Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

0

Θ’ αλλάξει και το όνομα
Πού να το φανταζόταν ο Αλέξης Τσίπρας πριν δύο μήνες ότι θα του τύχαινε κι αυτό το κακό.
Όχι μόνο θα του έπαιρνε το κόμμα ο Κασσελάκης, όχι μόνο θα τον έστελνε στη γωνιά παραγκωνίζοντάς τον, αλλά ότι θα υπάρξει και τρίτη εξέλιξη, πιο οδυνηρή.
Ποια είναι αυτή; Ότι ο Κασσελάκης ετοιμάζεται ν’ αλλάξει και το όνομα του κόμματος!
Δεν αποφασίστηκε ακόμη αυτό φυσικά, αλλά σχεδιάζεται.
Όπως όλα δείχνουν ο Κασσελάκης ήρθε για να μείνει. Γι’ αυτό και οι αλλαγές που ήδη ξεκίνησαν οργανωτικά και σε πρόσωπα. Θ’ ακολουθήσει και το όνομα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Ο Κασσελάκης θέλει να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία. Κι αυτή χρειάζεται ένα νέο όνομα χωρίς αμαρτίες του παρελθόντος θα επιδιώξει έτσι να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους από το χώρο του κέντρου, κι αυτός.
Γ.Δ.


Η Κυριακή της Ορθοδοξίας εν Ξάνθη
Εκπλήξεις και απορίες δημιούργησε σε όσους επίσημους άρχοντες παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν την σχετική δοξολογία για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι πρόκειται για μια σημαντική γιορτή της Ορθοδοξίας διότι έληξε η περίοδος της Εικονομαχίας με την επικράτηση της αναστήλωσης των εικόνων, δηλαδή της εικονολατρείας. Αυτό συνέβη το μακρινό 843 μ.χ. από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα.
Στα δικά μας τώρα: Η έκπληξη και οι απορίες προήλθαν εξαιτίας της απουσίας από τον Μητροπολιτικό Ναό δημάρχου, αντιδημάρχων, αντιπεριφερειάρχη και άλλων. Παρέστησαν οι στρατιωτικές αρχές, αστυνομικές, Πυροσβεστικό Σώμα και διάφοροι άλλοι. Το γεγονός της απουσίας συζητήθηκε διότι όπως πληροφορήθηκα, οι προσκλήσεις της Μητρόπολης εστάλησαν την Παρασκευή.
Γ.Δ. Νέες βραβεύσεις

Νέα πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ξάνθης να βραβεύσει παλιές επιχειρήσεις και Επαγγελματίες της Ξάνθης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 19:00 στο κτήριο «Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης» στην οδό Βενιζέλου.
Την διοργάνωση της εκδήλωσης έχουν η ΟΕΒΕ και ο δήμος Ξάνθης.
Γ.Δ.


Πρέσβειρα της Ξάνθης στα Τρίκαλα
Πώς να το γράψω αλήθεια για την αγαπητή μας Ανθή Κουρτίδου. Για ένα ευγενές και ταλαντούχο άτομο που μεταφέρει και εκτός Ξάνθης πλέον τις αποτυπώσεις της Παλιάς Πόλης σε καμβά ζωγραφικής με βελόνα και κλωστή.
Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιάσει Εικαστική Έκθεση με έργα της στα Τρίκαλα. Με τον τίτλο «Ο Χατζιδάκις συναντά τον Τσιτσάνη» θα εκθέσει έργα στο Κέντρο Έρευνας από 30 Μαρτίου έως 7Απριλίου 2024. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο στις 7 η ώρα και θα αφορούν έργα από Αρχοντικά της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης μας.
-Πρέσβειρα της περιοχής μας η Ανθή Κουρτίδου, της αξίζουν ευχές για επιτυχία στην έκθεσή της.
Γ.Δ.


Γνωρίζουν την περιουσία τους;
Ο τίτλος του σχολίου δεν είναι τυχαίος. Κάθε άλλο. Παράλληλα είναι και σοβαρού οικονομικού αποτυπώματος και εξηγώ.
Οι δήμοι του νομού μας έχουν κάθε λόγο να καταγράψουν την ακίνητη περιουσία τους. Σαν καλοί νοικοκύρηδες, ν’ αναθέσουν σε φορέα που έχει τις γνώσεις να κάνουν μια σύμβαση με σκοπό την πλήρη αναλυτική και βεβαιωμένη με τίτλους κλπ στοιχεία συνολικά της ακίνητης περιουσίας τους.
Έτσι, οι δήμοι του νομού μας θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την περιουσία τους η οποία έτσι δεν θα κινδυνεύει από απαιτήσεις ή καταπατήσεις εκ μέρους τρίτων. Παράλληλα, η γνώση της ακίνητης περιουσίας θα δώσει λύσεις σε στεγαστικές ανάγκες αλλά και αξιοποίηση των ακινήτων κατά τον καλύτερο τρόπο.
Από τα παραπάνω εύκολα συνάγεται ότι η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και η αξιοποίησή της είναι μια πρωτοβουλία που θα πρέπει να υλοποιηθεί στους δήμους εκεί δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη.
Γ.Δ.


Το έχουμε ή το χάσαμε;
Για το ελληνικό φιλότιμο ο λόγος. Μου έθεσε το ερώτημα φίλος κατά τη συζήτηση προχθές. Υπάρχει λοιπόν το γνωστό σε διεθνές επίπεδο ελληνικό φιλότιμο; Υπάρχει στη ζωή του νεοέλληνα; Ή μήπως έχει κι αυτό υποχωρήσει μπροστά και στις άλλες αλλαγές της σύγχρονης ζωής. Θυμίζω απλά πως η έννοια του φιλότιμου σε ένα άνθρωπο αποτελούσε τίτλο τιμής όπως για όλους τους Έλληνες.
Αυτό λοιπόν το φιλότιμο που μας χαρακτήριζε, μειώνεται, χάνεται. Το γιατί ίσως οι άνθρωποι γίνονται πιο ωμοί, ρεαλιστές, κι αφήνουν πίσω το συναίσθημα, τον ανθρωπισμό, την αλήθεια, την μπέσα, τον λόγο και την πράξη που υπερβαίνει τη λογική και το ατομικό συμφέρον.
Γ.Δ.


Τεχνίτες επειγόντως
Το γράφουμε και το λένε στην αγορά εργασίας εδώ και καιρό. Η πιάτσα το είχε επισημάνει, όπως και οι επιχειρήσεις, γιατί η έλλειψη έγινε πλέον έντονη και η λύση επιτακτική. Θα το έχετε ίσως αντιληφθεί κι εσείς.
Λείπουν πλέον οι τεχνικοί, οι τεχνίτες. Λείπουν οι νέοι που με τις τεχνικές γνώσεις τους καλούνται να στελεχώσουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, τεχνικά γραφεία, οικοδομικές επιχειρήσεις. Η ζήτηση ήδη είναι μεγάλη στα μεσαία αυτά στελέχη και δύσκολα εξασφαλίζεται.
Μία από τις αιτίες η δεκαετής οικονομική κρίση που οδήγησε αρκετούς στο εξωτερικό, η δεύτερη η κατάργηση των ΤΕΙ και η ανωτατικοποίησή τους.
Ενώ όμως έλλειπαν μεσαίοι τεχνίτες, τους εξαφάνισαν από την αγορά. Μια αγορά που είναι υπερπλήρης από νέους απόφοιτους Πανεπιστημίων που δεν τους χρειάζεται στον αριθμό που τους «παράγουν» τα πανεπιστήμια.
Στρέβλωση κι αυτή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ευτυχώς που υπάρχει, έστω αργά, στροφή του υπουργείου Παιδείας προς την σύγχρονη Τεχνική Εκπαίδευση.
Όμως οι ανάγκες είναι σημερινές και είναι αυξημένες και πιεστικές.
Γ.Δ.


Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει. Όμως πώς;
Θα μιλήσω με αριθμούς. Λίγους, μη φοβάστε, δε θα σας πονοκεφαλιάσω, δεν είναι σωστό. Είναι όμως απαραίτητο. Λοιπόν, έχουμε δύο βασικά νούμερα που θα μας δώσουν την ευκαιρία για έναν σχολιασμό. Στην ουσία του σχολιασμού ότι το 53,5% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει στις Περιφέρειες Αττικής (Αθήνα) και Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη). Οι δύο αυτές περιφέρειες συνολικά καλύπτουν το 17,1% της έκτασης της χώρας.
Πρώτο συμπέρασμα. Πάνω από τον μισό πληθυσμό, δηλαδή 5.885.000 άτομα σε σύνολο χοντρικά 11εκ. Ελλήνων. Δηλαδή στις υπόλοιπες 11 περιφέρειες ζουν το υπόλοιπο 4.200.000 άτομα. Αυτές δε οι δύο περιφέρειες είχαν το πολλαπλάσιο κατά κεφαλήν εισόδημα από τις υπόλοιπες.
Πρόκειται για μια άρρωστη υπόθεση, μια αποτυχημένη συνταγή, καταστροφική θα έλεγα.
Κι αντί η αποτυχία αυτή ν’ αλλάξει, αντί να ξεκινήσει μια άλλη πορεία, οι κυβερνήσεις όλες, συνεχίζουν και ενισχύουν αυτό το εγκληματικό μοντέλο της αποτυχίας. Όταν σε λίγα χρόνια θα ερημώσει η επαρχία, τότε θα είναι αργά. Τώρα, άμεσα, πρέπει να γίνει η αντιστροφή. Αν δεν ξεκινήσει θα βρεθεί η επαρχία σε δοκιμασία μεγάλη, σε κίνδυνο.
Γ.Δ.


Ντροπή…
Πρόταση μορφής κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ που κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης μέσω συρραφής των ηχητικών που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τις συνομιλίες του μοιραίου σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη. Είναι φανερό ότι αυτό είναι το κορύφωμα μιας προσπάθειας που εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό και που έχει ως στόχο να κλονιστεί η εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, να δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια, να εκτεθεί η χώρα και φυσικά να αποκομίσουν κέρδη όσοι είναι πίσω απ’ αυτό, είτε για πολιτικά συμφέροντα είτε για οικονομικά συμφέροντα. Και φυσικά το ΠΑΣΟΚ που είδε να έρχεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις βγήκε μπροστά για να αποκομίσει – όπως νομίζει – πολιτικά οφέλη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου του προχωρά ένα βήμα παραπάνω ζητώντας παραίτηση του πρωθυπουργού και άμεσα εκλογές με διεθνείς παρατηρητές! Με ποιο δικαίωμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξομοιώνει την χώρα μας με τριτοκοσμικές χώρες που δεν έχουν δημοκρατικά καθεστώτα; Πού νομίζει ότι βρίσκεται; Στην …Μπανανία και ήρθε ως Μεσσίας να μας διδάξει Δημοκρατία; Είναι ανεπίτρεπτη προσβολή!
Σ’ ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ είναι λυπηρό να προσπαθεί με τέτοια μέσα να κερδίσει ψήφους για τις ευρωεκλογές.
Μ.Ξ.


Να μάθουμε την ιστορία μας
Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι παρελάσεις και όλα τα τελετουργικά για τον διπλό εορτασμό. Της εθνικής παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Εικόνες που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Ιδιαίτερη σημασία και νόημα έχουν οι εορτασμοί των αποδήμων που είναι επίσης πανηγυρικοί και ενθουσιώδεις. Αυτά όμως θα πρέπει να είναι απλά η αφορμή για σκέψη και να δίνουν τον έναυσμα σε κάθε Έλληνα πολίτη να αποκτήσει ιστορική γνώση, να μελετήσει την ελληνική επανάσταση γιατί αυτά που μαθαίνουμε στο σχολείο είναι απειροελάχιστα και πάντα με έναν ηρωικό μανδύα. Είναι κρίσιμο να μάθουμε την ιστορική αλήθεια σ’ όλες τις πτυχές και να διδαχτούμε από τα λάθη. Πολλά απ’ αυτά που έκαναν τότε οι αγωνιστές επαναλαμβάνονται και σήμερα με τρόπο σχεδόν πανομοιότυπο. Και σήμερα έχουμε πολλές προκλήσεις. Χρειαζόμαστε σύνεση και ομόνοια για να είμαστε δυνατοί. Να νικήσουμε τον κακό εαυτό μας και να κάνουμε τις σωστές συμμαχίες για να επιβιώσουμε σαν χώρα.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…