους. Εννοώ το Πάσχα και το Μπαϊράμι.
Προηγείται χρονολογικά το Μπαϊράμι, η νηστεία Ραμαζάνι το οποίο ξεκινάει την Δευτέρα 11 Μαρτίου και λήγει στις 10 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη και διαρκεί μέχρι την Παρασκευή.
Οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν την περίοδο αυτή το λεγόμενο Σεκέρ Μπαϊράμ.
Ως προς το Πάσχα των Χριστιανών, η μεγάλη γιορτή της Ανάστασης του Κυρίου και Σωτήρος είναι στις 5 Μαΐου.
Ευχή να γιορτάσουμε όλοι εν ειρήνη και οικογενειακή ευτυχία τις θρησκευτικές μας γιορτές όπως πολλά χρόνια τώρα συμβαίνει.
Γ.Δ.


Καλλιτεχνικός διευθυντής
Σε ένα πολιτιστικό γεγονός όπως είναι το Καρναβάλι δεν θα έπρεπε να υπάρχει καλλιτεχνικός διευθυντής; Ποιος φροντίζει το καλλιτεχνικό κομμάτι των εκδηλώσεων; Ποιος προτείνει και εν τέλει ποιος παίρνει την ευθύνη;
Ο εκάστοτε Δήμος, όπως ξέρουμε όλοι, σπάνια διαθέτει τα εφόδια (και τους αντιδημάρχους) με αποτέλεσμα τα φθηνά θεάματα και δεν το λέω αυτό λόγω ελιτισμού αλλά κυρίως λόγω λογικής.
Όπως όλα τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα (τα σοβαρά τουλάχιστον) αναθέτουν σε έναν καλλιτεχνικό διευθυντή, το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, έτσι θα έπρεπε και τα Καρναβάλια.
Με την ευκαιρία ιδού και μία πρόταση, την θέση αυτή να καλύψει ο Πασχάλης Ξανθόπουλος. Άνθρωπος εγνωσμένης εμπειρίας και γνώσης.
Η πόλη επίσης για να υποδεχθεί τόσο κόσμο πρέπει να έχει βασικές υποδομές σε λειτουργία, όπως ξενοδοχεία, δρόμοι, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (όλοι ξέρουν τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο Ξάνθης).
Όπως άλλωστε να λειτουργούν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την κερδοσκοπία.
Δυστυχώς η απλή λογική έχει πηδήξει από το παράθυρο.
Π.Μ.


Οργιάζουν οι απατεώνες
Οι τηλεφωνικές απάτες έχουν λάβει τελευταία τη μορφή χιονοστιβάδας με τους κάθε είδους επιτήδειους να έχουν αποθρασυνθεί και εντατικοποιήσει τις ενέργειές τους, εφευρίσκοντας διαρκώς νέους τρόπους εξαπάτησης. Όλοι έχουμε ακούσει στο περιβάλλον μας μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν γίνει αποδέκτες τέτοιου είδους τηλεφωνημάτων που προσπαθούν να τους παραπλανήσουν με διάφορους τρόπους και να υφαρπάξουν μετρητά, κοσμήματα ή κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών.
Ειδικά αν οι απατεώνες διαπιστώσουν ότι στο τηλέφωνο απαντά κάποιος ηλικιωμένος, τότε θεωρώντας τον εύκολο θύμα, επιμένουν και προσπαθούν ξανά και ξανά να τον ξεγελάσουν.
Ηλικιωμένη εχθές μας κατήγγειλε ότι δέχθηκε τρεις φορές τηλεφώνημα μέσα σε μια ημέρα. Αρχικά με το κόλπο του δήθεν τροχαίου συγγενούς. Κι όταν δεν ανταποκρίθηκε θετικά σ’ αυτό, προσπάθησαν άλλες δύο φορές να την ξεγελάσουν με άλλους τρόπους.
Πρέπει όλοι μας να ενημερώσουμε τους ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς να μην εμπιστεύονται ΚΑΝΕΝΑΝ που τους τηλεφωνεί με διάφορες προφάσεις, παρά μόνο τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Σ.Τ.


Ποιος «πληρώνει το μάρμαρο»; Ι
Η πραγματικότητα είναι σκληρή και αμείλικτη και δεν κάνει διακρίσεις.
Γιατί το αναφέρω αυτό; Διαβάστε: «Ο φετινός χειμώνας ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών στην Ελλάδα».
Αυτό δεν το λέω εγώ αυθαίρετα. Όχι. Το υποστηρίζει βάσει στοιχείων ο Οργανισμός Ελέγχου του Περιβάλλοντος που εδρεύει στις Βρυξέλλες, Copernicus, για την κλιματική αλλαγή.
Τα δεδομένα που έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα προέρχονται από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.
Ήδη, ως κάτοικοι της χώρας μας, το γνωρίζουμε προσωπικά. Όντως, ήταν ο θερμότερος χειμώνας που έχει υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα. Κι αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου καλό.
Διότι θ’ ακολουθήσει το θερμότερο ν΄ανεβαίνει το καλοκαίρι με τους καύσωνες να εγκαθίστανται μόνιμα.
Γ.Δ.


Ποιος «πληρώνει το μάρμαρο»; ΙΙ
Αυτονόητο είναι ότι αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας έχει κόστος. Κι αυτό το κόστος κάποιοι το πληρώνουν άμεσα και κάποιοι άλλοι θα πληρώσουν σε λίγο και άλλοι κάπως αργότερα.
Ότι όμως θα υπάρξει βαρύτατο κόστος, αυτό δε μπορεί κανείς να το αρνηθεί διότι απλά, θα το δει και θα το υποστεί.
Στην ιστορία αυτή της κλιματικής κρίσης πλέον, εθελοτυφλία δεν πρέπει να υπάρξει. Διότι δυστυχώς υπάρχει. Κι αυτό ισχύει για τις μεγάλες και ισχυρές χώρες. ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία και άλλες χώρες της Ασίας, οι οποίες δεν συναινούν να εφαρμόσουν προγράμματα μείωσης στην χρήση ορυκτών καυσίμων, στην χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και λήψης γενικώς μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.
Κι έτσι, στον φαύλο αυτόν κύκλο βρίσκονται στο μέσον απροστάτευτοι δισεκατομμύρια άνθρωποι, των οποίων η ποιότητα ζωής εξαρτάται από λίγους ισχυρούς της γης.
Γ.Δ.


Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;
Υπάρχει όμως εδώ σ’ αυτό το σημείο και η άλλη άποψη. Αυτή των απλών ανθρώπων, οι οποίοι τελικά όντας απροστάτευτοι και ανίσχυροι, υφίστανται την αρνητική επίδραση του κλίματος.
Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των λαών παγκοσμίως. Που διαπιστώνουν ότι οι ισχυροί αγνοούν τους πολλούς. Οι οποίοι συνήθως συσκέπτονται, δήθεν προβληματίζονται, αλλά στην ουσία δεν αποφασίζουν οριστικά την εφαρμογή σκληρών και απαραίτητων μέτρων.
Μαζεύονται, συζητούν, λένε λόγια αλλά από πράξεις τίποτε.
Κοροϊδεύουν τον κόσμο, αφήνουν ελπίδες αλλά στην ουσία δεν κάνουν τίποτε στην κατεύθυνση της λήψης άμεσων μέτρων για την μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Νομίζουν, αφελώς, πως αυτοί θα διασωθούν από την παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή.
Γ.Δ.


Να η ευκαιρία.!
Τη δυσαρέσκειά της εκφράζει Εκκλησία για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Έτσι αλλάζει το τελετουργικό την Κυριακή της Ορθοδοξίας, και δεν θα ιερουργήσει ο αρχιεπίσκοπος στην Μητρόπολη Αθηνών αλλά στην Μονή Πετράκη, Πρόκειται για μια καθαρά θρησκευτική εκδήλωση, στην οποία η εκκλησία έστελνε προσκλήσεις και στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία για να συνεορτάσουν. Φέτος, ωστόσο, δεν εστάλησαν προκλήσεις σε κανέναν πολιτειακό ή πολιτικό παράγοντα και δεν θα παραστεί κανείς εκκλησιαστικός παράγων στο γεύμα που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία δεν θα διαβάσει και το «Πιστεύω» όπως γινόταν κάθε φορά. Να σημειώσουμε ότι η Ημέρα της Ορθοδοξίας, η Εκκλησία γιορτάζει την αναστήλωση των εικόνων μετά το τέλος της περίφημης «εικονομαχίας».
Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία να γίνει ένας «βελούδινος» διαχωρισμός εκκλησίας – κράτους. Εφόσον το κράτος δείχνει ατολμία στο θέμα και πολλοί πολιτικοί που το  επιχείρησαν κατά το παρελθόν αλλά στο τέλος έκαναν «ιερούς» συμβιβασμούς, ας ξεκινήσει αυτό από την Εκκλησία.
Μ.Ξ.


Ζορίζουν τα πράγματα…
Σκούρα τα πράγματα για το φετινό καρναβάλι. Οι σύλλογοι είναι οι πρώτοι που κρούουν τον κώδωνα αφού 10 μέρες πριν την παρέλαση και οι 30 από τους 38 συλλόγους δεν έχουν πουλήσει ούτε τις μισές στολές απ’ αυτές που ετοίμασαν και φυσικά θα τους μείνουν αμανάτι! Τα είπαν στον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού που επισκέφτηκαν τα γραφεία τους, έστειλαν και υπόμνημα ενημερώνοντας για την υποτονική κατάσταση και ζητώντας να γίνουν δρώμενα στην περιοχή που είναι τα γραφεία των συλλόγων, με μουσική και με διάφορα happenings για να μαζευτεί κόσμος. Μεγάλος φόβος διακατέχει τους διοργανωτές γιατί φέτος για πρώτη φορά διοργανώνεται Καρναβάλι με 6.000 καρναβαλιστές στην Θεσσαλονίκη κι αυτό αυτόματα αφαιρεί από την Ξάνθη επισκέπτες. Οι σύλλογοι γκρινιάζουν και για άλλα θέματα, όπως για το γεγονός ότι δεν έχει στολιστεί η πόλη και δεν έχει μουσική. Όσο και αν μερικοί από εμάς νεύριαζαν με τo Que te la pongo (κετελαπόνγκο) αλλά πρέπει να πούμε πως η Ξάνθη δεν δείχνει να έχει μπει σε αποκριάτικο mood όπως άλλες χρονιές . Είναι αλήθεια αυτό!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…