Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Υπεραλίευση και κακοδιαχείριση μειώνουν τα αλιεύματα στον τόπο μας

Υπεραλίευση και κακοδιαχείριση μειώνουν τα αλιεύματα στον τόπο μας

0

Μύδι ούτε για δείγμα…Γδέρνουν τα βράχια καταστρέφοντας τον γόνο – Μείωση και σ’ άλλα είδη όπως γαρίδες, σουπιές αχινούς και σωλήνες

 

Κακή αλιευτική χρονιά για τους αλιείς μας

 

Μια κακή αλιευτική χρονιά ήταν η φετινή για τους επαγγελματίες αλιείς του νομού μας όπως μας μεταφέρει ο πρόεδρος του σωματείου Αλιέων Αβδήρων Κώστας Τσολάκης. Αυτό για  τους επαγγελματίες αλιείς που βγάζουν το ψωμί τους  από την αλιεία είναι άκρως ανησυχητικό ιδιαίτερα όταν το αποδίδουν στην σταδιακή μείωση των αλιευμάτων  ως αποτέλεσμα της υπεραλίευση αναγνωρίζοντας παράλληλα και την δική τους ευθύνη. 

Μύδι ούτε για δείγμα…Γδέρνουν τα βράχια καταστρέφοντας τον γόνο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μύδια και γενικά τα οστρακοειδή που όπως λένε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς δεν υπάρχει ούτε για δείγμα  στα βράχια των ακτών των Αβδήρων και της ευρύτερης περιοχής ενώ άλλοτε αφθονούσαν.: «Υπάρχει  μεγάλη έλλειψη μυδιών και μόνο στα εκτροφεία πλέον τα συναντάμε. Αυτό έγινε γιατί δεν γίνεται σωστή διαχείριση. Είμαστε άπληστοι και δεν βγάζουμε απλά τα μύδια. Τα βγάζουμε με την …τσουγκράνα,  γδέρνοντας κυριολεκτικά βράχια και καταστρέφοντας τον γόνο για να αναπαραχθούν», σημειώνει ο κ. Τσολάκης. Έλλειψη όμως παρατηρείται και στις σωλήνες, στην περιοχή αλλά και τους αχινούς. Και για τα δύο είδη υπάρχει απαγόρευση αλίευσης γιατί  είναι υπο εξαφάνιση. Ιδιαίτερα για τις σωλήνες είναι τοπικό έδεσμα των Αβδήρων μαγειρεύονται με παραδοσιακή συνταγή ενώ όλοι οι υπόλοιποι τις χρησιμοποιούν για δόλωμα ψαρέματος.

Κακοδιαχείριση στην αλιεία και …κακοποίηση στην θάλασσα

Σ’ ότι αφορά άλλα αλιεύματα τα χταπόδια επίσης παρουσιάζουν μείωση και αυτή την εποχή έχουν φύγει για τα βαθιά νερά του Θρακικού Πελάγους προκειμένου να αναπαραχθούν. Για το λόγο αυτό δεν έχουμε χταπόδια στην περιοχή όπως μας πληροφορεί ο κ. Τσολάκης. Επίσης φέτος δεν είχαμε γαρίδα και γενικά η χρονιά δεν ήταν καλή για  τους αλιείς αλλά αλιείς  και αλιεύματα ωφελούνται μακροπρόθεσμα   από τα …μελτέμια: «Οι νοτιάδες δεν μας αφήνουν να ψαρέψουμε και έτσι  βοηθάμε την αναπαραγωγή των αλιευμάτων. Μακροπρόθεσμα βγαίνουμε ωφελημένοι. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν κάνουμε σωστή διαχείριση. Για παράδειγμα τον Φεβρουάριο βγαίνουν οι σουπιές και δεν αφήνουμε λίγο χρόνο να αναπαραχθούν, ρίχνουμε αμέσως δίχτυα καταστρέφοντας τον γόνο με αποτέλεσμα να μειώνεται το αλίευμα. Γενικά από την θάλασσα μόνο παίρνουμε και επιπλέον την …κακοποιούμε κιόλας με την ρύπανση. Είναι θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά αν θέλουμε να λεγόμαστε επαγγελματίες», καταλήγει ο κ. Τσολάκης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μήνυμα κοινού αγώνα εκπέμπουν σωματεία και σύλλογοι με αφορμή την Πρωτομαγιά [ΦΩΤΟ]

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης στις 10:00 με ομιλίες, ανάγνωση το…