Αρχική Χωρίς κατηγορία Απολογισμός ΔΕΥΑΞ: 10 έργα 21 εκ. ευρώ

Απολογισμός ΔΕΥΑΞ: 10 έργα 21 εκ. ευρώ

0

Παρουσίαση των έργων από τον πρόεδρο Ιπ. Καμαρίδη: «Όνειρό μου το έργο μεταφοράς…νερού από τον Παράδεισο!   

 

Ο δήμος Ξάνθης ζητά την διαχείριση του νερού των Πηγών Παραδείσου – Έχει αφαιρεθεί με ΚΥΑ 2018 από την ΔΕΥΑ Νέστου

 

 

Τα έργα και τις ημέρες της ΔΕΥΑΞ επί της θητείας του παρουσίασε με συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, την Δευτέρα 4/9 στις 11π.μ.  ο πρόεδρος Ιπποκράτης Καμαρίδης, προκειμένου να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή είναι υπό εκτέλεση και αφορούν την καθημερινότητά τους. Ο κ. Καμαρίδης αφού διευκρίνισε πως ο δήμος είναι ενιαίος και  το όποιο έργο έκανε η ΔΕΥΑΞ είναι έργο του δήμου τόνισε πως: «με την άψογη συνεργασία και την απόλυτη υποστήριξη του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη  η ΔΕΥΑΞ κατάφερε να υλοποιήσει έργα 21 εκ. ευρώ ενταγμένα σε διάφορα προγράμματα και να επιτύχει τους στόχους της, παρά το γεγονός ότι τα δύο χρόνια του covid ήταν δύο χρόνια «νεκρά», όπως χαρακτηριστικά είπε. Απευθυνόμενος δε προς τους ψηφοφόρους τους  προέτρεψε να συγκρίνουν το παραχθέν έργο της ΔΕΥΑΞ με άλλες προηγούμενες διοικήσεις τονίζοντας πως ο ίδιος νιώθει υπερήφανος γιατί η ΔΕΥΑΞ κατάφερε να επιτύχει τους στόχους της και  να δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα της καθημερινότητας, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές και τις υπηρεσίες της.

Έργα 21 εκ. ευρώ από την ΔΕΥΑΞ σε 4 χρόνια

Απαντώντας στο ερώτημα: «Ποια τα έργα της ΔΕΥΑΞ;» ο κ. Καμαρίδης ανέφερε συνολικά 10 μεγάλα  έργα και αρκετά μικρότερα σε κόστος όχι όμως και σε σημασία καθώς όλα είναι έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα του δημότη Ξάνθης.  Ως πολύ σημαντικό έργο  καθημερινότητας ανέφερε την αντικατάσταση 17 χιλιομέτρων του δικτύου υπόγειων αγωγών στην Ξάνθη. Ένα έργο αναγκαίο καθώς οι  αγωγοί ήταν 30 χρόνων που έχει ολοκληρωθεί και η ωφελιμότητά τους είναι διακριτή από τις λιγότερες βλάβες, μικρότερο ενεργειακό κόστος και λιγότερες εργατοώρες από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΞ. Παράλληλα δε έχουν τοποθετηθεί και αισθητήρες που ελέγχουν την ποιότητα του νερού.

Δεύτερο έργο είναι η ολοκλήρωση και η παράδοση της νέας δεξαμενή που καταργεί το παλιό υδραγωγείο του Σαμακώβ. Μια σύγχρονη δεξαμενή που καταργεί τις αντλίες και ως εκ τούτου δεν έχει ενεργειακό κόστος. Τρίτο έργο ανέφερε την αλλαγή των υδρομέτρων και την αντικατάστασή τους με τους έξυπνους μετρητές. Όπως είπε ο κ. Καμαρίδης είναι η πρώτη ΔΕΥΑ που τα τοποθέτησε πιλοτικά στην αρχή και πως μ’ αυτά γίνεται αυτόματη μετάδοση των στοιχείων στο σύστημα τιμολόγησης και ειδοποίηση στον καταναλωτή αν έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο κατανάλωσης σε εξάμηνη βάση ώστε να προειδοποιηθεί για διαρροές.

Συνεχίζοντας ανέφερε το έργο της αντικατάσταση όλων των αντλητικών συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης το οποίο έχει ολοκληρωθεί και έχει μειώσει το ενεργειακό κόστος κατά 40%. Το πέμπτο και πολύ σημαντικό έργο με φιλοπεριβαλλοντικό και οικολογικό πρόσημο που έχει δημοπρατηθεί αφορά την επεξεργασία λυματολάσπης και την διάθεση των υπολειμμάτων στις τσιμεντοβιομηχανίες, ένα εγχείρημα που θα αποφέρει έσοδα στην ΔΕΥΑΞ . Ως άλλο μεγάλο έργο ο κ. Καμαρίδης ανέφερε τον αγωγό από τις Πηγές Καλλιθέας – Λυκοδρόμιο – Μ. Εύμοιρο – Πίλλημα που όπως σημείωσε έδωσε λύση σε προβλήματα ύδρευσης του ανατολικού τομέα του δήμου και επίσης μετά παρέμβασης του δημάρχου έχει  διανοιχτεί ένας δασικός δρόμος 5,5 μέτρων, έχουν τοποθετηθεί πυροσβεστικοί κρουνοί  και έχει πυροπροστασία η περιοχή. Άλλα έργα είναι : Η γεώτρηση στον Γέρακα που έλυσε το πρόβλημα με ύδρευση του οικισμού όπως επίσης και στον Δαφνώνα και το ηλεκτροπαραγωγικό ζεύγος στα Κομνηνά για να μπορεί κάθε αντλία να παίρνει ρεύμα. Τέλος η ψηφιακή αναβάθμιση στην ΔΕΥΑΞ με εφαρμογές apps και email για πληρωμές και πολλές άλλες ψηφιακές υπηρεσίες.

Ι. Καμαρίδης: «Όνειρό μου …νερό  από τον Παράδεισο!   

Ως επιμύθιο ο κ. Καμαρίδης ανέφερε ότι το όνειρό του είναι αν ο Ξανθιώτης εμπιστευτεί τον Μανώλη Τσέπελη και τον ίδιο ως υποψήφιο να δουλέψει για το μεγάλο έργο που είναι η μεταφορά νερού από τις Πηγές Παραδείσου .Ενα έργο που συζητιέται πάνω από 30 χρόνια στην Ξάνθη, έχει επικαιροποιημένη μελέτη αλλά όχι χρηματοδότηση! Όπως ανέφερε ο κ. Καμαρίδης υπάρχει ρητή προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα χρηματοδοτηθεί το έργο αυτό ως έργο κατ’ εξαίρεσιν με 20 εκ. ευρώ.

Ο δήμος Ξάνθης ζητά την διαχείριση του νερού των Πηγών Παραδείσου

Καταλήγοντας ο κ. Καμαρίδης ανέφερε μια πολύ σημαντική εξέλιξη που σχετίζεται με το έργο αυτό. Ειδικότερα είπε πως με ΚΥΑ από το 2018 έχει αφαιρεθεί η διαχείριση των υδάτων των Πηγών Παραδείσου  από την ΔΕΥΑ Νέστου και ότι  ο δήμος Ξάνθης έχει ζητήσει να του παραχωρηθεί η διαχείριση για να έχει χρήση χωρίς να πληρώνει το κόστος.  Αυτό όμως προϋποθέτει την κατασκευή αγωγού, δηλαδή του προαναφερόμενου έργου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μουσικές γωνιές στο σκηνικό του 9ου Φεστιβάλ « Ξάνθη-Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων»

Ακούσματα από κάθε γωνιά «τραβούν το βλέμμα» ντόπιων και επισκεπτών Σήμερα στις 19:00 επί …