Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

0

Απαράδεκτο, καταδικαστέο

 Κάθε πολίτης δημοκρατικών αρχών και πεποιθήσεων σίγουρα καταδικάζει την απαράδεκτη ενέργεια σε βάρος του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Η ενέργεια να πεταχτούν γιαούρτια ενώ βρισκόταν με την οικογένειά του σε ταβέρνα, και μόνον από αυτή την πλευρά είναι καταδικαστέα.

Η όποια πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο ενώπιον μάλιστα των παιδιών και της συζύγου του υπουργού.

Οι δράστες άγνωστοι αλλά και δειλοί. Κρύψαν τα πρόσωπά τους και διέφυγαν «χτυπώντας» δήθεν τον υπουργό και την πολιτική που υπηρετεί.

Έτσι όμως μόνο αρνητικά σχόλια και καταδίκη της ενέργειάς τους, επιτυγχάνουν.

Γ.Δ.

Μνήμη Αλέκου Παναγούλη

Ταπεινά έρχεται στη μνήμη κάθε 1η Μαΐου ο θάνατος του αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέξανδρου Παναγούλη.

Η Ελλάδα εκείνο το πρωινό του 1976 για λίγο, μόλις έγινε γνωστό το γεγονός, σταμάτησε και βουβή ρωτούσε να μάθει πώς έγινε, τι ακριβώς έγινε στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, η αστυνομία μίλησε για τροχαίο.

Μάρτυρες δεν υπήρχαν να επιβεβαιώσουν το τροχαίο ατύχημα. Λέχθηκαν πολλά, γράφτηκαν περισσότερα. Το μυστήριο ήταν υπαρκτό αλλά τελικά η υπόθεση έκλεισε ως ένα τροχαίο ατύχημα.

Γ.Δ.

 Ηρεμία παντού

 Σε ήρεμα νερά κινείται ο νομός μας την προεκλογική περίοδο που διανύουμε.

Ησυχία, τάξη, ασφάλεια, όπως λέγαμε παλιά.

Μάλιστα, δύσκολα θα πρόσεχε κανείς ότι είμαστε σε περίοδο εκλογών, διότι η ζωή συνεχίζεται κανονικά, χωρίς φασαρίες, θόρυβο, αφίσες και άλλα του παρελθόντος.

Μόνη ένδειξη οι επισκέψεις υποψηφίων στα χωριά, σε εκδηλώσεις, επαφές και διανομή φυλλαδίων.

Γίναμε πραγματική Ευρώπη δηλαδή. Χωρίς φανατισμούς και επεισόδια, ενώ οι υποψήφιοι βουλευτές, όλοι, όλων των κομμάτων γίνονται δεκτοί, τους ακούνε, τους χαιρετούν, κάποιοι συνομιλούν.

Όλα ήρεμα, όλα έτσι όπως πρέπει να είναι οι εκλογές. Ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός, στον ίδιο τον πυρήνα της Δημοκρατίας.

Γ.Δ.

 Μνήμη Στέφανου Ιωαννίδη

 Πριν από 22 χρόνια, την Πρωτομαγιά του 2001, η Ξάνθη αποχαιρετούσε τον μεγάλο πνευματικό της άνδρα, τον μοναδικό Στέφανο Ιωαννίδη.

Μάλιστα, φέτος 2023, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του, το 1923, εδώ στην πόλη που αγάπησε, προσέφερε και σημάδεψε πνευματικά.

Πνευματικός δημιουργός, σκαπανέας της τοπικής και θρακικής ιστορίας, καθοδηγητής γενεών νέων ξανθιωτών, ακούραστος ερευνητής αλλά και δημιουργός.

Εκτός από τα βιβλία που έγραψε ήταν και ο δημιουργός του θαυμάσιου περιοδικού Θρακικά Χρονικά, που σημάδεψαν με το περιεχόμενό τους όχι μόνο τη Θράκη, αλλά και την Ελλάδα.

Αγαπητός, ευγενής, δοτικός προσέφερε τα μέγιστα στην άνθιση του Πολιτισμού και τη συνέχιση του έργου της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης (ΦΕΞ), κορυφαίου μέχρι σήμερα φορέα στον τομέα του.

-Αιώνια θα είναι η μνήμη του.

Γ.Δ.

Επιχειρηματικές φήμες

Έντονα κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες φήμες επιχειρηματικού περιεχομένου που αφορούν την αγορά της Ξάνθης.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν δύο αποχωρήσεις από την πόλη μας, επώνυμων και ιδιαίτερα γνωστών πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Η πρώτη επιχείρηση ασχολείται με την ένδυση και η δεύτερη με την περιποίηση, αρώματα κλπ.

Σίγουρα, το κλείσιμο των δύο αυτών επιχειρήσεων θα δημιουργήσει προβλήματα στο προσωπικό, όμως το επιχειρείν είναι νούμερα και κόστος. Όταν δεν «βγαίνουν» αυτά τότε οι αποφάσεις είναι αναπόφευκτες τόσο για τους εργοδότες, όσο και τους εργαζόμενους.

Γ.Δ.

Στο κυνήγι του σταυρού

Η κινητικότητα των υποψήφιων βουλευτών κυρίως από την πλευρά αυτών που θεωρούν πως έχουν ελπίδες εκλογής είναι στο φόρτε.

Από κοντά και οι νεοφώτιστοι των εκλογών που δίνουν τον αγώνα τον καλό για μια ευπρόσωπη παρουσία στην πρώτη τους εμφάνιση.

Τρέξιμο λοιπόν, απ’ όλους διότι το τέλος δεν είναι και μακριά. Κι αυτό το τρέξιμο και οι συναντήσεις θέλουν οργάνωση και μεθοδικότητα. Με χαιρετίσματα δουλειά δεν υπάρχει.

Το κυνήγι του σταυρού είναι δύσκολο και απαιτεί καλή υγεία, υπομονή και στρατηγική. Κι αυτό διότι οι διεκδικητές είναι πολλοί και όλοι στοχεύουν να κερδίσουν την ψήφο του ψηφοφόρου.

Γ.Δ.

Ποιος θα κερδίσει τους νέους;

Το ερώτημα ακούγεται αρκετά συχνά. Δηλαδή, ποιο κόμμα θα καταφέρει να πείσει τους νέους να πάνε να ψηφίσουν αφενός και αφετέρου να πειστούν να ψηφίσουν το δικό τους κόμμα.

Το ποια παράταξη θα πείσει τους νέους λοιπόν, δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα.

Μάλλον θα έλεγα κανένα κόμμα δεν μπορεί με σιγουριά να δηλώσει πως αυτό θα κερδίσει την προτίμηση των νέων. Από την άλλη, δεν αποκλείεται οι ψήφοι των νέων να διαχυθούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα, όπως συμβαίνει εξάλλου και με τους παλιούς ψηφοφόρους Δηλαδή, τελικά το ερώτημα να μην έχει ισχύ ως προς τη μονομερή -ξεκάθαρη- προτίμηση κόμματος.

Γ.Δ.

Υπάρχει μέλλον για το Πόρτο Λάγος;

Το ερώτημα το έθεσε φίλος συμπολίτης. Ήρθε στο γραφείο και με παράπονο μου έθεσε το ερώτημα που τον απασχολούσε.

Ρώτησε να μάθει εάν ο τόπος καταγωγής του, το Πόρτο Λάγος, έχει κάποιο μέλλον και ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό σήμερα.

Η αλήθεια είναι πως ο συγκεκριμένος μικρός οικισμός εδώ και χρόνια βρίσκεται σε δύσκολη φάση.

Πληθυσμιακά μειώνεται, επαγγελματικά το ίδιο και το λιμάνι του που κάποτε ήταν το καμάρι τους, εδώ και χρόνια λειτουργεί μεν, αλλά παρηκμασμένο.

Το σημερινό Πόρτο Λάγος είναι μια πρόκληση που επιτέλους κάποιοι θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά μαζί της και να βρουν λύσεις για να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Γ.Δ.

Πρωτομαγιά στην παραλία έκαναν οι Ξανθιώτες

Γεμάτες οι ψαροταβέρνες στην παραλία Μυρωδάτου αλλά και της Σκάλας Αβδήρων ενώ πολύ κόσμο είχε και το Πόρτο Μόλο. Ο καιρός ήταν θαυμάσιος και κάποιοι θαρραλέοι έκαναν και μπάνιο. Επίσης κάποιοι προτίμησαν να κουβαλήσουν τις ψησταριές τους στην παραλία και να ψήσουν όπως γινόταν κατά κόρον παλιότερα. Η αλήθεια ότι τώρα έχει αλλάξει αυτό το …έθιμο και οι περισσότεροι προτιμούν την ξεκούραση της ταβέρνας! Σ’ ότι αφορά την Εργατική Πρωτομαγιά ελάχιστη ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση του Εργατικού κέντρου και την πορεία. Αυτό βέβαια δεν είναι πρωτοφανές αλλά μάλλον έχει επικρατήσει να γιορτάζεται μόνο ως ευκαιρία για βόλτες και καλοπέραση και όχι για αγωνιστικές πορείες.

Μ.Ξ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Ξάνθη

Πέρασμα από την Ξάνθη έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ = ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Προφανώς και αποφασίστηκε ξαφνικά και δεν πρόλαβαν να ειδοποιήσουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Ωστόσο έμεινε αρκετή ώρα αφού περιόδευσε και στην Π. Πόλη είχε συνάντηση με τους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο αλλά και επισκέφτηκε την Σμίνθη και στον Κένταυρο και μάλιστα εκφώνησε ομιλία στους κατοίκους. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι παλιός γνώριμος αφού στην πόλη μας πέρασε τα φοιτητικά του χρόνια και έχει δεσμούς. Το ΠΑΣΟΚ επίσης παραδοσιακά έχει πολύ καλή σχέση με την μειονότητα και φαίνεται πως αυτή η σχέση δεν έχει διαρραγεί παρά τον εμβολισμό που δέχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…