Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σύγχυση από το νομοσχέδιο «λάστιχο» στην εκτός σχεδίου δόμηση

Σύγχυση από το νομοσχέδιο «λάστιχο» στην εκτός σχεδίου δόμηση

0

Νέα δεδομένα από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ στο νόμο που τέθηκε σε διαβούλευση – Δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο στα εκτός σχεδίου


Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται στις άμεσες κατεδαφίσεις αυθαίρετων – «Τέλος» στις ανώνυμες καταγγελίες – Σύσκεψη την Δευτέρα στην Πολεοδομία Ξάνθης


Σε αχαρτογράφητα μονοπάτια βρίσκεται η εκτός σχεδίου δόμηση αφού το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που τίθεται σε διαβούλευση «θολώνει» αντί να ξεκαθαρίζει αν θα ισχύει η προηγούμενη διάταξη για δόμηση σε τέσσερα στρέμματα με πρόσοψη σε χαρακτηρισμένη οδό. Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε άδεια που εκδόθηκε με αυτές τις διατάξεις δημιούργησε νέα νομολογικά δεδομένα που είχαν σαν αποτέλεσμα την υπαναχώρηση του ΥΠΕΝ.

Άλλα περίμεναν οι μηχανικοί άλλα τους ήρθαν…

Το κύριο ζητούμενο για τους μηχανικούς του ΤΕΕ ήταν αν τελικά το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις διατάξεις αυτές για την εκτός σχεδίου που προαναφέρθηκαν καθώς κρίθηκαν ότι ήταν προς στην σωστή κατεύθυνση. Όμως το αποτέλεσμα διαψεύδει την αρχική εκτίμηση. Όπως διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ Θράκης Βασίλης Ασημίδης: «Περιμέναμε να τεθεί προς διαβούλευση ο νέος νόμος του ΥΠΕΝ για τα αυθαίρετα ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην εκτός σχεδίου δόμηση. Αντ’ αυτού είδαμε ένα νομοσχέδιο που δεν περιλαμβάνει εισαγωγή και δεν έχει τις διατάξεις που περιμέναμε (τέσσερα στρέμματα με πρόσοψη σε χαρακτηρισμένη οδό). Θεωρούμε ότι επηρέασε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Το ζήτημα είναι ότι η κατάσταση μπερδεύεται περισσότερο αντί να ξεκαθαρίζει και αυτό έχει αντίκτυπο και στον κλάδο μας και στους ιδιοκτήτες ακινήτων».


«Ο νέος νόμος του ΥΠΕΝ για τα αυθαίρετα, δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο στην εκτός σχεδίου δόμηση. Θεωρούμε ότι επηρέασε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Το ζήτημα είναι ότι η κατάσταση μπερδεύεται περισσότερο αντί να ξεκαθαρίζει»
Β. Ασημίδης
Γ. Γραμματέα ΤΕΕ Θράκης

Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται στις άμεσες κατεδαφίσεις αυθαίρετων – «Τέλος» στις ανώνυμες καταγγελίες

Όπως ανέφερε ο κ. Ασημίδης επικεντρώνεται στην κατεδάφιση αυθαίρετων αυστηροποιώντας γενικά το πλαίσιο: «Ο νέος νόμος προβλέπει την άμεση κατεδάφιση εντός 43 ημερών των ακινήτων που δεν έχουν άδεια, κι αυτό θα διαπιστώνεται μέσω αεροφωτογραφιών και της διασύνδεσης οικοδομικών αδειών. Θα διαπιστώνεται δηλαδή αν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, και αν όχι μέσα σε 43 μέρες θα κατεδαφίζεται. Επίσης άλλη μία ρύθμιση είναι ότι πλέον δεν θα γίνονται δεκτές οι ανώνυμες καταγγελίες για αυθαίρετα παρά μόνο οι επώνυμες μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΕΕ όπου θα κόβεται και ένα παράβολο. Βέβαια όλα αυτά θα κριθούν στην εφαρμογή και είμαστε επιφυλακτικοί».

Σύσκεψη την Δευτέρα στην Πολεοδομία Ξάνθης

Πολεοδομικά θέματα απασχόλησαν και στη σύσκεψη της Δευτέρας στην ΥΔΟΜ Ξάνθης, στην οποία συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος, μέλη της Επιτροπής Δόμησης του ΤΕΕ, όπου είναι πρόεδρος ο κ. Ασημίδης, η διευθύντρια της ΥΔΟΜ Ξάνθης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι υπάρχουν βελτιώσεις σε μια σειρά από θέματα και κυρίως στον χρόνο έκδοσης των αδειών, ωστόσο αυτό που ειπώθηκε είναι ότι επιδέχεται περαιτέρω βελτίωση. Να σημειώσουμε ότι ένα άλλο θέμα που απασχόλησε στη σύσκεψη ήταν ότι προ δύο εβδομάδων έληξε η ημερομηνία για την υποβολή αιτημάτων για την κατά παρέκκλιση αρτιότητα στα εκτός σχεδίου, και δημιουργείται πρόβλημα από μια ασάφεια του νόμου που αφορά τι ισχύει με την αναθεώρηση των αδειών. Όταν κάποιος, δηλαδή, εκδώσει μία άδεια για δόμηση σε 50 τ.μ. και ζητά αναθεώρηση για να κάνει χρήση δικαιώματος για δόμηση 100 τ.μ. εγείρονται ερωτήματα για το πως θα γίνει η αναθεώρηση γι’ αυτό και τέθηκε ερώτημα προς την Αποκεντρωμένη σχετικά με το θέμα.

Στο δια ταύτα: Θόλο τοπίο επικρατεί στην εκτός σχεδίου δόμηση και το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ δεν το ξεκαθαρίζει. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «λάστιχο» από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ που δεν αγγίζει την εκτός σχεδίου δόμηση και δημιουργεί προβλήματα αντί να τα επιλύει όπως διαπιστώνουν οι μηχανικοί.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέος διαγωνισμός για το τμήμα «Μελίβοια-Δημάριο» του Κάθετου Άξονα

Η Εγνατία Οδός Α.Ε. προχώρησε σε δέσμευση ποσού 11.476.708,46 € Σε νέο διαγωνισμό προχωρά …