Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων “Ξάνθη Πόλις Ονείρων” 2024

Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων “Ξάνθη Πόλις Ονείρων” 2024

0

Αγαπητοί μου φίλες και φίλοι, όλοι σας γνωρίζετε πια πως κάθε χρόνο το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης διοργανώνει με την σύμπραξη του Δήμου Ξάνθης, το Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων “Ξάνθη Πόλις Ονείρων” έτσι και φέτος για το 2024.

Θεωρείται πλέον (εκτός από ορισμένους αφελείς) ο τρίτος θεσμός έκφρασης υψηλού πολιτισμού της όμορφης πόλης μας. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Σε τούτο το κομβικό σημείο όμως, της αλλαγής της Διοίκησης του Δήμου Ξάνθης, θέλω λίγο να σταθώ.

Κάθε χρόνο τα ποσά που διατίθενται από πλευράς του Δήμου είναι χοντρικά γύρω στις 60.000 ευρώ. Και κάθε χρόνο οι διοργανωτές του Φεστιβάλ κυριολεκτικά σπάζουν το κεφάλι τους για να φέρουν εις πέρας ένα τόσο μα τόσο δύσκολο εγχείρημα όταν έχουμε να φιλοξενήσουμε πάνω από 1200 παιδιά από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Αυτά τα ξένα παιδιά στα εργαστήρια τόσες ώρες θα πεινάσουν, δεν θα τα δώσουμε ως φιλόξενη πόλη ένα κρύο σάντουιτς; Εάν ήταν τα δικά μας παιδιά σε ξένη πόλη, δεν θα θέλαμε να τα φερθούν ανάλογα;

Δυστυχώς, ο προϋπολογισμός (budget) είναι ιδιαίτερα φτωχός και κάθε χρόνο με την αύξηση της τιμής των προϊόντων γίνεται και φτωχότερος.

Φυσικά, εάν τα χρήματα είναι 50.000€ θα είναι ακόμη φτωχότερο το Φεστιβάλ, εάν είναι 40.000€ ακόμη φτωχότερο, εάν είναι 30.000€ ακόμη φτωχότερο και εάν σταματήσουμε να το διοργανώνουμε εντελώς, θα μας βγει ως Δήμος Ξάνθης πολύ πιο οικονομικά.

Εάν μειώσουμε τις αιτήσεις από 25 Μουσικά Σχολεία σε 10, με τις 60.000 ευρώ, θα διοργανώσουμε ένα πολυτελέστατο Φεστιβάλ, δεν το συζητάμε.

Το θέμα έγκειται στο πιο είναι το όραμα του Νέου Δημάρχου και των συνεργατών του για την πόλη της Ξάνθης, τους θεσμούς της, τα Φεστιβάλ που έκαναν την Ξάνθη τουριστικό προορισμό εντός και εκτός Ελλάδας.

Υπόψιν πως εκείνες τις ημέρες η τοπική αγορά, η τοπική οικονομία, παίρνει μια γερή ανάσα από το εν λόγω Φεστιβάλ και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και είναι φαιδρό να ακούω από ορισμένους ότι δεν τους ενδιαφέρει η τοπική αγορά, η οικονομία της πόλης, επειδή είναι βολεμένοι πίσω από την ασφάλεια του μισθού τους.

Τα ξενοδοχεία ποτέ δεν μας έφταναν και αν καρπώνονται οι όμοροι Νομοί από αυτό, να είμαστε ευτυχείς και τα ξενοδοχεία μας πάλι θα ανθίσουν (ο πεσιμισμός πάντως ποτέ δεν βοήθησε).

Περίμενα από την Νέα Δημοτική Αρχή να είναι πιο γενναία στην στήριξή της στο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων, που κατά την προσωπική μου πάντοτε άποψη, όπως φυσικά και τούτη η ανάρτηση, είναι η απόλυτη έκφανση του πολιτισμού της Ξάνθης και ας μην έχει στηριχθεί ούτε από τους ίδιους τους Ξανθιώτες.

Περίμενα μια διαφορετική προσέγγιση στην φιλοσοφία του θεσμού και όχι απλά να αντιμετωπιστεί ως ένα ακόμη νούμερο εξόδων του Δήμου Ξάνθης.

Ως νέα Δημοτική αρχή, θα μπορούσε κάλλιστα να δει αλλιώς το Φεστιβάλ και να ανεβάσει το ποσό από τον συνηθισμένο αριθμό των 60.000€ σε 80.000€ και να μην πιέζεται ο θεσμός να διοργανωθεί με κύρος και αξιοπρέπεια που ταιριάζει στη γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκι.

Σε όλους τους προκομένους από άποψη Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμους (Βόλος, Γιάννενα, Τρίκαλα, κ.α.), έτσι συμβαίνει και αναπτύσσονται, διότι τα πάντα λειτουργούν ανταποδοτικά.

Διαφορετικά το Φεστιβάλ κινδυνεύει να πάρει μια άσχημη τροπή (ήδη βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία) και να χαθεί εν τέλει από την πόλη μας.

Μάλιστα, υπάρχουν πόλεις που καραδοκούν εποφθαλμιώντας το Φεστιβάλ της Ξάνθης συστηματικά εδώ και χρόνια.

Εμείς εδώ στην Ξάνθη (από την εποχή που διώξαμε ακόμη και τον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι), δεν νοούμε τούτο να το καταλάβουμε.

Άλλωστε, την μοίρα μιας πόλης, την ορίζουν (και) οι ίδιοι οι πολίτες της.

 Υ.Γ. Τον επόμενο χρόνο θα συμπληρωθούν εκατό χρόνια (1925-2025) από την γέννηση του σπουδαίου μουσουργού Μάνου Χατζιδάκι που γεννήθηκε στην Ξάνθη.

Αλήθεια, πως σκοπεύει να τιμήσει η πόλη τούτη την τεράστια μουσική ευφυΐα;

 

Με ιδιαίτερη τιμή
Γιώργος Φ. Μπατζακίδης
Ιστορικός Ερευνητής
Εθελοντής

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Γιώργος Μπατζακίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…