Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αθλητικός σύλλογος της Ξάνθης το 2024 ;

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αθλητικός σύλλογος της Ξάνθης το 2024 ;

0

Από τι φτιάχνεται ένας αθλητικός σύλλογος; Τι χρειάζεται για να χαρακτηριστεί μεγάλος; Καλούς προπονητές, κορυφαίους αθλητές, ιστορία, επιτυχίες, εθνικές διακρίσεις, πλήθος αθλητών, διάθεση, παλμός, οπαδούς, φίλους, δημοφιλή άθλημα ; Κριτήρια που μετρώνται, αλλά και πράγματα που δεν μπορείς να μετρήσεις με νούμερα, παρά μόνο με συναίσθημα. Συνήθως τα βραβεία στον αθλητισμό πηγαίνουν σε επιτυχίες. Σε πρόσωπα και συλλόγους. Για πράγματα που έγιναν. Για αποτελέσματα. Για να δούμε λοιπόν την αθλητική Ξάνθη, εν όψει 2024…

Το σήμερα θέλει την Ξάνθη μας, να συνεχίζει την προσπάθεια στον αθλητισμό και να προσδοκά το καλύτερο μέλλον. Ο «βασιλιάς» εξακολουθεί να είναι το ποδόσφαιρο και η ομάδα του ΑΟΞ, που εγκαθιδρύθηκε έχοντας για 30 συναπτά έτη τα σκήπτρα στην μεγάλη Εθνική κατηγορία. Σήμερα διέρχεται περίοδο κρίσης με τα απόνερα να φτάνουν και να επηρεάζουν και τις μετέπειτα Εθνικές κατηγορίες και ομάδες μας. Ρόδα είναι όμως κι η ιστορία μας δείχνει ότι….γυρίζει.

Απ’ την άλλη το μπάσκετ είναι το αμέσως επόμενο «εθνικό» σπορ. Εδώ καλά κρατεί, με ΛΕΥΚΙΠΠΟ, ΑΣΠΙΔΑ και ΑΡΙΩΝ σε Εθνικές κατηγορίες και με οργανωμένους συλλόγους, Ακαδημίες κι αναπτυξιακό αθλητισμό. Το βόλεϊ στη συνέχεια έχει κι αυτό τις δικές του αξιοσημείωτες τοπικές αναλαμπές, προσπαθώντας να ξεπεράσει τον διαρκή Πανελλήνιο παραγκωνισμό του, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε υπόλοιπα αθλήματα που θέλουν με κάθε τρόπο ( και μπράβο τους) να παραμείνουν ενεργά. Θα έλεγε κανείς ότι «κερδισμένα» δείχνουν να είναι εν τέλει αυτά που δεν αποσκοπούν τόσο στην διάκριση (η επιτυχία παραμένει πάντα στον αθλητισμό), αλλά τελικά να το «ευχαριστιούνται» όσοι συμμετέχουν πολυποίκιλα (παράγοντες, οικογένειες, αθλητές, παρέες, κοινωνικότητα).  Αξίζει να αναφερθούν η Κολύμβηση, το badminton, το Πινγκ Πονγκ, η ενόργανη και ρυθμική και κυρίως ο Στίβος, που προβάλουν να απολαμβάνουν με κάθε τρόπο την πορεία και ύπαρξη τους στα Ξανθιώτικα –έστω στενά- επαρχιακά πλαίσια. Όλα βαραίνουν λοιπόν το τάσι της ζυγαριάς. Μετρήσιμα και μη.

Με όποια αξιολογική διακριτή υποκειμενικότητα, θα έλεγα σήμερα ότι ο ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ κατέχει τα σκήπτρα του τρίπτυχου δημοφιλής – πετυχημένος – οργανωμένος, καθώς δείχνει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στο αθλητικό γίγνεσθαι της Ξάνθης κι εύκολα διαπιστώνεται το γιατί, καθώς προκύπτει από μετρήσιμους, αντικειμενικούς και εμφανείς διαπιστωτικούς δείκτες. Ξέρουν καλύτερα αυτοί που γνωρίζουν από δυσκολίες στον αθλητισμό που απορρέουν από την απόσταση, τα διοικητικά κέντρα αποφάσεων, τα οικονομικά κι ότι άλλο βαραίνει τις επαρχιακές ομάδες. Και πάνω απ’ όλα διαθέτουν διάθεση κριτικής και καλοπροαίρετης γνώμης.

Σύμφωνα με αυτά λοιπόν και συγκριτικά για την τρέχουσα αθλητική σαιζόν 2023-24:

 

  • Το ανδρικό τμήμα μπάσκετ του ΛΕΥΚΙΠΠΟΥ βρίσκεται στην καλύτερη βαθμολογική θέση και κατηγορία (Β’ Εθνική 2023-24).
  • Η ομάδα πραγματοποιεί κάθε χρόνο αξιόλογες, δαπανηρές και δημοφιλείς μετεγγραφές, που «ταξιδεύουν» και αναβαθμίζουν τον αθλητισμό της Ξάνθης, προσφέροντας θέαμα, ποιότητα, επίπεδο.
  • Διαθέτει μεγάλο αριθμό αθλουμένων στις μπασκετικές Ακαδημίες
  • Το ίδιο συμβαίνει και στο Κολυμβητικό Τμήμα του συλλόγου με εκατοντάδες παιδιά, αγωνιστικές συμμετοχές και κοινωνικό όσο και κοινωφελές έργο.
  • Η οργάνωση σε κάθε τομέα/τμήμα είναι σε υποδειγματικό επίπεδο με υπηρεσίες και παροχές που συναντώνται σε μεγάλες ομάδες του κέντρου.
  • Το ΔΣ ακολουθεί τακτικά τις προβλεπόμενες συνεδριάσεις, κανονισμούς, επαφές, κι ότι καλύτερο χρειάζεται στην λέξη οργάνωση, ενώ απαρτίζεται από καταξιωμένους και έμπειρους πολίτες της Ξάνθης, με διάθεση αθλητικής προσφοράς.
  • Η ομάδα υποστηρίζεται από εξειδικευμένα στελέχη, που πολλαπλασιάζουν και αυξάνουν παρεχόμενες υπηρεσίες, κοινωνικές παροχές, υποστηρικτικές δομές (λογιστής, φυσικοθεραπευτής, ιατρός, διατροφολόγος, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και ΜΜΕ, φροντιστής, κτλ)
  • Η ιστοσελίδα και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του ΛΕΥΚΙΠΠΟΥ είναι υποδειγματικά, δείχνοντας το ενδιαφέρον και εναρμονισμό του συλλόγου στο σήμερα και την ανάγκη επικοινωνίας και επαφής με τα μέλη και φίλους και κυρίως με τους νέους και παιδιά, ενώ συνεχείς και τακτικές είναι οι περαιτέρω αναβαθμίσεις, εμπλουτισμοί, και επεμβάσεις αισθητικής και πληροφόρησης (με κύριο παράγοντα υα θέματα υγείας παιδιών και αθλητών).
  • Ένα παράδειγμα που αξίζει να ακουστεί, είναι ότι η ιστοσελίδα του ΛΕΥΚΙΠΠΟΥ είναι παράλληλα μια αξιόλογη και με απήχηση ταξιδιωτική σελίδα τουριστικής διαφήμισης της Ξάνθης (βλ. Video παρουσίασης Ξάνθης)
  • Ο σύλλογος είναι συμβεβλημένος με προμηθευτές, επιχειρήσεις και καταστήματα της Ξάνθης, αποσκοπώντας σε «εκπτωτική πολιτική παροχών», ποιότητα, αλλά κυρίως υποστηρίζοντας έμπρακτα και επενδύοντας στην τοπική κοινωνία, σε σχέσεις και συναναστροφές.
  • Οι κοινωνικές εκδηλώσεις και δράσεις του συλλόγου είναι σε υψηλό επίπεδο, με πρόσφατη και αξιοσημείωτη την παροχή απινιδωτή και την δρομολόγηση περεταίρω τεμαχίων σε σχολεία και κοινωνικές δομές και υπηρεσίες της Ξάνθης.
  • Τέλος αξίζει να επισημανθεί ιδιαίτερα οι τιμητικές κοινωνικές πρωτοβουλίες του ΛΕΥΚΙΠΠΟΥ απέναντι σε παράγοντες και αθλητές του παρελθόντος (βλ. βράβευση Κουτσουρίδη, Μπαράν, Μιχαλακίδη) της αθλητικής Ξάνθης σε κάθε τομέα, δείχνοντας ποιοτικό επίπεδο αντίληψης, φιλοσοφίας και έντιμης πράξης.

 

Κι ένα τελευταίο: τόσο στην ιστοσελίδα του ΛΕΥΚΙΠΠΟΥ, όσο και ευρύτερα προβάλλεται  η τοποθέτηση του προέδρου Ματθαίου Σαββίδη, αναφέροντας το τρίπτυχο και  μότο του συλλόγου: «ΛΕΥΚΙΠΠΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ». Κάτι που διαπιστώνεται ότι μέρα με τη μέρα πάει να σκεπάσει, να επεκταθεί και να διαχυθεί στην Ξανθιώτικη ατμόσφαιρα, θεμελιώνοντας γενικότερα μια νέα αντίληψη. Μια οπτική, μια στάση ζωής με αφετηρία τον αθλητισμό. Το φαντάζεστε ;

Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Καθηγητής

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…