Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

0

Λίγα λόγια για έναν γείτονα
Η ώρα που ένας επαγγελματίας θ’ αποφασίσει ότι πρέπει ν’ αποχωρήσει από την εργασία του λόγω συνταξιοδότησης, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή.
Σηματοδοτεί το τέλος της δικής του διαδρομής και τη συνέχιση από νεότερο.
Η εισαγωγή αφορά τον αγαπητό σε όλους επαγγελματία- έμπορο Αγκόπ Γιακουπιάν. Γείτονά μας στην οδό Σταθμού, απέναντί μας ακριβώς, μας χώριζε ο δρόμος.
Ο Αγκόπ ξεχώριζε στη γειτονιά για το ευπροσήγορο του χαρακτήρα του και το αυθόρμητο, δυνατό του γέλιο, γι’ αυτό και είχε πολλούς φίλους.
Απλός, φιλικός, ευγενικός να βοηθήσει, εξυπηρετήσει τους πάντες με χαμόγελο. Φίλος της καλής μουσικής, έπαιζε και καλό ντραμς, του άρεσαν τα ταξίδια και οι καλές παρέες.
-Φίλε Αγκόπ θα μας λείψεις μεν, αλλά οι ευχές μας θα σε ακολουθούν γιατί ακριβώς ήσουν ένας ξεχωριστός γείτονας.
-Όμορφες συνταξιοδοτικές ημέρες σου ευχόμαστε όλοι από την οικογένεια της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ.
Γ.Δ.


Αντιδρούν οι Κινέζοι
Ποιος να το περίμενε ότι οι Κινέζοι θ’ αντιδράσουν. Μάλιστα με διαδηλώσεις στους δρόμους, ζητώντας να φύγει ο πρόεδρος Σι σε μεγάλες πόλεις όπως η Σανγκάη.
Βγήκαν στους δρόμους οι Κινέζοι διότι τους ζητούν να περιοριστούν στα σπίτια τους για άλλη μια φορά λόγω των κρουσμάτων Covid.
Έτσι η μηδενική ανοχή απέναντι στην Covid-19 εκ μέρους της κυβέρνησης, απειλεί να γίνει η αιτία που θα πυροδοτήσει μια γενικευμένη αντίδραση.
Αντίδραση της κοινωνίας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Μάλιστα ακούστηκε και το σύνθημα «Σι Τζιν Πινγκ, παραιτήσου!»
-Λογικό είναι πως εξελίξεις σίγουρα θα υπάρξουν στην Κίνα με άγνωστη την απάντηση του καθεστώτος.
Γ.Δ.


Θέλουν και τους… μισθούς τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί!
Ομολογώ πως τα’ χω χαμένα. Πρώτα από το περιεχόμενο της απόφασης του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στο χώρο της υγείας μέχρι το τέλος του χρόνου.
Δεύτερο σοκ, η απαίτηση των ανεμβολίαστων υγειονομικών, να ζητήσουν τους μισθούς τους για όλη την περίοδο που δεν εργάζονταν!
Δεν έχω λόγια, μένω άγαλμα, μένω με απορίες και προβληματισμούς για την ποιότητα των αποφάσεων της ανώτατης δικαιοσύνης.
Άνθρωποι πέθαναν, ο ιός επιστρέφει, τα νέα κρούσματα αυξάνουν και οι ψεκασμένοι- ανεμβολίαστοι επιστρέφουν με απαιτήσεις.
-Πάει, χάθηκε κάθε μέτρο στον τόπο αυτόν…
Γ.Δ.


Η βράβευση των γυναικών
Μια δυσαρέσκεια, καλοπροαίρετα όπως φαίνεται, εξέφρασε ο Ιρφάν Χατζηγκενέ σχετικά με την εκδήλωση βράβευσης γυναικών της Ξάνθης από την ΟΕΒΕ. Όπως αναφέρει, δεν συμπεριλαμβάνονται γυναίκες από τη μειονότητα κάτι που, όπως τονίζει, «θα σήμαινε πολλά για την αναγνώριση των γυναικών της μειονότητας που όπως και όλες οι υπόλοιπες εργάζονται σκληρά για την χειραφέτησή τους και μάλιστα σε μία κοινωνία που όπως όλοι γνωρίζουμε δεν έχει απαλλαγεί ακόμη πλήρως από τα στερεότυπα».
Δίκαιη η παρατήρηση και αναμφίβολα αληθής. Ωστόσο, προσωπικά εκτιμώ ότι ο τρόπος διατύπωσης, εν είδει δικαιώματος «ποσόστωσης» (όταν γίνεται αναφορά στην «απόδοση τιμής ακόμη και σε μία απλή νοικοκυρά») αδικεί ακριβώς την κοινή προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος χωρίς στερεότυπα και «κατηγορίες». Προσωπικά, πιστεύω ότι η Ξάνθη είναι γεμάτη γυναίκες, άξιες θαυμασμού και απόδοσης τιμών, και ειδικά στη μειονότητα έχουμε και πολλά ακόμη να αναγνωρίσουμε πέρα από τη… δεινότητα στα νοικοκυρικά.
Ε.Δ.


Σωστή πρόταση
Στη σελίδα 5 της χθεσινής έκδοσης της εφημερίδας μας, δημοσιεύθηκε μία πρόταση των συμπολιτών μας Μπατζακίδη -Μαυρομάτη.
Η πρόταση αφορά την μεταφορά του πιάνου της Άννας Αλτουνιάν, δασκάλας του Μάνου Χατζιδάκι, στον Πολυχώρο «οικία Μ.Χατζιδάκι».
Η πρόταση -επιστολή, εστάλη προς τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Κουρτίδη και τον πρόεδρο του Πολυχώρου Μιχάλη Πουσπουρίκα με παράλληλη κοινοποίηση στο Δ.Σ. της ΦΕΞ, διότι το πιάνο βρίσκεται στο κτίριο της ΦΕΞ σήμερα.
Η πρόταση αιτιολογείται και με επιχειρήματα που στηρίζουν το αίτημα απόλυτα.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε να την δουν να υλοποιείται οι Ξανθιώτες κι επιτέλους το πιάνο να βρει τη θέση που του αξίζει. Πρόκειται για μια ευκαιρία μεγάλη τόσο για το κτίριο όσο και για την πόλη της Ξάνθης.
-Για φανταστείτε την εικόνα, οι επισκέπτες του κτιρίου  ν’ αντικρύζουν το πιάνο στο οποίο  ο μεγάλος Μάνος έκανε τα πρώτα μουσικά του βήματα.
Γ.Δ.


Συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία
Για να μη θεωρηθεί ότι συνήθως σχολιάζουμε μόνο τα «κακώς κείμενα», ιδού κι ένας συγχαρητήριος λόγος για μια όμορφη εκδήλωση που έγινε στην πόλη μας.
Μια εκδήλωση που γνώρισε επιτυχία και οργανωτής ήταν η Ομοσπονδία του χώρου των Επαγγελματιών-Εμπόρων του νομού.
Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία λοιπόν, βράβευσε γυναίκες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στον πολιτισμό, την αυτοδιοίκηση, την επιχειρηματικότητα, την εργασία και τον αθλητισμό.
Η όλη πρωτοβουλία, η τιμή και αναγνώριση της συμβολής των γυναικών στους τομείς συμμετοχής, ήταν ακριβώς το σημείο εκείνο που έκανε την εκδήλωση ξεχωριστή.
Βραβεύτηκε η επιτυχία γένους θηλυκού.
-Συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία και την πρόεδρό της Μαίρη Τσιακίρογλου.
Γ.Δ.


Διανομή τροφίμων από τον Δήμο Ξάνθης
Είπαμε το καλό και το σωστό να το προβάλλουμε και να το επαινούμε δημόσια. Έτσι, ξεχωρίζει μια σημαντική πρωτοβουλία του δήμου Ξάνθης στον τομέα της διανομής τροφίμων προς τους δημότες του δήμου και του νομού μας.
Μάλιστα, κι εδώ είναι το κρίσιμο σημείο, ο δήμος Ξάνθης ως Leader του προγράμματος για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, σημειώνει μεγάλη αποτελεσματικότητα και υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας αλλά και δικαιούχων. Οι δικαιούχοι της διανομής τροφίμων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως Ρομά, Ομογενείς Πόντιοι, κάτοικοι απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών.
Είναι δηλαδή το ΤΕΒΑ ένα σημαντικό εργαλείο κοινωνικής παρέμβασης και κοινωνικής συνοχής, ενώ εκτός της διανομής τροφίμων περιλαμβάνει και Συνοδευτικές Δράσεις που αφορούν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ένταξης, στήριξης ειδικών ομάδων, διατροφικές συμβουλές και άλλα.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο ο δήμος Ξάνθης έχει σημαντική και αξιέπαινη συμβολή γι’ αυτό και τα δημόσια συγχαρητήρια.
Γ.Δ.


Σπεύσατε να κατοχυρώσετε την αρτιότητα δόμησης
Σε αγώνα δρόμου και αγωνίας μπαίνουν όσοι ιδιοκτήτες θέλουν να προλάβουν να κατοχυρώσουν την αρτιότητα της δόμησης των ιδιοκτησιών τους που είναι εκτός σχεδίου πόλης και κάτω από 4 στρέμματα. Κι αυτό γιατί στις 9 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την κατά παρέκκλιση αρτιότητα δόμηση που ίσχυε και καταργείται με τον νόμο 4759/2020. Αυτοί λοιπόν οι ιδιοκτήτες  και είναι πολλοί στην Ξάνθη τόσο στην αστική περιοχή όσο και στην παραλιακή όσο και στους περιφερειακούς δήμους πρέπει μέχρι τις 9/12 να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτημα είτε για προέγκριση οικοδομικής άδειας είτε για χορήγηση όρων δόμησης καθώς μ’ αυτό τον τρόπο θα γίνει πρωτοκόλληση του αιτήματος στην πολεοδομία και θα κατοχυρώσουν την δυνατότητα να οικοδομήσουν στην έκταση που διαθέτουν. Όπως όλα δείχνουν το υπουργείο δεν θα δώσει παράταση πάρα τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τους Μηχανικού του ΤΕΕ αλλά και ιδιοκτήτης όσοι δηλαδή το γνωρίζουν. Να σημειώσουμε ότι ο χρόνος είναι πολύ λίγος ακόμη και για την αίτηση γιατί ζητούνται και το τοπογραφικό διάγραμμα αλλά τουλάχιστον ας προσπαθήσουν γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους, ούτε να την πουλήσουν αφού χάνει την αξία της εφόσον δεν θα είναι άρτια οικοδομήσιμη.
Μ.Ξ.


Πρόβλημα με τις μεταφορές παιδιών στα σχολεία
Πρόβλημα με την μεταφορά των παιδιών στα σχολεία που είναι εκτός των οικισμών που διαμένουν έχει προκύψει και η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης που είναι αρμόδια γι’ αυτό κάνει αγώνα δρόμου για να υπογράψει τη σύμβαση με τους μεταφορείς ώστε να γίνεται κανονικά η μεταφορά και να μην χάνουν τα παιδιά σχολικές ώρες. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις σχολικές μονάδες που έκλεισαν και τα παιδιά πρέπει να μεταφέρονται σε άλλα σχολεία διπλανών οικισμών. Προφανώς όμως ο δαίμονας της γραφειοκρατίας έβαλε κι εδώ το χέρι του και μέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες, να βγει το κονδύλι, να βγει ο διαγωνισμός, να περάσει οικονομική κ.λ.π. κάποια παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν αυτοκίνητο δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Κουρτίδης διαβεβαιώνει ότι το θέμα θα λυθεί μέσα στην εβδομάδα ωστόσο αυτό που θα περιμέναμε είναι να μην έχει καν προκύψει και όλα αυτά έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί από την αρχή της χρονιάς. Για να είμαστε όμως απολύτως δίκαιοι πρέπει να πούμε πως στο θέμα με τις μεταφορές υπάρχουν καθυστερήσεις και οφείλονται ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους μεταφορείς μετά την αύξηση των καυσίμων και οι διαγωνισμοί βγαίνουν άγονοι οπότε ξαναπροκηρύσσονται και πάει λέγοντας…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…