Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μαρινάκης: «Προχωρούν όλο και περισσότερο» οι συζητήσεις για το μεταναστευτικό

Μαρινάκης: «Προχωρούν όλο και περισσότερο» οι συζητήσεις για το μεταναστευτικό

0

«Είδηση», όπως τόνισε ο κ. Καιρίδης αποτελεί η καλύτερη συνεργασία Λιμενικού και τουρκικής ακτοφυλακής

Στα σκαριά βρίσκεται μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Είχαν προηγηθεί σχετικές διαρροές την Παρασκευή από κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο των συνομιλιών που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε σχετικά και παρέπεμψε στο επόμενο διάστημα για ανακοινώσεις επί του θέματος.

Ο κ. Μαρινάκης είπε: «Θεωρώ ότι η συνεργασία μας με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό είναι καίριας σημασίας. Και θέλουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε στο ζήτημα αυτό. Είμαστε στην κατεύθυνση, λοιπόν, των συζητήσεων οι οποίες προχωρούν όλο και περισσότερο. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις, προφανώς, όταν θα μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι περισσότερο».

Εξάλλου, επικαλέστηκε την τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη,  ο οποίος «όπως τόνισε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όσο καλά και να λειτουργεί το Ελληνικό Κράτος, οι ελληνικές Αρχές, το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν υπάρξει μία συνολική αντιμετώπισή του εκτός συνόρων».

«Είναι δεδομένο ότι, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είναι καθοριστικής σημασίας το χτύπημα στη ρίζα της βασικής αιτίας του προβλήματος, που είναι οι παράνομοι διακινητές και βέβαια η συνολική διαχείριση των ροών και κάποιες επιστροφές, που πρέπει να υπάρχουν, ανθρώπων από τη χώρα προέλευσης. Και σε αυτό προφανώς είναι πολύ σημαντική η διαδικασία επικοινωνίας με την Τουρκία», σημείωσε ακόμα ο Π. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για αύξηση των μεταναστευτικών ροών, αλλά ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.

«Βιώνουμε, όχι μόνο στη χώρα μας, μία επιδείνωση του ζητήματος αυτού ως προς τις μεταναστευτικές ροές. Η αλήθεια είναι ότι λόγω της στιβαρής μεταναστευτικής πολιτικής, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην ανθρώπινη ζωή, που ακολουθείται στη χώρα μας, οι συνέπειες, σε σχέση με άλλες χώρες, φαίνεται ότι είναι πολύ περισσότερο περιορισμένες. Αλλά για να μιλήσουμε με αριθμούς, εκεί που είχαμε περίπου 8.000 ροές, μπορεί να φτάσουμε μέχρι τις 30.000 ροές. Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ότι θα φτάσουμε στα πάρα πολύ δύσκολα χρόνια που είχαμε φτάσει μέχρι και στις 800.000. Αυτό γιατί γίνεται; Για να πάμε στα του οίκου μας. Γιατί πλέον η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, σώζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Έχει μια διαδικασία πολύ ταχύτερης απονομής ή μη ασύλου, εξέτασης, τέλος πάντων, των αιτήσεων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Μιλάμε για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας», στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,  Δημήτρης Καιρίδης.

«Είδηση», όπως τόνισε ο κ. Καιρίδης αποτελεί η καλύτερη συνεργασία Λιμενικού και τουρκικής ακτοφυλακής. Η συνεργασία είναι εφικτή και η θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, γιατί το θέμα είναι να μην χάσουμε το μομέντουμ, τη δυναμική και να μην μονοπωλήσει τα φώτα η Ιταλία, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Αλέξανδρος Κοντός άμισθος ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη ΑΜΘ

Θα λειτουργήσει επικουρικά σε θέματα αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης Σύμφωνα με απόφαση…