Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πρώτες Βοήθειες για Σκύλους»: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στους τετράποδους φίλους μας

«Πρώτες Βοήθειες για Σκύλους»: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στους τετράποδους φίλους μας

0

Το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Κρήτη

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης του Ε.Ε.Σ στο Παράρτημα Ξάνθης, Ζεκή Μεμέτ Αλή μιλά για τη θεματική και τις προοπτικές της εν λόγω δράσης

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου και ώρες 9:30 έως 13:30 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταύρο και την κυνοφιλική ομάδα, πρόγραμμα εκπαίδευσης Πολιτών για Πρώτες Βοήθειες σε Σκύλους.

Αξιοσημείωτο είναι πως το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πρώτες Βοήθειες για  Σκύλους» υλοποιείται από πιστοποιημένους Εκπαιδευτές του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Οι συμμετέχοντας στο πρόγραμμα εκπαιδεύτηκαν στις παρακάτω ενότητες:

-Εισαγωγή–Ασφάλεια

-Γλώσσα του Σώματος

-Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση

-Απόφραξη αεραγωγού

-Αιμορραγίες και τραύματα

-Επείγοντα περιστατικά

Σκοπός είναι οι πολίτες να είναι σε θέση να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια σε σκύλους με ασφάλεια σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό χρειαστεί μέχρι να αναλάβει ο κτηνίατρος.

«Όποιος ξέρει να παρέχει πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους, μπορεί να αντεπεξέλθει και στην περίπτωση των σκύλων»
Ζεκή Μεμέτ Αλή
Διευθυντής Εκπαίδευσης του Ε.Ε.Σ στο Παράρτημα Ξάνθης

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Παράρτημα Ξάνθης, Ζεκή Μεμέτ Αλή, αναφέρει στο «Ε»:

«Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έλαβε χώρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Κρήτη το Σαββατοκύριακο και θα επεκταθεί σ’ όλη την επικράτεια, όπου υπάρχουν τμήματα του Ερυθρού Σταυρού. Η δράση αφορά την παροχή πρώτων βοηθειών σε σκύλους, ώστε σε περίπτωση ενός έκτακτου περιστατικού να μπορεί ο ιδιοκτήτης να παρέχει τις πρώτες βοήθειες μέχρι να φτάσει ο σκύλος στον κτηνίατρο. Με δεδομένο πως πρόκειται για θηλαστικό ζώο, διαπιστώνει κανείς πως όποιος γνωρίζει πώς να παρέχει πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους, μπορεί να αντεπεξέλθει και στην περίπτωση των σκύλων, μιας και οι τεχνικές είναι σχεδόν ίδιες και η αντιμετώπιση είναι παρόμοια εκτός βέβαια από ορισμένες μικροδιαφορές».

«Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Μπορούμε να μιλάμε για κάτι πρωτοπόρο. Φυσικά θα συνεχίσει η δράση και στα υπόλοιπα περιφερειακά τμήματα. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώνουν τη συμμετοχή τους και μόλις δημιουργηθεί η ομάδα των ενδιαφερομένων, θα ξεκινά το πρόγραμμα. Τέλος, για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή αρκεί να στείλει ένα μέιλ στο: samareites@redcross.gr», τόνισε καταληκτικά.

Μετά το πέρας του σεμιναρίου ο ιδιοκτήτης θα δύναται:

Α)Να εφαρμόζει τις βασικές αρχές Πρώτων Βοηθειών σε σκύλους σε διάφορες επείγουσες καταστάσεις

Β)Να αναγνωρίζει την ανάγκη άμεσης ειδοποίησης του κτηνιάτρου

Γ)Να αναγνωρίζει τις καταστάσεις που απειλούν άμεσα τη ζωή του σκύλου  (απώλεια αισθήσεων, καρδιοαναπνευστική ανακοπή, απόφραξη αεραγωγού, μεγάλη αιμορραγία κ.α.)

Δ) Να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει διάφορους τραυματισμούς και έκτακτα περιστατικά (διαστρέμματα, κατάγματα, εξαρθρώματα κ.α.)

Πληροφορίες προγράμματος

Διάρκεια 4 ώρες (1 ημέρα)

Κόστος συμμετοχής είκοσι ευρώ (20€)

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ο εκπαιδευόμενος αποκτά Βεβαίωση Παρακολούθησης  Εκπαίδευσης.

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μήνυμα κοινού αγώνα εκπέμπουν σωματεία και σύλλογοι με αφορμή την Πρωτομαγιά [ΦΩΤΟ]

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης στις 10:00 με ομιλίες, ανάγνωση το…