Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αναδασμός Σουνίου: Τρίτος και …καταϊδρωμένος στον Μαραθώνιο των αναδασμών!

Αναδασμός Σουνίου: Τρίτος και …καταϊδρωμένος στον Μαραθώνιο των αναδασμών!

0

Από το 2015 η σύμβαση – 8 χρόνια μετά και τώρα θα γίνει η υδραυλική μελέτη –  Μπαίνει ανάδοχος για τον αναδασμό Κουτσού


«Έχουμε μια Επιτροπή. Δεν μπορούμε να κάνουμε παράλληλα αναδασμούς», λέει ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Κουρτίδης


Τρίτος στη σειρά προτεραιότητας της Π.Ε. Ξάνθης  βρίσκεται ο αναδασμός στα αγροκτήματα Σουνίου και Σημάντρων αφού προέχουν του Ερασμίου και του Κουτσού που βρίσκονται ένα βήμα πριν στην διαδικασία. Οι κάτοικοι ωστόσο αδημονούν και ανυπομονούν να «τρέξει» η διαδικασία καθώς για τους αγρότες ο αναδασμός είναι συνυφασμένος με χαμηλότερο κόστος παραγωγής και καλύτερο εισόδημα. Ωστόσο είναι γνωστό τοις πάσι ότι η διαδικασία είναι τόσο χρονοβόρα αφού απαιτούνται τοπογραφικά, υδραυλικές μελέτες, περιβαλλοντικές, κτηματολόγιο, ενστάσεις κ.ο.κ. Ιδιαίτερα δε αν εμπλέκονται διεκδικώντας εκτάσεις το Δημόσιο ή είναι δασικές, όπως στον αναδασμό Ερασμίου, τότε η κατάσταση είναι με μια λέξη «κόλαση» για τους αγρότες που περιμένουν 30 χρόνια να καλλιεργήσουν στα καινούργια τους κτήματα και «κόλαφος» για την Περιφέρεια ως αρμόδια αρχή που τόσα χρόνια δεν μπόρεσε να ξεμπλέξει το «κουβάρι»!


«Δεν έχουμε την δυνατότητα να τρέχουμε παράλληλα πολλούς αναδασμούς. Έχουμε μια επιτροπή αναδασμού που είναι επιφορτισμένη με πολλές εργασίες. Έχουμε δώσει προτεραιότητα στον αναδασμό του Ερασμίου μετά του Κουτσού και κατόπιν του Σουνίου»
Κ. Κουρτίδης
Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης

Από το 2015 η σύμβαση για τον αναδασμό του Σουνίου

Ήταν πέρσι τον Σεπτέμβριο όταν η εφημερίδα μας ασχολήθηκε με το θέμα και τότε

μας διαβεβαίωσε ο υπεύθυνος του έργου ότι  βρίσκεται στην φάση της εξέτασης των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς από την αρμόδια επιτροπή. Ότι μετά θα ακολουθούσε ο διαχωρισμός των νέων κτημάτων και αφού γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις θα γίνει η κατανομή. Μάλιστα διαβεβαίωνε ότι το 2023 θα γίνει ο διαχωρισμός των νέων κτημάτων. Να σημειώσουμε ότι η σύμβαση είναι από το τέλος του 2015.

 8 χρόνια μετά και τώρα θα γίνει η υδραυλική μελέτη – «Έχουμε μια Επιτροπή. Δεν μπορούμε να κάνουμε παράλληλα αναδασμούς», λέει ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τουλάχιστον σχεδιάστηκαν. Ερωτηθείς ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης για τη φάση που βρίσκεται ο αναδασμός του Σουνίου απάντησε πως το επόμενο διάστημα πρόκειται να προκηρυχθεί η υδραυλική μελέτη. Διευκρίνισε δε πως ο αναδασμός του Σουνίου έπεται του αναδασμού του Ερασμίου και του αναδασμού του Κουτσού.: «Δεν έχουμε την δυνατότητα να τρέχουμε παράλληλα πολλούς αναδασμούς. Έχουμε μια επιτροπή αναδασμού που είναι επιφορτισμένη με πολλές εργασίες. Η Διεύθυνση  είναι υποστελεχωμένη και οι υπάλληλοι έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας. Ως εκ τούτου έχουμε δώσει προτεραιότητα στον αναδασμό του Ερασμίου που πλέον είμαστε σε τελική φάση και περιμένουμε την ανάρτηση μετά τις ενστάσεις. Οι χειμερινές καλλιέργειες είναι 2.000 στρέμματα και μπορεί να προλάβουν να καλλιεργήσουν στα νέα τους κτήματα.  Οι αγρότες εκεί περιμένουν πάνω από 25 χρόνια και έχουν δίκιο. Αλλά ο αναδασμός ήταν 33.000 στρέμματα αλλά και ένα  πολύπλοκο θέμα αφού είχαμε διεκδικήσεις από το Δημόσιο».

Μπαίνει ανάδοχος για τον αναδασμό Κουτσού

Αναφερόμενος στον αναδασμό του Κουτσού ο κ. Κουρτίδης είπε πως βρίσκεται σε φάση

ανάληψης αναδόχου και μετά θα ακολουθήσει όλη η διαδικασία που απαιτείται: «Ο αναδασμός στο Κουτσό είναι 10.000 στρέμματα. Μπαίνει ανάδοχος το επόμενο διάστημα Δεν έχουμε προβλήματα,  ούτε διεκδικήσεις οπότε θεωρώ ότι θα τρέξουν οι διαδικασίες. Ιεραρχήσαμε έτσι τους αναδασμούς ώστε να προχωράνε αυτοί που είναι σε πιο ώριμη φάση και φυσικά αυτοί που εκκρεμούν χρόνια. Μετά από το Κουτσό θα τρέξει ο αναδασμός στο Σούνιο, που ανακηρύχθηκε το 2015. Έχουν δίκιο οι  κάτοικοι. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα αλλά οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες».


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μήνυμα κοινού αγώνα εκπέμπουν σωματεία και σύλλογοι με αφορμή την Πρωτομαγιά [ΦΩΤΟ]

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης στις 10:00 με ομιλίες, ανάγνωση το…