Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τελεσίγραφο έως τις 9/12 για κατά παρέκκλιση δόμηση

Τελεσίγραφο έως τις 9/12 για κατά παρέκκλιση δόμηση

0

Αγώνας δρόμου για τους ιδιοκτήτες εκτάσεων εκτός σχεδίου πόλης κάτω των 4 στρεμμάτων

 

Για να κατοχυρώσουν τα οικόπεδά τους πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτημα έγκρισης οικοδομικής άδειας ή χορήγησης όρων δόμησης – Μιλά στο «Ε» ο Γ. Γραμματέας ΤΕΕ Θράκης Β. Ασημίδης

 

 

Σε αγώνα δρόμου συλλογής και υποβολής δικαιολογητικών πρέπει να υποβληθούν οι ιδιοκτήτες γης αν θέλουν να κατοχυρώσουν την αρτιότητα δόμησης στις ιδιοκτησίες τους που είναι μικρότερες των 4 στρεμμάτων,  προκειμένου να υπαχθούν στο προηγούμενο καθεστώς, της κατά παρέκκλιση αρτιότητας δόμηση. Η καταληκτική ημερομηνία εκπνέει στις 9 Δεκεμβρίου 2022 και όσοι …προλάβουν έγκριση από την Πολεοδομία θα πάρουν!

Σπεύσατε στην Πολεοδομία: Εκπνέει στις 9 Δεκεμβρίου η ημερομηνία για την κατά παρέκκλιση δόμηση

Όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας  του ΤΕΕ Θράκης κ. Βασίλης Ασημίδης ο νόμος 4759/2020 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2020, αλλάζει τα δεδομένα στην δόμηση καταργώντας την κατά παρέκκλιση αρτιότητα και την δόμηση σε εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης μικρότερες των 4 στρεμμάτων, επαναφέροντας το προηγούμενο καθεστώς δόμησης. Ορίστηκε δε το χρονικό διάστημα των δύο ετών ώστε οι ιδιοκτήτες να κατοχυρώσουν την αρτιότητα δόμησης των οικοπέδων τους λαμβάνοντας έγκριση από την πολεοδομία είτε για οικοδομική άδεια είτε όρους δόμησης. Στις 9 Δεκεμβρίου 2022 είναι η καταληκτική ημερομηνία για την κατοχύρωση αυτή και μετά από αντιδράσεις που εκφράστηκαν τόσο από ιδιοκτήτες όσο και από Μηχανικούς του ΤΕΕ δόθηκε τελικά η δυνατότητα από το υπουργείο να γίνει κατοχύρωση εάν και εφόσον: «Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες που θέλουν να κατοχυρώσουν την υπαγωγή τους στις διατάξεις της κατά παρέκκλιση αρτιότητας δόμησης να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτημα στην Πολεοδομία είτε για προέγκριση οικοδομικής άδειας είτε για χορήγηση όρων δόμησης. Έτσι θα πρωτοκολληθεί το αίτημά τους και θα κατοχυρώσουν την υπαγωγή τους με το προηγούμενο καθεστώς», επισημαίνει ο κ. Ασημίδης.

Τελευταία ευκαιρία για να μην χαθεί η νομιμότητα δόμησης αλλά και η αξία της ιδιοκτησίας

Παράλληλα ο κ. Ασημίδης εξηγεί ότι: «Διαφορετικά θα χάσουν την δυνατότητα να δομήσουν ή να πουλήσουν τα οικόπεδά τους γιατί δεν θα είναι άρτια οικοδομήσιμα και μειώνεται η εμπορική τους αξία. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και αφορά πολλούς ιδιοκτήτες και στην Ξάνθη τόσο στην περιοχή γύρω από τον αστικό ιστό όσο και στις παραλίες αλλά και στους άλλους δήμους. Πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιήσουν αυτή την τελευταία – όπως μας έχει πει το υπουργείο – ευκαιρία για να κατοχυρώσουν την νομιμότητα και την αξία της ιδιοκτησία τους». Πρόσθεσε δε ότι και αυτή η δυνατότητα είναι χρονοβόρα καθώς υπάρχει γραφειοκρατία και πρέπει να υποβληθεί και τοπογραφικό διάγραμμα γι’ αυτό και θα πρέπει να μην αμελήσουν διόλου οι ιδιοκτήτες γιατί δεν υπάρχει χρόνος!

Είμαστε της τελευταίας στιγμής ή δεν ευνόησαν οι συγκυρίες;

Στο ερώτημα γιατί δεν αξιοποιήθηκαν τα δύο χρόνια που δόθηκαν ως μεταβατική κατάσταση ο κ. Ασημίδης προβάλλει τον ισχυρισμό ότι: « αφ’ ενός η οικοδομική δραστηριότητα ήταν πολύ μειωμένη λόγω της οικονομικής κρίσης και αμέσως μετά ήρθε η υγειονομική κρίση που ανέστειλε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Να συνυπολογίσουμε ότι  η παρούσα συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για δόμηση καθώς τα δομικά υλικά και ο σίδηρος έχουν εκτοξευτεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να μην ήταν ενημερωμένοι οι ιδιοκτήτες για την αλλαγή του νόμου που προβλέπει μια πιο οργανωμένη δόμηση. Και σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι είμαστε της τελευταίας στιγμής αλλά τώρα δεν υπάρχει καθόλου χρόνος. Γι αυτό και το ΤΕΕ θέλει να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες να προβούν σ΄ αυτές τις ενέργειες ώστε να προλάβουν».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…