Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

0

Συγχαρητήρια προς Ρουσόπουλο
Η στήλη και ο γράφων, οφείλουν να συγχαρούν τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, πρώην δημοσιογράφο, για μία του σημαντική διάκριση.
Κι αυτή η διάκριση είναι η εκλογή του ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του θεσμού του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μάλιστα η ανάδειξη-εκλογή του έγινε ομόφωνα από τους εκπροσώπους και των 46 χωρών του Συμβουλίου.
Τον Ρουσόπουλο γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί του ως υπουργό Επικρατείας στην τελική επεξεργασία του νόμου για τις Περιφερειακές Εφημερίδες ως προέδρου τότε εγώ του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων.
Ο νόμος ήταν προϊόν επίμονης εργασίας· αλλά όπως συμβαίνει στην χώρα μας δεν εφαρμόστηκε 100% διότι δεν υπήρξε ελεγκτικός μηχανισμός.
Γ.Δ.


Αύξηση της θερμοκρασίας
Δεν επιθυμώ, αλίμονο, να γίνω κήρυκας κακών, αλλά οι έρευνες, τα στοιχεία και οι ειδικοί μιλούν για αύξηση της θερμοκρασίας.
Μάλιστα για το 2024 μιλούν ότι θα έχουμε ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας. Δηλαδή η Γη θα πρέπει να ετοιμαστεί για ένα ακόμη θερμό έτος, μέχρι του σημείου μάλιστα να σπάσουν όλα τα ρεκόρ.
Έτσι, μετά το 2023, που ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Κι έρχονται οι ειδικοί, από την αρχή ακόμη του 2024 να μιλήσουν και προειδοποιήσουν για καυτό καλοκαίρι γενικώς.
Σας αφήνω να σκεφτείτε τι πρόκειται να συμβεί με τις καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών. Η διατροφική αλυσίδα θα δεχτεί μια συντριπτική επίθεση, μια καταστροφή.
Γ.Δ.


Σενάριο ευθυνών
Το όλο θέμα της διατροφής παγκοσμίως, αντιλαμβάνεστε όλοι πως θα δεχτεί μια «θερμή» επίθεση. Μια επίθεση προάγγελος της οποίας ήταν η περσινή στις καλλιέργειες φρούτων και της ελιάς. Εκατομμύρια ελαιόδεντρα δεν καρποφόρησαν κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την πρωτοφανή αύξηση της τιμής του ελαιολάδου. Ενός βασικού διατροφικού είδους για πολλές χώρες.
Αν σκεφτούμε ότι αυτή η καταστροφή του πρωτογενούς τομέα επεκταθεί και επαναληφθεί, είναι βέβαιο πως ο πλανήτης θα ζήσει διατροφική μείωση διαφόρων βασικών ειδών. Κι αυτό φυσικά θα ξεκινήσει από τις φτωχές και υπανάπτυκτες χώρες Αφρικής και Ασίας.
Φαντάζει ως σενάριο. Ναι, που με μια τραγική ειρωνεία, το σενάριο οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες και κυρίως στη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Γ.Δ.


Υπομονή…αλλά πόσο πια;
Σε φάση …υπομονής είμαστε όλοι εμείς των τοπικών ΜΜΕ σε σχέση με τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές. Περιμένουμε υπομονετικά να ενημερωθούν οι καινούργιοι αντιδήμαρχοι και Αντιπεριφερειάρχες και να ξαναθυμηθούν οι έχοντες εμπειρία σε διοικητικές θέσεις. Ωστόσο η υπομονή έχει και τα όριά της κι αυτά εξαντλούνται. Τελειώνει ο Ιανουάριος κι ακόμη δεν καταφέραμε να έχουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας, την ώρα μάλιστα που τρέχουν θέματα σημαντικά τόσο για τον δήμο Ξάνθης όσο και την περιφερειακή ενότητα. Κι αυτό είναι αρνητικό για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Ας ελπίσουμε σύντομα να αλλάξει αυτό…
Μ.Ξ.


Ξεκίνημα για τη Νέα Αριστερά
Προς την επόμενη μέρα κοιτάζει η «Νέα Αριστερά» με προοπτική την οργάνωση  και τον σχηματισμό του νέου κομματικού φορέα. Με την πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Ιανουαρίου στην Αθήνα, ξεκίνησε η πολιτική συγκρότηση του κόμματος της Νέας Αριστεράς, με τα στελέχη της να περιοδεύουν και να πραγματοποιούν ανοιχτές συνελεύσεις και δράσεις σε όλη τη χώρα.
Μία διαδικασία που θα κορυφωθεί με την ιδρυτική πανελλαδική συνδιάσκεψη στα τέλη Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι μήνες εντατικής εξόρμησης σε όλη την επικράτεια και το επόμενο δίμηνο αναμένεται να γίνουν τουλάχιστον 80 εκδηλώσεις του νέου φορέα σε όλη τη χώρα, ενώ προχωρά η οργανωτική συγκρότηση πυρήνων υποστηρικτών της Νέας Αριστεράς, με μεγάλη συμμετοχή και παρουσία ανθρώπων από όλο το φάσμα του προοδευτικού κόσμου.
Γ.Δ.


Δεν είναι ευθύνη ενός Ι
Χρόνια τώρα γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης προσπάθειας για την αντιμετώπιση του θέματος των αδέσποτων ζώων·κυρίως των σκυλιών.
Μια προσπάθεια των δήμων ανά την χώρα, να οργανωθούν, να φροντίσουν, να περιθάλψουν, να ταΐσουν τα ζώα αυτά. Τα οποία ζώα όμως δεν βρέθηκαν στα γεωγραφικά όρια των δήμων από τον ουρανό. Τα σκυλιά π.χ. από κάπου ήρθαν, κάποιοι τα έφεραν και τα εγκατέλειψαν. Αν όλα τα ζώα είχαν εγκαίρως τσιπάκι, τότε αυτή η εγκατάλειψη δεν θα συνέβαινε διότι θα είχε πρόβλημα ο ιδιοκτήτης. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο το τσιπάρισμα.
Δεύτερη αιτία. Τα σκυλιά στα χωριά. Ναι είναι φύλακας, είναι παρέα, όμως αυτά τα ζώα πολλαπλασιάζονται, γεννούν συνέχεια. Οπότε τα ζώα αυξάνονται, ο χώρος μικρός, πολλά μετακινούνται για να βρουν τροφή. Και η εύκολη τροφή είναι στον ΧΥΤΑ, στα σκουπίδια. Άρα κάποιοι, πολλοί, φταίνε για την αρχή του κακού.
Γ.Δ.


Δεν είναι ευθύνη ενός ΙΙ
Κι ερχόμαστε τώρα σε μια άλλη παράμετρο. Της ευθύνης των δήμων και του κράτους.
Το οποίο έξυπνο και πονηρό κράτος, για ν’ αποφύγει τις δικές του ευθύνες, δίνει στους δήμους λίγα χρήματα για να φτιάξουν χώρους υποδοχής των αδέσποτων. Ναι, αλλά από κει και πέρα, τα ζώα χρειάζονται γιατρό, στείρωση, τροφή, φροντίδα και φύλαξη. Κόστος μεγάλο και ατελείωτο γιατί οι αιτίες που αναφέραμε πριν, συνεχίζουν να «τροφοδοτούν» με νέα ζώα την πόλη. Οπότε έρχονται προς βοήθεια οι Φιλοζωικοί Σύλλογοι αλλά κι αυτών οι δυνατότητες δεν είναι μεγάλες.
Ερώτηση λοιπόν: Σε ποιο ποσοστό φταίνε οι δήμοι; Και γιατί na φταίνε οι δήμοι όταν δεν αποκτούν ταυτότητα τα σκυλιά των ιδιωτών και δεν στειρώνονται; Τίνος ευθύνη είναι αυτή η πλευρά; Προφανώς του κράτους κι όχι των δήμων.
Γ.Δ.


Δεν είναι ευθύνη ενός ΙΙΙ
Όσοι συμπολίτες ταξιδεύουν σε Ευρωπαϊκές χώρες, και είμαι βέβαιος πως είναι πολλοί, με έκπληξη διαπιστώνουν την απουσία αδέσποτων σκύλων. Έτσι είναι.
Ούτε ένα αδέσποτο σκυλί. Εάν υπάρχουν δεσποζόμενα σκυλιά; Πάρα πολλά. Όμως όλα είναι με ταυτότητα, με ιατρική φροντίδα, καθαρά. Υπάρχουν και μη στειρωμένα και το ζευγάρωμά τους γίνεται ελεγχόμενο.
Βεβαίως υπάρχουν χώροι σωστοί που φιλοξενούν και φροντίζουν σκυλιά (συνήθως) απ’ όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν κάποιο, το οποίο για διάφορους λόγους μεταφέρθηκε στο κυνοκομείο.
Από τα παραπάνω, κι επειδή τρέφω μια αγάπη και συμπάθεια στα ζώα και κυρίως τα σκυλιά, γίνεται φανερό πως το πρόβλημα στη χώρα μας και στην πόλη μας δεν είναι απλό και βεβαίως δεν αποτελεί ευθύνη ενός.
Γ.Δ.

 


Έχει δίκιο ο Μπατζακίδης
Στο χθεσινό μας φύλλο, στην σελίδα 14, φιλοξενήσαμε επιστολή του γνωστού συμπολίτη μας Γιώργου Μπατζακίδη.
Στην επιστολή αναφέρεται στο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων «Ξάνθη Πόλις Ονείρων».
Η αναφορά γίνεται για να επισημανθεί η νοοτροπία της δημοτικής αρχής ν’αντιμετωπίζει με μιζέρια οικονομική την μεγάλη, μοναδική και όμορφη αυτή πολιτιστική εκδήλωση.
Μία εκδήλωση που δεν περιλαμβάνει τραγουδιστές και τραγουδίστριες των νυκτερινών κέντρων. Μια εκδήλωση των παιδιών των Μουσικών Σχολείων από Ελλάδα και εξωτερικό, που γεμίζει μουσική όλη την πόλη, την πόλη του δικού μας Μάνου Χατζιδάκι, που προς τιμήν του διοργανώνεται το Φεστιβάλ.
Οφείλει η νέα δημοτική αρχή να δει, αναλύσει και αλλάξει την μίζερη λειτουργία των προηγούμενων χρόνων.
-Για τον πραγματικό Πολιτισμό μιλάμε τελικά, που στηρίζεται μάλιστα στον εθελοντισμό. Γι’ αυτό λέμε ότι έχει δίκιο στην επιστολή του ο Μπατζακίδης.
Γ.Δ.


Ετοιμάζουν πορεία με τρακτέρ στην Ξάνθη οι αγρότες
Περίπου 100 αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού μας συμμετείχαν στην σύσκεψη που έγινε στην ΕΑΣ την Τρίτη. Ένας σημαντικός αριθμός αν κρίνουμε από τα προηγούμενα χρόνια που απείχαν από οποιαδήποτε μορφής κινητοποίηση. Έπεσαν διάφορες προτάσεις για την μορφή των κινητοποιήσεων. Κάποιοι θερμόαιμοι είπαν να κλείσουν το Νέστο α λα παλαιά…Τελικά επικράτησε η άποψη να κάνουν πορεία με τα τρακτέρ στην πόλη και να κάνουν κατάληψη στην Αντιπεριφέρεια, κι αυτό βέβαια αν δοθεί το «πράσινο φως» από το συντονιστικό όλων των συλλόγων της ΑΜΘ . Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια οι αγρότες της ΑΜΘ δρουν συλλογικά ωστόσο δεν κατάφεραν ακόμη να κάνουν μια Ομοσπονδία. Στην σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα που προέκυψε με το αρδευτικό της Ξάνθης γιατί τους ενδιαφέρει άμεσα. Αυτό για το οποίο δεσμεύτηκαν είναι ότι θα αντιδράσουν δυναμικά αν κινδυνεύσει το έργο. Και μια πληροφορία για το θέμα αυτό. Μας μεταφέρθηκε ότι μηχανικοί ενός μεγάλου ομίλου έκαναν αυτοψία σε κάποια σημεία που θα τοποθετηθούν οι δεξαμενές. Κι αυτό σημαίνει ότι το έργο είναι σε καλή τροχιά…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…