Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Το όνομα του Στέφανου Ιωαννίδη……σε Γυμνάσιο της Ξάνθης;

Το όνομα του Στέφανου Ιωαννίδη……σε Γυμνάσιο της Ξάνθης;

0
Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Καθηγητής

Το άκουσα, το έμαθα, μου άρεσε. Να πω την αλήθεια το περίμενα. Από κάπου. Από οπουδήποτε. Και μάλιστα εν όψει του 2023 που διανύουμε, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια απ’ την γέννηση του. Έτσι λοιπόν με χαρά άκουσα ότι ο νέος Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Ξάνθης, καθηγητής κ. Δημήτρης Γκαγκαλίδης δρομολογεί τις διαδικασίες, έτσι ώστε να ζητήσει το σχολείο να λάβει τ΄ όνομα «Στέφανος Ιωαννίδης». Και λένε μάλιστα ότι η ονοματοδοσία δεν προωθείται μόνο ως τιμή και αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του διακεκριμένου συνιδρυτή της ΦΕΞ, στυλοβάτη , διευθυντή και πρωταγωνιστή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ξάνθης, αλλά και πολυγραφότατου (βλ. «Θρακικά Χρονικά») συγγραφέα, ιστορικού, αλλά και ως παράδειγμα προς έμπνευση στις νεότερες γενιές, ξεκινώντας απ’ τους σημερινούς μαθητές της Ξάνθης.

Ευελπιστώ λοιπόν ότι θα έχουμε αίσια κατάληξη όταν περατωθούν οι όποιες διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να είναι όλα νομότυπα και εγκεκριμένα. Είμαι επίσης σίγουρος ότι στην τελετή που θα ακολουθήσει της ονοματοδοσίας (όποτε πραγματοποιηθεί αυτή) αναμένεται να προκαλέσει συγκίνηση στους προσκεκλημένους Ξανθιώτες που τυχόν θα παρευρεθούν κι έτυχε να γνωρίσουν, να εμπνευστούν ή να συμπορευτούν με τον άνθρωπο Στέφανο Ιωαννίδη και τα Θρακικά Χρονικά. Γιατί κάποτε στο παρελθόν ο κόσμος της Ξάνθης, έμαθε την διαδικασία να διαλέγει και να δανείζεται βιβλία, τεύχη, περιοδικά και τόμους απ’ την βιβλιοθήκη της πόλης (όταν αυτή ακόμη στεγάζονταν στο κτίριο του σημερινού Λυκείου Ελληνίδων). Κι όχι μόνο. Μαζί με την διαδικασία, έμαθε να αγαπά το βιβλίο. Την γνώση. Την απόλαυση να διαβάζεις. Κι αυτή η γλυκιά και σημαντική συνήθεια δείχνει να μην ξεχάστηκε ποτέ στη ζωή τους.

Ευχή και μακάρι τα οφέλη της γνώσης, του βιβλίου αλλά και των μηνυμάτων που απορρέουν απ’ την ζωή και το έργο του Στέφανου Ιωαννίδη, να αποτελέσουν πρότυπο και σε σημερινούς Ξανθιώτες που θα τον ξαναμάθουν, ξαναθυμηθούν ή θα τον γνωρίσουν απ’ το όνομα που θα μείνει για πάντα στον τοίχο και την πύλη εισόδου του 4ου Γυμνασίου Ξάνθης!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…