Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Καμιά πρόοδος με παλιές υποχρεώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, χάος στα eco-schemes

Καμιά πρόοδος με παλιές υποχρεώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, χάος στα eco-schemes

0

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλείται να επεξεργασθεί έναν σημαντικό όγκο στοιχείων που δεν έχει καταφέρει να διαχειρισθεί στη διάρκεια μιας ολόκληρης χρονιάς


Τον ύπνο του δικαίου  διάγει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καμιά πρόοδος με τις παλιές υποχρεώσεις, χάος στα eco-schemes, αργά οι νέες δηλώσεις.

Έτσι, παρά τον σχεδιασμό για επιστροφή στην κανονικότητα με άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ουδείς εκ των ιθυνόντων είναι σε θέση να διαβεβαιώσει σήμερα ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό θα τηρηθεί. Κι όπως είναι φυσικό, κάθε μέρα καθυστέρησης για τις νέες δηλώσεις, θέτει εκτός λειτουργίας και την Κάρτα Αγρότη, η πίστωση της οποίας συναρτάται με τις απαιτήσεις κοινοτικών ενισχύσεων της τρέχουσας παραγωγικής χρονιάς.

Ήδη από πολλές πλευρές γίνεται λόγος για παράταση της προθεσμίας που έχει ορισθεί έληξε την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου- και συνδέεται με τη δυνατότητα να παραμένει ανοικτή (άνοιξε 15 Φεβρουαρίου) η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεδομένων του ΟΣΔΕ για την υποβολή αιτήσεων, τυχόν διορθώσεων και ειδικότερα την τεκμηρίωση eco-schemes στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023, δηλαδή δηλώσεων της προηγούμενης χρονιάς. Η νέα προθεσμία που ακούγεται είναι η 8η Μαρτίου. Μόνο αυτό σημαίνει ότι μετακινείται χρονικά, δηλαδή πήγαινε ξανά πίσω, όλο το χρονοδιάγραμμα για ένα μεγάλο μέρος των λειτουργιών του ΟΠΕΚΕΠΕ γύρω από το ΟΣΔΕ που ακολουθούν, με πρώτη βέβαια την έναρξη υποβολής των ΕΑΤ 2024.

Οι εξελίξεις ενισχύουν τη θέση εκείνων που υποστήριζαν από την αρχή, ότι το μοίρασμα της «τεχνικής βοήθειας» του Οργανισμού σε δύο εταιρείες… πληροφορικής (μέχρι πρότινος άσπονδους ανταγωνιστές), κατά βάση για λόγους «πολιτικών ισορροπιών», δύσκολα θα δικαιώσει αυτούς που προέβησαν στη συγκεκριμένη επιλογή. Πίσω από τη «λυκοφιλία» που έχει προκύψει εξ ανάγκης, κρύβεται, υποστηρίζουν, οι γνώστες των καταστάσεων στα ενδότερα της Δομοκού, μια σαφής έλλειψη διάθεσης για συνεννόηση, που εξελίσσεται κάθε τόσο σε μάχη χαρακωμάτων, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν πάλι αισθητά, όταν πλησιάσει η ώρα του νέου κύκλου πληρωμών.

Όπως αναγνωρίζεται συχνά στις επίσημες ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών, το επόμενο δίμηνο και το αργότερο μέχρι το Πάσχα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλείται να επεξεργασθεί έναν σημαντικό όγκο στοιχείων που δεν έχει καταφέρει να διαχειρισθεί στη διάρκεια μιας ολόκληρης χρονιάς και συνδέονται με τη δυνατότητά του να προχωρήσει σε πιστώσεις, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 750 εκατ. ευρώ. Είναι οι γνωστές εκκρεμότητας που τείνουν να λυγίσουν οικονομικά δεκάδες χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε μια χρονική συγκυρία που δεν είναι και η πλέον ευνοϊκή για τους ασκούντες δραστηριότητα στον αγροτικό χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, στις εκκρεμότητες που υφίστανται αυτό τον καιρό συμπεριλαμβάνονται, βάσει επίσημων ανακοινώσεων:

  • Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.
  • Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Η διορθωτική πληρωμή, ύψους 88 εκατ. ευρώ, θα γίνει πριν από το Πάσχα
  • Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.
  • Άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.
  • Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων έως το Πάσχα- 425 εκατ. ευρώ.
  • Εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
  • Πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα:

  1. Δεσμευμένα ΑΦΜ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει τον αποχαρακτηρισμό των περίπου 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ με βάση την αιτία δέσμευση τους, μέσω διοικητικών ελέγχων και όπου απαιτείται προγραμματίζεται άμεσα επιτόπιος έλεγχος (για τα έτη 2020 – 2023).

Στόχος του Οργανισμού και της νέας διοίκησης είναι όσοι νόμιμα το δικαιούνται να τους καταβληθούν τα χρήματα που δικαιούνται και οι υπόλοιποι να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση.

Επίσης, έχει δοθεί άμεση εντολή, όσοι δικαιούχοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κι έχουν δικαιωθεί να πληρωθούν άμεσα.

  1. Οικολογικά Σχήματα

Οι μέχρι σήμερα εν δυνάμει δικαιούχοι ανέρχονται περίπου σε 370.000 και το ποσό της ενίσχυσης σε 425.000.000€.

Έως 15/2/2024 αναμένεται το άνοιγμα της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023 για τα Οικολογικά Σχήματα, αφού έχει προηγηθεί νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα μειώνει τα δικαιολογητικά για την ενεργοποίησή τους, προκειμένου οι δικαιούχοι να διορθώσουν τις αιτήσεις τους και με την δυνατότητα υποβολής τυχών νέων αιτήσεων. Στην συνέχεια ο Οργανισμός θα προβεί σε διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους και υπολογίζεται η πληρωμή του παραπάνω ποσού πριν το Πάσχα.

  1. Διόρθωση Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023

Διορθώνουμε τα διοικητικά λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης θητείας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Γίνεται δεκτό το αίτημα των δικαιούχων για διορθώσεις γενικά της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων του 2023 και η διορθωτική πληρωμή, που αναμένεται κι αυτή να γίνει πριν το Πάσχα, θα απορροφήσει τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου έτους, ύψους 88.000.000€.

Το άνοιγμα της αίτηση θα γίνει ταυτόχρονα με αυτήν των Οικολογικών Σχημάτων.

  1. Πληρωμή Συνδεδεμένων ενισχύσεων

Η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί εντός Απριλίου και το ποσό ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ

  1. Άνοιγμα ΕΑΕ 2024

Επιστρέφουμε στην κανονικότητα και λειτουργούμε με διαφάνεια. Σχεδιάζεται το άνοιγμα της αίτηση ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο προκειμένου ο Οργανισμός να κάνει έγκαιρα ελέγχους και έγκυρες πληρωμές, αξιοποιώντας σωστά και το τελευταίο ευρώ.

  1. Εκκαθάριση Αιτήσεων Παλαιότερων Ετών

Ο Οργανισμός έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες με την ανάδοχο εταιρεία προκειμένου να διορθωθούν και να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014 – 2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για την μεταβατική περίοδο 2020 – 2022.

 

ΠΗΓΗ: Γιάννης Πανάγος/agronews.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μήνυμα κοινού αγώνα εκπέμπουν σωματεία και σύλλογοι με αφορμή την Πρωτομαγιά [ΦΩΤΟ]

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης στις 10:00 με ομιλίες, ανάγνωση το…