Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

0

Μυαλό δεν βάζουν
Συμπολίτης από περιφερειακό δήμο επικοινώνησε με την εφημερίδα με αφορμή το ρεπορτάζ του Σαββάτου για το θέμα των χωματερών.
Ο άνθρωπος ήταν καταπέλτης για τους συγχωριανούς του και τη νοοτροπία να πετούν ότι δεν χρειάζονται εδώ κι εκεί, βρωμίζοντας και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον.
«Μαλώνω, ζητώ να σταματήσει αυτή η νοοτροπία των συγχωριανών, αλλά μάταια. Το κακό συνεχίζεται. Μάλιστα πήγα στον δήμο, ζήτησα να τα μαζέψουν, το έκαναν και μετά από λίγο πάλι η ίδια ιστορία, επανάληψη χωρίς αίσθηση του λάθους».
Άρα, παντού σε πόλεις και χωριά οι ανεξέλεγκτες χωματερές υπάρχουν προς δόξαν της ανόητης και απολίτιστης συμπεριφοράς.
Γ.Δ.


«Στην πορεία αδέλφια, στην πορεία»
Δέχομαι χωρίς δεύτερη κουβέντα το δικαίωμα στον κάθε πολίτη της Ξάνθης να εκφράζεται, να διαμαρτύρεται ευπρεπώς και να συμμετέχει σε πορείες διαμαρτυρίας. Πρόκειται για δικαίωμα σημαντικό, εξάλλου ζούμε σε δημοκρατική χώρα κι όχι απολυταρχική.
Έχω όμως κάποιες απορίες ως προς τη συμμετοχή κάποιων συμπατριωτών μειονοτικών στις διαμαρτυρίες αυτές. Τους βλέπω να συμμετέχουν ΜΟΝΟΝ σε ότι αφορά θέμα που αγγίζει τη μειονότητα, π.χ. το μειονοτικό σχολείο πρόσφατα και ό,τι έχει επίσης σχέση με τη θρησκεία όπως με το θέμα της Παλαιστίνης.
Ερώτηση: Θα γινόταν αυτή η κινητοποίηση προχθές εάν οι Παλαιστίνιοι δεν ήταν μουσουλμάνοι;
Και κάτι ακόμη: Την εντολή συμμετοχής στην πορεία ποιος την έδωσε; Μήπως η Κομοτηνή;
Γ.Δ.


Αντιστροφή ρόλων;
Πρόκειται για έναν προβληματισμό που σας τον παραθέτω διότι εάν τελικά υλοποιηθεί θ’ ανατρέψει πάρα πολλά σημερινά δεδομένα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.
Λοιπόν, φίλος γεωπόνος μου έλεγε πρόσφατα ότι η κλιματική αλλαγή με την αύξηση της θερμοκρασίας στα νότια της χώρας περισσότερο απ’ ότι στον βορρά, την μείωση των βροχών εκεί, θα αντιστρέψει τα μέχρι τώρα καλλιεργητικά δεδομένα. Η καλλιέργεια της ελιάς από το νότο, θ’ ανέβει, θα’ ρθει στο βορρά κι εδώ θα αναπτύσσετε καλύτερα.
Το ίδιο θα συμβεί και για μια σειρά ακόμη λαχανικών, φρούτων, που δεν θα μπορούν ν’ αναπτύσσονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Προσωπικά δεν με ξάφνιασε ο προβληματισμός του γεωπόνου. Εάν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα η Μακεδονία, Θράκη και Ήπειρος θα μεταβληθούν σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές.
Γ.Δ.


Για τον Βιζυηνό
Το διάβασα σε κείμενο του γνωστού πνευματικού άντρα Κώστα Γεωργουσόπουλου σε εφημερίδα. Έγραψε λοιπόν ο γνωστός φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων τραγωδιών το εξής για τον Γεώργιο Βιζυηνό.
«Καμαρώνω διαπιστώνοντας πως ο πρώτος συστηματικός κριτικός θεάτρου στην Ελλάδα ήταν ο μέγας λυρικός ποιητής Γεώργιος Βιζυηνός, με κριτικούς στοχασμούς αξιοζήλευτους ακόμη και σήμερα που παγκοσμίως έχει σωρευτεί σπάνια συλλογή θεατρικής κριτικής και θεωρίας. Κοντά στον Βιζυηνό θα συναντήσουμε ως περιστασιακούς κριτικούς της θεατρικής αγοράς τον Γεώργιο Σουρή και τον Σούτσο, με έξοχα δείγματα κριτικής στόχευσης».
Καμαρώνω κι εγώ, ταπεινά βεβαίως, για τον μέγιστο Θρακιώτη συγγραφέα, ποιητή και κριτικό θεάτρου που πιστεύω ότι ελάχιστοι γνώριζαν την ιδιότητά του αυτή του κριτικού και μάλιστα να είναι και πρωτοπόρος.
Γ.Δ.


Ποδοσφαιρικό
Σαν φίλος του ποδοσφαίρου και μόνον, παρακολούθησα την Κυριακή το ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού για το πρωτάθλημα Ελλάδος.
Πρώτο λάθος πριν την έναρξη ν’ ανάβουν βεγγαλικά, καπνογόνα από μερίδα οπαδών. Αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη του αγώνα.
Δεύτερο λάθος, τα λέιζερ.
Δήθεν απαγορεύονται τα παραπάνω. Πάντα δήθεν με την ανοχή της κάθε διοίκησης.
Ακολούθησε το αποκορύφωμα. Η εκτόξευση κροτίδας αμέσως μετά την ισοφάριση, η οποία έπεσε δίπλα σε ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού που οδηγήθηκε εκτός γηπέδου.
Μετά από το επεισόδιο αυτό, το παιγνίδι διακόπηκε οριστικά, μετά πάροδο μιάμισης ώρας.
Δεν θα μείνω για το τι θ’ αποφασίσουν οι αρμόδιοι για την τύχη του παιγνιδιού.
Μένω στις συνθήκες διεξαγωγής ενός αγώνα, μένω στην ανοχή των παραγόντων αλλά και του αρμόδιου υπουργού που ανέχονται αυτές τις εικόνες να συμβαίνουν στα γήπεδα. Μόνον εδώ απ’ όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς.
Γ.Δ.


Τα απόνερα της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση
Την καταστροφική απλή αναλογική την αποφύγαμε στην κεντρική πολιτική σκηνή με την αλλαγή του νόμου και τις διπλές εκλογές με την επίδρασή της να είναι καταλυτική περισσότερο για το κόμμα που την έφερε, το ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας τον σχεδόν στην εξαΰλωση.
Όμως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τις διορθωτικές κινήσεις της κυβέρνησης, η 4ετία με απλή αναλογική ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τους δημάρχους που επικράτησαν και κλήθηκαν να διοικήσουν με πολύ περιορισμένο αριθμό συμβούλων (9 συμβούλους η παράταξη Τσέπελη), χωρίς εναλλακτικές, έχοντας να αντιμετωπίσουν πολυπληθέστερες και συνασπιζόμενες αντιπολιτεύσεις, οι οποίες αρνούνταν κάθε συναίνεση σε πολλές περιπτώσεις (ακραία η περίπτωση Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη που διοίκησε με μόλις 7 συμβούλους!).
Με τις εκλογές του Οκτωβρίου, έκλεισε ο κύκλος της απλής αναλογικής και στην αυτοδιοίκηση, η οποία αδίκησε πολλούς δημάρχους καθώς δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τα έργα που είχαν στο πρόγραμμά τους λόγω αυτών των δυσλειτουργιών. Οι νέοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες με ευρείες πλειοψηφίες και πολλές επιλογές, θα έχουν σαφέστατα ευκολότερο έργο…


Και άλλα ερωτήματα
Ο αγαπητός μας ΣΥΡΙΖΑ, είναι να τον λυπάσαι με όσα συμβαίνουν εκεί στην Κουμουνδούρου.
Του έφυγε ο Τσίπρας, προέκυψε ο Κασσελάκης και τα παρατράγουδα δίνουν και παίρνουν.
Το ίδιο και στην Ξάνθη. Η Νομαρχιακή ζει στον κόσμο της, αποφεύγει να εξετάσει το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου ως γνωστόν πάτωσε σε όλους τους δήμους, το ίδιο και στην περιφέρεια.
Σήμερα στην Ξάνθη βρίσκεται στη γωνία, η Νομαρχιακή ουσιαστικά είναι όργανο χωρίς δυνατότητες παρέμβασης και στην Αθήνα το καζάνι βράζει, η Ομπρέλα είναι έτοιμη ν’ αποχωρήσει, το Συνέδριο πήγε πίσω σκόπιμα, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ προβληματίζεται τι θα κάνει, πλάνο κεντρικά δεν υπάρχει, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις και ο Κασσελάκης αποδεικνύεται ότι δεν έχει ιδέα που έχει μπλέξει.
-Ερωτήματα πολλά είναι αλήθεια.
Γ.Δ.


Ηττήθηκε η στασιμότητα
Η συζήτηση στην παρέα για τα αποτελέσματα των εκλογών της αυτοδιοίκησης καλά κρατεί.
Συνεχίζεται με αφορμή κάποιο σχόλιο που ακούγεται και η συζήτηση ανάβει.
Προχθές λοιπόν, το Σάββατο η παρέα ασχολήθηκε εκ νέου με το αγαπημένο της θέμα που δεν ήταν άλλο από τα αποτελέσματα. Αυτή τη φορά όμως το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην Περιφέρεια και υπήρχε το ερώτημα που οφείλονταν η ήττα του Μέτιου την δεύτερη Κυριακή.
Τελικά μετά από διάλογο και αρκετές απόψεις, το συμπέρασμα περιορίστηκε στο ότι ο Μέτιος πλήρωσε την έλλειψη έργων στο νομό Ξάνθης, την στασιμότητα στο νομό έναντι άλλων νομών και την απουσία ενός οργανογράμματος για το τι έπρεπε να γίνει στο νομό Ξάνθης.
Ελπίζουμε η νέα διοίκηση της Περιφέρειας να λειτουργήσει διαφορετικά σε όλους τους τομείς και να γνωρίζει ο νέος Περιφερειάρχης πως θα κριθεί κι αυτός αυστηρά.
Γ.Δ.


Ερωτήματα
Ερώτημα: Πώς θα διαμορφωθεί από τις αρχές Ιανουαρίου το νέο δημοτικό οικοδόμημα στον δήμο Ξάνθης και στους υπόλοιπους τρεις δήμους;
Είναι όντως ένας προβληματισμός κι αξίζει να τον προσεγγίσουμε. Κατ’ αρχάς βέβαια να δούμε την περίπτωση στον δήμο της Τοπείρου. Ο Θωμάς Μίχογλου θα περάσει μια πενταετία ησυχίας, ηρεμίας, ρουτίνας και χασμουρητών. Θα συζητά η πλειοψηφία σαν μια παρέα και θ’ αποφασίζει με συνοπτικές διαδικασίες. Ίσως κάποιοι σύμβουλοι για να σπάει η μονοτονία, «παίξουν» τον ρόλο της αντιπολίτευσης έτσι για τα μάτια.
Στον δήμο Αβδήρων ο Τσιτιρίδης θα λειτουργεί οργανώνοντας τα νέα τουριστικά έργα και παρεμβάσεις με την αντιπολίτευση να παρίσταται για την τιμή των όπλων.
Το ίδιο προφανώς θα συμβεί στον δήμο Μύκης. Ο δικηγόρος  Αχμέτ Κιούρτ, φιλόδοξος να προχωρήσει δυναμικά και να κάνει έργο, θα δοκιμαστεί από τον έμπειρο Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν, χωρίς να έχει πρόβλημα στις ψηφοφορίες.
Υπάρχει τέλος και ο δήμος Ξάνθης. Εδώ έχουμε μια σημαντικότατη αλλαγή. Το εκλογικό σύστημα δίνει απόλυτη δυνατότητα κινήσεων και αποφάσεων, χωρίς την στήριξη της αντιπολίτευσης. Το άσχημο και απαράδεκτο παρελθόν δεν υφίσταται.
Έτσι, Μελισσόπουλος, Λύρατζης (τι κρίμα που θα λείπει ο Χατζηθεοδώρου και ο Ανταμπούφης) ν’ αποχωρούν, να φωνάζουν, να καταψηφίζουν, τέλος. Τώρα θα κάθονται στις θέσεις τους οι δύο πρώτοι και απλά θα παρακολουθούν. Συχνά δε, θα ψηφίζουν την πλειοψηφία. Η περίοδος του «αγώνα» ενάντια στο καθεστώς Τσέπελη τελείωσε. Τώρα, ήσυχα, ήρεμα και «ναι» σε όλα γιατί είναι υπέρ της συναίνεσης και συνεργασίας.
-Εύχομαι καλή πεντάχρονη θητεία, αν και κάτι μου λέει ότι θα υπάρξουν αποχωρήσεις αλλά και προσχωρήσεις.
Γ.Δ.


Θα συνεργαστούν;
Υπάρχει ένα ερώτημα: Στο νέο δημοτικό συμβούλιο που προέκυψε από τις δημοτικές εκλογές της δεύτερης εβδομάδας, κάποιοι ρωτούν.
Ρωτούν αν ο Σάββας Μελισσόπουλος και οι συν αυτώ, θα συνεργαστούν με την πλευρά Κοντού στο όργανο.
Ρωτούν αν ασκήσουν αντιπολίτευση ή απλώς θ’ αρκεστούν στο ρόλο του παρατηρητή.
Αποτελεί ένα ερώτημα όχι γιατί υπάρχει η δυνατότητα παρεμβάσεων και αποχωρήσεων όπως κατά το παρελθόν.
Απλά τίθεται το ερώτημα μήπως η συνεργασία, ως συνήθεια, συνεχιστεί παρότι μια αποχώρηση τώρα δεν θα είναι ιδιαίτερα ενοχλητική. Ίσως και να μην γίνει και αντιληπτή…
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…