Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 7 Μαρτίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 7 Μαρτίου 2024

0

Λίγα λόγια για τη Μελίνα

Θα τολμήσω να πω λίγα λόγια για την Μελίνα Μερκούρη. Που στις 6 Μαρτίου 1994, 30 χρόνια πριν «έφυγε» από κοντά μας. Ένας μύθος, μια γυναίκα μοναδική, μια πολιτικός δυναμική, μια γυναίκα προσωποποίηση της ζωής, μια φλόγα που συνεχίζει να καίει παρά την απουσία της.
Δεν θα πω άλλα λόγια, θα σας αφηγηθώ πώς την γνώρισα, πώς την είδα στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου πριν πολλά χρόνια.
Απόγευμα, περπατούσαμε στην εν λόγω οδό με την σύζυγό μου. Ξαφνικά, από απέναντι ήρθε ένα φως. Ήταν η Μελίνα. Αυτή ήταν το φως, σαν όραμα. Περπατούσε με δρασκελισμό, φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα, χαμογελούσε, με τα μαλλιά της το ελαφρύ αεράκι να κουνά, τα χέρια της σα να είχε μια ορχήστρα μπροστά της. Μείναμε ακίνητοι, την θαυμάζαμε, κάτι ψιθυρίσαμε και το όραμα- εικόνα κατευθύνθηκε προς το θέατρο περνώντας από μπροστά μας.
Αυτή και άλλα πάρα πολλά ήταν η Μελίνα.
Γ.Δ.


Για το Πόρτο Λάγος
Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του λιμανιού Πόρτο Λάγος. Χρόνια πολλά τώρα, με όλες τις κυβερνήσεις οι φορείς του τόπου ζητούσαν να γίνουν έργα, να γίνει εμβάθυνση του λιμανιού για να μπορούν να «μπαίνουν» και μεγάλα πλοία.
Από το 1977 που εκδόθηκε η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, ένα από τα κυρίαρχα θέματα της ειδησεογραφίας και των σχολίων ήταν η έγνοια να γίνουν έργα, ν’ αναπτυχθεί το λιμάνι, να μείνει το Τελωνείο, το Λιμενικό και άλλες κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τίποτε ή σχεδόν τίποτε σοβαρό από τότε δεν έγινε παρά τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου τότε με τον Φώτη Σιδερίδη και τον Θόδωρο Σπετσιώτη που συμμετείχε μάλιστα στο διοικητικό συμβούλιο της Λιμενικής Επιτροπής.
Γ.Δ.


Για το Πόρτο Λάγος ΙΙ
Η ιστορία έχει συνέχεια. Δυσάρεστη δυστυχώς. Αντί το λιμάνι να συνεχίσει την πορεία του, έμεινε καθηλωμένο, υποβαθμισμένο, να υπολειτουργεί ουσιαστικά. Και μερίδιο ευθύνης εκτός της πολιτείας είχαν και οι λιμενεργάτες εάν θέλουμε την αλήθεια.
Προχθές όμως, τα άσχημα μαντάτα για το λιμάνι μας, ήρθαν από τον Χρήστο Σταϊκούρα, υπουργό Μεταφορών και υποδομών.
Ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τους ελληνικούς λιμένες, τόσο γιατί θέλουν χώρες όπως είναι η Βουλγαρία, η Σερβία να κατέβουν προς τα κάτω και να κάνουν εξαγωγές από τους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης και Καβάλας».
Πουθενά το Πόρτο Λάγος, πάει ξεχάστηκε, διαγράφηκε. Στο εξής απλώς θα υπάρχει εκεί για να θυμίζει τα περασμένα αλλά και την ανικανότητα των πολιτικών του τόπου μας.
Γ.Δ.


Ένας θάνατος αυτοδιοικητικού
Ένας πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Σατρών, ο Τζελάλ, Κιντς, απεβίωσε χθες.
Υπηρέτησε την Κοινότητα και τους συγχωριανούς του για δύο θητείες με έργο και προσφορά. Ήταν ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, απλός και καταδεκτικός προς όλους. Τον θυμάμαι με το χαμόγελό του και τον ευγενικό χαρακτήρα.
Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του.
Γ.Δ.


Ημέρα των Δικαιωμάτων της Γυναίκας
8 του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και αυτό που μας καλεί αυτή η μέρα, είναι να αναλογιστούμε ποια ήταν η θέση της γυναίκας μερικές δεκαετίες μόλις πριν και ποια είναι σήμερα στην χώρα μας. Και το περιορίζουμε στην χώρα μας γιατί σε άλλες χώρες τα δεδομένα είναι διαφορετικά, όπως για παράδειγμα στις μουσουλμανικές.
Αυταπόδεικτο είναι ότι έχουν γίνει πολλά βήματα και θεσμικά και κοινωνικά ως προς την κατοχύρωση της ισοτιμίας της γυναίκας, ως προς την αναγνώριση της προσφοράς της ως αυθύπαρκτη οντότητα,  ως προς την απελευθέρωσή της από ξεπερασμένα στερεότυπα και αναχρονιστικές νοοτροπίας μιας φθίνουσας πατριαρχικής και ανδροκρατούμενης κοινωνίας που την κρατούσαν δέσμια. Η ψήφιση πρόσφατα του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί ένα ακόμη βήμα που αφορά και τα δύο φύλα και τις επιλογές τους. Επίσης η νομοθεσία αλλά και η κοινωνική νοοτροπία έχει υποστεί βελτιώσεις ως προς την σεξιστική ρητορική. Αυτό όμως που δεν έπαψε και μάλιστα έχει επιδεινωθεί είναι η άσκηση βίας εναντίον των γυναικών. Τα εγκλήματα με θύματα γυναίκες. Οι βιασμοί και η σεξουαλική κακοποίηση που ως ένα βαθμό σχετίζονται με τη χειραφέτηση της γυναίκας και είναι αιτιατό αποτέλεσμα της διεκδίκησης του δικαιώματός της για αυτοδιάθεση και ανεξαρτητοποίηση.
Μ.Ξ. 


Μετεκλογικά της ΔΙΑΑΜΑΘ Ι
Οι εκλογές στη ΔΙΑΑΜΑΘ ολοκληρώθηκαν με την ανάδειξη  νέας διοίκησης στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε.).
Νέος πρόεδρος αναδείχτηκε ο νεοεκλεγέντας Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος επικράτησε του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη που επίσης διεκδικούσε τη θέση και μάλιστα πολύ οριακά, με το 50,36% των ψήφων, έναντι 49,34 του κ.Μουριάδη.
Όπως αναφέρει το evros-news.gr και δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπέρ της υποψηφιότητας Παπαδόπουλου ήταν και ο νυν Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ξάνθης, Ευστράτιος Κοντός και οι άλλοι δήμαρχοι του Νομού, όπως και ο Γιώργος Τσιτιρίδης των Αβδήρων, ο Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου και Μύκης, Αχμέτ Κιούρτ, ο  Δήμαρχος Θάσου, Ελευθέριος Κυριακίδης, ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας- Σαπών, Απόστολος Ιωάννου και ο Δήμαρχος Αρριανών Χουσεΐν Ερδέμ.
Από τον Νομό Έβρου τον στήριξαν ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο οποίος μάλιστα έθεσε υποψηφιότητα με την πλευρά Παπαδόπουλου και εκλέχθηκε, αλλά και ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.
Γ.Δ.


Μετεκλογικά της ΔΙΑΑΜΑΘ ΙΙ
Ποιοι στήριξαν Μουριάδη. Την υποψηφιότητα του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη στήριξαν από τον Έβρο ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, Διαμαντής Παπαδόπουλος, που ήταν και υποψήφιοι για   νέα Διοίκηση. Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας απείχε από τη διαδικασία. Με την πλευρά Μουριάδη ήταν επίσης ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης, ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, αλλά και ο Δήμαρχος Δοξάτου και πρώην Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ και άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι την λειτουργία της δήμαρχος Δοξάτου, Γιώργος Βογιατζής.
Σημειώνεται δε ότι στη νέα Διοίκηση εκτός του Δημάρχου Δράμας και του Δημάρχου Ξάνθης μετέχουν δήμαρχοι μικρότερων Δήμων, ενώ δεν εκπροσωπούνται οι μεγαλύτεροι σε πληθυσμό Δήμοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως είναι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ο Δήμος Καβάλας, ο Δήμος Κομοτηνής, αλλά και ο Δήμος Ορεστιάδας, με απόρροια ένα μεγάλο ερωτηματικό να αφορά στην εξέλιξη μεγάλων έργων που άπτονται μερικών εκ των παραπάνω Δήμων, όπως είναι η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης, αλλά και η κατασκευή νέας ΜΕΑ στην Καβάλα, που θα κοστίσει πάνω από 50 εκ. ευρώ.
Γ.Δ.


Το …αραλίκι της Τσικνοπέμπτης και οι καταλήψεις
Τσικνοπέμπτη χθες και οι δημόσιες υπηρεσίες την γιόρτασαν την μέρα. Οι υπάλληλοι έφυγαν πιο νωρίς για να τσικνίσουν…Κάποιοι πολιτικοί «εκμεταλλεύτηκαν» το έθιμο για να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Κι αν πούμε για την σπουδάζουσα νεολαία τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά πάνω από μήνα τώρα, γιατί αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Έβαλαν λουκέτο στις σχολές, οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν δουλεύουν …Είναι αυτή κατάσταση στο Δημόσιο πανεπιστήμιο; Αυτά φοβούνται μήπως χάσουν οι νεολαίες και τα κόμματα που αντιδρούν; Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου συμβαίνουν  αυτά;
Μ.Ξ.


Έξω μας τιμούν

Στο μακρινό Μεξικό τίμησαν μια αρχαία ελληνική εφεύρεση. Εμείς εδώ οι περισσότεροι την αγνοούμε ή δεν την γνωρίζουμε καθόλου.
Διαβάστε το σχόλιο που μας έστειλε συμπολίτης μας Ιστορικός Ερευνητής.
Γράφει: «Στις 8 Φεβρουαρίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια αντιγράφου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων σε μεγέθυνση στην Πανεπιστημιούπολη της Σονόρα στο Μεξικό! Τοποθετήθηκε στην Πλατεία Αστρονομίας η οποία μετονομάστηκε σε Πλατεία Αντικυθήρων
Κάθε σχόλιο είναι πλέον περιττό.
Γ.Μ.


Αλλαγή ενός Ξανθιώτη

Αιφνιδιαστική και μη αναμενόμενη αντικατάσταση του Ξανθιώτη υποδιοικητή της ΕΥΠ Γιώργου Κέλλη.
Ο Γ. Κέλλης ήταν αρμόδιος για την αντικατασκοπεία, το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία αλλά και την εποπτεία του συστήματος «νομίμων συνακροάσεων».
Το πόστο αυτό κατείχε ο Κέλλης από τον Ιανουάριο του 2023 και στη θέση του τοποθετήθηκε ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Αντώνης Τζιτζής.
Ο Γεώργιος Κέλλης ήταν πρώην υπαρχηγός του ΓΕΣ και η καταγωγή του όπως έχουμε αναφέρει και πριν από έναν χρόνο, είναι από την Ξάνθη.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…