Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Όλη η πόλη είναι μουσική!

Όλη η πόλη είναι μουσική!

0

Στους ρυθμούς του 8ου φεστιβάλ μουσικών σχολείων «Πόλις Ονείρων» βρίσκεται η Ξάνθη, με μαθητές από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Τουρκία

Με τη στήριξη αρχών, φορέων και εθελοντών, τα μουσικά σχολεία προσεγγίζουν μουσικές από την όχθες του Δούναβη ως την αγκαλιά της Μεσογείου με μηνύματα ενότητας και ειρήνης

Μοναδικές στιγμές ετοιμάζεται να ζήσει για μια ακόμη χρονιά η Ξάνθη με το 8ο φεστιβάλ μουσικών σχολείων «Πόλις Ονείρων» που επισήμως ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου. Φέτος το παρών δίνουν 20 μουσικά σχολεία από όλη τη χώρα, καθώς και τέσσερα από το εξωτερικό (Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Τουρκία).

Σκοπός για μια ακόμη χρονιά, με οδηγό και εμπνευστή το Μουσικό Σχολείο της Ξάνθης είναι μια μουσική εκδήλωση που θα αποτελέσει πόλο έλξης, πηγή έμπνευσης, τόπο καλλιτεχνικής συνάντησης και εμπειριών.

Το φετινό φεστιβάλ με θέμα: Από τις όχθες του Δούναβη στην αγκαλιά της Μεσογείου» σκοπό έχει να αναδείξει τις μουσικές των λαών και παράλληλα να ανυψώσει την κοινή γλώσσα της μουσικής ως δρόμο ενότητας και ειρήνης.

Τα προεόρτια ξεκίνησαν ήδη με μεγάλη επιτυχία, την 1η Μαΐου με τη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης στην κεντρική πλατεία των Αβδήρων και την επομένη με συναυλία των δημοτικών σχολείων της Ξάνθης στην κεντρική πλατεία. Σήμερα, η αυλαία ανοίγει με τη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους PrimaveraenSalonico στις 8 μμ στην κεντρική πλατεία.

Το μεγάλο «στοίχημα» για την περαιτέρω εξέλιξη του φεστιβάλ, αλλά και τον κοινό ενθουσιασμό για τη διοργάνωση μετέφεραν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι διοργανωτές το απόγευμα της Παρασκευής στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι».

Ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης Χρήστος Βαρδικελδόγλου αναφέρθηκε στην «σφραγίδα» του φεστιβάλ ανάμεσα στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και ανέδειξε την επιτυχία του μαθητικού διαγωνισμού σύνθεσης ηλεκτροακουστικής μουσικής που φέτος επαναλαμβάνεται.

Ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης εξέφρασε χαρά και συγκίνηση καθώς το φεστιβάλ «μεγαλώνει και ανθίζει», καθώς όπως είπε, υιοθετήθηκε η προτροπή του δήμου για άνοιγμα στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε στην τιμητική αναγνώριση στο σταθερό συνοδοιπόρο του φεστιβάλ Νίκο Κυπουργό και τόνισε: «να στείλουμε μήνυμα από την Ξάνθη σε όλο τον κόσμο ότι ο πολιτισμός ενώνει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ηλίας Ασκαρίδης απηύθυνε κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να συμμετέχει και να στηρίξει τη διοργάνωση, ενώ εκ μέρους των εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου ο Αριστείδης Τραγάκης εξήγησε ότι η φετινή θεματική του φεστιβάλ έχει σκοπό, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία,  να φέρει πιο κοντά τους λαούς, να υψώσει τοίχο στη μισαλλοδοξία και τη μη αποδοχή της διαφορετικότητα και να στείλει ένα μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης στην πολύπαθη γειτονιά μας.

Τέλος, η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου και συντονίστρια των εθελοντών Ελένη Λιόλιου, υπογράμμισε το αίσθημα υπερηφάνειας που μοιράζονται οι διοργανωτές, μιλώντας με…νούμερα για το φεστιβάλ. 24 σχολεία, 1400 μαθητές, 10 καλλιτέχνες, 30 συναυλίες, 3 μουσικές σκηνές και… 160 εθελοντές που φιλοξενούν, υποδέχονται, συνοδεύουν και δίνουν ενεργό παρών στη διοργάνωση.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…