Αρχική Χωρίς κατηγορία Καλοκαίρι γεμάτο πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Π.Ε. Ξάνθης

Καλοκαίρι γεμάτο πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Π.Ε. Ξάνθης

0

Την πολιτιστική ατζέντα της Αντιπεριφέρειας Ξάνθης παρουσίασε την Πέμπτη ο Κωνσταντίνος Κουρτίδης σε συνέντευξη Τύπου

Στον πολιτισμό ποντάρει για την τουριστική ανάπτυξη ο Αντιπεριφερειάρχης της  Ξάνθης. Οι συναυλίες και τα καλλιτεχνικά σχήματα που αναμένονται

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου στις 12:00 ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ξάνθης, Κωνσταντίνος Κουρτίδης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου την πολιτιστική ατζέντα για το καλοκαίρι στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης καθώς και τους πολιτιστικούς συλλόγους οι οποίοι επωμίζονται το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των δρώμενων.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Κουρτίδης ανέφερε ότι «επειδή θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε αρωγοί των προσπαθειών των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ και προσπαθούν, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τους πιο εμβληματικούς συλλόγους στην περιοχή μας ώστε να δώσουμε χαρά στον κόσμο της Ξάνθης αλλά και της υπαίθρου. Πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε τους πολιτιστικούς συλλόγους όπως και τις θεατρικές ομάδες ώστε να συνεχίσουν την υψηλής ποιότητας δουλειάς τους».

Στη συνέχεια ο κ. Κουρτίδης παρουσίασε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που θα συμμετέχουν:

  • Ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης θα διοργανώσει πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Πετεινό και στα Κομνηνά
  • Ο Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες» οι οποίοι με τη σειρά τους θα διοργανώσουν εκδηλώσεις στον Νέο Ζυγό και στους Τοξότες
  • Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ξάνθης θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις στη Γενισέα, στο Δασοχώρι, στη Μάνδρα και στο Παλιό Όλβιο
  • Ο χοροδιδάσκαλος Καρυοφύλης Δουλουκιτάκης θα είναι υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις στο Όλβιο, στην Κεσσάνη, στο Κουτσό, στο Εράσμιο και στο Άβατο
  • Η θεατρική ομάδα «Ανατολικά του Νέστου» θα παρουσιάσει το έργο του Χάινριχ φον Κλάιστ «Η σπασμένη στάμνα» στη Διομήδεια, στους Τοξότες, στο Μυρωδάτο, στη Σταυρούπολη και στα Μάγγανα

Όπως τόνισε ο κ. Κουρτίδης: «Οι άλλες περιοχές έχουν ΔΗΠΕΘΕ αλλά εμείς έχουμε τις θεατρικές ομάδες που πρέπει να τις υποστηρίζουμε. Βέβαια μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία ΔΗΠΕΘΕ στη Ξάνθη».

Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ξάνθης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στον Νέστο με την Εβρίτικη Ζυγιά στο ποντιακό Καρυόφυτο και τη Φωτεινή Βελεσιώτου στον Δαφνώνα. Εν συνεχεία τόνισε ότι «στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους θα πραγματοποιηθούν αθλοπαιδιές με κανό και ιστιοπλοϊκά καθώς και συναυλίες με το Σχήμα Πλατάνου στο Πόρτο Λάγος και Δημήτρη Ζερβουδάκη στα Άβδηρα».

Στο «Περιφερειακό Φεστιβάλ VIA EGNATIA 2022» υποψήφιο όνομα αποτελεί αυτό της λαϊκής τραγουδίστριας ΠΑΟΛΑ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουρτίδης.

Επισημαίνεται ότι η Αντιπεριφέρεια Π.Ε. Ξάνθης συνδιοργανώνει εκδηλώσεις τοπικών πολιτιστικών συλλόγων ενώ επίσης υπάρχει συνεργασία και με πολιτιστικούς συλλόγους της μειονότητας με σκοπό την υποστήριξη τοπικών δράσεων.

Ο προϋπολογισμός όλων των εκδηλώσεων, σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια Π.Ε. Ξάνθης, θα κυμαίνεται στα 100.000 ευρώ.

Σε ερώτηση του «Ε» σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής της Ξάνθης αλλά και την αξιοποίηση των εργαλείων που έχει στη διάθεση της η Περιφέρεια, ο κ. Κουρτίδης απάντησε «η Π.Ε. Ξάνθης έχει θάλασσα και βουνό τα οποία, σε ένα μακροχρόνιο σχέδιο, θα πρέπει να τα προβάλλουμε. Όσον αφορά σε ένα μεσοβραχυπρόθεσμο πλαίσιο όμως, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι οι πολίτες της Βουλγαρίας ήδη προτιμούν την περιοχή της Ξάνθης για τις διακοπές τους. Η Περιφέρεια θέλει να βοηθήσει ώστε να γίνουν μικρά ξενοδοχεία καθώς ήδη ξεκινούν οι αιτήσεις για το ΕΣΠΑ και τις υποστηρίζουμε. Για τους τουρίστες της περιοχής θα υπάρχουν λεωφορεία που θα βοηθούν τη μετακίνηση προς τα χωριά που φιλοξενούν τις πολιτιστικές δράσεις. Ο τουρισμός θα αναπτυχθεί διότι σκοπός μας είναι η Ξάνθη να αποτελέσει το κέντρο πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής και σε αυτή τη κατεύθυνση πορευόμαστε».

Στο τέλος, οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων και της θεατρικής ομάδας «Ανατολικά του Νέστου» ευχαρίστησαν την Αντιπεριφέρεια Π.Ε.Ξάνθης για την διάθεση και την συνεργασία που προωθεί.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μουσικές γωνιές στο σκηνικό του 9ου Φεστιβάλ « Ξάνθη-Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων»

Ακούσματα από κάθε γωνιά «τραβούν το βλέμμα» ντόπιων και επισκεπτών Σήμερα στις 19:00 επί …