Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

0

Καιρικό
Αδικαιολόγητες θεωρώ τις γκρίνιες ορισμένων (πολλών θα’ λεγα), για τις ζέστες.
Προφανώς με την γκρίνια τους ξεχνούν ότι βρισκόμαστε στον Αύγουστο τον κατ’ εξοχήν θερμό μήνα, παρά τα μελτέμια του. Ξεχνούν δηλαδή πως έχουμε ακόμη καλοκαίρι και θα συνεχίσουμε προφανώς και τον Σεπτέμβριο.
Βέβαια από την άλλη υπάρχει ο αέρας, που πότε ισχυρός, πότε σταματάει και ξαναρχίζει.
Μια εν γένει λειτουργία ανώμαλη του καιρού που ξαφνιάζει και δεν την δέχεσαι ευχάριστα.
Και να σκεφθεί κανείς πως είμαστε στην αρχή αυτής της νέας καιρικής πραγματικότητας.
Γ.Δ.


Δοκιμασία στην Αλεξανδρούπολη
Δοκιμάζεται ο γειτονικός νομός του Έβρου από την φωτιά και πιο συγκεκριμένα η περιοχή βόρεια του δήμου Αλεξανδρούπολης.
Σημαντικό και καθοριστικό στοιχείο και αυτής της πυρκαγιάς ότι από την αρχή της εκδήλωσής της, φυσούσε πάρα πολύ κι αυτό εμπόδισε το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Σήμερα Δευτέρα (χθες) όλες οι προσπάθειες σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώθηκαν στον έλεγχο και κατάσβεση του κύριου μετώπου της φωτιάς, ενώ υπήρξε και μείωση των ανέμων. Χαρακτηριστικό είναι για την φωτιά έξω από την Αλεξανδρούπολη ότι οι περισσότεροι μιλούν για εμπρησμό.
Γ.Δ.


Ο πρωθυπουργός είπε μεν αλλά…
Τη διαβάσαμε αρχές Αυγούστου την προτροπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Είπε λοιπόν σε απλά και κατανοητά Ελληνικά «Δώστε λύσεις άμεσα, στα προβλήματα».
Προσωπικά τη θεωρώ ως μία αυστηρή προτροπή για άμεση παρέμβαση σε προβλήματα και κρίσεις που ανακύπτουν από την ατζέντα της καθημερινότητας, σε όλα τα μέλη  του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ναι μεν το Μέγαρο Μαξίμου δημοσιοποιεί ένα μήνυμα ταχύτητας και άμεσης επέμβασης στα προυσιαζόμενα ζητήματα.
Προσωπικά κρατώ μικρό καλάθι διότι η θερινή περίοδος δεν ευνοεί τις άμεσες αντιδράσεις του αργοκίνητου δημοσίου. Πολλώ μάλλον την περίοδο των διακοπών…
Γ.Δ.


Λογοδοσία των υπηρεσιών
Στη φιλική καλοκαιρινή παρέα οι συζητήσεις συνεχίζουν να έχουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους. Έτσι προχθές ετέθη ένα ερώτημα που ξάφνιασε τους συμμετέχοντες.
Τέθηκε το ερώτημα: Σε ποιον λογοδοτούν οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας (πρώην νομαρχίας), των δήμων και υπολοίπων φορέων όπως ΙΚΑ, Νεωτέρων Μνημείων, Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας;
Υπάρχει κάποιος που ελέγχει και πού είναι η έδρα του; Εντός ή εκτός Ξάνθης;
Γίνεται έλεγχος δράσης και απόδοσης των υπηρεσιών αυτών ή όλοι λειτουργούν με τον αυτόματο πιλότο;
-Άραγε, θα βρεθούν κάποιοι ν’ απαντήσουν;
Γ.Δ.


Αντιθέσεις στην Τουρκία
Λάβαμε και δημοσιεύουμε την άποψη φίλου συμπολίτη ο οποίος αναφέρεται στην επικρατούσα κατάσταση στην κοινωνία της Τουρκίας.
Γράφει: «Πέρα από το τελικό αποτέλεσμα των πρόσφατων τουρκικών εκλογών, τα ποσοστά που έλαβαν οι δύο παρατάξεις, οι ισλαμιστές και οι κεμαλικοί, δείχνουν μια κάθετη διχοτόμηση του εκλογικού σώματος. Η οποία αντανακλά μια κοινωνία βαθιά διχασμένη όχι μόνο πολιτικά αλλά και πολιτιστικά. Καλούνται να συμβιώσουν εντός ενός κράτους δύο ομάδες εκατομμυρίων ανθρώπων με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι δύο Τουρκίες, που μέχρι τώρα συμβίωναν δύσκολα, θα συνυπάρξουν ακόμη πιο δύσκολα μετά τις εκλογές. Ο ηττημένος δεν θα δεχθεί την κυριαρχία του νικητή που εκπροσωπεί ό,τι αποστρέφεται. Ο έλεγχος των θεσμών, της εκπαίδευσης,  της Δικαιοσύνης, της διαχείρισης των συμβόλων έχει καταστεί ασύμβατος για τις δύο όχθες».
-Σα να έχει δίκιο ο φίλος μας.
Γ.Δ.


Είδος πολυτελείας το ταπεινό αλεύρι
Κάποτε ο άρτος υμών ο επιούσιος δεν αποτελούσε είδος πολυτελείας. Απεναντίας, το ψωμί ήταν από τα φθηνά είδη που κάθε οικογένεια προμηθευόταν με άνεση και σε ποσότητα.
Ακολούθησαν χρόνια που το ψωμί άλλαξε διαδρομή. Έγινε πιο μικρό, ξέφυγε από το άσπρο-μαύρο (το χωριάτικο) και γενικά μπήκαν μαζί με το απλό αλεύρι και άλλα είδη αλεύρων, χωρίς γλουτένη, ολικής άλεσης και άλλα πολλά.
Εδώ και ένα χρόνο, το αλεύρι έγινε είδος πολυτελείας και το ψωμί και τα άλλα αρτοποιήματα άρχισαν την ανοδική πορεία.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε τα προβλήματα και οι κερδοσκόποι βρήκαν την ευκαιρία. Αποτέλεσμα να υπάρξουν αυξήσεις παντού σε ότι παρασκευάζεται από αλεύρι και ν’ αρχίσουν οι δικαιολογημένες γκρίνιες και διαμαρτυρίες.
Το ζήτημα είναι πως κανείς δεν ακούει γιατί τα είδη διατροφής, όπως και τα φρούτα και λαχανικά, τραβούν την ανηφόρα.
Γ.Δ.


Τα είπε και έφυγε
Άνω-κάτω και πλαγίως στον Σύριζα Ροδόπης τα πολιτικά πράγματα. Αιτία όσα είπε δημοσίως η κυρία Ελένη Λαφτσή. Η οποία υπήρξε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του κόμματος και επικεφαλής δημοτικής παράταξης για τον δήμο Κομοτηνής.
Αφού λοιπόν τα είπε, έστειλε και την παραίτησή της αναρτώντας τη «δήλωση αποχώρησης». Υπενθυμίζεται ότι η Λαφτσή κατήγγειλε  προεκλογικά το Ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, κάνοντας λόγο για «ωμή παρέμβαση» του τουρκικού προξενείου.
Στην ανακοίνωση αποχώρησής της  η Λαφτσή αναφέρεται στην πορεία της στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δεν μπορώ να αποδεχτώ  να βρίσκομαι διαρκώς σε θέση  απολογούμενης για τη στάση ενός κόμματος που ανέχεται και  συγκαλύπτει τις συμπεριφορές  του μουσουλμάνου βουλευτή του. Συμπεριφορές ανοιχτής  συνδιαλλαγής με τον παράτυπο “εκλεγμένο” Μουφτή και τους μηχανισμούς του, καθώς και τη νομιμοποίηση από την  πλευρά του τού παρεμβατικού ρόλου αρχής τρίτης Χώρας στα τοπικά πολιτικά πράγματα, με μόνο στόχο την προσωπική του ανέλιξη». Καταλήγει σημειώνοντας ότι παραμένει πολιτικά ενεργή «με την προσδοκία να αναγεννηθεί σύντομα η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών».
Γ.Δ.


Στήριξη ευάλωτων, κυνήγι κακοπληρωτών
Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης της παράτασης του έκτακτου πλαισίου που ισχύει εδώ κι έναν χρόνο με μέτρα στήριξης των καταναλωτών από τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Σκυλακάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, είπε χαρακτηριστικά, «μπορεί να χρειαστεί μια μικρή παράταση των έκτακτων μέτρων. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας».
Επίσης, ο υπουργός ανήγγειλε πακέτο μέτρων για τη στήριξη των ενεργειακά ευάλωτων καταναλωτών και αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών. Και για τις δύο περιπτώσεις τόνισε τη σημασία του προσδιορισμού με μεγαλύτερη ακρίβεια ως προς το ποιος είναι ενεργειακά ευάλωτος καταναλωτής αλλά και ως προς το ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές των λογαριασμών ρεύματος: «Πρέπει να τους εντοπίσουμε» είπε χαρακτηριστικά. «Να δούμε ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ποιοι είναι οι πραγματικά αδύναμοι καταναλωτές».
Γ.Δ.


Η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη – Κόκκινος συναγερμός στην Ξάνθη
Στην μανία της φωτιάς βρίσκεται η Αλεξανδρούπολη και τα γύρω χωριά της επί τέσσερις μέρες. Κάηκαν σπίτια, αυτοκίνητα, δασικές εκτάσεις. Χωριά εκκενώθηκαν από τους κατοίκους τους  που έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν. Σύσσωμη η δύναμη της Πυροσβεστικής της Περιφέρειας, η πολιτική προστασία εθελοντικές ομάδες ακόμη και πολιτικά κόμματα όπως το ΚΚΕ συστρατεύτηκαν για να παλέψουν με την φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα καθώς οι ισχυροί άνεμοι συνεχώς την αναζωπυρώνουν. Η Πυροσβεστική υπηρεσία της Ξάνθης από την πρώτη στιγμή συνδράμει με οχήματα και πυροσβέστες. Το ίδιο και ο ερυθρός Σταυρός με την Ομάδα Διάσωσης. Στο μεταξύ χθες Δευτέρα για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι η Ξάνθη ήταν στον υψηλό δείκτη επικινδυνότητας 4 και σήμανε συναγερμός στην  Πυροσβεστική και Αστυνομία που εντατικοποίησαν τις περιπολίες στο περιαστικό και σ’ όλα τα αλσύλλια. Χρειάζεται επαγρύπνηση και μεγάλη προσοχή απ’ όλους! Μακριά απ’ οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Μια σπίθα είναι αρκετή για να γίνει το κακό.
Μ.Ξ.


Μεσαιωνικές αντιλήψεις
Και στην Ξάνθη παρατηρείται αύξηση της προσέλευσης στα αστυνομικά τμήματα για αλλαγή ταυτότητας. Όχι όπως σε άλλες περιοχές όπως την Κοζάνη, στην Πάτρα και στον Βόλο που κάνουν ουρά και προσέρχονται αξημέρωτα για να πιάσουν θέση αλλά σίγουρα υπάρχει αυξητική τάση.  Όλα αυτά γιατί  δεν θέλουν τις ηλεκτρονικές ταυτότητες που θα ξεκινήσουν να εκδίδονται από τις 11 Σεπτεμβρίου γιατί φοβούνται ότι θα έχει μικροτσίπ και θα τους ελέγχουν. Είναι αυτοί οι ίδιοι που όπου βρεθούν και όπου σταθούν ανεβάζουν προσωπικές φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκείνα δεν τα φοβούνται. Βέβαια αυτή η ιστορία με τις ταυτότητες έχει παρελθόν από τότε με τον Μακαριστό Χριστόδουλο όταν έγιναν οι κινητοποιήσεις αντίδρασης στο να μην αναφέρεται  το θρήσκευμα στις ταυτότητες όπως στις παλαιότερες. Τα ίδια και τώρα. Και τώρα υποκινείται από κάποιους ιερείς που κηρύττουν από άμβωνος και πετούν στο πυρ το εξώτερον τις …διαβολικές ηλεκτρονικές ταυτότητες! Να σημειώσουμε ότι η εκκλησία επισήμως δεν έχει πάρει θέση. Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης κάποιοι επιλέγουν να παραμείνουν στον μεσαίωνα!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…