Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

0

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων»


Πλημμύρισε κόσμο η πλατεία – Μήνυμα του Φεστιβάλ: «Μουσική, Αγγελιαφόρος της Ειρήνης»



«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές», και η μελωδία να ξεχύνεται στην κεντρική πλατεία, να γλυκαίνει τα πρόσωπα μικρών και μεγάλων, να ανακαλεί μνήμες, να εξωτερικεύει συναισθήματα, να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα χαράς και μαγείας στο ζεστό απόβραδο 24 του Απρίλη. Μια νύχτα μαγική στην όμορφη πόλη μας, με την μουσική του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, πάντα επίκαιρη και επιδραστική να γίνεται αγγελιοφόρος ειρήνης και της χαράς της ζωής, της συναδέλφωσης των λαών, της δημοκρατικής συνύπαρξης. Αυτή την εσωτερική μουσική διάδραση και μέθεξη, έζησαν όσοι παρακολούθησαν την τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» που ήταν αφιερωμένη στον εμβληματικό μας μουσικοσυνθέτη.


Ο δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ: «Ξάνθη: Πόλις Ονείρων»

Όλη η πόλη μια μουσική σκηνή

Ο δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός κηρύσσοντας την έναρξη του φεστιβάλ τόνισε μεταξύ άλλων: «Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην 9η διοργάνωση του – Φεστιβάλ “Ξάνθη-Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων” και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που σας έχουμε εδώ για να μοιραστούμε μαζί σας αυτή την ξεχωριστή γιορτή. Τις επόμενες μέρες η Ξάνθη μεταμορφώνεται σε μία μεγάλη μουσική σκηνή και οι μαθητές των μουσικών σχολείων θα μοιραστούν μαζί μας το πάθος τους και το ταλέντο τους για τη μουσική».


Ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης Χρήστος Βαρδικελδόγλου

Συμμετέχουν 22 σχολεία από την χώρα μας και ένα από την Ρουμανία

Στην σημασία του  Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων», στην σημειολογία του ως προς την επιλογή της θεματικής του, καθώς και στο έργο του Μουσικού σχολείου Ξάνθης, αναφέρθηκε ο διευθυντής Χρήστος Βαρδικελδόγλου επισημαίνοντας ότι «φέτος το Φεστιβάλ θα υποδεχτεί 22 Μουσικά Σχολεία από όλη την Ελλάδα και ένα από τη Ρουμανία δίνοντάς βήμα να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες και να ανταλλάξουν προβληματισμούς και εμπειρίες.

Θέμα του φετινού Φεστιβάλ είναι η «Μουσική, Αγγελιαφόρος της Ειρήνης» με προφανή και επίκαιρα όσο ποτέ μηνύματα συναδέλφωσης και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μέσω της κοινής για όλους γλώσσας της μουσικής. Πρόθεση και ελπίδα όλων των διοργανωτών του θεσμού είναι με τα φτερά της μουσικής να ενώσουμε τις καρδιές και το μυαλό όλων μας για έναν καλύτερο, πιο ανθρώπινο και ελπιδοφόρο κόσμο».

Η μουσική αγγελιοφόρος της ειρήνης

Χαιρετισμούς επίσης απεύθυνε ως εκπρόσωπος της αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Τσιάνης και η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Ξάνθης Μάλαμα Σιδηροπούλου. Στην συνέχεια στην εμβληματική προσωπικότητα και στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη αναφέρθηκε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Αριστείδης Τρακάκης επισημαίνοντας την αξία της μουσικής του δημιουργίας που άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στην εποχή μας καθώς και στον Μίκη αγωνιστή της  ειρήνης. Θυμίζουμε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης το 1983 με το βραβείο Λένιν για την Ειρήνη ενώ ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης το 2000.

Στη συνέχεια ο κ. Τρακάκης διεύθυνε την συμφωνική ορχήστρα του μουσικού Σχολείου και η βραδιά άνοιξε με την «Όμορφη πόλη» που ερμήνευσαν δύο μαθητές του Σχολείου αποσπώντας θερμό χειροκρότημα από το κοινό που κατέκλυσε την πλατεία. Οι νότες ταξίδεψαν απ’ άκρη σ’ άκρη της όμορφης πόλης και μετέδωσαν το μήνυμα της Μουσικής ως αγγελιαφόρου της ειρήνης.





Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

“Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας”

Επετειακή έκθεση στο Μουσείο Ακροπόλεως, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Την Πα…