Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

0

Στο καλό Μπάμπη
Ήταν αναμενόμενη η παραίτηση του Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου (για τους φίλους του Μπάμπης), και έτσι δεν θα ορκιστεί. Την θέση του στο δημοτικό συμβούλιο καταλαμβάνει ο Χρήστος Παππάς Κιντζονίδης.
Έτσι, ολοκληρώνεται η παρουσία του Δημαρχόπουλου στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Εξάλλου, η παραμονή του δεν είχε κανένα πρακτικό λόγο. Ήταν μόνος αυτός, αλλά κυρίως ο ρόλος και η αποστολή του είχε ολοκληρωθεί, αφού η υποψηφιότητά του εξυπηρετούσε άλλον σκοπό, όπως περίτρανα αποδείχτηκε.
Γ.Δ.


Η υπερβολή κάνει κακό
Είναι μια απορία που μου την μετέφεραν φίλοι συμπολίτες προχθές κατά  τη διάρκεια φιλικής μας συνάντησης.
Το θέμα αφορά το νοσοκομείο μας και οι συχνές και κατ’ εξακολούθηση αρνητικές αναφορές γι’ αυτό και την υποστελέχωσή του.
Οι συμπολίτες έθεσαν λοιπόν το θέμα αυτής της συνεχούς απαξίωσης του νοσοκομείου και των εργαζόμενων με την απουσία νέων ιατρών να στελεχώσουν τις κενές θέσεις.
Με το να κατηγορούν συνέχεια το νοσοκομείο, πώς είναι δυνατόν οι νέοι γιατροί να το προτιμήσουν; Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι το υπονομεύουν; Το να ασκείς κριτική κάθε βδομάδα, με το να δημοσιοποιείς τις ελλείψεις συνέχεια και να διεκτραγωδείς το όλο θέμα, αυτό  μόνον αρνητικά λειτουργεί και δεν λύνει προβλήματα.
Σημείωση: Εγκρίθηκε η στελέχωση μίας θέσης διευθυντή ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας και δύο θέσεις Επιμελητή Β΄ειδικότητας εσωτερικής Παθολογίας.
-Για να δούμε αν καλυφθούν οι 3 αυτές θέσεις.
Γ.Δ.


Το πεδίο εφαρμογής
Σε όλα τα πράγματα, σε όλες τις αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης, εκείνο το οποίο είναι πάντα το ζητούμενο είναι η εφαρμογή. Η χώρα μας όπως είναι γνωστό, πρωταγωνιστεί στην έκδοση νέων νόμων. Είναι πρώτη σε επίπεδο Ευρώπης, στην παραγωγή. Νόμοι επί νόμων.
Για ένα θέμα δεκάδες νόμοι σε ισχύ, σε βαθμό που να επικαλύπτονται.
Πρόκειται για μια πολυνομία που δεν έχει προηγούμενο.
Όμως, το ζητούμενο δεν είναι η έλλειψη νόμων, από αυτούς έχουμε πολλούς. Εκείνο που λείπει είναι η πιστή και διαχρονική εφαρμογή των νόμων. Δηλαδή, στο πεδίο υλοποίησης των νόμων.
Διότι στην χώρα μας συμβαίνει το εξής καταπληκτικό. Στην αρχή, πρώτο, δεύτερο μήνα, ο νέος νόμος τηρείται, εφαρμόζεται. Στον τρίτο μήνα, εφαρμόζεται κατά περίπτωση και στο τέλος όλοι τον έχουν ξεχάσει.
Φοβάμαι πως χωρίς συχνό έλεγχο από τους αρμόδιους, το ίδιο θα συμβεί με όσα αποφάσισε για την πάταξη του χουλιγκανισμού η κυβέρνηση. Όλα θα κριθούν στο πεδίο εφαρμογής.
Γ.Δ.


Χούλιγκαν στα γήπεδα και όχι μόνον
Σίγουρα δεν είναι κάτι νέο. Η ελληνική αλλά και η διεθνής κοινωνία ζει με τον χουλιγκανισμό. Όμως επιτέλους, αυτή η πληγή θα πρέπει σιγά-σιγά να κλείσει. Να θεραπευτεί. Τα γεγονότα είναι γνωστά και ο σοβαρός τραυματισμός του αστυνομικού επίσης. Ένα νέο άτομο χαροπαλεύει εξαιτίας μια ανόητης οπαδικής βίας.
Οι χούλιγκαν πλέον έχουν εισχωρήσει σε όλα τα αθλήματα κι όχι μόνον στο ποδόσφαιρο. Υπάρχει μια μικρή ελπίδα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν να μετριάσουν και βάλουν μια τάξη στα διάφορα γήπεδα.
Με μια όμως παρατήρηση.
Να εφαρμοστούν!
Γ.Δ.


Όλα καλά πλην όμως…
Όλα καλά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μόνο η αναφορά του σε «τουρκική μειονότητα» πήγε να χαλάσει το κλίμα αλλά η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεση ευφυής και άκρως διπλωματική. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, στη διάρκεια των δηλώσεών του, ανέφερε: «Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα. Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου». Και απάντηση του Μητσοτάκη: ««Ο προσδιορισμός της ιδιότητας καθορίζεται από την ίδια την Συνθήκη της Λωζάνης. Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν – και αγωνιζόμαστε να το διασφαλίζουμε στην πράξη – ίσες ευκαιρίες. Χρέος δικό μας είναι το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε και διαβεβαιώνω όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να εργάζεται νυχθημερόν».
Η κίνηση του Ερντογάν ήταν επίσης ένα μάθημα διπλωματίας. Χειροκρότησε!
Η μειονότητα πρέπει να αποτελεί γέφυρα φιλίας και όχι να διχάζει. Κι θα είναι έτσι αρκεί να γίνεται σεβαστή η συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει την ιδιότητα της μειονότητας της Θράκης ως μουσουλμανική  και να μη καταπατείται ή να επιζητείται η αναθεώρησή της.
Μ.Ξ.


Ναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Επτά και πλέον στους δέκα Έλληνες και Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ και ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή, σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές (6η-9η Ιουνίου).
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 72% των πολιτών της ΕΕ και το 73% των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ. Ο κύριος λόγος για το 50% των Ελλήνων ερωτηθέντων είναι η συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και στην ενίσχυση της ασφάλειας (34% στην ΕΕ). Επίσης, για το 34% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων, κύριος λόγος είναι η βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ένωσης.
Το 87% των Ελλήνων (το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, μετά την Κύπρο και τη Μάλτα), έναντι 70% των Ευρωπαίων, πιστεύουν ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή.
Θετική εικόνα για την ΕΕ έχει το 45% των Ευρωπαίων και το 43% των Ελλήνων, ενώ το 38% των Ευρωπαίων και των Ελλήνων έχει ουδέτερη εικόνα και το 16% των Ευρωπαίων έναντι 19% των Ελλήνων αρνητική εικόνα. Για το 61% των Ευρωπαίων, έναντι 49% των Ελλήνων, η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι «κάτι καλό».
Στο ερώτημα «σε ποιο θέμα θα θέλατε να δώσει προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;», τόσο οι Έλληνες (59%) όσο και πάνω από το ένα τρίτο των χωρών μελών της ΕΕ (36%), θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της φτώχειας.
Δεύτερη προτεραιότητα για τους Έλληνες είναι η υποστήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ποσοστό 54% (τέταρτη προτεραιότητα για τους πολίτες της ΕΕ με ποσοστό 29%). Τρίτη προτεραιότητα για τους Έλληνες έχει η δημόσια υγεία (50%), ενώ για τους άλλους Ευρωπαίους η υγεία αποτελεί δεύτερη προτεραιότητα (34%). Τρίτη προτεραιότητα για τους ευρωπαίους πολίτες είναι οι δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής (29%, έναντι 26% για τους Έλληνες).
Στο ερώτημα «ποιες αξίες πρέπει να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;», το 38% των Ελλήνων και των ευρωπαίων απαντά πρώτα «τη δημοκρατία». Εξίσου σημαντική είναι για το 38% των Ελλήνων (22% των ευρωπαίων), «η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και μεταξύ των περιφερειών της», ενώ για το 36% των Ελλήνων, και το 25% των ευρωπαίων, προτεραιότητα είναι επίσης «το κράτος δικαίου».
Γ.Σ.


Μία έκθεση
Λίγα λόγια έχω να πω για την έκθεση του Δημήτρη Αβούρη στο Λύκειο Ελληνίδων.
Εξάλλου τα λόγια περιττεύουν όταν μιλούν τα έργα. Και τι έργα! Κόπος και μόχθος, δημιουργίες μοναδικές, υλικά σκληρά, μάρμαρο και μέταλλο, φαντασία και καράβια. Ναι καράβια. Αυτό το θέμα θα δει ο επισκέπτης και θα εντυπωσιαστεί. Κι ακόμη, περισσότερο, θ’ ακούσει, θα συζητήσει με τον δημιουργό, θα ξεναγηθεί στο ερέθισμα, στην έρευνα των υλικών, την ομορφιά και την ποικιλία.
Αξίζει να πάτε μια βόλτα από το Λύκειον Ελληνίδων. Θα εντυπωσιαστείτε από τα έργα αλλά και τον άνθρωπο-δημιουργό.
Γ.Δ.


Εντυπωσιακή η άφιξη των …Χριστουγέννων στην Ξάνθη
Θερμά υποδέχτηκαν οι Ξανθιώτες την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Το απόγευμα  της Κυριακής η πόλη θύμιζε μέρες καρναβαλιού. Το αδιαχώρητο στην κεντρική πλατεία όπου έγινε η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου από τον δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη,  παρέα με τα παιδιά του Ψυχολογικού κέντρου.  Κοσμοσυρροή στα πεζοδρόμια της 28ης Οκτωβρίου για να παρακολουθήσουν την χριστουγεννιάτικη παρέλαση. Η αλήθεια είναι ότι με τις παρελάσεις οι Ξανθιώτες έχουν έναν …εθισμό. Πράγματι το όλο concept ήταν εντυπωσιακό. Εκτός από την παρέλαση με το άρμα του Άι Βασίλη που το συνόδευαν Αγιοβασιλάκια, και την εντυπωσιακή φωταγώγηση του δένδρου που συνοδεύτηκε από πλήθος πυροτεχνημάτων, ακολούθησε σώου με χορεύτριες poll dancing μπροστά στο δημαρχείο, ξυλοπόδαρους κλόουν και παιχνίδια με φωτιές. Άνοιξε και η Ευχούπολη για να δεχτεί τους μικρούς φίλους ενώ η συναυλία των αδελφών Κακοσαίου ενθουσίασε τη νεολαία.
Καλώς μας ήρθαν τα Χριστούγεννα στην Ξάνθη!
Μ.Ξ.


Κανένας σεβασμός στον πολίτη
Το «σαφάρι» των δήμων να μαζέψουν τα οφειλόμενα χρόνων που κινδυνεύουν να παραγραφούν μπορεί να είναι ως ένα βαθμό δίκαιο και να υπαγορεύεται από τον νόμο αλλά διαπράττονται και πολλές αδικίες. Όπως αυτή που περιγράφουμε σε σημερινό μας ρεπορτάζ. Για ένα ποσό της τάξης του 56,19 ευρώ που αφορά Τέλη Ακίνητης Περιουσίας και τα οποία δε πληρώθηκαν από αβλεψία και όχι από σκοπιμότητα, η τράπεζα δέσμευσε όλους τους λογαριασμούς του με το ποσό αυτό. Και ενώ το πλήρωσε πριν 20 μέρες ακόμη τους κρατά δεσμευμένους με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να ξεμείνει από λεφτά! Ο δήμος πήρε τα λεφτά και νίπτει τας χείρας του και λέει απευθυνθείτε στην τράπεζα, η τράπεζα λέει θα γίνει ηλεκτρονικά αλλά εδώ και 20 μέρες όλο λένε αλλά δεν το κάνουν! Κι ο άνθρωπος πηγαινοέρχεται από δήμο σε τράπεζα! Έλεος! Κανένας σεβασμός στον πολίτη. Ο δήμος μέχρι να τα πάρει και μετά δεν νοιάζεται. Η τράπεζα το καθυστερεί χωρίς να δίνει λόγο πουθενά και ο άνθρωπος μπαλάκι από εδώ και από εκεί!
Μ.Ξ.


 

  • Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…
  • Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

    Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …
  • Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

    «Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος Λοβέρδου «Δημοκράτες» είναι το όνομα του κόμματος που α…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…