Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

0

Ένα ερώτημα
Πρόκειται για ένα επίκαιρο, πολιτικής υφής και ιδιαίτερα πιθανό να τεθεί στην τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης.
Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Στην πιθανότητα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει την επιθυμία να ενταχθεί ως απλό μέλος στο ΠΑΣΟΚ, αυτό το αίτημα πως θ’ αντιμετωπιστεί από την Νομαρχιακή Οργάνωση;
Το θέμα βέβαια δεν είναι απλό, εάν πρόκειται για πρώην στέλεχος. Απεναντίας, δεν υφίσταται καν ως θέμα η περίπτωση της επιστροφής απλών ψηφοφόρων. Οι οποίοι εξάλλου υπήρξαν κατά το παρελθόν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και μετακινήθηκαν για να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τις υποσχέσεις του.
Πάντως κλείνοντας το θέμα, εκτιμώ πως η πρώτη περίπτωση στις μικρές πόλεις είναι κάπως δύσκολη. Η δεύτερη εξάλλου είναι και εύκολη και ήδη ξεκίνησε όπως έχω πληροφορηθεί.
Γ.Δ.


Μηνύματα από την πολυεθνική άσκηση
Το γνωστό από το παρελθόν «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία» θυμήθηκαν κάποιοι. Κι αυτό, με την αφορμή της άσκησης «Ολυμπιακή Συνεργασία-23», η τελική φάση της οποίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο πεδίο βολής Πετροχωρίου.
Εκεί λοιπόν, στην πολυεθνική στρατιωτική άσκηση, συμμετείχαν 300 άτομα προσωπικού από την πλευρά της Γαλλίας. Όμως πέρα από τη μεγάλη συμμετοχή στρατιωτών μελών του ΝΑΤΟ, συμμετείχαν και αρκετές στρατιωτικές αντιπροσωπείες ως παρατηρητές από πολλές χώρες.
Παράλληλα, με τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια αλλά και της Γαλλίδας πρεσβευτή στην Αθήνα Λοράνς Ασνέρ, στάλθηκαν μηνύματα προς τα εκεί που ήταν απαραίτητο.
Γ.Δ.


Τα πρώτα χιόνια
Έπεσαν τα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα στα ορεινά του νομού μας χωρίς ωστόσο να δημιουργήσουν προβλήματα. Άσπρισαν οι βουνοκορφές και το Δασικό χωριό. Έσφιξε το κρύο στα πεδινά. Πρώτη φορά για φέτος έχουμε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες παρότι η ηλιοφάνεια δεν μας εγκατέλειψε. Επίσης το Σάββατο είχαμε την προειδοποίηση 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά ευτυχώς ήταν μόνο μια καταιγίδα κατά διαστήματα τις μεσημβρινές ώρες και τίποτε άλλο, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ξάνθη αλλά και σ’ όλο το νομό μας. Ας ελπίσουμε έτσι να πορευτούμε και τους υπόλοιπους μήνες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Μ.Ξ.


Αυτοευτελίστηκε ο θεσμός
Ήταν αναμενόμενο. Η υπερβολή στα λόγια, η απόδειξη ότι οι εκπτώσεις ήταν οι περισσότερες ψεύτικες και το άπλωμα της ιστορίας σε χρόνο και χωρίς διάφορα σε όλα τα καταστήματα, υπονόμευσαν τον θεσμό.
Για την ιστορία του Black Friday ο λόγος. Που από μονοήμερη έγινε εβδομαδιαίας διάρκειας και που τελικά εφαρμόστηκε ακόμη και από κουρεία!
Ο θεσμός γελοιοποιήθηκε, υπονομεύθηκε μόνος του, διότι εντοπίστηκαν δήθεν εκπτώσεις και διάθεση προς πώληση παλαιών μοντέλων που ήταν στοκαρισμένα.
Οι γνωστές ελληνικές υπερβολές, οι πονηριές και λαμογιές βρήκαν ευκαιρία να εμφανιστούν και τελικά να ξεφτιλίσουν τον θεσμό.
-Ας πρόσεχαν…
Γ.Δ.


Ποιοι τολμούν στην κυβέρνηση
Το να διοικήσεις, να ξεχωρίσεις σ’ ένα υπουργείο χρειάζονται κάποια στοιχεία όπως γνώσεις, τόλμη για ρήξη, διάθεση για μεταρρυθμίσεις και τομές στην κατεστημένη κατάσταση της αδράνειας. Τα παραπάνω διαθέτουν τρία γνωστά στελέχη που προέρχονται από τον χώρο των εκσυγχρονιστών της περιόδου Σημίτη.
Εξάλλου, η επιλογή τους από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ακριβώς σ’ αυτές τις εγνωσμένες τους ικανότητες στηρίχθηκε.
Ιδού λοιπόν η τριάδα:
-Υγεία, Χρυσοχοΐδης
-Παιδεία, Πιερρακάκης
-Δικαιοσύνη, Φλωρίδης
Τρεις μεταρρυθμιστές σε τρεις καίριες υπουργικές θέσεις που απαιτούν τομές και τόλμη για να υλοποιηθούν, για  να «σπάσουν αυγά» όπως λέει ο λαός μας.
Εξάλλου και οι τρεις έχουν την στήριξη του ίδιου του πρωθυπουργού για να προχωρήσουν.
Γι’ αυτό, σύντομα έρχονται τα νομοσχέδια που καταρτίζουν προς συζήτηση στη βουλή.
Κι εκεί, θα φανεί, πέρα από κόμματα, ποιοι θέλουν η Ελλάδα ν’ αλλάξει εποχή, να πάει μπροστά. Έστω συγκρουόμενη, ανοίγοντας δρόμο στην κατεστημένη αντίδραση της αδράνειας.
Γ.Δ.


Πολύς κόσμος στα πολυκαταστήματα την Κυριακή
Πολύ μεγάλη κίνηση είχαν τα πολυκαταστήματα που ήταν ανοιχτά την Κυριακή 26/11. Ιδιαίτερα στο εμπορικό κέντρο Flamingo στο πάρκινγκ δεν έπεφτε καρφίτσα. Αντίθετα από τα εμπορικά καταστήματα στην αγορά της Ξάνθης ελάχιστα άνοιξαν καθώς ο εμπορικός σύλλογος είναι αντίθετος με το άνοιγμα της Κυριακής, ωστόσο αυτό δεν είναι δεσμευτικό.
Όπως όμως έχουν πει κατ’ επανάληψη δεν συμφέρει στα εμπορικά να απασχολούν υπαλλήλους και να έχουν λειτουργικό κόστος καθώς η κίνηση είναι ελάχιστη αφού την μερίδα του λέοντος την έχουν τα πολυκατάστημα. Και είναι μια αλήθεια αυτό. Θυμόμαστε τι αντιδράσεις υπήρξαν παλαιότερα και τι κινητοποιήσεις έγιναν για να εμποδίσουν την έλευση πολυκαταστημάτων στην Ξάνθη. Το μόνο που κατάφεραν όσοι τις προκάλεσαν ήταν να εμποδίσουν ένα που θα γινόταν στην Λεύκη από την Αθωνική και τελικά δεν έγινε όχι από τις αντιδράσεις αλλά επειδή μεσολάβησε η κρίση του 2012. Η τάση παγκοσμίως είναι η μεγάλη κατανάλωση να γίνεται στα πολυκαταστήματα κι αυτή κανένας δεν μπορεί να την σταματήσει. Έτσι λειτουργεί η ελεύθερη αγορά.
Μ.Ξ.


Πάλι στον αφρό τη βγάλαμε
Συζητήσεις, ανακοινώσεις στην τηλεόραση, δηλώσεις ειδικών και σχετικών, κάθε λίγο και μία υπενθύμιση για κακοκαιρία.
Για πολύ ισχυρές καταιγίδες με βροχές και δυνατούς αγέρηδες, για χιόνια. Μέχρι και το 112 μας ενημέρωσε το Σάββατο και το αποτέλεσμα τελικά, ήταν μια απλή βροχή!
Για μας εδώ στην Θράκη που θα μας έκανε άνω- κάτω η καταιγίδα. Τελικά πολλά λόγια και υπερβολές και χαμόγελα των Ξανθιωτών που την έβγαλαν για άλλη μια φορά στον αφρό.
Λίγο χιόνι, καλή βροχή που την χρειαζόταν οι αγρότες και πάμε αισιόδοξα να υποδεχτούμε τον χειμώνα και τις Γιορτές που είναι ήδη προ των πυλών.
-Καλή εβδομάδα προς όλους.
Γ.Δ.


Δεν άνοιξαν την Κυριακή
Οι καταστηματάρχες της Ξάνθης τήρησαν απόλυτα την απόφαση των συνδικαλιστικών οργάνων τους την Κυριακή.
Είχε αποφασιστεί να μην ανοίξουν την Κυριακή και δεν άνοιξαν. Κι αυτό διότι θεωρούν πως η απόφαση αυτή ουσιαστικά ευνοεί τα πολυκαταστήματα και  μόνον. Κι όπως φυσικά γνωρίζουμε όλοι, ακριβώς αυτό συμβαίνει.
Την Κυριακή τελικά ήταν όλα τα μεγάλα καταστήματα ανοιχτά. Βέβαια σε μια έρημη πόλη, με καταστήματα κλειστά, τι όρεξη να έχει ο καταναλωτής να βγει να ψωνίσει. Γι’ αυτό η κίνηση των μεγάλων πολυεθνικών καταστημάτων ήταν ιδιαίτερα μικρή έως ασήμαντη όπως διαπίστωσα με μια βόλτα στο κέντρο.
Γ.Δ.


Μια πρόταση
Η πρόταση που ακολουθεί, είναι ρεαλιστική και καλύπτει υπαρκτές ανάγκες της χώρας.
Προτείνουμε λοιπόν, να ιδρυθεί μια φυλακή. Σε οποιοδήποτε σημείο του νομού και για οποιαδήποτε μορφής καταδικασμένους.
Ιδού λοιπόν μια ευκαιρία για απασχόληση δεκάδων ανδρών και γυναικών στην φυλακή.
Ιδού μια διέξοδος στον τομέα των υπηρεσιών αφού έχουμε στασιμότητα στον δευτερογενή τομέα.
Προφανώς η πρότασή μας αυτή απευθύνεται πρωτίστως προς τους βουλευτές και άλλους φορείς του νομού.
Υπενθυμίζουμε πως μια φυλακή είναι μια δημόσια υπηρεσία και μόνον · όπως εκατοντάδες άλλες και ότι κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει από τη λειτουργία μιας φυλακής. Απεναντίας, θα στηρίξει σ’ ένα ποσοστό την τοπική οικονομία.
Γ.Δ.


Αναπτύσσονται τα δύο άκρα.
Το έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι πιστεύω απόλυτα στην περιφερειακή ανάπτυξη και κυρίως στην ανάπτυξη περιφερειακής συνείδησης· τόσο στους φορείς όσο και στους κατοίκους.
Αυτό βεβαίως δεν μου στερεί το δικαίωμα να κάνω κάποιες επιμέρους διαπιστώσεις.
Έτσι, έχω διαπιστώσει όπως και άλλοι βεβαίως, πως στην περιφέρειά μας αναπτύσσονται δύο νομοί και υστερούν οι υπόλοιποι τρεις.
Η ανάπτυξη αφορά τους νομούς Έβρου και Καβάλας και κυρίως τις πρωτεύουσες αυτών.
Και η μεν Αλεξανδρούπολη αξιοποιεί την γεωγραφική της θέση και τη γεωστρατηγική της αξία όπως την ύπαρξη λιμανιού, αεροδρομίου και προσεχώς οδικής σύνδεσης με Βουλγαρία, Ρουμανία και πιο πάνω. Παράλληλα, έχει καταστεί ενεργειακός κόμβος φυσικού υγροποιημένου αερίου και άλλων.
Από την άλλη, η γειτονική μας Καβάλα θα συνδεθεί με τη σιδηροδρομική επέκταση και σύνδεση του εμπορικού της λιμανιού που αναβαθμίζεται, το Φίλιππος Β΄, ενώ υλοποιούνται επενδύσεις στην Βιομηχανική της περιοχή. Παράλληλα ο νομός έχει ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο,  αξιοποιημένο απόλυτα, όπως και την Θάσο που κυριαρχεί στον τουρισμό της βόρειας Ελλάδας.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, το ΕΒΕ και όλοι οι άλλοι θεσμικοί, οφείλουν να δράσουν για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης του νομού μας.
-Ιδού αφορμή για δράση.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…