Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πινγκ-πονγκ» οι ευθύνες για τα αδέσποτα ζώα στην χωματερή

«Πινγκ-πονγκ» οι ευθύνες για τα αδέσποτα ζώα στην χωματερή

0

Α.Μ. Ζαφειριάδου, πρόεδρος «Αδεσποτούλια Ξάνθης» στο «Ε»: Έχουμε αποδείξεις ότι τα σκυλιά τα παρατούσε εκεί ο Δήμος Ξάνθης


Τι απαντά ο πρώην δήμαρχος Ξάνθης και νυν πρόεδρος ΔΙΑΑΜΑΘ, Μανώλης Τσέπελης  – «Μύλος» με τις ευθύνες των αρμόδιων


Τα φώτα της δημοσιότητας, ύστερα από τις καταγγελίες του φιλοζωικού συλλόγου «Αδεσποτούλια Ξάνθης», είδαν οι φωτογραφίες «γροθιά στο στομάχι» από την κατάσταση που επικρατεί στην χωματερή της Ξάνθης η οποία βρίσκεται στα όρια των Δήμων Ξάνθης και Τοπείρου.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του συλλόγου και το οπτικό υλικό, περισσότερα από 500 αδέσποτα σκυλιά αργοπεθαίνουν στη χωματερή της Ξάνθης χωρίς φαγητό, νερό ή μέρος να προστατευτούν από το κρύο και τη βροχή. Τα ζώα περιφέρονται μέσα στα σκουπίδια, τρώνε ό,τι βρουν και πολλές φορές τρώνε τα πτώματα άλλων ζώων που δεν τα κατάφεραν. Στο μεταξύ, αναπαράγονται και πολλαπλασιάζονται αφού ελάχιστα είναι στειρωμένα.

Α.Μ. Ζαφειριάδου – «Αδεσποτούλια Ξάνθης»: Το πρόβλημα στην χωματερή είναι χρόνιο

Η Άννα Μαρία Ζαφειριάδου, πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου «Αδεσποτούλια Ξάνθης» χαρακτήρισε το πρόβλημα στην χωματερή Ξάνθης ως «χρόνιο». Η ίδια εξήγησε ότι ο πρώην δήμαρχος το περασμένο καλοκαίρι αντιμετώπισε πρόβλημα με το εργοστάσιο της ανακύκλωσης Ξάνθης καθώς οι διαχειριστές του τον απείλησαν ότι θα το κλείσουν αν δεν φύγουν όλα τα ζώα από εκεί.

«Ο ίδιος μας κάλεσε με το πρόσχημα ότι υπάρχουν 30 – 50 ζώα αλλά πηγαίνοντας πάθαμε σοκ καθώς αντικρύσαμε άνω των 300 ζώων σε άθλιες συνθήκες. Για να φανταστείτε ήδη εμείς διαχειριζόμαστε 280 αδέσποτα ζώα και υπάρχουν άλλα τόσα που δεν είναι δυνατό να τα πλησιάσει κάποιος ή κρύβονται», σχολίασε η κα Ζαφειριάδου.

Είναι αστείο, σύμφωνα με την ίδια, να συζητάμε αν είναι ευθύνη του Δήμου Ξάνθης ή του Δήμου Τοπείρου με δεδομένο ότι η χωματερή είναι πράγματι στα όρια των δύο Δήμων και χρησιμοποιείται και από τους δύο. «Η μόνη λύση είναι αυτά τα ζώα να τύχουν σοβαρής περίθαλψης υπό την επίβλεψη ειδικού», εξήγησε η κα Ζαφειριάδου ενώ τόνισε ότι «ο ένας πετάει το μπαλάκι ευθυνών στον άλλον».

Όπως εξηγεί «πολλά από τα αδέσποτα ζώα έχουν σήμανση του Δήμου Ξάνθης κάτι που σημαίνει ότι τα ανεπιθύμητα ζώα τα πετούσε εκεί ο ίδιος ο Δήμος και προφανώς ο Σύλλογος μας έχει στοιχεία και αυτόπτες μάρτυρες που το αποδεικνύουν και είναι στην διάθεση της Δικαιοσύνης».

Η βασική πρόταση του Φιλοζωικού Συλλόγου «Αδεσποτούλια Ξάνθης» είναι να βρεθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, η Περιφέρεια ΑΜΘ και οι αρμόδιοι Δήμοι σε ένα τραπέζι και να βρουν λύση από κοινού μαζί με εμάς που έχουμε γνώση της κατάστασης που επικρατεί στον νομό αλλά και στην συγκεκριμένη περιοχή.

Μ. Δημοπούλου, Ε.Γ. για την προστασία των ζώων συντροφιάς: Τα σκυλιά σύμφωνα με όσα ανέφερε βρέθηκαν στο σημείο πιθανό γιατί έψαχναν τροφή ή γιατί κάποιοι που δεν ήθελαν άλλο τα ζώα τους

Η Μάρσα Δημοπούλου, Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών για την προστασία των ζώων συντροφιάς δήλωσε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» ότι κανένας αρμόδιος φορέας δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα. Το μόνο που έχει γίνει είναι ότι ήρθαν σε επαφή με τους αρμόδιους δήμους και εκταμιεύθηκαν 30.000 ευρώ με τα οποία στειρώθηκαν, τσιπαρίστηκαν και εμβολιάστηκαν 150 ζώα, έγιναν εξετάσεις αίματος. Αυτά τα χρήματα τα έλαβε το φιλοζωικό σωματείο και προχώρησε σε συνεργασία με τους δήμους στη διαχείριση του προγράμματος. Έγινε συνεργασία με τους κτηνίατρους, με το φιλοζωικό σωματείο και τον Δήμο Ξάνθης.

Τα σκυλιά σύμφωνα με όσα ανέφερε βρέθηκαν στο σημείο πιθανό γιατί έψαχναν τροφή ή γιατί κάποιοι που δεν ήθελαν άλλο τα ζώα τους, πήγαν και τα παράτησαν για να τα ξεφορτωθούν. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν γίνει άγρια και επικίνδυνα μεταξύ τους αφού τρώνε το ένα το άλλο ενώ πολλά από αυτά λιμοκτονούν και αργοπεθαίνουν.

Λ. Κωνσταντίνου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Π.Φ.Π.Ο: Ο Δήμος Ξάνθης πρέπει να ενημερώσει για τα σχέδια του

Με την σειρά της, η Λιάνα Κωνσταντίνου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας δήλωσε στο «Ε» ότι «προφανώς δεν θεωρούμε υπεύθυνο τον νέο δήμαρχο Ξάνθης αλλά πρέπει το συντομότερο δυνατό να μας ενημερώσει για τα μελλοντικά του σχέδια ώστε να σταθούμε αρωγοί και να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε».

«Χρειάζονται εδώ και τώρα στειρώσεις από τους Δήμους ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση καθώς πλέον είναι ανεξέλεγκτη ενώ και οι πολίτες έχουν μερίδιο ευθύνης διότι πολλοί παρατάνε τα ζώα τους όταν δεν τα θέλουν πια».

Η κα Κωνσταντίνου δήλωσε ότι «η Π.Φ.Π.Ο. καταδικάζει απερίφραστα την κατάσταση στην χωματερή της Ξάνθης αλλά παράλληλα δηλώνει παρών ώστε να βοηθήσει το Κράτος στην επίλυση του προβλήματος».

«Δεν ανήκουν στην δικαιοδοσία του Δήμου Ξάνθης τα αδέσποτα ζώα στον παλιό ΧΥΤΑ»

Ο Δήμος Ξάνθης «πέταξε» τις ευθύνες από πάνω του καθώς ο δήμαρχος Ξάνθης, Ευστράτιος Κοντός δήλωσε στο «Ε» ότι για τα συγκεκριμένα αδέσποτα δεν έχει καμία ευθύνη ο Δήμος Ξάνθης καταδεικνύοντας ως υπεύθυνους τον πρόεδρο του ΣΔΑΝΞ και τον πρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ ενώ παράλληλα ο νέος αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Αδέσποτων Ζώων και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Αθανάσιος Χατζηαντωνίου τόνισε ότι «ο πρώην ΧΥΤΑ είναι ιδιοκτησία της ΔΙΑΑΜΑΘ ο οποίος βρίσκεται στα όρια ενός άλλου Δήμου (σ.σ. του Δήμου Τοπείρου) και εμείς ως Δήμος Ξάνθης δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα και ούτε γνωρίζουμε τι γίνεται εκεί» ενώ πρόσθεσε ότι «το τι συνέβαινε έως τις 31 Δεκεμβρίου δεν το γνωρίζω».

Τι απαντούν ο Μανώλης Τσέπελης και ο Στέλιος Γουναρίδης

Ο Μανώλης Τσέπελης, πρώην δήμαρχος Ξάνθης και νυν πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ στην οποία ανήκουν 120 στρέμματα της επίμαχης έκτασης (σ.σ. τα υπόλοιπα 60 στρέμματα ανήκουν στον ΣΔΑΝΞ) τοποθετήθηκε ύστερα από την  κατακραυγή που προκάλεσαν οι σοκαριστικές φωτογραφίες από την καταγγελία του Συλλόγου «Αδεσποτούλια Ξάνθης».

«Ενώ ήταν κλειστός αποφασίσαμε, την μεταβατική περίοδο έως ότου εκλεχτούν οι νέοι δήμαρχοι, να δώσουμε 30.000 ευρώ να αγοραστούν τροφές και φάρμακα  για τα αδέσποτα που είναι στην περιοχή ενώ επίσης βάλαμε ταΐστρες και ποτίστρες», σημείωσε ο κ. Τσέπελης.

«Αυτό όμως έγινε με την λογική ότι οι δήμοι της Π.Ε. Ξάνθης, εν συνεχεία, θα χρηματοδοτούσαν από κοινού την σίτιση και την φροντίδα των ζώων διότι για έναν μόνο Δήμο το ποσό είναι δυσβάσταχτο. Είναι γνωστό εξάλλου ότι στην περιοχή του ΧΥΤΑ από όλη την περιφέρεια έφερναν τα σκυλιά τους και τα άφηναν και δεν μιλάω μόνο για μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά ίσως και από άλλους Δήμους οργανωμένα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «υπάρχει συνυπευθυνότητα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή».

Ο πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ, Στέλιος Γουναρίδης υπογράμμισε ότι υπάρχει καιρό αυτό το πρόβλημα. Τα αδέσποτα ζώα βρίσκονται στο σύνολο της έκτασης και όχι μόνο σε αυτήν που έχει δικαιοδοσία ο ΣΔΑΝΞ. «Τα αδέσποτα ζώα δεν δημιουργούνται μόνα τους τουναντίον τα δημιουργούμε εμείς οι άνθρωποι. Δεν έχει και μεγάλη σημασία από που ήρθαν καθώς και οι δύο Δήμοι πρέπει αν συνεργαστούν για να λυθεί το πρόβλημα».

Ο κ. Γουναρίδης επιβεβαιώνει το νούμερο των αδέσποτων που δόθηκε στην δημοσιότητα από τα «Αδεσποτούλια Ξάνθης» κάνοντας λόγο για παραπάνω από 400 σκυλιά. «Μπορεί αν έχουν αυξηθεί κιόλας διότι η χωματερή δεν ανήκει στον ΣΔΑΝΞ αλλά στην ΔΙΑΑΜΑΘ και την εταιρία που έχει αναλάβει την μεταφόρτωση» δήλωσε πετώντας το μπαλάκι στον κ. Τσέπελη.

Τίθεται θέμα δημόσιας υγείας

Σε πολλές από τις φωτογραφίες που διέρρευσαν φαίνονται ξεκάθαρα κουτάβια να τρέφονται με κουφάρια νέκρων σκυλιών. Μιλώντας στο «Ε» ο αναπληρωτής διευθυντής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ξάνθης, κ. Αποστολίδης υποστηρίζει ότι, αν όντως ισχύουν οι εικόνες που βλέπουμε, πρέπει να μεριμνήσει άμεσα ο Δήμος για την απομάκρυνση των νεκρών ζώων και για την φροντίδα των ήδη υπαρχόντων ζώων.

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς αν τα ζώα είναι άρρωστα πρέπει να τα περιθάλψουμε γιατί οι ζωονόσοι μπορούν να μεταφερθούν και να γίνουν ανθρωπονόσοι. Πρέπει να επιληφθούν της κατάστασης οι αρμόδιοι για να προλάβουν τυχόν θέμα δημόσιας υγείας», καταλήγει ο κ. Αποστολίδης.

Η κ. Ζαφειριάδου, από την μεριά της, τονίζει ότι «αν σταματήσουμε να ταΐζουμε τα ζώα θα φύγουν από κει αναζητώντας τροφή και αυτό θα αποτελέσει κίνδυνο για τους ανθρώπους γιατί πέρα της επιθετικότητας των ζώων λόγω του ότι έχουν σχηματίσει αγέλες και δεν είναι εξοικειωμένα με τον άνθρωπο, ο κανιβαλισμός (σ.σ. των σκυλιών) μπορεί να αποτελέσει θέμα δημόσιας υγείας».


Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…