Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

0

Μία ενδιαφέρουσα επίσκεψη
Και μία πρότασή μας κατά την έξοδό σας στην όμορφη ορεινή Σταυρούπολη.
Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το  όμορφο κατάστημα με διάφορα σουβενίρ που λειτουργεί εκεί με την ονομασία Souvenir Shop. Είναι βέβαιο πως θα βρείτε κάτι να σας αρέσει, διότι η ποικιλία είναι μεγάλη αλλά και μοναδική.
Το κατάστημα βρίσκεται λίγα μέτρα μετά την κεντρική πλατεία.
Όσοι λοιπόν ανηφορίζουν προς την Σταυρούπολη, ας κάνουν μια στάση για καφέ και επίσκεψη στο όμορφο αυτό κατάστημα.
Γ.Δ.


Κόψιμο πίτας
Ιδού κι ένα πολιτικό νέο που έχει όμως σχέση με το κόψιμο πίτας. Το έχει η περίοδος να κόβονται πίτες πανελλαδικά κι έτσι ακολούθησε το έθιμο και η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης. Η οποία κόβει την πίτα το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στις 18.00 στο Κυβερνείο, στον 1ο όροφο.
Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ Νίκος Μήλης.
Ιδού λοιπόν μια καλή ευκαιρία να βρεθούν παλιά και νέα μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης.
Γ.Δ.


Το ψεύτικο νέο της «Εστίας»
Η λανθασμένη πληροφορία που δημοσίευσε η Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, έγινε αιτία και αφορμή για να δημιουργηθούν μια σειρά σχολίων, δημοσιεύσεων και «ανησυχιών» από γνωστούς κύκλους.
Η «πληροφορία» ανήκει στην κατηγορία των fake news (ψεύτικη είδηση) γιατί όπως αποδείχτηκε, η επιχείρηση της υπό ίδρυσης πολυκλινικής στην Αλεξανδρούπολη, δεν είναι παρά ένα κατάστημα καλλυντικών!
Την διάψευση αυτή έδωσε στη δημοσιότητα το Επιμελητήριο Έβρου που αποκαθιστά την αλήθεια και την πραγματικότητα ως προς την δήθεν ίδρυση από τουρκική εταιρεία πολυκλινικής.
Γ.Δ.


Στη Βιστονίδα Λίμνη
Στις 2 Φεβρουαρίου η φύση γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.
Παρότι εμείς ως νομός έχουμε τη γνωστή λίμνη Βιστονίδα και τις παραλίμνιες όμορφες και γραφικές περιοχές, καμία εκδήλωση δεν υλοποιήθηκε για την ημέρα αυτή.
Υγρότοποι πανελλήνιας και παγκόσμιας εμβέλειας η Βιστονίδα και η διπλανή Ισμαρίδα.
Όμως, ησυχία, αδιαφορία και «μην μας ενοχλείτε», σε ότι αφορά το Κέντρο Βιστονίδας, στο Πόρτο Λάγος. Μια ευκαιρία για ανάδειξη του μοναδικού χώρου έμεινε αναξιοποίητη, εκτός εάν έγινε κάποια εκδήλωση αλλά έμεινε μυστική.
Στο θέμα θα επανέλθουμε ως προς τους Υγρότοπους.
Γ.Δ.


Σχόλια για μια ιστορική έρευνα
Οι ιστορικές πληροφορίες είναι η ιστορία και μόνον, δεν είναι πολιτική.
Εάν τα γεγονότα και τα νούμερα μιας περιοχής δεν είναι αυτά που θέλουμε, δεν φταίνε αυτά ούτε ο ερευνητής.
Έτσι, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου δημοσιεύσαμε τα στοιχεία της ιστορικής έρευνας του συμπολίτη μας Γιώργου Μπατζακίδη για την περίοδο 1870-71 για την Ξάνθη και την Γενισέα που την περίοδο αυτή υπάγονταν διοικητικά στο Σαντζάκι της Δράμας και στο Βιλαέτι της Θεσσαλονίκης, έως και το 1876. Την περίοδο εκείνη η Γενισέα αποτελούσε την επίσημη πρωτεύουσα της Ξάνθης έως και το 1882-83.
Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει στην ιστορική έρευνα του Μπατζακίδη, είναι τα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των σπιτιών, των καταστημάτων, των επαγγελματικών και των άλλων κτηρίων. Αναφέρει η έρευνα. Τεμένη 53, Μικροί χώροι Λατρείας 80, καταστήματα μικρά 495, μεγάλα 107, Χάνια-Πανδοχεία 23, Ιεροσπουδαστήρια 6, Τεκέδες 3, Εκκλησίες 6, Δημοτικά Σχολεία 5, και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της περιόδου 1870-71.
Αξίζουν ως εκ τούτου συγχαρητήρια στον αγαπητό Γιώργο Μπατζακίδη που με τις έρευνές του εμπλουτίζει την Οθωμανική Περίοδο της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Τα λουτρά των Θερμών
Αφιέρωμα στα Λουτρά των Θερμών είχε την προηγούμενη εβδομάδα ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA, με εικόνες από τις υπαίθριες πισίνες που έχουν ολοκληρωθεί πριν δύο χρόνια. Μάλιστα μιλούσαν λουόμενοι με πολύ θερμά λόγια συγκρίνοντάς τα με τα Λουτρά Πόζαρ, ενώ παράλληλα εκθείαζαν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής των Θερμών και την φιλοξενία των κατοίκων. Αδιαμφισβήτητα αυτό είναι διαφημιστικό για την περιοχή και για τα Λουτρά. Με μια όμως πιο προσεκτική προσέγγιση στο θέμα πληροφορηθήκαμε αρμοδίως ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα στο υδροθεραπευτήριο και ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να λάβει σήμα του ΕΟΤ ώστε να λειτουργήσουν οι ξενώνες νόμιμα. Μάλιστα η νέα δημοτική αρχή επιχειρεί να κάνει ότι χρειάζεται για να είναι όλα νόμιμα και στην συνέχεια να μισθώσει σε ιδιώτη όλη την ξενοδοχειακή υποδομή.
Μ.Ξ.


Αλκυονίδες ημέρες
Διανύουμε τις ημέρες των …Αλκυονίδων, μας είπαν οι μετεωρολόγοι. Γι’ αυτό έχει ήλιο και οι θερμοκρασίες είναι ήπιες. Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο ο Δίας μέσα στον Γενάρη όρισε κάποιες μέρες ηλιόλουστες για να μπορεί το πουλί Αλκυόνη να γεννά τα αβγά του. Ο μύθος λέει ότι η Αλκυόνη ήταν κόρη του Αιόλου της Θεσσαλίας και σύζυγος του Κύηκα. Η αγάπη τους τους ώθησε να διαπράξουν ύβριν, προκαλώντας την οργή του Δία και της Ήρας και οδηγώντας στην μεταμόρφωσή τους σε πτηνά. Βλέπετε κάποτε η ύβρις η αλαζονεία η έπαρση τιμωρούνταν…ενώ τώρα θεωρείται και προσόν! Σε κάθε περίπτωση έτσι όπως το πάει ο καιρός όλος ο χειμώνας ήταν …αλκυονίδες ημέρες και αυτό βέβαια δεν είναι καλό σημάδι για το τι καλοκαίρι μας περιμένει…
Μ.Ξ.


Δεν πείστηκαν οι αγρότες
Αυτήν την εβδομάδα οι αγρότες της χώρας θ’ αξιολογήσουν και αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.
Μετά το συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη στην έκθεση της Agrotica, θα εξετάσουν διεξοδικά τις προτάσεις της κυβέρνησης και θα σταθμίσουν τι θα πράξουν.
Προς το παρόν, οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν τους ικανοποιούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζουν «σταγόνα στον ωκεανό».
Τι ακριβώς θ’ αποφασίσουν από την πλευρά τους οι αγρότες από δω και πέρα στο συντονιστικό τους όργανο, είναι το ζητούμενο.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση δήλωσε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου «ό,τι μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει το έδωσε στην παρούσα οικονομική συγκυρία».
Γ.Δ.


Τρομοκρατίας το ανάγνωσμα
Το τρομοκρατικό χτύπημα στην οδό Σταδίου προχθές ήταν ξαφνικό και μη αναμενόμενο. Γι’ αυτό και προκάλεσε έκπληξη.
Έκπληξη στην κοινή γνώμη και βεβαίως στις αστυνομικές αρχές.
Η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας στην χώρα μας γεννά απορίες για την χρονική στιγμή που επιλέγει, αλλά και απαίτηση να εντοπιστούν οι δράστες και οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη.
Σε μια περίοδο που η χώρα μας πραγματοποιεί βήματα προς τα μπρος, την ανάπτυξη, εδραιώνοντας την Δημοκρατική λειτουργία, εμφανίζεται το φάντασμα της τρομοκρατίας που κατά το παρελθόν ζήσαμε με απώλειες αθώων ανθρώπων.
Προσωπικά, επειδή την έζησα εκείνη την εποχή, θεώρησα ότι η τρομοκρατία στη χώρα μας μετά τη σύλληψη των μελών της 17 Νοέμβρη ότι είχε περάσει ανεπιστρεπτί.
Καθήκον ως εκ τούτου της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών είναι ο εντοπισμός και η σύλληψη και τιμωρία τους.
Γ.Δ.


Μια καθημερινή ημέρα
Πηγαίνεις στη δουλειά σου. Στο κέντρο της πόλης. Όλοι γύρω σου κάνουν το ίδιο. Καταστηματάρχες, υπάλληλοι, διερχόμενοι. Και ξαφνικά ακούγεται ο θόρυβος της έκρηξης ενός εκρηκτικού μηχανισμού.
Άνθρωποι τραυματισμένοι, ζημιές, πανικός. Ακολουθούν σειρήνες νοσοκομειακών, αστυνομίας και πυροσβεστικής.
Αυτή είναι η εικόνα μιας τρομοκρατικής ενέργειας. Δεν συμπεριέλαβα νεκρό ή νεκρούς σκόπιμα· για να μην γίνει η εικόνα ακόμη πιο τραγική. Μαθαίνεις σε λίγο πως ήταν ένα τρομοκρατικό χτύπημα από κάποια οργάνωση. Και ρωτάς τον εαυτό σου απλά, λογικά και με απορία «τι νόημα είχε όλο αυτό το κακό; Ποιον στόχευαν οι τρομοκράτες; Τους περαστικούς, τους κυβερνητικούς, την Δημοκρατία;». Ναι, όλους αυτούς, με έναν απάνθρωπο τρόπο και ύπουλα μέσα.
Η Δημοκρατία όμως είναι ισχυρή, διαθέτει οργάνωση και μέσα, και σύντομα οι δράστες θα λογοδοτήσουν για άλλη μία φορά.
Ίσως και για την τελευταία τους.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…