Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Να σας γνωρίσω…το Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων»

Να σας γνωρίσω…το Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων»

1

Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Καθηγητής

Φέτος θα γίνει από 22 έως 27 Απριλίου 2024. Θα διαρκέσει έξι «μουσικές» ημέρες. Είναι το Φεστιβάλ «Ξάνθη Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων». Έρχονται μαθητές από Μουσικά σχολεία. Με συμμετοχές απ’ όλη την χώρα. Κάθε χρόνο. Μαζεύονται εδώ στην Ξάνθη. Στην εσχατιά της Ελλάδας. Τα περισσότερα απ’ αυτά τα παιδιά δεν θα τα δείτε στην τηλεόραση. Μάλλον δεν θα πάνε στο Big brother ούτε στο Survivor. Υπάρχουν (ευτυχώς) κι αυτά τα παιδιά. Υπάρχει (ευτυχώς συνεχίζει) κι αυτή η Ελλάδα. Κι ας μένουν συχνά αθέατα, χωρίς να φωνάζουν. Διακριτικά, ποιοτικά, ήσυχα. Τι τους ενώνει κάθε τέτοια εποχή; Η Ξάνθη μας!

Αυτή η πόλη λοιπόν θα έχει την τιμητική της. Και θα κάνει πάλι σπουδαία πράγματα. Ίσως γι’ αυτό να της έτυχε να γεννηθεί εδώ ο Μάνος Χατζιδάκις. Της ταίριαζε. Να τον λένε «Ξανθιώτη». Έστω και για αυτά τα λίγα έξι χρόνια. Να συνδυάσει το έργο του με το φεστιβάλ. Με το ύφος και τον πολιτισμό της Ξάνθης. Κι ας λένε ότι θέλουν (πάντα θα βρίσκουν κάποιοι να λένε). Αν έβλεπε ο Μάνος αυτά τα παιδιά, θα ήταν περήφανος. Θα τα καμάρωνε. Και μαζί μ’ αυτά την πόλη. Σίγουρα την παλιά, εκεί κοντά στο αρχοντικό που γεννήθηκε. Μπορεί και την νέα, αυτή την ολίγον άσχημη (όπως την χαρακτήρισε).

Η Ξάνθη λοιπόν, εκπέμπει φως. Δίνει το παράδειγμα. Μια μικρή πόλη στην άκρη της χώρας, που φτιάχνει σπουδαία πράγματα. Πανελλήνια, ποιοτικά, ξεχωριστά, μοναδικά. Μετά το Καρναβάλι κα τις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης, έχει και το Φεστιβάλ «Ξάνθη Πόλις Ονείρων», στη σκιά του Μάνου Χατζιδάκι. Και τι όμορφο όνομα. «Πόλις Ονείρων». Μια πόλη για όνειρα. Που πλημμυρίζει από μουσική. Έντεχνη, κλασσική, μελωδική. Και την συνδυάζει με μοναδική ατμόσφαιρα. Με σκηνικό τα νεοκλασικά αρχοντικά, τα φωτισμένα νυχτερινά σοκάκια, τα σαχνισιά και τα χαγιάτια. Τα συνδυάζει και με τον πολιτισμό της. Όπως αυτός εκφράζεται από φορείς και συλλόγους. Συμμετέχουν όλοι. Με μουσικά βιωματικά εργαστήρια, με εκδηλώσεις και δρώμενα, στις ημέρες του φεστιβάλ. Μια γιορτή στις γωνιές της Ξάνθης.

Οι μαθητές δίνουν συναυλίες και τραγουδούν. Σε επιλεγμένα σημεία, πεζόδρομους, πλατείες. Σχεδόν μια εβδομάδα μας χαρίζουν ένα πλούσιο πρόγραμμα. Δωρεάν, πολυποίκιλο, διαπολιτισμικό, χαρούμενο και εν τέλει εξαιρετικό. Στο τέλος –τελευταία ημέρα- μαζεύονται όλοι στην κεντρική πλατεία και γράφουν ιστορία.

Για όλα αυτά που γίνονται αξίζει να στηρίξουμε την προσπάθεια. Να το φωνάξουμε. Να δώσουμε συγχαρητήρια. Και πολλά μπράβο. Στον Δήμο Ξάνθης, στο Κέντρο Πολιτισμού, στο Μουσικό Σχολείο, σε χορηγούς και υποστηρικτές του θεσμού.

Μπράβο στην Ξάνθη μας!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…